МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 67 981
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 4 753
Хляба хлътва и когато водата е много или брашното е малко... Правя хляб обикновено с разни пълнозърнести брашна и ми прави впечатление, че при различните фирми пропорциите вода-брашно не са еднакви... Започнах да следя тестото при първото месене и да добавям брашно или вода, според случая... При по-твърдо тесто забелязах, че и коричката е по-препечена...

# 436
  • Мнения: 32
Явно маята е повече. Но съм свикнала да чета дозата отзад на пакетчето и затова слагах цялото - нали уж пише, че е за 500 гр. брашно. А колкото до ронливост - ей сега проверих последния хляб от неделя - беше останала една филийка - нищо му няма. Това ми направи впечатление - остава си пресен. Не че остава - в повечето случай свършва бързо.
Не повярвах на една приятелка преди време - казваше ми, че с 1 пакетче прави 2 хляба. Абе викам, как ще правиш 2 хляба, като на опаковката пише, че е за половинка брашно?
Благодаря Ви, ще пробвам с по-малко мая. А да питам, някай да е правил от черните хлябове с орехи? Преди време ме почерпиха, но така и не можах да взема рецептата.

# 437
  • Мнения: 4 753
А да питам, някай да е правил от черните хлябове с орехи? Преди време ме почерпиха, но така и не можах да взема рецептата.

Имам рецепта за хляб с орехи... Става хубав, но не е съвсем черен, повечето брашно е бяло...

За 750 гр.:

305 мл вода
1,5 малка мер. лъжичка сол
0,5 голяма мер. лъжичка захар
415 гр. бяло брашно
95 гр. ръжено брашно (аз слагам пълнозърнесто ръжено)
1,5 малка мер. лъжичка суха мая
110 гр. орехови ядки след сигнала

програма 2 - френски хляб

П.С. Може би орехи могат да се добавят и в по-черни хлябове... Обикновено добавям ядки и семена без да ги има в рецептата...

# 438
  • София
  • Мнения: 8 545
Ами получи се ама трябваше да сложа повечко брашно и се надигна много и имаше сурово тесто по капака.

Другия път няма да слагам от водата
1 яйце
210мл прясно мляко
олио или масло
3 картофа обелени и сварени и намачкани в робот
300гр брашно
сол (повечко или да са солени картофите)
захар
и разтворената мая


Стана много пухкав бял хляб

Наистина ви е много водата. Намалете я тя трябва да е на около половин обемни единици от тези на брашното. Освен това следете и картофите. Ако те са влажни, значи намаляваме и водата.

Те това с хлътването не мога да го избегна и това си е. Винаги ми хлътва и като спихне леко част се излива по съда навън. Не че ми пречи особено, но не мога да разбера защо се получава така. Имам си мерна лъжичка  - чаена и супена към машината. Но обикновено слагам 1 пакетче суха мая - на опаковката пише за 500 гр. брашно. Последния път така втаса, че се залепи за капака. Преди това по същия начин - не превтаса. Абе не мога да хвана кога става и кога не. Някой да има идея и да помогне? Благодаря!
А иначе купувам едни добавки към брашното - обикновено са по 100 гр. и заместват толкова брашно. Най-много ми допада средиземноморския микс, но има един със сирене, който е страхотен.

Много е маята определено. Или я намалете или увеличете солта. В началото на всяка тема има линк към блога на темата и там има доста разяснения за пропорциите.

# 439
  • Мнения: 7 779
Те това с хлътването не мога да го избегна и това си е. Винаги ми хлътва и като спихне леко част се излива по съда навън. Не че ми пречи особено, но не мога да разбера защо се получава така. Имам си мерна лъжичка  - чаена и супена към машината. Но обикновено слагам 1 пакетче суха мая - на опаковката пише за 500 гр. брашно. задала ли си си въпросът за какво брашно иде реч ?Последния път така втаса, че се залепи за капака. Преди това по същия начин - не превтаса. Абе не мога да хвана кога става и кога не. Някой да има идея и да помогне? Благодаря!
А иначе купувам едни добавки към брашното - обикновено са по 100 гр. и заместват толкова брашно. Най-много ми допада средиземноморския микс, но има един със сирене, който е страхотен. като заместваш 100 гр брашно отнемаш ли количеството мая необходимо за тези 100 гр брашно ?

# 440
  • Мнения: 32
Те това с хлътването не мога да го избегна и това си е. Винаги ми хлътва и като спихне леко част се излива по съда навън. Не че ми пречи особено, но не мога да разбера защо се получава така. Имам си мерна лъжичка  - чаена и супена към машината. Но обикновено слагам 1 пакетче суха мая - на опаковката пише за 500 гр. брашно. задала ли си си въпросът за какво брашно иде реч ?Последния път така втаса, че се залепи за капака. Преди това по същия начин - не превтаса. Абе не мога да хвана кога става и кога не. Някой да има идея и да помогне? Благодаря!
А иначе купувам едни добавки към брашното - обикновено са по 100 гр. и заместват толкова брашно. Най-много ми допада средиземноморския микс, но има един със сирене, който е страхотен. като заместваш 100 гр брашно отнемаш ли количеството мая необходимо за тези 100 гр брашно ?
Дозата е винаги за 500гр. брашно. Слагам 100гр. добавка и 400 гр. брашно. А колкото до брашното, гледам да взема обикновено бяло - екстра. Но имах един пакет от 2 кг. така че всеки път брашното е било едно и също. Не съм опитвала да пека на други програми, освен тази дето е 3 часа. В началото пуснах един хляб на кратка програма и излезе едно калъпче, като бомбичка наполовина големината на формата. Не съм си правила други експерименти.

Благодаря за рецептата за хляба с орехите. Предпочитам хляб  комбиниран от бяло брашно и малко черно. Ще го направя.

# 441
  • Мнения: 7 779
Дозата е винаги за 500гр. брашно. Слагам 100гр. добавка и 400 гр. брашно. А колкото до брашното, гледам да взема обикновено бяло - екстра.
500 гр брашно не са = на 400 гр брашно + 100 гр добавки

# 442
  • Мнения: 0
има ли някой gorenje BM 900 w. Срахувам се да я пусна за първи път защото ме притесняват тези
точни грамажи на продуктите. Необходима ли е точна везна.Сполучливи ли са рецептите от
книжката,може ли леки промени.Какво най лесно да направя като за първи опит.

# 443
  • София
  • Мнения: 15 849
  Добре де, какво излиза, че само аз нямам книжка с рецепти! newsm78

# 444
  • Мнения: 224
има ли някой gorenje BM 900 w. Срахувам се да я пусна за първи път защото ме притесняват тези
точни грамажи на продуктите. Необходима ли е точна везна.Сполучливи ли са рецептите от
книжката,може ли леки промени.Какво най лесно да направя като за първи опит.
Аз я имам иноксовият вариант ама то е почтни едно и също. От книжаката с рецепти харесвам белият и френският хляб тези, които са още на 1-ва страница. За грамажа не се притеснявай както пишем в темата постоянно необходимо е да наблюдаваш тестото първите 10-ина мин да стане на хубава топка. Сложи водата захар, сол, олио, мая, примерно 2 чаши брашно и след това добавяй по малко в процеса на месене докато стане хубава топка.

# 445
  • Мнения: 224
  Добре де, какво излиза, че само аз нямам книжка с рецепти! newsm78
Във форума има специална тема рецепти за машина за хляб там има доста сполучливи рецепти. Не ти трябва книжка Simple Smile

# 446
  • Мнения: 307
Между другото не е хубаво да махате перката от машината. Поне на моята машина под перката не е от незалепващо покритие. След като махнете хляба по оста на перката се полепват разни неща и не може перката да отиде до долу и после не разбърква хубаво. А не може полепналото по оста да се изчисти само със сълфетка и може да си прецакате покритието на контейнера за печене.


Дупката в хляба се преживява в името на по-дълго използване на машината за хляб

# 447
  • Мнения: 3 429
Ами защо да не може да се почисти - аз си накисвам казанчето за няколко минути и всичко се измива перфектно Peace

# 448
  • Мнения: 7 779
Между другото не е хубаво да махате перката от машината. Поне на моята машина под перката не е от незалепващо покритие. След като махнете хляба по оста на перката се полепват разни неща откъде идват тези неща след като е махнат хляба ?и не може перката да отиде до долу и после не разбърква хубаво. А не може полепналото по оста да се изчисти само със сълфетка и може да си прецакате покритието на контейнера за печене.къде е оста , къде е покритието на контейнера ? мисля че има объркване.
а възможна ли е ситуацията "забравяне да се извади перката" и последващо отрязване на филийки  newsm78  досещаш ли се за резултата ?

# 449
  • Мнения: 4 753
Между другото не е хубаво да махате перката от машината. Поне на моята машина под перката не е от незалепващо покритие. След като махнете хляба по оста на перката се полепват разни неща откъде идват тези неща след като е махнат хляба ?и не може перката да отиде до долу и после не разбърква хубаво. А не може полепналото по оста да се изчисти само със сълфетка и може да си прецакате покритието на контейнера за печене.къде е оста , къде е покритието на контейнера ? мисля че има объркване.
а възможна ли е ситуацията "забравяне да се извади перката" и последващо отрязване на филийки  newsm78  досещаш ли се за резултата ?

Мисля, че иде реч да не се вади бъркалката преди втасването и печенето, макар че и аз не разбрах защо не накисне съда в топла сапунена вода и не го измие с мека гъба след като опече и извади хляба...

Общи условия

Активация на акаунт