(Био) зеленчукова градина 12

  • 71 886
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 17 206
Не знам защо мислиш, че се обеззаразява. Колкото нещо съм изчела на английски никъде не е дадено обеззаразяване. Компостера развива доста висока температура, така че лично аз смятам, че не е нужно оезаразяване. сега и за това ще трябва да чета  newsm78
Ако е на открит компост ( купчина) пак ли обезаразяваш?

# 676
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Така знам от баба.
Нямах обяснение до миналата  пролет.Една съседка хвърля в градината си отрови като за световно.Сварих я да хвърля някакъв пестицид като си садеше пипера. Така и казала продавачката.
Като прочетох пишеше че е против гъбични и плесени.Та този пестицид карантинния му срок беше 3 месеца.Т.е не трябваше да яде зелени чушки. Какви отрови , а?
Та предполагам , че синия камък е за това , а и медта за нещо служи , но химията ми е тъмна индия.
У нас никога не е ползвано нищо друго освен препичане пръстта във фурната за разсада за сандъчетата с доматите, в по големи количества тора под найлон, и варта и синия камък в лехите.
Голите охлюви пище че се тровят със скипер.Много скъп вече та за това си приготвям варено жито, мед или захар, царевично брашно , и БИ 58.Слагам в края на вадите, на тировете..Това трови и едни черни скакалци, които ми ядат семената на морковите , магданоза и всички подправки.

п.с.
Ако е на открит компост ( купчина) пак ли обезаразяваш?
Да . Преди обеззаразяване даже пресявам през сито.
Има неугнили  неща в които остават разни зарази.

# 677
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Titina Мисля ,че следва да се обеззаразява само почвата за разсади.Тази в лехите се насипва от компоста .Освен ако има някаква конкретна причина- разпространение на масова зараза по растенията с нещо устойчиво .
rorik Ах тези баби-няма по сигурно нещо от знания добити по този начин.

# 678
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Варта и синия камък , всъщност е бордолезов разтвор.

# 679
  • Мнения: 854
А! Сетих се още нещо за компоста. Специално за доматите. Според Щайнер домата е "нелюбезно" растение - не иска да общува с никого  Joy
И за това не харесва обикновения компост, защото в него има следи от други растения.
Най-добре се развивали доматите, на които е сложен компост от домати.  Когато се съберат на есен стръковете от доматите си пригответе отделен компост от тях.
Аз ще го пробвам това догодина, с тазгодишните стръкове на  домати, които отглеждах в 2 саксии на балкона  Laughing

# 680
  • Мнения: 17 206
четох , никъде не открих компоста да се обезпаразитява. Дават, че високата температура при компостиране убива нежеланите микроорганизми. Всъщност препоръчват, ако има добавки от оборски тор  newsm78. Основният ми компост е трева+ хартия, тор оборски нямамт - така, че си продължавам по моя си начин.
bushkata, доматите ми тази година бяха в обикновен компост - градински. Станаха стъблата с дебелината на ръката ми,а самите растения бяха над 2 метра височина. От около 20 корена се изхранвахме ( лятото ядем основно салата и то шопска, успях и зимнина да направя). Основния ми вредител бяха миризливките и птиците. Основния недостаък на компоста е, че много бързо изсъхва

# 681
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Здравейте, цяла седмица боледувах и ми беше много хубаво да ви чета.
Радвам се, че писахте за златката. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B … D1%82%D0%BA%D0%B0
Аз като вадя компост, тези ларви не ги убивам (гадно ми е), а ги слагам в изрязано дъно от голяма бутилка (примерно 10-15 см борд е достатъчно). Те са слабо подвижни и не могат да избягат. Това прекрасно ястие го слагам на средата на най-откритото място в градината за да го видят всички птички и да си го хапнат сладко.
А възрастните нападат всички меки плодове - като започнат от черешите, през джанките, праскови, круши, сливи. Издава ги силното жужене при летеж. По-миналата година виждах до 3 на плод. Приближавам се полека с найлонова торбичка, гушвам плода со все вредители, завързвам и чакат на огнището да се накладе следващия огън.
Сега найлоновите торбички поскъпнаха, но ще измислим как да се справим.

Ако на някой му се иска да се ускори зреенето на компоста, да каже на Мъжо да не припи...ва мушкатата, а да се концентрира върху компоста. Това силно ускорява процесите. Поначало при първоначалните процеси на компостиране ускорено се харчат всички азотни съединения. Пресният компост е изключително беден на усвоими форми на азота. Чак зрелият компост започва да ги освобождава. Ако човек не знае това, може да пустосва защо не му вървят насажденията в компоста. Много автори препоръчват да се разхвърля азотен тор още при правенето на компостната купчина, но на нас защо ни е изкуствен азотен тор, като си имаме живи производители на карбамид.

За мен най-доброто оформяне на компостните купчини е следното. След като ги направим и покрием с пръст да изровим отгоре  1-2 дупки, в тях да насипем по 2-3 лопати тор, пръст, стар компост и да посадим тиквички (тиква). Трябва да се стартира с повече семена или с готов разсад, защото изневиделица се появяват голи охлюви. Но като дръпне растението вече не го нападат, при мен се плашат също от насипана пепел около растението. Та поливайки тиквичките се полива и компоста, така досадната работа се превръща в приятна.

А! Сетих се още нещо за компоста. Специално за доматите. Според Щайнер домата е "нелюбезно" растение - не иска да общува с никого  Joy
И за това не харесва обикновения компост, защото в него има следи от други растения.
Най-добре се развивали доматите, на които е сложен компост от домати.  Когато се съберат на есен стръковете от доматите си пригответе отделен компост от тях.
Аз ще го пробвам това догодина, с тазгодишните стръкове на  домати, които отглеждах в 2 саксии на балкона  Laughing
[/size][/size]

Вushkata, действително трябва да направиш експеримента и да отчетеш резултата. Много от тезите в поста противоречат на обичайната практика, като започнем от това, че доматът добре се погажда с редица растения (аз лично го съвместявам с босилек, джоджен, салатки) - 10-15 на брой се въртят из таблиците за съвместимост. От друга страна да слагам на доматите компост от домати няма ли да е същото, като да отглеждам домати на едно и също място 2 години подред? При мен това е давало лоши резултати.

Последна редакция: сб, 19 ное 2011, 07:59 от amica1

# 682
  • Мнения: 854
Хм, Амика, има логика в това, което пишеш. Ако го направя - ще пиша за резултатите. Това е само прочетено, няма практическо покритие при мен.

Пишете, че миризливките са вредители? Нападат ли зеленчуците? При нас винаги има ужасно много, а тази година имаше абсолютен бум. Страшно много има по брезите - не е възможно да се разходиш по двора, без да те накацат няколко. Като не видиш някоя и я размажеш - смрад. Страшно ми е гадна миризмата. Влизат и в къщата. Бе  - отврат.

# 683
  • Варна-София
  • Мнения: 428
... Пишете, че миризливките са вредители? Нападат ли зеленчуците? При нас винаги има ужасно много, а тази година имаше абсолютен бум. Страшно много има по брезите - не е възможно да се разходиш по двора, без да те накацат няколко. Като не видиш някоя и я размажеш - смрад. Страшно ми е гадна миризмата. Влизат и в къщата. Бе  - отврат.

Това лято доста писахме за миризливките. Нападат домати, боб, лобода, пипер, доста всеядни са. Аз от 2 години водя еко-борба с тях. За да не се повтарям влез в моите постове от лятото, така ще прошеташ по-малко материал, отколкото да търсиш от 8 до 11-та тема.
Кликваш ми на името и щракаш опцията за показване на последните постове ...
От една страна нямам нито една размазана, от друга страна вече не ме е страх от тях и вкъщи аз съм им майстора за гоненето.
Обаче за брези ... Моят опит май че няма да ти помогне ...

Последна редакция: сб, 19 ное 2011, 12:05 от amica1

# 684
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не знам дали ще се получи, но ми се струва, че дюлевата шума е идеален мулч за влагозадържане. Когато и да съм разровил натрупана дюлева шума, дори и ланшна, все е влажно отдолу и. Та си представям компостните си купчини дебело мулчирани с окапали дюлеви листа. И със засадени тиквички във всяка, по съвета на amica1.



# 685
  • Мнения: 854

Това лято доста писахме за миризливките. Нападат домати, боб, лобода, пипер, доста всеядни са. Аз от 2 години водя еко-борба с тях. За да не се повтарям влез в моите постове от лятото, така ще прошеташ по-малко материал, отколкото да търсиш от 8 до 11-та тема.
Кликваш ми на името и щракаш опцията за показване на последните постове ...
От една страна нямам нито една размазана, от друга страна вече не ме е страх от тях и вкъщи аз съм им майстора за гоненето.
Обаче за брези ... Моят опит май че няма да ти помогне ...
Благодаря ти, ще поровя.

# 686
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз имам да казвам едно голямо БЛАГОДАРЯ на Вълка, затова, че покрай него си насадих черни репи, на Мананди за рецептата с хряна, на Куркума за меда, изобщо на всички за оптимистичния заряд, благодарение на които преживях грипоподобния вирус без усложнения, предимно на бабешки илачи (много и най-различни). Даже лекарката не ми написа рецепта, а каза, че това, което правя е добро.

 yu5 Ill kaffeetrmker_2 newsm10 newsm51

Последна редакция: сб, 19 ное 2011, 19:42 от amica1

# 687
  • Мнения: 854
Хора, чета за охлювите, но не ми става ясно еднозначно - има ли ги през зимата? А сега?

# 688
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Издържат до късно на студ. Случвало се е да засичам при последно събиране на орехи, около 5 ноември при 1000 метра над морето. Подчертавам - само възрастни екземпляри, почти педя дълги, с цвят на старо уиски, хлъц и наздраве.

Поразиите по разсадите и младите растения ги нанасят едни по-дребни, не зная дали са млади на споменатия вид, или просто друг. Все едно, след горещите препоръки в темата, ще се опитам да съхраня поне едно бидонче пепел. Разправят, че имала и хранителна стойност за растенията.

# 689
  • Мнения: 2 033
Хора, чета за охлювите, но не ми става ясно еднозначно - има ли ги през зимата? А сега?

Има ги, има ги, в киселеца. Twisted Evil
Тези дребосъците, за които говори Куркума.
Днес си вадих моркови, почвата е замръзнала. Едва откопах. Има още десетина останали.

Общи условия

Активация на акаунт