Британците, британците! - Насън или наявЕ, с брит да си е най-добре! 28

• 19 054
  • 721
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Да, друг филм си гледала.  hahaha
Като за начало действието се развива в Ирландия, ама в периода 1920-23 г.
Идеал от страна на англичаните нямаше, защото те бяха просто въвеждащ момент, т.е. причина за появата на ИРА и включването на двете момчета в организацията. Както се вижда английската армия много бързо за минута се измете от арената без зверства и насилие.
В един момент се стига до мирния договор и филмът реално започва от там и засяга Гражданската война в Ирландия, която е 1922-23 година. В нея ИРА се разделя реално на две фракции, които се бият помежду си - едната е подкрепяща мирния договор и клаузите в него (Теди), а другата иска Ирландия Република (Деймиън) - това е илюстрирано по време на дебата между хората, за които писах във всеки пост като ключов момент. Факт е, че малко схематично е даден, няма обяснения и човек малко трудно се ориентира.

Та тук сега е момента да те питам ти като подкрепяш ИРА коя от двете фракции подкрепяш?  Wink
Щото от тук вече мисля, че си обясняваш пацифистките ми настроения - гражданските войни отнемат повече човешки животи от междудържавните, а печеливш няма.

# 586
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Леле, Ване, докъде го докара, къде си ме видяла да подкрепям ИРА? Изумяваш ме просто.
И след като ми натякваш грешката за годините, която си признавам, я аз да те питам каква част от филма проспа, за да видиш как англичаните са се измели набързо, като те си тръгнаха в последните 30-тина минути на екранното действие? И са се измели без зверства и насилие, че като изтръгваха нокти и насилваха жени, много бяха ненасилствени, нали? Хубаво си разгледала историческите факти, но филма си го пропуснала май Peace

# 587
  • София
Джо, то филм без исторически факти реално няма, защото този е основан единствено и само на тях. То започва с Ирландия във военно положение (Ирландската война за Независимост)и завършва с драмата на двама братя отново във военно положение (Гражданска война). Между другото доста попрочетох за филма в последните два часа и доста бързо си обясних защо е схематичен, няма завършени образи и пр.
Няма да спорим, но мисля, че емоционалното въздействие от зверствата те е заслепило до някаква степен. Конфликтът, който разглежда филма е как двама братя се обръщат един срещу друг в условията на Гражданска война.

А колкото до това, че англичаните се изметоха доста бързо - да, частта с тях е твърде развлачена и това му е единствения минус.

# 588
Ами аз не съм чела и не си обяснявам схематичността с друго освен режисьорско недоглеждане. А за Лоуч- учудва ме, че е агличанин, защото толкова откровено пропаганден анти-британски филм не съм гледала и от ирландски режисьори, а както казах, темата ИРА ми е слабост и съм гледала доста. Английското присъствие като варварщина и насилие беше ключово точно за този пропаганден елемент, затова и исторически както и да са се измели, във филма стояха кажи-речи до самия край.

Иначе за мен най-силният филм за ИРА е "Боксьорът". Макар и например "В името на отца" да е по-емоционално наситен, в "Боксьорът" много добре е описана йерархията, порядките, кодекса на честта на членовете на групировката, и как тази безумна борба разяжда както тях, така и семействата им. Ако не си го гледала, ти го препоръчвам с две ръце Simple Smile

# 589
Бау Mr. Green

# 590
Малей! Какви сте били сериозни снощи! Това направо не прилича на нашата тема  Mr. Green

Я скивайте няколко от нашите убавци в класацията 10 Top Destination Actors

# 591
  • София
Ми прочети... Аз се зачетох защото ми стана интересно преливането на войните, а и идея си нямах, че и Британците имат точно такава гражданска война по същото време, по което и останалата част от света е залят с подобно насилие. Включително и България. Още в първия си пост по темата казах, че успокоението и желанието за подем идва малко по - късно след 1925 г.

колкото до схематичността - не е нужно всеки филм да е подробно обяснен и изстрадан от лирическия герий и режисьора.

И не - не е пропаганда. Аз самата съм против пропагандата и съм имала "щастието" да се сблъскам с достатъчно такаа. Четох доста мнения по форуми - никъде не видях някой да го определя като пропаганда. Провокация може би при това в граници, но не и пропаганда.

И стига с тоя филм, че отегчихме аудиторията, а аз взех нечии чужд изпит по Нова история.
(само ме е яд, че Гея не се изказа щото и тя се вълнува от подобни филми)

# 592
  • в сърцето на един мъж...
Ване, ти сега ще ме караш да му правя нов прочит на тоя филм. Трябва да си потърся мнението от преди, не помня какво е било като съм го гледала, само помня, че ме потресе и си мислех - гледай какви държави, какъв идиотски план за живот имат и как толкова години не могат да се укротят. На Полуострова водят войни от години - къде шотландци, къде ирландци, все за независимост. Независимост ама от какво и от кого, след като са с едни корени, само различни племена... Вечната жажда за власт, която се прехвърля и върху обикновените хора...
П.С. Много ми харесва Спуукс, само ме е яд, че Том си отиде, нищо, че Алън е готин Wink

# 593
  • София
И мен ме налягат такива мисли и ми става тъжно... щом и британците не могат да се справят с това какво остава за нас... тези неща и по повод последните безредици там ги обсъждахме преди месец някъде... 

Том и аз трудно го преживях. Те всички са страшно добри образи, ще видиш... ей сега си издирвам втори епизод на 10 сезон.  Heart Eyes Жалко, че свършва след няколко епизода!

# 594
Я скивайте няколко от нашите убавци в класацията 10 Top Destination Actors
Ауу, номер 8 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes И останалите са много гот, особено първенецът Heart Eyes

Ване, относно схематичността- не е нужно може би, но е добре, все пак не сме на курс по история, а в киносалона Wink. И освен това ако претендира за историческа достоверност, е хубаво да се отчита колко от зрителите нямат чак такава информация и да има някакви разяснения. Ето аз например адски се обърках, прочетох Втора световна война в субовете и сума време се чудих защо Ирландия е толкова немодернизирана по това време Mr. Green Някои исторически филми почват с надписи и разяснения, и може и да са дразнещи, ако си наясно с дадената история, но пък са и полезни за редовия зрител. Този почна от нищото и свърши в нищото.

Гея, не си много права, никак не са от едни корени, англичаните произлизат от съвсем различни, дошли от континента племена. Шотландците и до днес пазят собствения си древен език, имат си техни обичаи и култура, същото се отнася и за ирландците. Англичаните са нашественик в техните земи, имперски нашественик, и няма как това да им се е харесвало.

# 595
  • София
Малеййй, това за ВСВ в субовете съм го пропуснала... супер тъпа грешка ooooh!
За надписите в началото съм съгласна. То като цяло изглежда, че този филм си е правен от британци за британци...
Иначе в днешно време всичко се движи от интереси - икономически и политически. кой къде е нашественик преди Средновековиета няма толкова голямо значение... поне това сме го надраснали.

# 596
Ваууу, каква дискусия се е заформила, нашта тема такава отдавна не е виждала!  Mr. Green Чак до прото-британците сте стигнали!

Джото, къв па древен език са запазили шотландците? Уелшите още си имат табелки на уелски, ама не знам колко живи хора го говорят в ежедневието си.  hahaha

# 597
  • в сърцето на един мъж...
Ух, хайде да почетем малко и после пак ще си говорим. Нашественици са всичките - да живее миграцията Wink Има голямо движение на племена до острова и обратно, така че малко ти куца теорията Peace

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B8
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8

П.С. Ване, забравих да напиша, че втория епизод на Спуукс го има тук - ако нямаш регистрация, мога да ти пусна торент линка, само ще те помоля да посийдваш, за да не ми пада коефициента Hug

# 598
Ваууу, каква дискусия се е заформила, нашта тема такава отдавна не е виждала!  Mr. Green Чак до прото-британците сте стигнали!

Джото, къв па древен език са запазили шотландците? Уелшите още си имат табелки на уелски, ама не знам колко живи хора го говорят в ежедневието си.  hahaha
Не се смей, Пуци, говорили са ми на тази пущина горе в селцата на север, до Шетландите Rolling Eyes. Галски май се води на бг, в уикито го има как точно е на английски. И табелки си имат, също Mr. Green

Гея, на остров всички са преселници, ама има разлика кой кога е дошъл, така че не ми говори за подготвяне на урок Wink. И си пропуснала норманите, които оформят гените на англичаните, дошли са май най-последни.

# 599
  • София
Аууууу, тотално смесихме историческите периоди! Да живее форума!

Дайте да не смесваме Античност, Средновековие, Нова и Най - нова история, че ще стане тотално мазало...  Crazy Племената нямат нищо общо с политиката, която се развива след 1600 година... А пък за културата да не говорим, защото англичаните са възможно най - добрите колонизатори в света по отношение на културата (е, колкото един колонизатор може да бъде свестен)

На тоя древен език, на който са ти говорили най - вероятно му викат диалект в днешно време.

Гея, има го и при пиратите. Намерих го!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт