МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

• 67 555
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, искам да направя козунак в машината за хляб , но няма такава програма. Има за сладък хляб и се чудя дали не е тя. Не я използвам много, нещо не успявам явно да се справя с хляба и освен за лютеница (която пък е уникална) за друго не я използвам.

mishlence 73,ако не е късно вече козунак правя на основната програма или на френската,можеш да го оставиш в машината изцяло, а можеш след като се омеси да го извадиш,сплиташ и го връщаш в машината да втасва и пече Peace

# 331
Здравейте, искам да направя козунак в машината за хляб , но няма такава програма. Има за сладък хляб и се чудя дали не е тя. Не я използвам много, нещо не успявам явно да се справя с хляба и освен за лютеница (която пък е уникална) за друго не я използвам.

mishlence 73,ако не е късно вече козунак правя на основната програма или на френската,можеш да го оставиш в машината изцяло, а можеш след като се омеси да го извадиш,сплиташ и го връщаш в машината да втасва и пече Peace
Мерси, не е късно ,мисля да го оставя в машината за да видя какво ще се получи, ако не става другия път ще е във фурната  Grinning

# 332
# 333
Мерси, не е късно ,мисля да го оставя в машината за да видя какво ще се получи, ако не става другия път ще е във фурната  Grinning
[/quote]
зависи от рецептата , но често се получава по-голямо количество тесто което по-трудно се изпича в машината. може да разделиш тестото на 2 и да направиш 2 козунака - единият го печеш в машината , а другият - в печката. така ще прецениш къде се получава по-хубав козунак и за Великден ще си на  6    bouquet

# 334
  • София/Варна
За хляба от лимец (спелта) - аз го пекох на програма за пълнозърнест хляб.

# 335
KayRenn,благодаря. Ще пробвам и аз на програмата за пълнозърнест

# 336
искам да ми припомните нещо,което бях чела в темата,но не запомних добре...
Някой от мъжете в темата,мисля че беше Ердинч /съжалявам ако съм го объркала/, даваше съвет как тестото става с по-добра консистенция и хляба става по - добър, като първо в казанчето на машината се слагат едни продукти,пуска се на месене,изключва се машината след това, изчаква се 20-ина мин.,след което се слагат останалите продукти и се пуска съответната програма...та не се сещам редът на продуктите какъв беше...Някой сеща ли се за какво питам?

# 337
Първо размесваш водата с брашното, изчакваш 20 мин и добавяш останалите съставки.

# 338
а трябва ли да се получи хубава топка /защото напоследък все трябва да добавям брашно,за да стане/  или чак след това,т.е. след 20-ината мин., след поставяне на останалите продукти следя да се оформи топка....или пък ако се получи хубава топка тесто само от водата и брашното още в началото  после останалите продукти, и в частност маята, успяват ли хубаво да "проникнат" в тестото

# 339
Ами аз поне гледам за топка след като добавя всичко. Тюли, ами поема се всичко, защото аз пускам машината отначало, тоест пак си меси пълния цикъл наново.

# 340
а трябва ли да се получи хубава топка /защото напоследък все трябва да добавям брашно,за да стане/  или чак след това,т.е. след 20-ината мин., след поставяне на останалите продукти следя да се оформи топка....или пък ако се получи хубава топка тесто само от водата и брашното още в началото  после останалите продукти, и в частност маята, успяват ли хубаво да "проникнат" в тестото
ами зависи какво си решила да добавяш на второто месене.
ако добавяш само мая,сол и захар не бих казал че ще се промени консистенцията на тестото - т.е  ако е била хубава нелепнеща топка в началото ,такава би трябвало да си остане и след добавянето на тези продукти при второто месене.

# 341
Най накрая се реших да ви напиша за моя опит за правене на хляб от три вида брашна,които купувам от мелница Балван.Хлябът ми винаги се получа перфектно.Използвам 200гр бяло брашно,200гр/ ръжено или грахамово/ и200гр типово.И всичко останало по рецептата за селски хляб слагам и1ч.л. оцет /използвам ябълков/ Програма основна на Мулиникс 2000./

# 342
Бонго, по-скоро въпросът ми беше не дали топката, ако се е получила такава , ще си остане същата, а дали ако се е получила топка тесто- маята ще се усвои ли хубаво в нея

# 343
Tюли, баща ми имаше фурна  и единият от хлебарите му точно така правеше - първо размесваше само водата с брашното, и го оставяше 20-30 мин в големия казан да си поседи. После добавяха мая, сол, захар, витамин С , май не се сещам да са слагали мазнина. После мажеха изпечения хляб с мазнина, за да се разпука и омекне коричката.
Еми с машинката не мога да го направя такъв хляб точно, ама печенето в тия големи пещи все пак няма нищо общо с това в машината.

# 344
  • София
Това, което Ердинч преди време ни даде и като рецепта и като технология адаптирана за машината (има я в темата за рецепти) всъщност са го правили нашите предци някога в годините назад. Първо са си развивали хубаво глутена, и след това са добавяли маята към него. Особено тая технология са я използвали при козунаците и аз мисля, че в една от темите за козунаците развих и технология адаптирана за машина.

Всъщност така наречено „глутеново“ тесто не е толкова гъсто (твърдо), както обикновеното, а е малко по меко и по редко и после при доброто омесване, което осигуряват почти всички машини няма да има никакъв проблем да поеме и „маяното“ тесто. Естествено после ще се наложи вероятно да проследим общото тесто и да преценим дали няма да ни трябва някоя и друга лъжица брашно или течност.

За съжаление за тази технология не могат да се използват готовите програми на машините ( освен ако не си харесате някоя и да я прекъснете след първото омесване и после да я пуснете отначало), но пък съм убеден, че става и затова донякъде се учудвам на мама Тин, че не можела да го направи. Е да ... печенето в пещта ще липсва но пък останалата част от технологията спокойно може да се адаптира и за машина.

И накрая ако позволите - защо тази двуфазна технология е позабравена или поизоставена. Ами по две причини: първо за съкращаване на технологичното време на производство и второ защото съвременната техника в хлебозаводите или хлебопекарните вече осигурява възможност за по мощно и дълго омесване на тестото (което е пък другия вариант за развиване на глутена - сетихте се защо козунаците ги месим по продължително - нали ?). И нашите съвременни домашни хлебопекарни също позволяват продължителното и силно омесване (затова и програмите са ни толкова дълги - иначе коя баба или съвременна домакиня меси на ръка по час и нещо хляб).

Общи условия

Активация на акаунт