МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

• 68 641
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
Дядо Хаджия, правя го, ама не мога да го докарам хляба с тази хубава препечена и напукана коричка хляба Peace

# 346
Здравейте, вещи кулинари и хлебопекари!
От близо година имам хлебопекарна със хляба се справям отлично, но козунака и тестото за козунака не мога да ги докарам нещо.
Имам питанка към Вас тесто за казунак месено в машината, като консистенция трябва ли топката да е оформена, като за хляба.

Предварително благодаря на отзовалите се!  newsm20

# 347
За себе си относно козуначено тесто, замесено в машината, достигнах до извода, че трябва да е доста твърдо преди втасването, за да може после да се сплита добре.

# 348
  • На небето
Аз козуначеното тесто го правя по рехаво с повечко масълце. Не пека в хлебопераната. След като приключи процеса месене и втасване. Вадя оформям отново слагам да втаса. Този път в печката мажа след това с жълтък и олио. Ръся захар и пека. Винаги се получава. На ръка като го правих процедирах по същия начин. Спазих точно рецептата за козунак в хлебопекарна.
Правя по тази рецепта, мисля, че я има на 1 страница, но не съм сигурна:

КОЗУНАК

125 мл. пр. мляко
3 яйца
125-150 мл. разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1 пак суха мая/ползвам на д-р Йоткер/
стафиди и орехи по желание
жълтък за намазване
захар за поръсване
бадеми или орехи за декорация

Процедирам така: Към леко разбитите яйца /със стайна температура/ прибавям топлото мляко и изсипвам в кошничката на машината. Пресятото брашно + захар + лим. кора + ванилия изсипвам върху яйчената смес. Отгоре в кладенче изсипвам маята. Пускам машината да меси и като оформи тесто наливам по малко маслото, докато го поеме. /ако изсипваш по много малко почти не пръска/ Стафидите и орехите добавям при звуковия сигнал, предварително оваляни в малко брашно, за да не паднат на дъното. Преди цикъл "печене" намазвам с жълтък, поръсвам със захар и украсявам с орехови ядки.

Другия път ще пробвам с друга рецепта да видя ще има ли разлика.

# 349
Danicka, Estell Благодаря за бързите отговори.
До сега винаги оставях тестето да маже под бъркалката и ми беше много трудно да го спилитам.
Иначе и аз пека във фурната, пробвах няколко пъти в машината но не ми хареса.
Скоро ще пробвам с по твърдо тесто. И ще се отчета.
 Laughing

# 350
  • София
Дядо Хаджия, правя го, ама не мога да го докарам хляба с тази хубава препечена и напукана коричка хляба Peace

Напукана кора или „линия на угасването“ както я нарича Ердинч в хлебопекарна няма да стане. Тя се получава само при варианта, когато втасалия хляб се метне в нагорещена вече пещ (фурна). Вследствие на рязката промяна на температурата, първоначално маята се разбунтува и образува голям напор от газове, които се насочват към повърхността на хляба, разпукват го и т.н. да не четем теории тука, че това отдавна вече не го правим.

Апропо това разпукване се получава и с кексовете, защото и там така айде у нагорещената фурна и ония набухвател направо полудява. А докато в хлебопекарната тя нагрява постепенно и бавно и набухвателя има време да работи по спокойно.

# 351
  • Тука, под липите стари...
Estell, на коя програма месиш козунака?

# 352
  • На небето
Estell, на коя програма месиш козунака?

При мен е 8 (Месене и втасване) за сладки теста и др.

# 353
  • Балчик
Отдавна не съм чела темата, изпуснах ви. Записвам се с един празеник, месен на програма тесто:

Тутманик с праз (празеник)

# 354
  • София
   Здравейте момичета!Идвам и аз с голям мерак, нов собственик на една хлебопекарна Rohnson! Купиха ми я без да ме питат , нито коя,  нито каква искам,но да се надяваме, че ще ми хареса как меси и пече.Сега  пуснах да се меси нещо  за проба, да видим дали ще стане нещо.Ако стане, ще се похваля.Радвам се,че ви има и мога да черпя идеи и рецепти от вас!Пътят за мен ще е равен и утъпкан от вас! Благодаря ВИ! Hug

# 355
Ронсона е една от най сполучливите хлебопекарни на нашия пазар. Честито, със здраве да си я ползваш!

# 356
  Здравейте момичета!опаааа   #2gunfireИдвам и аз с голям мерак, нов собственик на една хлебопекарна Rohnson! Купиха ми я без да ме питат , нито коя,  нито каква искам,но да се надяваме, че ще ми хареса как меси и пече.Сега  пуснах да се меси нещо  за проба, да видим дали ще стане нещо.Ако стане, ще се похваля.Радвам се,че ви има и мога да черпя идеи и рецепти от вас!Пътят за мен ще е равен и утъпкан от вас! Благодаря ВИ! Hug
следи топката тесто да не лепне. после следи да втаса хубаво. ако не си забравила да сложиш маята  ще получиш хубав хляб   bouquet

# 357
Бате Бонго, при Ронсона най хубав става хляба когато тестото леко лепне.
 По скоро бих посъветвала Тайна да си използва рецептите от книжката докато свикне с машинката и после да мята други рецепти от форума.

# 358
  • София
     Извинявам се, нова съм  Embarassed, не знаех, че има и момчета!Здравейте момчета, благодаря и на вас!Благодаря, момичета и момчета  Hug, сигурно отначало ще досаждам, но ще помоля предварително за прошка!Аз взех рецепта от темата с рецептите, да видим какво ще изкарам от машината след час и нещо...

# 359
  • На небето
  Здравейте момичета!опаааа   #2gunfireИдвам и аз с голям мерак, нов собственик на една хлебопекарна Rohnson! Купиха ми я без да ме питат , нито коя,  нито каква искам,но да се надяваме, че ще ми хареса как меси и пече.Сега  пуснах да се меси нещо  за проба, да видим дали ще стане нещо.Ако стане, ще се похваля.Радвам се,че ви има и мога да черпя идеи и рецепти от вас!Пътят за мен ще е равен и утъпкан от вас! Благодаря ВИ! Hug
следи топката тесто да не лепне. после следи да втаса хубаво. ако не си забравила да сложиш маята  ще получиш хубав хляб   bouquet

rotfImao Това за мята ми хареса. Аз често правя тестени неща. И веднъж бързах да правя едни понички и забравих да сложа набухвател... абе какво да ви кажа, ставаше за ядене, но по скоро приличаше на пърленки или питки. За щастие не се повтори повече.   chef

Общи условия

Активация на акаунт