МаЙчЕтО голямо от игри и песнички завладяно :P

• 32 877
  • 728
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Честито, Нари! Да ви е жива, здрава и щастлива малката красавица!

# 661
  • София
Здравейте момичета,

да попитам - как са с говоренето вашите деца?

Струва ми се, че моят фърфалак говори доста малко - тата, ам-ам, ма - ма (много рядко и с вариации), айде и това е. През останалото време - бебешки, че даже и с интонация. Сочи с пръстче, когато иска нещо, и се оправя с и-и-и-и, ъ-ъ-ъ-ъ... Дърпа ме за ръката, когато иска нещо и  така. Говоря му, изпълнява команди (т.е. разбира ме и пасивният му речник е богат според мен), но не иска да повтаря след мен. Как е при вас? Правите ли нещо специално за развиване на говорните умения на децата си?

Да добавя - знам, че всяко дете се развива по специфичен начин, все още е малък, момченце е и т.н., но ми се иска да "сверя" часовника си. Не се вглеждам излишно, но ми се струва, че ако има проблем, колкото по - рано се види толкова по - добре.

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 15:51 от Freya_na

# 662
Fall, не ми е писала жената и нищо чудно. Тя като че търсеше просто някой да и каже- "давай! всичко ще е наред", а се получи точното обратното в тази тема.

Freya_na, нашият речник е абсолютно същия, при това е момиче Simple Smile Както при вас, и Евгения има доста добър пасивен речник. Разбира неща, с които чак ме изненадва и не мисля, че има място за притеснение. Някои проговарят чак на три, всяко дете е различно и бля- бля клишета, но вероятно истинни. Все пак и на мен ми е интересно да си сверя часовника по тази тема.

Кали, само да се добера до хоум ПСто и ще кача снимки, и не само на елхата. Целувки на Габче!

# 663
Добра вечер!
Ние пак сме с кашлица  #Cussing out и вече не разбирам откъде и как ни идва на главата буквално за секунди
Иначе за говоренето - Фреяна и Кибела - досущ същата работа като при вас - никакво говорене - един ден е на вълна мама - и то абсолютно не свързано с мен, друг ден е на вълна тати да повтаря - но то вече е съвсем целенасочено
А иначе и ние като при Кибела всичко разбираме, дори неща, които не съм предполагала че знае - даже я наричам най-умната сред неговорящите  Mr. Green и е невероятна актриса - последно ми показа одеве как ходи старата й баба - приведена ама ...образ. Иначе бебешки говори много и даже я разбирам   Joy

# 664
Момичета, оставете ги тези деца - ще проговорят и после устите им няма да може да затворите Joy ще се връщате назад и ще си спомняте с умиление за времето, когато не са можели да го правят Joy В този ред на мисли една прителка ми разказва за нейното хлапе (4г.6м.), казала му да направи нещо, а то се обърнало и отговорило:"Мечтай си, сестро!" - жената занемяла Laughing После пък беше казал, че му "намилала като торнадо" #Crazy hahaha И това е 4-годишен келеш дето да се чудиш да му врътнеш ли един шамар или друго да го правиш... та не бързайте да ви говорят Joy

# 665
В този ред на мисли една прителка ми разказва за нейното хлапе (4г.6м.), казала му да направи нещо, а то се обърнало и отговорило:"Мечтай си, сестро!"
Joy Joy Joy Нат, смях се с глас на поста ти!  hahaha

И Ива не говори, в смисъл не говори на "нашия" език. Но пък не й спира устата, дори вече на два пъти неусетно й казах "Моля те, млъкни за малко!" и в следващия момент се усетих, че тя дори все още не говори  ooooh! Crazy

Иначе онзи ден бяхме у една приятелка на гости. Ива и нейното момченце (на 1г.) си играеха и по едно време тя се напъха пред лицето му и започна нещо да му говори на бебешки, а той както я гледаше супер сериозно и изведнъж избухна в смях. Ние се зачудихме виц ли му е разказала Ива, та се смее така. Бебешка му работа!  Crazy

Вчера овършахме магазините и почти приключихме с подаръците за Коледа.  Tired В Джъмбо си имаше порядъчно много хора, незнам какво ще е след седмица  Whistling. В МОЛ-а се видяхме най-случайно с Elche и Саня  Grinning. Много е пораснала сладурката, ама нещо мама я беше разсърдила и се беше намръщила и не ни обърна много внимание  Mr. Green.

# 666
Да взема да пиша два реда,а? Embarassed

Не съм писала от 100 години,но чета супер редовно bowuu.
 Новото около нас е,че от два седмици съм на работа и се чувствам перфектно Grinning,само дето вечер заспивам в 21ч. заедно с Бери.
 Бери е пушка.Ходи с кеф на ясла.Даже си има гадже вече  Crazy.Госпожите ми разказват,че единия ден си вдигала блузката и си показвала пъпчето,а въпросното момче й правело"боц" и наЩа мома умирала от смях.После се хващали за ръчичка и обикаляли стаите Mr. Green.
 Тази седмица идваха да ги снимат за календари,а на 20,12 ще имат коледно тържество.Родителите няма да присъстват понеже децата се разплаквали като ги видят.
За говоренето от както е на ясла започна доста да бърбори.Доста думи вече й се разбират Laughing
Подаръквсе още не съм измислила Rolling Eyes

И тук да честитя на Нари Heart Eyes.Да ви е жива и здрава малката буболечка.Голяма красавица като майка си :love.
П.С Направо настръхнах като видях как си я кръстила Heart Eyes.Първата адашка  на "моето" Бери Laughing.Между другото много ми беше харесало името на Атила и си бях казала ,че ако имам момче може да го кръстя така Joy Joy

Та отплеснах се и двата реда стана 20 Joy

Целувки на всички Heart Eyes

# 667
Добро утро!

Честит имен ден на Анн( Марая) и Ани(aniK)! Да ви е живо и здраво името момичета и да сте много обичани и щастливи! :hug:

За говоренето и ние сме като вас, не се притеснявайте, още са си бебета. Hug

Ние изкарахме някакъв вирус с Борис, той все още кашля, но педката твърди че всичко е наред и кашлицата ще отшуми по бавно.
И аз го лепнах и вчера бях много зле всички мускули ме боляха, днес е малко по добре положението. Hug Дано не боледуваме повече. Praynig

Ние тази вечер ще ходим малко на гости на нашите и ще останем там да спим там, малко да си почина. Hug

# 668
Честит имен ден на Анитата  bouquet  bouquet  bouquet

# 669
Света Анна ли е? Честито, Анита!

За говоренето - ескпериментира в срички и буквосъчетания, непонятния останалите (само аз му разбирам ), но като му говори, издава междуметия и прави знаци, че е разбрал и че иска или не иска

Много обича думите "кон" и "кокал" и постоянно ги повтаря

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 10:19 от Fall

# 670
  • София
Честит имен ден и от мен на Анитата и Нели   bouquet да ви се чуват имената, момичета, само с добро и да ви носят много радост и щастие! И да сте много здрави, и вие, и любимите ви хора!!!

За говоренето, габи основно бърбори на бебешки, обаче преброих към 30тина думички, които знае и ползва - мама, тати, баба, дядо, леля, кака, бако (батко), бебе, моко (мокро), паи (пАри), бои (боси), дуа (вода), кококааал (кашкавал - с интонацията на бобъра от рекламата  Joy ), пак, тао (чао), коа (кола), дуга (друга - това познайте покрай кое... само сменя гърдите като цока с дуга, дуга, дуга  Crazy ),  hahaha бея (беля), абъла (ябълка), ла (ела), айде, ало, мое  Joy много често използвано (а ако не разбереш, че е нейно вика: Габи), моля (до скоро беше моня, но вече е правилно, че и ръчичите събира милата  Blush ), ми (мерси - интересното е, че всички я разбират), бък (боклук), дай гооо  Mr. Green , а от вчера и няг (сняг)
Голяма част са пак пО-бебешки, но е факт, че бива разбрана от околните. Много ми стана сладко как като кихна веднъж и й казах наздраве, тя ми благодари  Laughing
Прави и малки изречения от 2 думи, тип Габи бои (Габи е боса  Mr. Green ) - ама това само мама си разбира   Joy Казва се бебе Габи Габи  Mr. Green и е на ена  Mr. Green
Изпълява разни малки задачки, като да си хвърли памперса в кофата, да си донесе пантофите/джапанките...
Ааа, и се сетих още нещо, примерно ме вика, ама не реагирам, и почва с Каи, Каи  Joy (знае и няколко имена на дечица и като си легнем ми казва име и чака да й разкажа нещо, напр. как еди кой си вече спи  Mr. Green и така по 100 пъти, за всички деца, роднини.... докато аз заспя  hahaha )

Хаха, голямата Бери е опасна. Не си губи времето в яслата  Heart Eyes

# 671
  • Русе
 Hug
Честит празник Анита,живички и здравички! Hug
Браво на Габи,Кардам още мама не е казвал Crazy ,само тати,бати,айди ,деди и разни други  Crazy бебешки си бърбори.Бойко проговори към 3 години,че не се впечатлявам,когато стане,тогава.  Grinning
Ние също вчера взехме подаръци,за Кардам взехме същата пързалка,като на Мирко,но ще му я връчим по рано,зависи от тържеството в градината на бати,че не става при единия да е дошъл дядо Коледа,а при другият да не е. А баш за Коледа ще има нещо дребно под елхата(която още е на тавана и се чудя къде да я инсталирам).А за капак и батко Бойко е рожденник на 21-ви,взехме му един Чук и Гек,ще падне празнуване и празници. Mr. Green

# 672
Честит имен ден на всички празнуващи днес!  Heart Eyes

По повод говоренето, Пламен също бърбори сравнително малко. Куте /куче/, мама, тати, дай, ам-ам, пана /падна/, копа /някаква негова си универсална дума/, опа /това е думата когато иска да го качиш някъде, или да му подадеш нещо което е на високо, или да закачиш/качиш нещо на високо, но всичко това се разбира в зависимост от ситуацията/, тао /чао/, паи /пАри/. Общо взето с това му се изчерпва разбираемия речник, от останалото дето плямпа само той си знае какво означава. Оказа че се баща ми също е проговорил доста късно, въпреки че е започнал да ходи от малък на ясли. Все със звуци се оправял ъ-ъ, е-е и даже като малък му викали Ъньо, късно проговорил но пък баба ми казала че започнал да произнася думите много хубаво и да прави много правилни изречения. Така че изобщо не му се впрягам и не си давам зор за проговори бързо, и не смятам че има място за притеснение изобщо. Simple Smile
Иначе разбира всичко което му говоря, хвърля си отдавна памперса сам в кофата, както и като му подам някакъв боклук /салфетка, кутийка или нещо такова/ и му кажа да го изхвърли в боклука го хвърля, носи ми разни малки неща като му поискам, като му кажа да пускаме пералня, тича към нея, отваря вратата и започва да слага дрехите за пране вътре. Помощник голям.  Laughing

Malini, браво на Габи, тя май е най-голямата бърборава в отбора. Simple Smile

Ние почти поприключихме с покупките на подаръци, още малко останаха но се надявам и с тях да приключа другата седмица, че не ми се блъска по магазините.

Болничките бързо да оздравяват.  Hug

Хубав слънчев и усмихнат уикенд пожелавам на всички.

# 673
Здрастиии и от нас   Hug

Компа ми беше много зле и съм ви попропуснала доста , ама ще наваксвам  Simple Smile

Днес се включвам тематично да почерпя за празника , той е и на майчинството , та честито и на всички ви  Hug

# 674
Честото на всички Анита и производни, които празнуват да сте живи и здрави.

За говоренето всичко с времето си ,не се притеснявайте.Ако ви кажа ,че понякога ми  бръмва главата  #Crazy от моята хубосница, не и спира човката за минутка, повече от майка си говори.Каквото кажа аз ,след мен веднага се повтаря, е разбира се не в точност ,но доста близко до думата.Много е сладка особено когато вземе да дърдори нещо и както повечето дечица говори на "ти"примерно сега сме на вълна "това е на баба ти"," това на майка ти "даже ако не използва предните думички се получава някой път "мама ти".Аз й се скарвам за нещо "ще ядеш шамари аааа", а след мен се чува "мари а"като папагал е както казва тя "багал".Ракия (кия ),бира(бира),вино(ино) на баща си питиетата всичко се знае  ,кое какво е .От ваксината имаше топче "тука боц леля" използва много точно и "тук и там",къде е дудата "дуда тук" Laughing,нослето тук и т.н.и вече по дълги изречения от по 3до 4 думи прави ,не в точен словоред ,но все пак и това някой път ме побърква .Не бързайте, колкото по малко по добре са каказали хората,а и всичко си е до детето ще проговорят сладурите. Hug

Общи условия

Активация на акаунт