МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 67 497
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 8 494
Извинявам се за аналитичността и таблиците, с които ви тормозя, но все пак съм мъж и нещо като не се получава търся логика за да разбера причините.)) Може информацията да се окаже полезна и за други, най-малкото да знаете отделните етапи)). Смятам, че разликата, която виждате в минутите на 2 и 3 програма на Мулинекса5003  е просто несъществена, тъй като и на двете ми се получава еднакво сплескан хляб за разлика от на 1 програма. Това ме навежда на мисълта, че нещо не е наред. Освен това ако сравните програма 2 на модела 5003 с програма 3 на модела 2000(все френски хляб) ще видите огромна разлика, а все са за френски хляб. Същото е и за пълнозърнестия - програма 3 на 5003 и програма 4 на 2000. За това повдигнах темата за да разбера от Мулинекс ли са заложили в този модел кофти програми и ако не защо има такава разлика спрямо модела 2000, както и на колко човека им стават хлябовете на програма 2 и 3 след като в CD-то с рецепти  ползват все програма 2 (френски хляб). Ще проверя температурите на втасване да ли са различни, защото +/- 3 до 5 минути не мисля, че е разликата която определя да ли хляба е френски или пълнозърнест. При модела 2000 разликата е очевидна между програма 3 и 4.

Колегаааа, глей ся бе човеко. Значи първо сто на сто двата модела на марката са с различна мощност, от там дори и с различна продължителност на реотаните и сила на месене. Затова и времето не може да бъде еднакво. Ай дуща давай да одим по друг начин. Първо ми кажи каква е рецептата, после пиши какво значи става, ама седни вместо да анализираш разликите от 5 минути (които особено при втасването понякога са фатални) па анализирай как върви производството. Значи, това как замества тестото, па постига ли въобще исканата от теб консистенция, па как върви втасването, па накрая тури и едно заключение какво излиза като готов продукт и смятай, че няма начин да не намерим решение.

Защо тия 5 минути може да са фатални. Значи тя маята какво прави. Първо се ослушва, па после се оглежда (животинка е все пак и се пази, а за това се иска време) и накрая вика що не взема аз така да похапна малко и ... яде нали захаридите и хоп прави въздух. Ама това последното дето яде нали то става вече чак в последната трета част от времето за втасване. И точно тогава когато се е разработила и ние хоп спираме втасването и викаме, айдее нема те чакам аз още 5 минути. А при по тежките теста (тия с много яйца, мазнини или пък пълнозърнесто брашно) втасването започва много по късно.


Ама то и другото е опасно да знаеш - да я оставиш да работи повече от необходимото време, щото тя пък вземе та преяжда, глутена на тестото се разпъва, разпъва и изведнъж хоп пробива една много тънката кора, която се е образувала и задържа въздуха някъде се пропуква и .... тестото спада.

# 61
  • Мнения: X
Като допълнение на анализите ще допълня, че ако се направи хляб на 1-ва и на 2-ра програма с една и съща рецепта, няма да получим един и същи хляб. Най-малката разлика ще е в начина на изпичане. При втора програма печенето е по-дълго (при избрани едни и същи опции за грамаж и коричка). Затова втора програма съм я ползвала, когато съм правила по-голям хляб. При втасването също има разлика - при втора програма първото втасване е доста по-продължително. Логично е, защото хлябът е по-голям. В рецептите си е заложено по-голямо количество тесто за 2-ра програма. Второто втасване е по-малко при 2-ра програма. Това вече се доближава до анализа на Дядо Хаджия - за да не превтаса тестото и да се получи мааалко по-сбит хляб. Като знам, че с 1-ва програма (700 г брашно) хлябът ми опира в капака, при 2-ра ще се заразхожда самостоятелно, защото там брашното обикновено е 900 г и ако го оставим втория път да втасва много, няма да успее да се изпече.

# 62
  • Мнения: 1
Благодаря за помощта. Искам да попитам на етапите на втасване затопляли се фурната или разчита на стайната температура... ще проверя това ама не знам как трябва да е, а в сервиза като ходих за контейнера за тестото да поръчвам, си нямаха представа какво се случва в тези уреди... та за това само знаещи като вас , които знаят как се меси и какво правят тези машини биха ми казали...  Иначе ползвам тази рецепта за бял хляб - 450г брашно(на софия мел синьото, има го в торби от 5кг), 280мл вода,  1ч.л сол, 3ч.л.захар, 13г жива мая, 1с.л олио.  Исках да пробвам и някоя с ръж и бяло брашно за по деетично)), но се забърках сред многообразието от рецепти. Как успявате всичко да пробвате си е загадка, аз се уморих само да чета и накрая незнаех кое да пробвам) Бих пробвал и други рецепти стига да не са с допълнителни екзотични съставки, че правя хляб почти всеки ден)))

# 63
  • Мнения: 3 428
Аз на 450 гр брашно не бих сложила повече от 6 гр жива мая! при мен при втасването си се затопля машинката Peace

# 64
  • Мнения: 7 779
Благодаря за помощта. Искам да попитам на етапите на втасване затопляли се фурната или разчита на стайната температура... ще проверя това ама не знам как трябва да е, а в сервиза като ходих за контейнера за тестото да поръчвам, си нямаха представа какво се случва в тези уреди... та за това само знаещи като вас , които знаят как се меси и какво правят тези машини биха ми казали...  Иначе ползвам тази рецепта за бял хляб - 450г брашно(на софия мел синьото, има го в торби от 5кг), 280мл вода,  1ч.л сол, 3ч.л.захар, 13г жива мая, 1с.л олио.  Исках да пробвам и някоя с ръж и бяло брашно за по деетично)), но се забърках сред многообразието от рецепти. Как успявате всичко да пробвате си е загадка, аз се уморих само да чета и накрая незнаех кое да пробвам) Бих пробвал и други рецепти стига да не са с допълнителни екзотични съставки, че правя хляб почти всеки ден)))
първо научи една рецепта да я правиш на 100 %. после преминавай на други рецепти.
това е мой съвет.
двата модела машини са различни, нищо че марката е една и съща. и напълно е нормално да има разлика в отделните цикли при еднакви времена. спри се на едната машина и да оправим нещата
при нея.
гледам че питаш  дали се затопля фурната при втасване. да.
за да втаса тестото му е необходима температура - и в хлебопекарната е така и във фурната.
в машината е предварително програмирана , а за фурната трябва да си я настроиш.

# 65
  • Мнения: X
  Иначе ползвам тази рецепта за бял хляб - 450г брашно(на софия мел синьото, има го в торби от 5кг), 280мл вода,  1ч.л сол, 3ч.л.захар, 13г жива мая, 1с.л олио. 
Както ти е казала Мама Тин вече, намали маята. Иначе е добра рецептата. Олиото може да се увеличи, но това е въпрос на вкус. Пробвала съм без олио и става жилава коричката, което не ми допадна.
От форума научих много и съм благодарна на всички за съветите. Много ми харесаха някои установени зависимости - течностите (вода, яйце, мляко, без олиото) трябва да са около 60% (63%) от количеството на бялото брашно (при смес от бяло и ръжено или чисто ръжено процентът е по-висок), 1 г жива мая е достатъчна за 100 г брашно (при хляб, а за козунаци е повече). Всичко останало е въпрос на вкус и лесно се коригира. При използване на яйца и/или овче мляко трябва да се увеличи течността, но това вече се регулира опитно или гледаш за хубава топка на тестото при замесване.
Разнообразието от рецепти, които пробваме зависи от желанието за експерименти. При някои от нас е засилено, но идва момент, когато правиш 2-3 вида хляб, не повече.
Машинките топлят по време на втасване, писали са ти вече. Ако е много студено и имаш на разположение студени продукти, може леко да се затоплят (до около 25 градуса Ц) или по съвет на Дядо Хаджия може да се пусне машинката за минутка-две на печене и после си пускаш желаната програма.

# 66
  • София
  • Мнения: 8 494
Аз на 450 гр брашно не бих сложила повече от 6 гр жива мая! при мен при втасването си се затопля машинката Peace

Както ти е казала Мама Тин вече, намали маята.
...
Дядо Хаджия може да се пусне машинката за минутка-две на печене и после си пускаш желаната програма.

Ако ми позволите искам да попитам - защо трябва да намали живата мая на 6 грама ?  Thinking

Пусне ли се програмата за печене, за подгряване на контейнера с цел втасване, после вече няма как да пусне желана програма, а само тази за месене или печене.

# 67
  • Мнения: 3 428
А защо за по малко от половин килограм брашно да слага цели 13 грама мая, ако прави хляба си в  машинката 6 грама ще са и достатъчни. На мен с толкова мая хляба би ми превтсал сега в това топло време.

# 68
  • Мнения: 7 779
Пусне ли се програмата за печене, за подгряване на контейнера с цел втасване, после вече няма как да пусне желана програма, а само тази за месене или печене.
дядо, принципно може да се пусне машината на дадена програма след като си използвал преди това печенето с цел подгряване. стига температурата да не е висока. аз лично често съм го правил. като си мушна ръката в машината температурата е някъде към 40-45 градуса - там някъде. Laughing все пак е ориентировъчно , но се усеща топлината. възможно е при различните машини температурата при която не може да се включва на програма (с изключение на печенето) да е различна .

# 69
  • Мнения: 7 779
А защо за по малко от половин килограм брашно да слага цели 13 грама мая, ако прави хляба си в  машинката 6 грама ще са и достатъчни. На мен с толкова мая хляба би ми превтсал сега в това топло време.
за 450 гр брашно 4 - 4.5 гр мая (суха) е нормално. така пише в дебелите книги  Laughingкато умножим по  3 за да получим живата мая излиза че 13-те грама които използва колегата  са в рамките на нормалното.
да си припомним че маята на доктора (7 гр.) е за 500 гр брашно.   bouquet

# 70
  • Мнения: 3 428
Е да, ама колегата Ердинч казва че маята трябва да е 1-1,5% от брашното  Blush

# 71
  • Мнения: 7 779
Е да, ама колегата Ердинч казва че маята трябва да е 1-1,5% от брашното  Blush
а сега де . малко математика.
1 % от 450 гр  колко е ?    bouquet

# 72
  • Мнения: 3 428
Е да, ама колегата Ердинч казва че маята трябва да е 1-1,5% от брашното  Blush
а сега де . малко математика.
1 % от 450 гр  колко е ?    bouquet


Bat Bongo, знам я аз математиката - става въпрос за жива мая, така че прави 4,5-6,75гр мая
Ай стига толкоз сме се разправяли за таз мая, кой колкото си иска да слага, после нали той си яде хляба Peace

# 73
  • Мнения: 7 779
Bat Bongo, знам я аз математиката - става въпрос за жива мая, така че прави 4,5-6,75гр мая
Ай стига толкоз сме се разправяли за таз мая, кой колкото си иска да слага, после нали той си яде хляба Peace
аз пък знам че става въпрос за суха мая.
1 - 1.5 % суха мая от общото количество брашно
http://forumbabgmama.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B0%20%D … D0%B8%D1%82%D0%B5
все пак това не е разправия   bouquet

# 74
  • Мнения: X
Да отговоря на Дядо Хаджия.
Опитно съм установила, че ако сложа повече от 1 г жива мая на 100 г брашно (дори при хляб с кисело мляко и яйце), хлябът опира в капака и горната част остава беличка, лееко недопечена. Става дума за Мулинекс, която ползвам петък, събота и неделя (това за протокола). Ползвам маята ВИВО и съм много доволна. Когато правя хляб в Панасоника, спазвам същото правило, но там като че ли малко повече мая не е толкова фатално.
Често  през зимата ползвам точно този трик със затопляне на машината, рестартирам и си пускам Основната програма. Изобщо Мулинекс позволява малко повече волности при работа с програмите. При Панасоник не ми се налагат подобни дейности. Програмите са измислени така, че продуктите се темперират до 1 час и тогава започва месене, втасване, печене. Кагато искам да пусна още един хляб, но машината не е изстинала, изобщо не ме пуска да действам. Изписва, че температурата е повишена и искаш или не, чакаш. Когато се ползва САМО програма Печене, тогава позволява допичане.
 Спомням си, че първия хляб (в Мулинекс) го допичах - беше се получил твърде бял и пуснах на още 10-15 мин. После машината отиде на сервиз и след това вече не ми се е случвало да пече бял хляб.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 22:07 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт