Колко струва едно бебе?

• 41 641
  • 413
  •   1
Отговори
# 240
Скъпо ми беше преди да го родя,скъпо ми беше като забременях,докато го носех,скъпо ми беше и раждането,но най-скъп ми е той и не съм отдавала значения на това колко съм дала,за да го имам.

Ами то на всички най-скъпо ни е детето - темата смятам не е за това да си мерим обичта към децата, а е съвсем тривиална и с практическа насоченост. Не си отдавала значение, защото си била в позиция да можеш да не отдаваш значение. Така че нека караме по същество, защото майките, които евентуално влизат тук, за да придобият някаква представа какви ще бъдат разходите им и как да планират нещата си не се интересуват от това кой колко обича децата си (което би трябвало да е валидно за всеки родител).

Защото все пак има много двойки, които отлагат това да имат дете само поради финансови причини. Сега всеки ще каже - дете се гледа с 2 и с 200 и ще е прав - именно за това е темата, за да илюстрира, че и с много, и с малко е възможно да се отгледа едно дете, така че да не му липсват основни неща.

А това, че децата са ни най-скъпи смятам е валидно за всяка нормална майка ....

# 241
Първото дете винаги излиза по-скъпо от второ, или следващо.
Ето, аз сега примерно ще си спестя някои от разходите, които направих с първото, а не са били нужни. От една страна, защото знам, че нещото Х, ще ми е излишно....от друга, вече преценявам, че не е небоходимо всичко да е чисто ново.

# 242
Простете,че се отклоних от съществото на темата,споменах го,защото едно дете освен с пари се гледа и с любов.Не казвам,че някой трябва да се интересува колко обичам детето си,напротив.

Сама видях човек,който няма никакви затруднения как ограничава детето си,само защото се е появило,когато не е искано и затова съм склонна да вярвам,че не за всяка майка то е най-скъпото.

Моето мнение е,че едно дете може да расте щастливо и с малко пари,а друго да е нещастно с много пари и същевременно да му липсват много неща.

# 243
Това, че едно семейство е чакало едно бебе месеци/години наред, вложило е много нерви, търпение, сълзи и отчаяние изобщо, ама изобщо не означава, че това семейство ще обича детето си много повече от семейство, в което детето се е случило случайно/ непланувано/ веднага. Peace

И това, че някоя майка е чакала много време няма право да ми казва, че не обичам детето си (толкова колкото нея), само защото съм заченала на първия месец! Crazy

И това, че един татко има хубава работа по време на бебепоявата, не означава, че всички татковци са така и е хубаво човек да си прави сметката Stop

# 244
А според мен вкарваш емоционална и философска нотка в една тема с напълно практическа насоченост. Винаги е имало и за жалост ще има лоши родители, но това е една съвсем различна тема. Жалко за децата...

# 245
Ето, аз сега примерно ще си спестя някои от разходите, които направих с първото, а не са били нужни. От една страна, защото знам, че нещото Х, ще ми е излишно....от друга, вече преценявам, че не е небоходимо всичко да е чисто ново.

Мирама, честито!!!!
напълно подкрепям, второто обичайно ползва вещи от първото и немалко разходи отпадат.
Аз не съм купувала за №2 кошара-легло, количка, кошница и столче за кола, повивалник, първите дрехи въпреки разликата в пола, пасатор/ робот. Одеала и чаршафи също бяха от каката, не са малко пари като сложиш няколко зимни и няколко летни. Сега скъпите вещи ги купуваме планирано да се ползват и от сина ни - скутер, колело и т.н.
За второто купих някой неща, които ми досвидяха с първото, но усетих, че са ми били нужни - ел.стерилизатор, кантар, нова ел.помпа, анатомично корито, скъпо и хубаво. Това последното така ми улесни живота, та си скубех косите защо не взехме навремето. Къпех малкия напълно сама и ми беше спокойно. Благодарение на помпата пък (Медела суинг) храних сина си с кърма до 7м включително. Спести ми огромни средства, защото иначе трябваше да пие скъпо АМ за недоносени (18лв/кутията).
Не мисля, че деца трябва да се гледат с 2 и 200. Факт, че е възможно с 2, но с какво са го заслужили! Имах съседка, която сменяше по 3 памперса за 24 часа, защото не може да си позволи повече. После ги переше и сушеше за Н-та употреба... Не ме питайте защо не е ползвала пелени - нямам идея! Захрани детето със сос от готвен за тях боб и грах!!! Нямала възможност за друго ... то беше на 2 месеца тогава. Детето вече е над 12 годишно и има тежки увреждания. На какво се дължат не мога да твърдя, но мога да гадая ...
Затова поздравявам родители, които първо мислят и после действат или поне на свършен факт си правят добре сметката. Хич не ми допадат изрзи "ще се одгледа някак".

# 246

Мирама, честито!!!!
напълно подкрепям, второто обичайно ползва вещи от първото и немалко разходи отпадат.
Аз не съм купувала за №2 кошара-легло, количка, кошница и столче за кола, повивалник, първите дрехи въпреки разликата в пола, пасатор/ робот. Одеала и чаршафи също бяха от каката, не са малко пари като сложиш няколко зимни и няколко летни. Сега скъпите вещи ги купуваме планирано да се ползват и от сина ни - скутер, колело и т.н.
За второто купих някой неща, които ми досвидяха с първото, но усетих, че са ми били нужни - ел.стерилизатор, кантар, нова ел.помпа, анатомично корито, скъпо и хубаво. Това последното така ми улесни живота, та си скубех косите защо не взехме навремето. Къпех малкия напълно сама и ми беше спокойно. Благодарение на помпата пък (Медела суинг) храних сина си с кърма до 7м включително. Спести ми огромни средства, защото иначе трябваше да пие скъпо АМ за недоносени (18лв/кутията).
Не мисля, че деца трябва да се гледат с 2 и 200. Факт, че е възможно с 2, но с какво са го заслужили! Имах съседка, която сменяше по 3 памперса за 24 часа, защото не може да си позволи повече. После ги переше и сушеше за Н-та употреба... Не ме питайте защо не е ползвала пелени - нямам идея! Захрани детето със сос от готвен за тях боб и грах!!! Нямала възможност за друго ... то беше на 2 месеца тогава. Детето вече е над 12 годишно и има тежки увреждания. На какво се дължат не мога да твърдя, но мога да гадая ...
Затова поздравявам родители, които първо мислят и после действат или поне на свършен факт си правят добре сметката. Хич не ми допадат изрзи "ще се одгледа някак".

еее, то пък сос от боб и грах! това вече е прекалено, тя не е ли имала педиатър да й се скара малко.  Два картофа да му беше сварила поне, не струват света

# 247
dobra, случаят, който даваш за пример ми звучи като родителско малоумие и неграмотност, отколкото проблема да е в липсата на пари.  

# 248
То има всякакви хора, които не стават за родители....и с пари, и с не чак толкова...

За мен лично би било интересно да видя разликата от това да имам бебе преди 5г. и сега. И да  съпоставя съответно цените.
Но и отдавна пазарувам основно от английски сайтове, или ибей. И съответно там стоките са на доста по-ниски цени и по-добро качество. Дори се замислям и за памперсите да си поръчвам от там за второто бебе.

# 249
dobra, случаят, който даваш за пример ми звучи като родителско малоумие и неграмотност, отколкото проблема да е в липсата на пари.  
Ами момичето го познавам от 7 годишна. Умствения и капацитет и тогава и сега е един и същи. Иначе добричка, кротка, но тъпа до безумие. И наистина бяха неописуемо бедни, стояха гладни в буквалния смисъл. Така че за тях боба беше екстра, гордост и радост. Други съседи викаха социалните, но детето, плюс скоро породено второ си останаха с майката.
После заминаха в Испания и станаха средна ръка хора, но за детето беше късно. Там е в ресурсно училище, поне социалната им система ще го поеме един ден. Последно видях майката, каза че  и второто ще местят в специално училище по искане на учителите.
Та така, нека не говорим за 2 и 200, тези хора не са единичен случай.

Друга крайност, която ме фрапира беше Туарег с монтирана най-евтина и боклучава детска седалка. Това е нещото, за което давам сериозна сума и държа да е на ниво.

# 250

И сега да кажа,защо всъщност влезнах в темата,за да споделя за една майка,която не се лишава от нищо,плюс това да кара Ферари само 10 мин.за 100 евро,а да купува на детето си най-евтините неща,най-евтиното мляко,най-евтините пюрета.....това не го разбирам Tired

А какъв е смисъла да коментираме Иванка, Драганка, Петканка? newsm78 Нима ще промениш с това, разбиранията и действията ѝ?

За много "майки" децата им нищо не струват-просто ги оставят в домове; за други-независимо на каква "цена" са ги родили, са безценни; за трети, дори и купуват всичко най-най..пак няма да са истински "майки"...разни хора, разни идеали  Peace

# 251
Мисля, че не тълкуваш правилно това, че дете се гледа с 2 и с 200. Става дума за това, че дори с малко пари е възможно да отгледаш едно нормално дете, с нормално детство, без да му липсва нещо кой знае какво. Моите родители никога не са имали кой знае какви възможности, но смея да твърдя, че никога нищо не ми е липсвало. Аз сега гледам детето си с повече, отколкото те са ме гледали мен, но разбира се има хора, които гледат своите деца с много повече, отколкото аз. За това става дума - човек се простира според чергата си. И със сигурност и с малко пари можеш да отгледаш детето си нормално, стига да ти стига мозъкът за това. Тези хора, които ти даваш за пример проблемът им не са парите, те са само следствие на проблема.

# 252
Хайде да си говорим в цифри...) Че тези дебати за любов, отглеждане на деца с колко и как....не са съвсем по темата. )

Веднага давам пример със себе си. )
За първото дете купих количка за 1000лв. Няколко месеца по-късно се отказах от нея, защото ми беше твърде тежка. И си купих, лек, летен вариант за още 230лв.
Сега с второто смятам да не повтарям тази грешка (а и имам столче от първата, защото беше 3в1). И да си купя количка до около 400лв, или отново скъпа количка, но втора употреба. ) Макар преди да бях върл противник на тези стоки.
Но след като знам моята количка в какво състояние я продадох и че не личеше ползване...се надявам да има и други подобни като мен. )))

# 253
Пингуи, с малко може, но зависи кой колко разбира под малко. Има санитарен минимум, под който ако паднеш, по-добре да не правиш деца. А ако вече ги има да се стегнеш сериозно.
Примери имам доста, защото родния ми град мина тежко през кризата,всичко фалира. Говоря за отчайваща бедност, на която съм била свидетел. Иначе и аз съм гледана скромно в соца, но пък чак да рева за храна не помня. На мои колежки децата плачеха за пиле, а майките им не можеха да им купят. Мой близък тичаше 1 километър голямото междучасие до вкъщи, за да хапне хляб, ако майка му е намерила пари да купи.  Това е 2 и не е като да не ти купят дъвка с картинка.
Количката  от първото ми дете беше доста скъпа,  3 в 1 с всички аксесоари. Сега возя и второто в нея и е перфектна. Изплати се. А че можеше и да е 1/5 от цената, можеше. В него момент имахме - дадохме. Сега не бих хвърлила подобна сума, мисленето се променя в различни етапи от живота.

# 254
Здравейте! Изчетох цялата тема, понеже ме интересува, и стигнах до извода, че с всеки изминал месец разходите покрай бебето се увеличават, като изключим първоначалните за количка, кошарка и т нат или по-големите покупки. И тъй като темата е от преди година, може ли да предположа, че с около 300 лева на месец само за бебето ще можем да го отглеждаме нормално, понеже това е важна част от планирането. Благодаря за вниманието Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт