МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 67 546
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 20
Здравейте! Може ли да ми кажете, как да разбера кога да махна бъркалките от машината? Машината ми е Moulinex OW-5023. В инструкциите за употреба нямам времетраенето на процесите. Благодаря ви предварително!

# 661
  • Мнения: 4 753
Аз правя едни страхотни меденки, но не в машината, защото са супер лесни и няма нужда от нея. Стават страхотни, много са лесни и бързи. Ако някой иска ще кажа рецептата  Peace

Давай...  Peace   Аз съм с малко бебе и всичко правя на прибежки, но ще опитам...  Crazy 

Здравейте! Може ли да ми кажете, как да разбера кога да махна бъркалките от машината? Машината ми е Moulinex OW-5023. В инструкциите за употреба нямам времетраенето на процесите. Благодаря ви предварително!

Всяка програма, както и при смяна на количеството е различна... Най-добре е първият път да не махаш бъркалките, а да следиш и да си запишеш кога какво прави машинката... Така ще разбереш кога за последно върти преди втасването и кога би могла да ги махнеш... Така за всяка програма... Моята например на основен хляб последно върти 1 час и 50 мин преди готовност, а на пълнозърнестия 2 часа преди готовност... Peace

# 662
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 814

stelаt77 аз ги правя по рецептата на Джули. Вече 3 пъти и стават разкошни.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=240784.msg5756795

# 663
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
И аз гарантирам за рецептата на Джули - разкошни са. Само че вече е малко късно за тях. Не знам дали ще омекнат достатъчно до Коледа. По-добре направи тези на Джемма - те са с олио и нямат нужда от време за престояване.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434450.msg12863824
И също са много лесни. Трябват ти не повече от 1-1,30 ч, можеш спокойно да ги направиш докато бебето спи.

# 664
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Аз правя по тази рецепта : 1 яйце, 1/2 ч.ч захар ( аз слагам кафява. Може и без захар, но трябва да се сложи повече мед), 1/2 к.чашка олио , 2 с. л мед, 1/2 ч.л сода, 1 ч.л канела, 1 ванилия , 250 гр брашно (винаги ползвам пълнозърнесто пшенично и ръжено) . Всичко се смесва, трябва да стане не много твърдо тесто, което с намазнени пръсти да може да се оформи на малко питчици. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна за 10-15 мин.  Peace

# 665
  • Мнения: 1 045
дядо хаджия, да си жив и здрав и след 50 години пак да ни почерпиш   bouquet

# 666
  • София
  • Мнения: 15 823
  Първия ми опит за пълнозърнест хляб, на такава програма, стана хлътнал. А така хубаво се беше надул отгоре, но до един момент.В следващия беше хлътнал, без да е отваряна или пипана машината.Тестото беше на плътност  почти колкото белия хляб, малкоо по-твърдо.

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 17:34 от Тайна

# 667
  • Мнения: 3
Цитат на: bongo_2007 в Ср., 14 Дек. 2011, 19:54


Цитат на: Тайна в Ср., 14 Дек. 2011, 19:43

  Кликни на квадратчето и копирай линка, после го сложи в нов прозорец и готово. Аз така го видях!

като си го видяла дай да го видят всички.
дай линка
 Eто!

много благодаря, за помоща при мен нещо не се получи :*
а относно това защо е хлътнал аз съм си виновна защото много обичам тестото и реших да го опитам и така Simple Smile

# 668
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 814
Тайна и на мен първият път пълнозърнестият хляб на програма за пълнозърнест хлътна. Вчера направих многозърнест от готова немска смес (от ХИТ на промоция за 0.79 лв) на основната програма - стана идеален, сега пак пека.

# 669
  • София
  • Мнения: 15 823
Тайна и на мен първият път пълнозърнестият хляб на програма за пълнозърнест хлътна. Вчера направих многозърнест от готова немска смес (от ХИТ на промоция за 0.79 лв) на основната програма - стана идеален, сега пак пека.
  Аз смесих 200 грама пълнозърнесто, 200 типово и 100 бяло брашно.Беше се надул, без да излиза от купата и явно не му е достигнала топлината отгоре, да го стегне и хлътна.

# 670
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Дядо Хаджия, да илядиш и все така да радваш света около себе си с всичко, което създаваш!   bouquet С малко закъснение, но от сърце да ти честитя юбилея.

Днес убедих майка ми да повери на машинката измесването на тестото за питата на Бъдни вечер. Съгласи се, като разбра, че ще си спести месенето, но ще й остане оформянето и украсяването отгоре.

# 671
  • Мнения: X
Днес убедих майка ми да повери на машинката измесването на тестото за питата на Бъдни вечер. Съгласи се, като разбра, че ще си спести месенето, но ще й остане оформянето и украсяването отгоре.

Щом е за Бъдни вечер, значи трябва да е содена питка, а тя изобщо не се нуждае от много месене. След като изгледах едно клипче, в което правиха содена питка, реших да пробвам и аз - набързо го направиха на тесто и го изпекоха - става идеално. Ако правите постна питка с мая (за която се твърди, че всъщност не е постна, защото дрождите били живи), тогава има смисъл от машинка.

Гледам, че в предишните постове се дискутира хлътването на хляба. Щом е хлътнал, значи е превтасал. Причини - дълга програма и/или много вода, и/или много мая. Това (като въпроси и отговори) го има по много пъти във всяка тема...

# 672
  • София
  • Мнения: 15 823
  alys, да не казваш,че програмата за пълнозърнест му идва дълга на пълнозърнестия и превтасва?  Не беше прелял или опрял в капака, като ми става с белия.Освен това беше с мая на д-р Йоткер, а тя не бухва много. Поне според мен, не му достигна топлото отгоре.

# 673
  • Мнения: X
 alys, да не казваш,че програмата за пълнозърнест му идва дълга на пълнозърнестия и превтасва?  Не беше прелял или опрял в капака, като ми става с белия.Освен това беше с мая на д-р Йоткер, а тя не бухва много. Поне според мен, не му достигна топлото отгоре.

Няма такова нещо, като недостигане на топлина отгоре. С каква марка машинка си? Колко е дълга програмата за пълнозърнест хляб и по каква рецепта го направи? Ако не си сложила повече от 300 мл вода или повече от 1 ч.л. мая, бъди сигурна, че причината е в избора на програма. Опитай същите продукти, но на основна програма. При Мулинекс и на мене ми превтасваше хлябът на програмата за пълнозърнест хляб. Сега ползвам Панасоник - проблеми с програмите няма.

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 13:49 от Анонимен

# 674
  • София
  • Мнения: 15 823
   Програмата за пълнозърнест е 3 часа и 30-40 минути някъде! С Rohnson съм и отгоре определено не ми пече. Всеки хляб допичам на бързозагряващия горен реотан на фурната. Рецептата си е моя измислица, гледам само мерките да не надхвърлям, нищо друго освен брашно, вода, олио, мая, захар ,сол. Спазвам реда на поставяне на течни и сухи съставки и маята последна.Тестото винаги става на добре оформена, гладка и нелепнеща топка.

Общи условия

Активация на акаунт