БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-13

• 26 210
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте!
Ако започна с оризова каша, постепенно 2, 4, 6 - 12 лъжички, давам я примерно 6-7 дни. А от 8-ия ден започна да въвеждам зеленчук, кашата трябва да я преместя следобяда, така ли? Макар, че не съм стигнала до количество за заместване на хранене?
И след това като въведа нов вид каша - елда, примерно - кога да я давам, следобяда или преди обяд, макар вече на обяд ядем зеленчук? Впредвид, че новите храни се дават само до обяд, та ако има реакция да се отреагира навреме.

# 526
До ри новитекаши, които не са много видове до сега, си ги въвеждах следобед. Направо давам цялото количество, ако не и хареса, и правя мляко за да я дохраня. В началото ме беше много страх от алергии, понеже навсякъде само за това се говори, но сега гледам да го давам по- спокойно. Храните, които давам са типични за нашите ширини. Имам едно бурканче пюре от манго, но мисля да го дам до 1-2 седмици и със сигрност ще бъде преди обед, да видя дали ще има някаква реакциа, защото мангото не е типичен плод за БГ. Не знам дали действам правилно, със сигурност не, според всички тук.

# 527
  • София
Правилно или не, просто рискувате...
Ако е свързано с детето, гледам за нищо да не рискувам...
А и не знам за бебешкия стомах дали е добре изведнъж да му избичиш 1 буркан нова храна...

# 528
bebe26,
Аз също не мисля, че прекаленото вторачване, задълбаване и отлагане на захранването с нови храни не е правилно.
Аз също съм си позволявала понякога да въведа нов продукт само за 2-3 дни, но това беше към 7-8 - и месец на сина ми.
Тоест мисля, че в началото на захранването трябва да сме по-внимателни.  Peace

# 529
  • sofia
pepito21 , аз смятам да въвеждам кашите сутрин, а не следобяд. Когато въведа всичките видове зърна тогава ще я преместя като следобедна закуска. Планирам това да стане към 9-тия месец. Защото тогава ще го захранвам по план-график с млечни, на сутрешна закуска.

А колкото до безразборното и бързо въвеждане на нови храни,  на тези години и с този опит съм категорично против. Големият ми син от невежество го захраних рано, не съм се съобразявала с принципа на постепенност и болния стомах на 8 годишна възраст е факт. Сега с малкиия смятам да го направя както трябва.
Искам да кажа, че дори сега бебето да се чувства ОК, не се знае това какво отражение ще даде на по-късна възраст.

# 530
Синът ми е на годинка и месец, иска ми се сготвя нещо, во което има яйчен белтък. Рано ли е да му давам белтък?

# 531
  • София
Белтък може да се въведе след навършване на 1г.
Може да дадеш.

# 532
А как въвеждате месните пюрета? 

# 533
А как въвеждате месните пюрета?  

Както другите. Ако е чисто месо - добавях равна чаена лъжичка към зеленчука.

Ето по-подробно от Косе Босе:
Как се въвежда месо от пюре?

Примерна схема:
* 3-4 лъжички месно пюре 1-ия ден
* 1/3 от пюрето през 2-ия ден
* 2/3 от пюрето през 3-ия ден
* цяло пюре
* предлага се през ден или всеки ден

Може и по-плавно въвеждане.
Хубав ориентир е как най-удобно да се разпредели едно бурканче.

Месо се въвежда според правилото за всяка нова храна - 'лъжичка по лъжичка'. Месото в готовите пюрета е 8-12% от общото количество – въпреки че е малка част от пюрето, това е цялата доза нова храна. Пълната доза месо, вкарана наведнъж, може да натовари стомахчето. Освен това, за да се тества алергична реакция (колкото и слабоалергенно да е месото по принцип) трябва да се дава още 2-3 последователни дни т.е. ако отново се предлага пълен грамаж, това би могло ненужно да затормози стомахчето.

Отделен е въпросът, че месото съвсем не е малко, зависи какви препоръки се гледат и колко често се предлага месо според възрастта. Тези 8-12% се равняват на 15-20 г месо, което е препоръчваното количество при въвеждане и през първия-втория месец от захранването с месо.

# 534
Вечер давам на сина ми млечна каша. Мога да броя, че все още му давам АМ по този начин, нали? Иначе хапва млечни продукти, но друго АМ не му е останало като хранене.

# 535
Здр. отново мами, сготвих супа за бебо, но без да искам, по погрешка я сготвих с вода - син девин, вместо розов, а на етикета на синия пише, че не се препоръчва за консумиране от деца под 7 год. възраст. Въпросът ми е да изхвърля ли супата или няма да му стане нищо, ако консумира един път такава вода?

# 536
Тези води не се препоръчват за всекидневно пиене от деца,а и от веднъж какво ще му стане,пък и нали е сготвена,т.е.повечето минерали са изчезнали.

# 537
Здр. отново мами, сготвих супа за бебо, но без да искам, по погрешка я сготвих с вода - син девин, вместо розов, а на етикета на синия пише, че не се препоръчва за консумиране от деца под 7 год. възраст. Въпросът ми е да изхвърля ли супата или няма да му стане нищо, ако консумира един път такава вода?

smile3538 smile3538 smile3538 Нищо няма да му стане, не хвърляй супата.

# 538
Много благодаря за отговорите!  Simple Smile

# 539
Вечер давам на сина ми млечна каша. Мога да броя, че все още му давам АМ по този начин, нали? Иначе хапва млечни продукти, но друго АМ не му е останало като хранене.

Каква е кашата? С преходно мляко или Лека нощ? А сутрин какво му даваш?
И моят не искаше да пие известно време. Сега пие само сутрин.

Общи условия

Активация на акаунт