Не може да свикне на градината

• 14 297
  • 245
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Утопия е в България. В развитите страни хората умеят да общуват помежду си и да решават проблеми. Много има да учим - и учителки, и родителки.

Въобще не става дума за развити и недоразвити страни, а за мотивация - и морална и материална. Софийските ДГ са силните на деня, места няма, родителите са готови на всичко, само и само детето да има място в общинска детска градина. Мъжът ми, от друга стрна, е от малко градче, където и детската градина и училището изживяват всяка година драмата ще ги има ли или няма да ги има. Ходят и се молят на родители и в съседните села да пуснат децата си на градина/училище при тях. И транспорт осигуряват и храна за учениците и са от мили по-мили.
В частната софийска градина на сина ми също са отворени за диалог. Знаят, че родителите имат алтернатива и въпреки, че отстояват позициите си и политиката си, са склонни да проявяват разбиране и компромиси.

# 91

А на практика на мен това ми е необходимо - да си променят начина на работа и да щадят емоциите и психиката на детето ми. Ясно ми е, че няма да стане...

И аз това искам, а мисля че и всеки един родител.Само не мога да разбера защо госпожата ми казва: "Не се тревожете, всичко е наред, детето ви е чудесно, Вие майките много обичате да преувеличавате"
Еми ДА, преувеличавам защото си познавам детето и знам, че не е от най-общителните.От цялото си сърце искам да е така като казва тя, но не вярвам.
Не съм виновна ,че заплатата й е ниска, не съм виновна, че има лични проблеми, не съм виновна, че си е избрала тази професия.

# 92
cremme, и аз не им вярвам. Две деца имам и опита ми и с двете показва, че ужасно лъжат и учители, и директори, и лелки. Лъжат поне по две причини:
- професионална гордост - ние се справяме, гледаме децата ви отлично,
- за пари - общината отпуска пари на база броя на децата, така че заплатите им зависят пряко от това колко деца имат в градината. Важно им е да вярваш, че детето ти се чувства отлично и да продължаваш да го водиш.
- за да си спестят ядове и проблеми. Ако ти кажат - детето ти тъгува, не яде, вода не пие, ти ще започнеш да търсиш обяснения и решения. По-лесно е да си спестят всичко това.

# 93
  • Sf
От цялото си сърце искам да е така като казва тя, но не вярвам.
Не съм виновна ,че заплатата й е ниска, не съм виновна, че има лични проблеми, не съм виновна, че си е избрала тази професия.

Е, защо не й вярваш? След като според госпожата детето ти е в рамките на нормалното, какво още искаш от нея? Тя също не е виновна, че ти не можеш да си позволиш частна градина, примерно. Нито е длъжна да отделя специално внимание на твоето дете, ако то няма нужда от такова. Разбирам, че ти искаш специално внимание, но ако са 30 деца и твоето не е направило нищо особено през деня, какво да ти каже?

# 94
Разбирам, че ти искаш специално внимание
Не става въпрос за специално внимание. Нужни са две неща:
- Откровеност - да ти казват истината - хубава, лоша, горчива, болезнена, всякаква.
- Професионализъм - учили са /предполагам.../ как да се държат с деца. Да разбират психиката и емоциите им и да се държат така, че да привържат децата към себе си. Няма да стане само с хранене и преобличане.

# 95
cremme, и аз не им вярвам. Две деца имам и опита ми и с двете показва, че ужасно лъжат и учители, и директори, и лелки. Лъжат поне по две причини:
- професионална гордост - ние се справяме, гледаме децата ви отлично,
- за пари - общината отпуска пари на база броя на децата, така че заплатите им зависят пряко от това колко деца имат в градината. Важно им е да вярваш, че детето ти се чувства отлично и да продължаваш да го водиш.
- за да си спестят ядове и проблеми. Ако ти кажат - детето ти тъгува, не яде, вода не пие, ти ще започнеш да търсиш обяснения и решения. По-лесно е да си спестят всичко това.

С оглед на позицията, която така аргументирано си защитила се чудя защо тогава все още дерзаеш на тема детски градини? Аз ако споделях твоето мнение, не бих отделяла нито време, нито нерви да се чудя защо детето ми не може да свикне на детска. Wink

# 96
С оглед на позицията, която така аргументирано си защитила се чудя защо тогава все още дерзаеш на тема детски градини? Аз ако споделях твоето мнение, не бих отделяла нито време, нито нерви да се чудя защо детето ми не може да свикне на детска. Wink
Много просто защо - защото детето трябва да се социализира преди да тръгне на училище. Трябва да се научи да общува с другите деца и да фиксира вниманието си в рамките на продължителни колективни занимания.
Така ще се справя лесно и успешно в училище.

# 97
Не, не искам специално внимание за моето дете. Искам специално внимание за всички деца.
Искам да усещам, че поне мъъъъничко ги е грижа за тези деца, а не са просто на работа.
 Аз в моята работа влагам сърце и старание и може би затова очаквам и другите да са така.
Може би много искам.....може би много очаквам......

Две деца имам и опита ми и с двете показва, че ужасно лъжат и учители, и директори, и лелки.

Ще се опитам заедно да намерим решение без да създавам излишно напрежение.Никого, никога не съм притеснявала излишно.

# 98
  • на пистата
не съм чела всичко,сега почвам,но искам и аз да се оплача.детенце е на 4г и 2м, вече 5-ти ден на градината и е страшен ужас Cry 5 дена отказва да яде и пие вода.направо ми се къса сърцето.градината е до нас и ходя към 11ч да видя какво правят.5 дни той стои седнал на едно бордюрче и си подпира главата с ръцете.погледа му  е все към вратата.всяка вечер ме моли да не го пускам.направо съм пред отказване вече.не искам да рискувам да се разболее,не е възможно по цял ден да стои жаден и гладен.много ми е мъчно  Cry

# 99
Много просто защо - защото детето трябва да се социализира преди да тръгне на училище. Трябва да се научи да общува с другите деца и да фиксира вниманието си в рамките на продължителни колективни занимания.

temida,
Това никога няма да се случи, ако не вярваш...Не знам дали ме разбираш, но ми изглежда сякаш ти самата не си готова да се отделиш от детето си, намираш си хиляди причини и категорично отхвърляш всяко едно възможно решение... Sad   Не винаги светът около нас е виновен, че е толкова черен...

# 100
  • Sf
Разбирам, че ти искаш специално внимание
Не става въпрос за специално внимание. Нужни са две неща:
- Откровеност - да ти казват истината - хубава, лоша, горчива, болезнена, всякаква.
- Професионализъм - учили са /предполагам.../ как да се държат с деца. Да разбират психиката и емоциите им и да се държат така, че да привържат децата към себе си. Няма да стане само с хранене и преобличане.

В градината на детето ми има и двете - и откровеност, и професионализъм. И отношение, малката обича госпожите си. Всичко е на 6, без преувеличение.

И въпреки това, тя продължава да ридае сутрин, както вече писах. В такъв случай виновни няма.

Детето ми е такова - емоционално, склонно към драматизиране на раздели. И през ум не ми е минавало да я спра от градина. Като сложа на кантара 10 мин. рев сутрин и всички огромни и видими ползи, които отчитам откакто е тръгнала на градина, ще ти кажа, че специално моята госпожица, един ден просто ще разбере, че с рев и без рев, градината не й мърда.

# 101
не съм чела всичко,сега почвам,но искам и аз да се оплача.детенце е на 4г и 2м, вече 5-ти ден на градината и е страшен ужас Cry 5 дена отказва да яде и пие вода.направо ми се къса сърцето.градината е до нас и ходя към 11ч да видя какво правят.5 дни той стои седнал на едно бордюрче и си подпира главата с ръцете.погледа му  е все към вратата.всяка вечер ме моли да не го пускам.направо съм пред отказване вече.не искам да рискувам да се разболее,не е възможно по цял ден да стои жаден и гладен.много ми е мъчно  Cry

Много е важно другите деца в групата да приемат детето. Казах вече, че дъщеря ми е на ДГ и се чувства отлично (предучилищна е), но искам да си призная, че първите 10-ина дни не бяха много приятни. Оставям я сутрин и тя сяда на едно столче встрани от децата - чакала някой да я повика да играят. Sad Вечер я намирам на същото столче. Cry Много ми беше мъчно. Сутрин си отиваше с желание, не плачеше, но това "Не ме искат, имат си свои игри" беше неприятно. Нещата се промениха, когато започнах да я насърчавам да отиде сама при децата и когато тя наистина го направи. Така че моментът с проибщаването към колектива е ключов и тук за съжаление учителката няма кой знае каква роля, според мен,

# 102
Cheerleader, всъщност аз вярвам и се надявам да се получи. Ще опитам пак след време, когато детето поотрасне. Може би тогава ще успеем...дано.
Не съм залепена за детето, аз работя, цял ден сме разделени.
Света не го обвинявам, но не мога да се правя че не виждам нещата, които виждам. Дълго избирах тази детска градина, по-точно учителките и вярвам, че направих добър избор в рамките на възможното. Не съм се отказала да търся начин да приобщя детето си в групата, надявам се да се получи.

# 103
[quote author=temida link=topic=611007.msg19822311#msg19822311 date=1317119154
[/quote]
Ето това е и моята цел.Наполследък се замислям на кава цена обаче.....
Не съм се отказала да търся начин да приобщя детето си в групата, надявам се да се получи.

Пожелавам успех и на теб, и на себе си, и на всички Simple Smile

# 104
  • Пловдив
Не, не искам специално внимание за моето дете. Искам специално внимание за всички деца.
Искам да усещам, че поне мъъъъничко ги е грижа за тези деца, а не са просто на работа.
Ама къде ходите на градина вие БЕ?!?!?! Като ви чета и се изумявам, Сопот ли е най-прекрасния град, нашата детска градина ли е най-великолепното място. Ами големия ми син го изпраща с прегръдка госпожата му, и двете си ги обича. А втория ми син в същата детска градина тази сутрин го внесе на ръце леличката.

И директорката срещам редовно - веднъж или два пъти седмично стои на входа и пита как сме, имаме ли нещо да и кажем. Сестрата също я срещам почти всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт