(Био) зеленчукова градина 12

• 71 888
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • на пъпа на Златията
MAD65,
Не е само до мързел.
Найлончето не само затрива семената на плевелите, но и гони и убива и всички буболечки, яйчица на проклетиите, които тормозят културните растения.
Нещо като био обеззаразяване на почвата.
Като разстелеш найлончето разхвърли отгоре пръст, за да изгониш големите балони и тогава зарий краищата  с пръст.

Темата стига вече 45 страници.
Авосет да пуска нова тема.
Няма ли да я номинираме като творяща красота?

# 661
  • на брега на Дунава
MAD65 Аз знам ,че  почвата се обеззаразява ,като се прави купчина и върху нея се слага черен найлон. Така загиват от високата температура вредителите и става за разсад.Не съм опитвала.
На мен също не ми помагат в градината и аз пробвам различни хитринки.Много съм доволна от мулчирането с окосена трева от косачката.Хем не никнат много плевели ,хем на пролет като се разкопае почти е угнила и прави почвата лека и рохкава.Всеки пълен кош от косачката разпределям или по пътеките или направо върху незасадената част .
Някой знае ли защо при мен компоста става на почва бавно.Може би защото слагам цели стъбла ?

# 662
Компоста, дори и в компостер изисква определена температура и влага. независимо, че тук температурата е подходяща, поливам и компостера всеки ден ( лятото нашпример). И пак не става бързо.

# 663
Споделяха тук за слагане на мая в компоста, за ускоряване на процеса. Аз сложих, засега е консистенция мазна една, като тиня, после четох, че се редували растителни отпадъци с пръст, ама късно. Другата година.

Харесаха ми много салатките, защитени със слама. Дали не е и преграда за пустите голи охлюви?

Найлона ще приложа и аз, дано не забравя до пролетта. Hug

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 19:35 от нова

# 664
Редуват се растителни отпадъци с наситнена хартия. Доколкото съм чела не се препоръчва слагането на пръст. А маята се използва като ускорител на процеса, ако е студено обаче, не действа.

# 665
  • на пъпа на Златията
Все се каня като ми остане време да си запиша технологиите по които работя и все не остава време.

Още преди да стане модерно да се прави компост, някъде пишеше че компоста става за 3 години.
Т. е. за 3 лета.Имам спомен че се поставяше , ред пръст, ред пресен оборски тор/ сега кухненски отпадъци/, ред зелена маса от плевелите, ред шума от дървета.Задължително най отгоре пръст.Нищо не гние ,ако не го покриеш с пръст.
Трябва му постоянно поливане, топлина.Поне 2 пъти в годината прекопаване.

Казвате че слагате хартия.
Някъде прочетох че например тоалетната хартия не се разлага и търсеха за тоалетните по селата с ями,  разграждаща се тоалетна хартия.Не знам с какво третират кашоните,  но някои не се разграждат.
Имам поне три кубика за пролетта , правени от три години.

# 666
Слагам нарязана от гилотината весникарска хартия. Принципно има изискване към мастилата използване за печат и за това гланцирана хартия не се препоръва.
Не се слага оборска тор, както и никакви отпадъци съдържащи мазнини и олия.
Разбърквам всеки 15 дни

# 667
ето тук последно четох за компостирането:
http://www.riosvbs.unacs.bg/compost.html

В моя компост, съжалявам, че нямам снимки в момента, имаше ларви на страшно много неща, но предимно едни бели тлъсти какавидести такива. Дали не са ларви на някакви вредители, които да вкарам после в градината?

# 668
В компостера имам разни гадинки ( мушици, буболечки), но и много дъждовни червеи. Бели червеи не съм виждала, но на твое място бих проверила от какво са.

# 669
В наше село редовно опушваме против слани-през къща -две се пали мокра слама.Прилича на някакъв странен езически ритуал.Извива се пушек,чува се покашляне,откъслечни думи през оградите,тук там из пушека се мяркат човеци...после блясва  слънцето и прогонва сланите и нощните страхове...
Това описание ми припомни един много приятнл филм - Любов в облаците. Всичко е прекалено поетично и романтично, но все пак е хубав.

За голи охлюви си говорите пак. Много ме плашат. В горната част на двора ни, къщата е по средата и от горната й страна има още двор, има ужасно много голи охлюви. Там пак има много дървета, под тях бръшлян, под който е влажно и идеално за гадинките. Няколко метра и един плочник с камъни ги дели от моите безценни лехи. Дано си седят в горната част и да не нападат.  Сламата не знам дали ще ги спре. Тя задържа влагата и по-скоро прави условията за тях добри. Така си мисля. Аз повече разчитам на това, че лехите са повдигнати. Ще насипя около тях пепел, талаш. Хем да не се каля в дъждовно време, хем с надеждата да спре нападение.

Тук  има много добро и подробно описание на компостирането.
Важно е явно да се спазва съотношението на "зелени"  и "кафяви" материи, т.е. мокри и сухи. Когато има процес се вдига температурата вътре в компоста много. Гледала съм клипчета в ютуб, при хладно време обръщат компоста и той си "пуши" в студеният въздух. Някъде четох, че ако се обръща редовно - всяка седмица, процеса се ускорява много. Най-бавно става в земята, а най-бързо на купчини или в компостер - в него влиза въздух от страни и този кислород спомага процеса.

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 23:59 от bushkata

# 670
  • на брега на Дунава
И аз слагам вестници и всякаква мека хартия.Разлага се напълно.Ларвите са на майския бръмбар мисля .Като вземам почвата с ръкавици проверявам има ли такива и ги стъпквам с крак.
Влажна е купчината -в най сенчестото и влажно място в градината.Но става за около три години.От горе са отпадъците ,а отдолу хубава мека почва.Мушиците са си част от кръговрата.Как да разбърквам като тежи и е неудобно.Вие какво правите с растителните отпадъци? Толкова са много , а не ми се ще да ги горя.Мечтая си за трошачка на клони , но за сега нямам.
Аз голите охлюви ги гоня с пепел.При мен има ефект.

# 671
В компостера имам разни гадинки ( мушици, буболечки), но и много дъждовни червеи. Бели червеи не съм виждала, но на твое място бих проверила от какво са.

Не са червеи, тлъсти са, на това приличат:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B … D1%82%D0%BA%D0%B0

За голи охлюви си говорите пак. Много ме плашат. В горната част на двора ни, къщата е по средата и от горната й страна има още двор, има ужасно много голи охлюви. Там пак има много дървета, под тях бръшлян, под който е влажно и идеално за гадинките. Няколко метра и един плочник с камъни ги дели от моите безценни лехи. Дано си седят в горната част и да не нападат.  Сламата не знам дали ще ги спре. Тя задържа влагата и по-скоро прави условията за тях добри. Така си мисля. Аз повече разчитам на това, че лехите са повдигнати. Ще насипя около тях пепел, талаш. Хем да не се каля в дъждовно време, хем с надеждата да спре нападение.

Да не ет плаша, ама са напаст голяма. Аз лично салатки не съм успяла да отгледам. Даже разказвах как насадих разсад, отидох да взема отрова да наръся наоколо, пуших една цигара, замотах се нещо и те ги бяха изгризали за нула време.
Някои неща сея по три пъти, не разбирам не ми се хващат, или като покарат гадовете са ги изхрупали. Далиите също, като пораснат не ги ядат,но пролет и в началото на лятото, когато покълват разни растения им виждат сметката.
На домати също налитат, на млад разсад, но тази година ги покрих с пластмасови бутилки,  за да дръпнат по-бързо, а се оказа и защита срещу гадовете. Пропуснаха ги.
Ходи детето с бурканче сода и ги ръси. Сутрин рано или вечер след поливане изпълзяват.

МХ, да, май е същото- майски бъмбар. Много са на вилата, цветовете на розите са пълни с такива бръмбари.
И в компоста бяха много, не една -две, десетки. Снимала съм ги, но не са ми тук снимките, ще ги покажа. Много са. Като стане компостът на пръст, ще се разкарат ли сами ?
Чета, че не са чак толкова страшни.

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 23:49 от нова

# 672
Моя компост е в компостер и го бъркам с вила. Лятото проблема нбеше, че имаше много трева и никакви сухи листа. Та се наложи да вземем резачка за хартия. Там ( в компостера) отива всичката трева, листа, клони, растителни отпадъци от градината ( наситнявам на ръка), растителни отпадъци от кухнята. Тези последните ми доведоха и мишки  Mr. Green та сега се борим с тях
Обръщам компоста с вила.
Самият компостер си има вратички от долу и от там си вадя компост. Т.к. при мен е доста влажно и топло, времето необходимо за образуване на компост е доста по-кратко

кАТО КАЗА ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ. дОБРА РАБОТА БИХА СВЪРшИЛИ ГОЛЕМИ БУТИЛКИ. рЕЖАТ СЕ ОТДОЛУ И С ТЯХ СЕ ПОХЛУПВА РАСТЕНИЕТО. кАТО ТРЯБВА ДА ДИшА СЕ МАХА КАПАчКАТА, КАТО Е СТУДЕНО СЕ СЛАГА ОТНОВО. нЕщО КАТО МИНИ оРАНЖЕРИЯ

# 673
  • на пъпа на Златията
Титина,
Преди да се внесе в градината компоста се обеззаразява.
Аз го разстилам на 10-тина сантиметра, овлажнявам и завивам с полиетилен.Оставям на слънце.Един път поразравям и пак завивам.
В самата леха хвърлям вар и син камък.

# 674
  • на брега на Дунава
И аз през пролетта използвам бутилки ,защото нощите са студени.Така тази година успях да накарам доматите да започнат да зреят още през юли.Иначе все на 1 август откъсвах първите домати.За другата година имам много нови идеи  .Хареса ми това с бутилките от минералната вода по-горе./стр.42/ Цял ден гледах клипчетата .В къщи ми се смеят ,че ще заредя навсякъде с растения.Някой сял ли е висящи ягоди,салатки в бутилки и т.н. ?
rorik Защо син камък? При мен почвата е варовита,но синия камък..?

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 23:59 от МХ

Общи условия

Активация на акаунт