МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 68 079
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 7 779
Купила съм си мая юва,която е със срок до 2013 г,слагам от нея  колкото пише в книжката към хлебопекарната ,но хляба ми не се надува както до сега.Някои ползвал ли я е и имал ли е такъв проблем.Днес ще направя с маята на доктора да видя дали пък проблема не е в машинката newsm78
само yova (суха) използвам. никакви проблеми.
а като виждаш че тестото не е втасало защо му позволяваш да се пече ???

# 241
  • Karlovo
  • Мнения: 538
дядо хаджия хляба трябва да е от грахам или тип 1125 да не съдържа бяло брашно. Може и семена да се добавят .

# 242
  • Мнения: X

Преди печенето ли трябва да се поръси козунакът със захар?

Да, преди печенето. Спокойно отвори капака, няма да спадне. Дори може да се поръси по време на печенето, но аз не го предпочитам. Внимавай с количеството захар, че заради нея тестото може да се надигне по-бавно, а също така много се препичат козунаците в някои машини. Знам, че не е здравословно, но когато правя козунак изцяло в машината, заменям част от захарта с течен подсладител Хуксол.

Днес направих шарлотата на Лабрекс в Мулинекс. Ей, голяма вкусотия!   bouquet

# 243
  • София
  • Мнения: 8 545
дядо хаджия хляба трябва да е от грахам или тип 1125 да не съдържа бяло брашно. Може и семена да се добавят .

Значи наясно сме, че чисто пълнозърнестите теста не бухват и стават по сбити. Имам и църевично-ръжен хляб (натурален и с добавка на картоф, ябълка и морков или пък с подправки). Така че при тия условия пишете на лични да не трупаме тука излишен материал и ще ви пусна адаптирани рецепти.

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 19:49 от дядо хаджия

# 244
  • София
  • Мнения: 909
 Здравейте. Не успявам да направя хубав пълнозърнест хляб. Изпробвах различни рецепти, всеки път топката ми не се получава, добавям съответно течност или брашно и нищо не става. Днес дори пуснах програмата на ново, но пак не се получи, направо ме обзема отчаяние..моля някой за помощ и съвети конкретно с брашна различни от бялото, може и на лични, за да не спамим тук, благодаря предварително, на този който се отзове на молбата ми!

# 245
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Пълнозърнестото тесто не е задължително да стане на хубава топка. Аз го оставям а подмазва под бъркалките, след по-продължително бъркане се стяга и бухва малко повече при втасването.

# 246
  • Мнения: 7 779
Пълнозърнестото тесто не е задължително да стане на хубава топка. Аз го оставям а подмазва под бъркалките, след по-продължително бъркане се стяга и бухва малко повече при втасването.
абе топката си е хубава, но за пълнозърнесто тесто. а именно да е по-влажна от хубавата топка на бялото брашно.   bouquet

# 247
  • Мнения: 2 144
Моля ви, препоръчайте ми някоя рецепта за бял и вкусен хляб.
Имам машина за хляб, но не съм я ползвала от доста време.. Все не ми ставаха хубави хлябовете накрая и за това и спрях. В началото като си я купих бяха едни такива вкусни, а постепенно нещо не ми харесваха. Уж една и съща рецепта правих и не знам каква беше причината.
Може и в брашното да е проблема, но пък от къде да знам какво купувам, защото съм пробвала и със скъпо брашно и с обикновено и все един и същ беше резултата и за това се отказах да правя.
Сега реших да експериментирам и да променя рецептата, та ви моля за някоя изпитан и вкусен хляб. Не е задължително да е бял.

Благодаря ви предварително.  Peace

# 248
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Опитах различни рецепти, но тази ми се получава безотказно:


300 мл течност (вода, мляко, изветряла бира);
3-4 с.л. мазнина (олио, масло, маргарин) - правила съм и с масло, но май с олио ми харесва повече;
1 с.л. сол;
2 с.л. захар - аз напоследък слагам само 1 с.л. и пак става чуден хляб;
500 гр. брашно (правила съм и само с бяло, и смес - бяло+пълнозърнесто);
2 ч.л. суха мая - последните пъти слагах по 1/4 кубче жива мая, а този от снимките го направих даже с 1/6 и пак стана перфектен  Rolling Eyes
Пека на основната програма, на най-светлата коричка (моята машинка ги препича достатъчно)

# 249
  • Мнения: 1 111
моят хляб го правя горе-долу по същата рецепта, с тази разлика,че водата ми е с 30-ина гр. повече, съответно брашното е около 600 гр., обаче сухата мая винаги ми е 1 ч.л  /така  епо рецепта от книжката за Мулинекс /.......и пак се получава перфектно.Предполагам,че при теб,с тези 2 ч.л. суха мая става по-бухнал и надут хляб...

# 250
  • Мнения: X
Предполагам,че при теб,с тези 2 ч.л. суха мая става по-бухнал и надут хляб...

При мене ще се получи превтасал. Изобщо маята е от голямо значение за вида и качеството на хляба (открих топлата вода  Wink).

В началото на темата има линк http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0 към рецептите и всички са изпитани  Sunglasses.

# 251
  • София
  • Мнения: 2 525

Преди печенето ли трябва да се поръси козунакът със захар?

Да, преди печенето. Спокойно отвори капака, няма да спадне. Дори може да се поръси по време на печенето, но аз не го предпочитам. Внимавай с количеството захар, че заради нея тестото може да се надигне по-бавно, а също така много се препичат козунаците в някои машини. ........
Да дам отчет за вчерашния козунак .... с две думи не стана като хората.  Sad
Времето определено за втасване беше малко и се наду недостатъчно - зае 1/3 от казанчето на машината, затова по съвети на bongo_2007   bouquet включвах за по 30-40 сек на печене, за да може да вдигне малко темп.
Много интересно, че след като започна печенето се поду почти до капака на машината.
Пеках около 30-35 мин, но отстрани и отдолу беше изгорял, а отгоре даже не беше се и зачервил.
Вече няма да пека козунак в машината, може би ще а използвам само за направа на тестото ....

Но пак имам въпрос  Embarassed, тези от вас, които само месят тестото в машината, кога го вадите, преди да започне да пече? т.е. вече е втасвало 1 път, след което го сплитате и оставате на втаса 2-ри път, вече оформен?
alys, колко захар и колко капки Хуксол слагаш на 500 гр брашно?
Дълго стана, за което се извинявам ....  bouquet

# 252
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Предполагам,че при теб,с тези 2 ч.л. суха мая става по-бухнал и надут хляб...

При мене ще се получи превтасал. Изобщо маята е от голямо значение за вида и качеството на хляба (открих топлата вода  Wink).

Да, става бухнал и се цепи като козунак, но не се рони, даже и след два дни (ако се задържи толкова Wink) Досега май не ми е превтасвал, но пробвах и с малко по-малко мая (лъжичка и половина) и пак стана много добре.
Всъщност, на първа страница от тази темичка съм пуснала снимки именно на този хляб - можеш да ги видиш, ако те интересува.

# 253
  • Мнения: 1 045
Бо_ в последно време любимата ни рецепта за хляб е: 130 гр. кисело мляко, 130 мл вода, 1,5 с.л. мед, 2 ч.л. сол, 50 гр. олио, 450 гр. бяло брашно и 1,5 ч.л суха мая. Използвам основна програма.
Тази рецепта съм я взела тук от форума, но не помня кой потребител я беше публикувал, но безкрайно много му благодаря   bouquet Много често този хляб го правя и на отложен старт.

Ще пробвам задължително и мекиците на tuly Hug

# 254
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Аз си правя хляба по една и съща изпитана рецепта, но напоследък не ми се получава и искам съвет.
Купих си бяло брашно от мелница и ръжено брашно, мляно на камък, с трици. Ръженото брашно го пресях през гевгир, т.е. осях само едрите трици. Слагам 150 гр. от ръженото и 350 гр. бяло брашно. Маята ми е четвърт кубче жива мая, течността е 300 мл. айрян. Пека на програма за пълнозърнест хляб. Захар - 1 лъжица, сол - 1,5 чаена л., зехтин - 2 лъжици.
Обаче хлябът хлътва отгоре и е като превтасал и вътре ми е на по-едра структура от обикновеното. Става, яде се, но не е бухнал и пухкав. Мислех, че е от горещото време, но като застудя сега, пак е същата история. Знам, че в купеното брашно има подобрители и набухватели - дали пък там е разликата?  Thinking

Сега се чудя - дали да пресявам още ръженото брашно и да намаля триците в него, дали избирам погрешната програма за печене? Иначе след измесване топката си е нормална. Моля ви за съвет, къде греша?  Confused

Общи условия

Активация на акаунт