Примерна схема за захранване - 32

• 88 861
  • 789
  •   1
Отговори
# 45
Прясно мляко - след годинката, по принцип.

Бъни - аз разбрах въпроса ти, но отговорих в друга насока - където прецених, че има нужда от корекцийка  Hug - иначе, за количествата не казвам нищо, защото ми се струват ок, освен това, щом детето си хапва по толкова и му е добре, значи му стига Simple Smile Точните грамажи не са гаранция за задоволен апетит или пълноценно хранене - така че, наблягай на качеството предимно, и комбинациите на храните, а количеството нека е такова, каквото го определя детето Simple Smile
За плодовете - даваш му ги да дъвче или пасирани? Интересно е това, което казваш - че излизат почти непреработени.
 Hug

# 46
За плодовете - даваш му ги да дъвче или пасирани? Интересно е това, което казваш - че излизат почти непреработени.
 Hug
Давам му да дъвче, но или гълта бързо или ..знам ли.Чудя се дали е защото дълго ядеше все пасирани неща, от това, че уж имаме някаква предполагаема алергия или е нормално това.
Просто си се виждат парченца малки..не е гладко Embarassedтака да се каже.
Не трябва да е така казваш newsm78 Rolling Eyes
Зеленчуци давам по малко краставица, Домат още не ядем.Не мога да измисля какви други пресни зеленчуци да давам...морков е твърдо май.....,чушка май не става..нали печена и белена се дава Rolling Eyes

# 47
А какво ви е мнението за соевото мляко, давате ли на децата си? От многото четене останах с убеждението, че е много полезно, но сега купих био соево мляко и като започнах да търся информация попаднах все на отрицателни изказвания.

# 48
Хъни - нищо не казвам, мила, нямах предвид, че е лошо това Hug Мисля си аз по този въпрос, с непреработването на дадени храни, но ще пиша по-късничко, като си формулирам мнението Embarassed

Соевото мляко е чудесна алтернатива на млечните продукти, но задължително трябва да е със суровини от био земеделие, т.е. соевото мляко да има доказан био произход (обикновено се търси знакът във формата на листенце, с бели звездички, на зелен фон, малко смотано го обясних...). всъщност, ето тези са сертификатите:

Конкретно за соевото мляко:
това се предлага в Балев Био например, но е доста масово из био магазините

тези млека имат био серия, затова гледайте внимателно за знакчето, не всички млека са сертифицирани

# 49
Да, аз Балев био го купих, те които не са био освен соя съдържат още хиляда неща, но четох за някакви хормони и малко се притесних дали е подходящо за деца.

# 50
темата е дълга, но накратко - както всяко нещо, като и соевото мляко трябва да се консумира с мярка, за да бъде полезно, а не вредно Simple Smile Имай предвид, че за дечица с алергия към белтъка на кравето мляко, има специално адаптирани млека - соеви - така че, не е толкова страшно, колкто звучи Simple Smile Освен това, проблемът със соята е главно за дечица под годинка (и то пак зависи от количество, произход и т.н, подробности около приема).

# 51
  • Русе
Момичета давате ли черен дроб? На мен ми педито ми каза да давам задължително, за желязо, защото и се виждало бледо детето  newsm78, също и месо всеки ден да давам... Кои марки пюрета предлагат черен дроб? само за Ганчев знам, но не съм им привърженик...ако ема други споделете...

# 52
Момичета давате ли черен дроб? На мен ми педито ми каза да давам задължително, за желязо, защото и се виждало бледо детето  newsm78, също и месо всеки ден да давам... Кои марки пюрета предлагат черен дроб? само за Ганчев знам, но не съм им привърженик...ако ема други споделете...
До сега черен дроб не съм давала , честно казано той е лабораторията на организма и не ми се иска още да и давам"приработени токсини" жилязото в него и с друго можеш да го предложиш на детето сега е сезона на броколите много хубав зеленчук богат на желязо.
Аз точно за броколито исках да ви питам как да го бланширам и да го пребера за зимата  newsm78 колко дълго да престой в кипяща воа и прочие.
П.п.Е как пък разбра лекарката , че му е ниско желязото само защото било бледо те вече и екстрасенси станаха ooooh!и моята не е от най-тъмните но и е в нормите хемоглобина , а мен да видиш колко съм бледа а съм с хемоглобин 130 Whistling

Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 20:05 от _Charmed_

# 53
Източници на желязо има много и различни, далеч по-полезни от черния дроб. Не съм давала на детето си и нямам такова намерение. Споделям по-горното мнение. Особено на такова малко дете - нямам думи за съвета на лекарката...
Зеленолистни зеленчуци, плодове, просо, елда и почти всички зърнени - чудесен източник на желязо за тази възраст.

Броколи вече купувам замразени - в смисъл, че ако не съм си отгледала зеленчука сама, все едно е дали купувам пресен и замразявам, или по всяко време ще купя замразен Simple Smile
Иначе - измиваш добре и замразяваш. Това е, нищо повече. После изваждаш и готвиш.
Успех Hug

Бъни - значи, по вашия несмилаем въпрос - по пътя на логиката, всяко несмелено нещо, което видиш в акото, или е било неспособно да се усвои, или е преминало през червата набързо и не е успяло да се преработи. Също така, ако не се сдъвчи добре храната - пак може да се появявт парченца в акото. Освен това, има храни, които не могат да се смелят напълно - и е нормално да има парченца от тази храна в крайния продукт. Струва ми се, че всичко е ок при вас Simple Smile Относно зеленчуците, за които питаш - не смея да ти казвам, защото ти си знаеш какво да му даваш и какво не, според АБКМ. Иначе като сезонни зеленчуци - зеле, праз, чушки червени (хубаво е да ги белиш, след изпичането, аз самата ги ям белени) тиква, гледам че има тиквички и цвекло също често. Плодовете - ябълки, грозде..друго не се сещам май Embarassed

# 54
Стеф май не дъвчем добре..голямо бързане да се отървем от скучното ядене.то толкоз по интересни неща има hahaha
Предлагам краставица ..много се тачи въпреки, че скоро ще останат само оранжерийни, тиквички на пара, морков също зъдушен, ябълки, круши...май това е.
Мерси много за съветите  bouquet

# 55
Пак аз Embarassedудачно ли е смесването в едно хранене на млечни и месо-примерно пастет от сирене с пилешко..нещо такова newsm78
Есвояват ли се добре така?

# 56
Месото се съчетава добре единствено със зеленчуци.
Млечните - или самостоятелни (например, кисело мляко),или  + плод. Със зърнени също не е добре, защото не се усвоява нито желязото от едните, нито калцият от другите.

# 57

.:.Stef.:., това означава ли, че мюсли или бисквити с мляко е лоша комбинация?  newsm78

# 58
Ами, то как да се определи...в смисъл - по правило е така, но в действителност понякога се налага да даваме не съвсем добре комбинирани храни - аз също давам мляко с бисквити, или мляко с мюсли. Ама, то това са бели кахъри Laughing
Проблемът с млечните като цяло е първо, че са слузеста храна, която при деца до 3г. се усвоява някак, но след това - не, просто защото тялото спира да произвежда ензимът, който разгражда млякото. Ако приемем, че до 3г. е удачно да даваме млечни продукти които да са полезни (тъй като могат да се усвоят пълноценно), то не е толкова фатално ако комбинираме с нещо недотам удачно. Аз обаче не си позволявам да правя такива комбинации за себе си, просто защото не съм на 2 Laughing

Да не забравяме и най-важното - предпочитанието на детето. Моето, например, ако може, ще яде всяка храна с кисело мляко. Понякога отказва да се храни, ако не му дам да яде менюто си с кисело мляко. Мляко с бисквити е най-любимата му храна. Наскоро се случи да си поиска и хляб вътре Tired Шарен свят Laughing Така че - от нас се иска да предлагаме сравнително добре подбрани като качество и вид храни, а децата нека имат право да си изградят навици и да си има свои предпочитания Simple Smile

# 59
 newsm78значи попората също не е Ок откъм добре подбрани съставки.
Брей  ooooh!моето Стеф като твоето всичко яде върху филия..дори основното мажем на филия..лъжица не признава.
та се чудех като му дойде времето сиренето на филия, но понеже количеството ще е символично при нас , да го смеся с нещо като пастет.
Домашна баничка пак не става май newsm78.......ако го оставя само хляб, банички и тутманик ще яде като татко си hahaha

Общи условия

Активация на акаунт