МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

• 67 523
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Пусне ли се програмата за печене, за подгряване на контейнера с цел втасване, после вече няма как да пусне желана програма, а само тази за месене или печене.
дядо, принципно може да се пусне машината на дадена програма след като си използвал преди това печенето с цел подгряване. стига температурата да не е висока. аз лично често съм го правил. като си мушна ръката в машината температурата е някъде към 40-45 градуса - там някъде. Laughing все пак е ориентировъчно , но се усеща топлината. възможно е при различните машини температурата при която не може да се включва на програма (с изключение на печенето) да е различна .

Шефеее не говоря за предварително подгряване, там ситуацията е ясна. Говоря ти за случаите, когато тестото е вече омесено и я подгряваш на своя глава за да осигуриш оптимална температура за втасване. После се съмнявам вече дали ще може ми пуснеш програма по желание или пък да я пуснеш да си продължавала от някъде си (примерно от момента на втасване до момента на изпичане).

Сега ... за маята няма да споря, в блога на темата са качени достатъчно материали за съотношенията между продуктите, които не са измислени от нас а са взети от други страници. Всеки е прав да си преценява сам за него.

# 76
Шефеее не говоря за предварително подгряване, там ситуацията е ясна. Говоря ти за случаите, когато тестото е вече омесено и я подгряваш на своя глава за да осигуриш оптимална температура за втасване. После се съмнявам вече дали ще може ми пуснеш програма по желание или пък да я пуснеш да си продължавала от някъде си (примерно от момента на втасване до момента на изпичане).
не дядо , не става въпрос за подгряването. там нещата са ясни.
аз умишлено включвам на печене за да подпомогна втасването. напоследък почти не използвам 1
програма , а си правя комбинация от програми. и ми се налага да включвам печенето за да вдигне
температурата в машината и да втасва по-бързо. после пак включвам на месене и машината си работи. но пак подчертавам че подгряването е в рамките на 40-45 градуса. при повече мисля че няма да тръгне машината.

# 77
  • София
не дядо , не става въпрос за подгряването. там нещата са ясни.
аз умишлено включвам на печене за да подпомогна втасването. напоследък почти не използвам 1
програма , а си правя комбинация от програми. и ми се налага да включвам печенето за да вдигне
температурата в машината и да втасва по-бързо. после пак включвам на месене и машината си работи. но пак подчертавам че подгряването е в рамките на 40-45 градуса. при повече мисля че няма да тръгне машината.

Говорим за едни и същи неща - не забелязваш ли ?

# 78
аз пък знам че става въпрос за суха мая.
1 - 1.5 % суха мая от общото количество брашно

здравейте Hug

да, това са международни мерки(ТР и САЩ) също така правилните съотношения за видовете мая:

2 гр. жива мая = 1 гр. суха обикновенна = 0,75 гр. суха инстантна ( 2:1:0.75 ).

Hug

Цитат
Съотношението на продуктите (в процент) спрямо общото количество брашно в една рецепта за обикновен хляб, препоръчително би трябвало да бъде така:

Течности        55 - 60
Захар               1 - 2
Сол                 1 - 1.5
Мазнини        1 - 2
Суха мая         1 - 1.5
Жива мая       3 - 4.5

ЗАБЕЛЕЖКА: Това са съотношения за обикновена рецепта за хляб. При специални видове хляб или козунаците съотношението на захар, мая и мазнини е различно в зависимост от вида на рецептата и технологията на приготвяне.

Когато искаме да използваме смес от различни брашна, следва да имаме в предвид, че спрямо количеството бяло брашно, можем да добавим в проценти, както следва:

Ръжено брашно             20 - 40
Царевично брашно         до 10
Елда                                 до 20
Оризово брашно           25 - 30
Соево брашно                 до 25
Овесено брашно           25 - 30
Ечемичено брашно       25 -30

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Бялото брашно може да се замести с до 50 % пълнозърнесто брашно.
Брашно от спелта (вид житно растение - лимец) може да замести на сто процента бялото брашно.

# 79
Може ли пример за обикновена суха мая?

# 80
ооо, започвам да ви следя!

# 81
ооо, започвам да ви следя!
късно , късно ....
хляба вече изгоря  hahaha

# 82
Питах за маята, защото съм чувала за различни сухи маи, но така и не ми се изясни. Тук ползваме инстатна, нали така - френската и на доктора?

Въпреки международните мерки и стандарти, качествата на маята определят колко ще си слагаме в хляба. След като тестото буквално облепва целия капак с препоръчителното количество, човек започва да намалява постепенно, докато стигне до нужното количество.

# 83
Питах за маята, защото съм чувала за различни сухи маи, но така и не ми се изясни. Тук ползваме инстатна, нали така - френската и на доктора?
турската  yova  също е инстантна. за доктора не си спомням , но може и да не е.

Въпреки международните мерки и стандарти, качествата на маята определят колко ще си слагаме в хляба. След като тестото буквално облепва целия капак с препоръчителното количество, човек започва да намалява постепенно, докато стигне до нужното количество.
в общи линии е така.
мисля че в твоята рецепта видях че слагаш яйце. то също спомогва тестото да расте. ако го махнеш от рецептата мисля, че маята ще ти е  колкото се препоръчва без тестото да опира в капака.

# 84
Може ли пример за обикновена суха мая?

еми обикновена продава се в 100г пакетчета, по принцип, също като живата преди употреба се разтапя в малко вода, а инстантната е бърза мая няма нужда от разтваряне и предварително задействане

а аз ги ползвам и трите по един и същи начин, живата направо я натрошавам в водата, разклаштам малко(+щипка захар), отгоре брашното,  най отгоре солта

# 85
Бонго и Ердинч, благодаря за отговорите!  Hug
В едната рецепта (за Мулинекс) слагам яйце (иначе не ми е вкусно), а в другите (за Панасоник) не слагам мляко и яйце (или мноооого рядко, за разнообразие). И с двете машини процедирам по един и същи начин за съотношението мая:брашно. Опитите започнах точно с Панасоника и започнах с 12 г жива мая на 600 г брашно - превтаса. Дори толкова се стреснах, че една-две седмици не посмях да ползвам жива мая. След това постепенно установих колко мая е необходимо.

# 86
  • София
Вижте аз тука в тая тема от три четири години повтарям едно и също и даже вече чакам да ме набият като го повторя пак.

Значи ... програмите на машините са изчислени при някакви си и аз не знам какви усреднени показатели и времето там в тия програми за месене и втасване направо си е някакво теоретично време без да отчита нито температурата на помещението в която работим, нито влажността на брашното ама въобще нищо.

То инак ако месите на ръка 12 гр. жива мая за 600 гр. брашно си е напълно нормално количество. Ама кога баба меси на ръка она си усеща тестото кога вече е станало, па като го тури да втасва под кърпата, му мята едно око от време на време и кога види, че е втасало достатъчно не гледа колко време е минало ами действа нататък.

А при машините какво става. Ами хванала е някога първата фирма, която е измислила тая машина някакви хранителни технолози и им казала - хайде сега тука да ми кажете нали колко време да го меся, па да почива, па да втасва, па пак да го премесва и т.н. И тия хранителни технолози написали нали нещо си там и после ако забележите почти всички модели и марки работят по почти едни и същи програми. Да де амаааа бабушка Ольга Афанасиевна от Сибир меси при зимни условия, мадмоазел Роуз незнам коя си във Франция меси при по ниски атмосферни налягания и по високи температури (без да отчитаме факта, че е с лакирани нокти и на високи токчета щото още не знаем те дали оказват влияние при работата на машината), а приятно и леееко възпълничка и нахакана Джоус (негърка в Етиопия между другото) въобще не смее да помисли да остави маята без контрол, щото в Африка нали оная направо откачва. Хубаво ама всички работят с една и съща машина, с една и съща програма и в един момент идват тука във форума на БГ МАМА и викат „нищо не ставаааа, помогнетеее, хляба ми така па онака. За информация само Джоус я няма, щото при нея маята направо е пратила хляба извън колибата и тя го гони някъде по саваните там (а вие тука се оплаквате, че тестото ви стигнало до капака - я ги вижте горките негърки какви ядове имат с хлебопекарните).

Та така, че няма да стане тая така с готови програми, мериш с електронно кантарче и пускаш нали и хайде давай ми след 3 часа готов хляб. Ще трябва и наблюдение. Ако искайте вярвайте едновременно правим опити за месене с наша приятелка в Бургас (аз съм в София). Тая живее на 12-ти етаж при изключително влажен въздух, аз пък съм на първи етаж при по сух въздух, но пък и мааалко по високо надморско равнище. Еми ... с камери бяхме в скайпа нали и аз гледам тя какво прави, тя гледа аз какво правя и ... не става бе. При нея тестото поиска поне още 5 -6 супени лъжици брашно, стана чак почти на 10-тата минута и втаса много по бавно от колкото при мен. Те това е Маро картинката.

Хайде да не усложнявам нали ситуацията, че и самата машина с течение на времето се разкалиброва и променя поведението си, че тогава ще ме подгоните с черпака из кухнята.

Тука е момента комшията Ердинч да ви разкаже, как първо меси само тестото (без мая - точно така без мая) за да развие силен глутен, па после чак иде маяното тесто и как е дебнал до минута точното време, за да изготви своя програма. Не че на Ердинч нещо му пречи да метне там всичките продукти в машината и да я погледне намръщено с гъстите си вежди и да и каже „Ало малката отивам с Мехмед ефенди да пием по едно турско кафе и да изядем по една баклава, така че внимавай като се върна самуна да е опечен да не се разправяме после.”

Последна редакция: чт, 22 сеп 2011, 02:13 от дядо хаджия

# 87
  • София
Стана много интересно, идвам и аз да слушам  Hug

# 88
  • добрич
Здравейте,отново и пак да попитам нещо-имам пшенично брашно тип 405 дали е подходящо за хляб.

# 89
От вчера съм собственичка на Zelmer. Четох цяла вечер и сутринта реших да пробвам. До средата на основната програма съм. Тестото се замеси, сега втасва.
А сега въпрос. Реших да си направя малък хляб и намалих съставките на половина. Защо ли бях убедена, че всички рецепти са за 1 килограм, та намалявайки на половина ще получа 500 грама.
Като се поразчетох видях, че основните рецепти с 300 грама течност са за 750 грама, значи аз се опитвам да си направя хляб от 375 грама. Дали ще стане нещо или ще е за кофата?!?

Общи условия

Активация на акаунт