БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-13

• 26 213
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте.
Бебчо е на почти 6 месеца(навършени),като от 2 седмици се захранваме с пюрета по съвет на педиатъра.(само на кърма е, като наддаваше мн.добре,но последният път беше наддала само 230 гр.и затова така прецени).Започнахме така:
1-10-ти ден-постепенно увеличавах лъжичките до 1 бурканче (картоф с тиква)
11-13-ти ден-по 1-но бурканче (картоф с морков)
14-16-ти ден-по 1-но бурканче (пащърнак)

Според педиатъра се въвежда нов зеленчук през 3 дни и то не постепенно ,а по цяло бурканче(засега почти изяжда цялото независимо от вида) и след това ако иска кърма.Давам на ХИП и то само нискоалергенните.Сега ще въведа и тиквичка,карфиол и царевица,а после и броколи.От 6,5 месеца трябва да дам и месни пюрета.Според вас много ли бързам с въвеждането на нови заленчуци,като давам по цяло бурканче и то през само 3 дни?.
И още нещо към майките хранили на поискване-тъй като почти отначало се храни на поискване(отказваше вода и до днес е така,а лятото в жегите искаше често и по малко да суче от жажда) ,има ли шанс да въведем някакъв режим?

Благодаря предварително за отговорите.

# 511
Бързичко е, да.  Rolling Eyes  За половин месец 7 зеленчука са прекалено много. Аз бих оставяла 5-7 дни за нова храна.
Вода е нормално да не иска, не се притеснявай. Аз лично не съм привърженик на твърдите режими с млякото. Иначе за твърдата храна - можеш да въведеш, разбира се, но все пак гледай да е гладна все пак.
Наддала си е съвсем добре за възрастта, само в първите месеца качават като слончета, след това не. И не мисля, че зеленчукът добавя грамове към теглото им.  Simple Smile

# 512
Три дни за нов зеленчук са малко като период за въвеждане, аз въвеждах нов зеленчук/плод за 6-7 дни.

Цяло бурканче не е много, щом иска детето, може да смесваш пюрето с кърма, така вкуса е по-мек и познат за бебето.

Щом  не иска вода не може на сила да му дадеш, просто предлагай винаги, в един момент ще пропие.

След пюрето може да предложиш отново гърда, така ще поддържаш и лактацията си.

Успех!

# 513
Аз също по препоръка на нашата докторка въвеждах нов зеленчук за 3-4 дни. Не мисля, че трябва повече от това време, ако има алергии то те ще се появят веднага.

# 514
Не е въпроса само за алергии, а и да свикнат организмът и стомахът с новата храна.

# 515
Не е въпроса само за алергии, а и да свикнат организмът и стомахът с новата храна.

Да, точно това щях да напиша и аз. Peace

# 516
А след като вече сте въвели няколко вида зеленчук,как давате след това пюрета-пак ли няколко дни от един и същ вид пюре или всеки ден различно?
Ако съм въвела както досега тиква,картоф,пъщарнак и морков,как да давам след това примерно тиква с морков-няколко дни или например един ден тиква с морков,следващия картоф с морков,следващия пъщарнак и т.н.

# 517
Аз се водех от количествата, които изяждаше. Взимах за начало от малките бурканчета. След това от големите. Отначало не ядеше по цяло, разбира с,е така че давах два дни едно и също, за да не го хвърлям. Когато си изяждаше цяло, тогава давах всеки ден различни.  Simple Smile

# 518
В началото давах бурканче от 190 гр. за 3 дни, след това за 2 и накрая го изяждаше наведнъж. Понякога съм давала  и от малките бурканчета от 125 гр.и тогава ядеше всеки ден различно меню.

# 519
  • София
1-10-ти ден-постепенно увеличавах лъжичките до 1 бурканче (картоф с тиква)
11-13-ти ден-по 1-но бурканче (картоф с морков)
14-16-ти ден-по 1-но бурканче (пащърнак)
Според педиатъра се въвежда нов зеленчук през 3 дни и то не постепенно ,а по цяло бурканче(засега почти изяжда цялото независимо от вида) и след това ако иска кърма.
Правилно ли разбрах ?! Shocked
Като въвеждаш нова храна, даваш първия ден директно цяло бурканче?!

# 520
# 521
Така ми казаха.Всеки различно казва.Четох ,четох.....Няколко педиатъра ми казаха ,че не е нужно да се увеличава количеството постепенно с всяка нова храна,а това било само за да свикне стомаха с новата консистенция.Ох незнам....колкото хора,толкова мнения.А иначе тя си изяжда по почти цяло бурканче от 125,така че мога да и давам различно всеки ден от вече въведените заленчуци,ако правилно съм разбрала.

# 522
Така ми казаха.Всеки различно казва.Четох ,четох.....Няколко педиатъра ми казаха ,че не е нужно да се увеличава количеството постепенно с всяка нова храна,а това било само за да свикне стомаха с новата консистенция.Ох незнам....колкото хора,толкова мнения.А иначе тя си изяжда по почти цяло бурканче от 125,така че мога да и давам различно всеки ден от вече въведените заленчуци,ако правилно съм разбрала.

Можеш, разбира се. Щом хапва, давай.
Но наведнъж по цял буркан от нов зеленчук си е доста, да. Поне за 2-3 дни.

# 523
  • София
В такъв случай рискуваш ако детето ти има алергия към дадена храна. Като дадеш цяло бурканче, не дай си боже да има реакция, ще е много тежко.
Обикновено се увеличава постепенно количеството на новата храна точно за да се види, дали няма да има реакция към храната.
Моето дете е на година и половина и дори сега не си позволявам директно да и дам голямо количество от нова храна. Първите 2 дни задължително давам по малко, за да видя дали няма да има някаква реакция.  Peace

# 524
Аз също като съм въвеждала нов зеленчук, давах по цяло бурканче, особено като видя , че на бебка и харесва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт