МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 67 866
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • София
  • Мнения: 1 134
Тайна, и аз мисля, че е превтасъл. Може би маята е много...

# 676
  • Мнения: 4 916
Тайна,
или маята му е била много, или водата - малко по-малко от необходимото. Но по-скоро първото.
А редът на съставките няма голямо значение, ако печеш веднага. При отложен старт има значение, доколкото маята не трябва да се активира преди началото на програмата.

# 677
  • София
  • Мнения: 15 849
   Значи, щом превтасва, другия път ще го пробвам на програмата за обикновен хляб!

# 678
  • Пловдив
  • Мнения: 13
  С Rohnson съм и отгоре определено не ми пече. Всеки хляб допичам на бързозагряващия горен реотан на фурната.
Много странно - и аз съм със същата машинка, но винаги пека на най-светла коричка, защото иначе прегаря и отгоре и отстрани Rolling Eyes

# 679
  • София
  • Мнения: 15 849
  С Rohnson съм и отгоре определено не ми пече. Всеки хляб допичам на бързозагряващия горен реотан на фурната.
Много странно - и аз съм със същата машинка, но винаги пека на най-светла коричка, защото иначе прегаря и отгоре и отстрани Rolling Eyes

      Явно от машина до машина си има разлика, моята я слагам на най-тъмна коричка и отгоре пак си ми остава бяло, а отстрани съвсем нормален бежов цвят.

# 680
  • Мнения: 4 916
  С Rohnson съм и отгоре определено не ми пече. Всеки хляб допичам на бързозагряващия горен реотан на фурната.
Много странно - и аз съм със същата машинка, но винаги пека на най-светла коричка, защото иначе прегаря и отгоре и отстрани Rolling Eyes

      Явно от машина до машина си има разлика, моята я слагам на най-тъмна коричка и отгоре пак си ми остава бяло, а отстрани съвсем нормален бежов цвят.

Преди две-три години доста потребителки имаха същия проблем, но с Мулинекс 2000 - оказа се, че една определена партида, разпространена в България, е дефектна. Тук във форума стана голям проблем и от фирмата им ги смениха всичките.
Възможно проблемът да е подобен. Защо не питаш в сервиза да ти сменят реотана, който не допича?

# 681
  • Пловдив
  • Мнения: 698
И моя хляб хлътна. Направих го с ръжено брашно на програма за "Хляб с трици", програмата е 3 ч и 45 мин. Не знам дали не сложих и повечко мая , че малко на око беше цялата работа  newsm78

# 682
  • Мнения: X
И моя хляб хлътна. Направих го с ръжено брашно на програма за "Хляб с трици", програмата е 3 ч и 45 мин. Не знам дали не сложих и повечко мая , че малко на око беше цялата работа  newsm78

Ръжен хляб пека с Панасоник, програмата си е ръжен хляб и е 3 ч. 30 мин., обаче част от това време  се ползва за изравняване на температурите на продуктите и средата (външна, вътрешна, машинката си знае). Основната програма е 4 часа, като също има определено време в началото за темпериране. Пиша това за сравнение, за да се направи извод, че за ръжен хляб не трябва да се избира дълга програма, а най-вероятно подходяща е основната. Ръженият хляб нямал нужда от няколко втасвания като белия, но още не съм пробвала хляб с чисто ръжено брашно, едно втасване и дирекнто превключване на печене.
Вчера направих един хляб с 200 г бяло, 200 г типово и 200 г ръжено брашно, 420 мл вода, но после ръснах още малко брашно (1-2 с.л.), че ми се видя прекалено размазващо се, 6 г прясна мая, 30 г олио (не знам колко мл са, защото меря на везната), 1 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар, малко сок от лимон (примерно 1 с.л.). Беше се разпукнал отгоре, но си беше с нормална шапчица, а отвътре беше много добре. Пекох на програмата за ръжен хляб.

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 20:21 от Анонимен

# 683
  • София
  • Мнения: 1 134
alys, аз правя хляб най-често по тази рецепта, но общото количество брашно ми е 675гр.  на същото количество вода. Супер става.

# 684
  • София
  • Мнения: 15 849
   Хляба стана разкошен и много вкусен, само вида му където го нямаше! Щом дъщерята, където не хапва черен хляб, каза,че е много вкусен...!

# 685
  • Мнения: X
alys, аз правя хляб най-често по тази рецепта, но общото количество брашно ми е 675гр.  на същото количество вода. Супер става.

Панасоникът работи с по-меко тесто. За бял хляб в книжката ми пише на 600 г брашно да сложа 420 мл течност. Е, аз слагам обикновено 390 плюс-минус 20 мл, както дойде, защото при всички случаи се изпича хубав хляб. Когато има ръжено брашно, течността в рецептите, които ползвам, е повече от това при бял хляб и затова реших да ползвам максималното количество течност. Както и да е, следващия път може да опитам същата рецепта на основната програма.
Сега сложих бял хлаб с малко ръжено брашно (490 г бяло и 110 г ръжено), яйце + кисело мляко общо 170 г и долях вода до 400 г (както и други са споделяли, слагам ваничката на везната и последователно слагам продуктите, не ползвам мерителна кана), 1 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 30 г олио и 6 г прясна мая Примапак  - на основна програма.

   Хляба стана разкошен и много вкусен, само вида му където го нямаше! Щом дъщерята, където не хапва черен хляб, каза,че е много вкусен...!

За кой хляб пишеш?

# 686
  • Мнения: 1 111
някой хапвал ли е Царевичен хляб от Пикадили? Аз за пръв път опитах и направо се влюбих в него... Crazy  Иска ми се да пробвам у дома да си спретна подобен, знам,че няма да е същия на вкус, но....ровя в сайта за рецепти за хляб,но още не съм попаднала на рецепта...Някой може ли да "удари едно рамо" и да спре лутането ми из интернет пространството Laughing

# 687
  • София
  • Мнения: 15 849
    alys, за хлътналия, пълнозърнестия, говорех. tuly, аз правих веднъж царевичен, не в машина, на ръка, стана разкошен на вид, на пипане пухкав, но на вкус горчив.Бях улучила кофти брашно. От тогава не смея да рискувам с царевично брашно.

# 688
  • Мнения: 4 753
някой хапвал ли е Царевичен хляб от Пикадили? Аз за пръв път опитах и направо се влюбих в него... Crazy  Иска ми се да пробвам у дома да си спретна подобен, знам,че няма да е същия на вкус, но....ровя в сайта за рецепти за хляб,но още не съм попаднала на рецепта...Някой може ли да "удари едно рамо" и да спре лутането ми из интернет пространството Laughing

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BB%D1%8F%D0%B1

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg2996251#msg2996251

http://passionscooking.blogspot.com/2011/09/blog-post_08.html

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg14326313#msg14326313

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567920.msg18190006;topicseen#msg18190006

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=554451.msg17694642;topicseen#msg17694642

# 689
  • Мнения: 1 111
   . tuly, аз правих веднъж царевичен, не в машина, на ръка, стана разкошен на вид, на пипане пухкав, но на вкус горчив.Бях улучила кофти брашно. От тогава не смея да рискувам с царевично брашно.
а с качамак дали ще има ефект newsm78

Стелт 77, ти пробвала ли си някоя от тези рецепти? Защото и аз си чета насам-натам рецепти, но

Аз питам за изпитана рецепта, пък още по-добре ако се доближава и до вкуса на хляба в Пикадили

Общи условия

Активация на акаунт