Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 784
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
благодаря много за съветите Hug

в събота се наложи да дохранвам с АМ. от шишето се дави, много бързо му пуска мляко и той не успява да го гълта. затова взех една спринцовка, сложих го на гърда и бавно започнах да му давам АМ. сега суче по 20-30 мин. спи около 2-3 часа и пак наново. това ме устройва, защото сега и аз мога да поспя малко! денем реве, явно коремчето започва да го боли и виси малко по-дълго, но като видя, че е заспал дълбоко и го махам от гърдата.

днес го притеглиха - достигнал е теглото от раждането си  Party

Jane Doe, Тим също не може да захапе зърното ми, за да суче и ползвам силиконови предпазители, дадаха ми ги още в болницата (незнам точно как се наричат, така изглеждат) засуква веднага Peace
успех в кърменето  Peace

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 14:26 от asyalein

# 541
Aila, Kambanka благодаря, успокояващо звучи. Доносена е (1 ден преди термин тръгна) и се роди 3480. Тази вечер ще я премерим да видим наддала ли е нещо от миналия понеделник. 

Aila, кърмя я ту само от едната ту от двете, в общи линии всеки път според нейното желание до колкото мога да го разбера. Трудно я разбирам, защото тя заспива много лесно на гърдата ми. Като заспи започвам щипкане, вдигане и т.н. Тя се събуди хапне още няколко пъти и пак заспи. Накрая я оставям наистина да поспи в легълцето си, но след малко я виждам, че продължава да ми търси гърдата с устенца и малко след това започва да плаче. Това след около 40 мин и повече кърмене (със събужданията). В тези случаи трябва ли да я взимам пак да хапва?

Мислиш ли, че има начин да се справя с тези заспивания и да суче по активно и така като спре да знам поне, че е хапнала и че вече не иска?

# 542
Здравейте, бихте ли ми казали дали има някаква схема за милилитрите кърма , които трябва да приема детето, в смисъл с колко се започва от раждането и с по колко се увеличават всеки ден.

# 543
  • До хладилника, който обичам
Здравейте, бихте ли ми казали дали има някаква схема за милилитрите кърма , които трябва да приема детето, в смисъл с колко се започва от раждането и с по колко се увеличават всеки ден.
По-скоро е важно количеството за деня - защото едно дете ще изпие (изсуче) 10х80 мл, друго - 8х100 мл, но в края на денонощието и двете ще са изпили 800 мл Simple Smile
На различните хранения децата могат да изсукват различно количество кърма и това е окей, също като възрастните те ядат различни количества по различно време, когато огладнеят.
Ето обаче една примерна таблица за максималната вместимост на бебешкото стомахче по възраст, като отчиташ, че той е все пак за ориентир и няма нищо притеснително, ако бебето не яде точно толкова милилитри на едно хранене.

# 544
  • Sofia
*MaGiKa*, грамажите не са за кърмата, а за АМ.
С колко се започва е изчислила природата, а после предлагането/ производството зависи от търсенето. Бебето си знае най-добре колко му трябва.
Simple Smile

Ето една табличка, която съм пускала преди време - http://images21.snimka.bg/004180013-big.jpg
Пускам си и аз отговора, че докато изровя таблицата...  Wink

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 19:09 от Morena

# 545
Бу, Морена, благодаря за отговорите Simple Smile

# 546
  • ту тук, ту там
Намерихме във фризера при свекърва ми две контейнерчета с кърма, които са от преди 7-8 месеца поне. Казах й да ги изхвърли, тя иска да ги даде на роднинско бебе, защото майка му "няма никаква кърма". Не знам как да я разубедя. Ясно ми е, че качествата и вкусът на кърмата са се променили вече, но може ли да навреди някак на бебчето, което е на броени дни?

# 547
  • Sofia
Доколкото си спомням годността беше до 6 м. и то при дълбоко замразяване.
Категорично не бих дала.

# 548
Момичета, имам малък проблем, тази сутрин се събудих с болка в дясната гърда, съответно имам и втвърдявания, търсих запушено каналче, не открих, детето ми, явно не може да изсмуче запушването, та започнах да се цедя ръчно, по едно време забелязах, че от едното каналче, млякото излиза по странен начин (все едно го изплюва) и млякото от там е на парцали-леко като пресечено, влакнесто едно такова. Цедих се, цедих се, но явно е доста, защото болка и втвърдяване си имам още, та въпросът ми е...това нормално ли е, и някакви идеи какво да правя?

# 549
Terminator, не е нормално. По-добре отиди на лекар възможно най-бързо.Не искам да те плаша. Добре си направила, като си започнала да се цедиш. Аз да си кажа честно винаги съм използвала помпа, защото не можех  да разбера дали съм се изцедила напълно ръчно.

# 550
Благодаря много за съветите!
Откакто сме си вкъщи, се справяме доста по - добре. Като нямам опция за АМ сякаш се мобилизирах да кърмя по - упорито. А и майка ми е при мен и страшно ми помогна. Седи ми на главата на всяко кърмене, дори и през нощта става. Освен това ме храни, носи вода и ме успокоява, че е нормално всичко - и болката и трудностите в началото.

Много се старая да й подавам цялото зърно и правлно, но пак ми се разраниха. Мажа се с лансинох. Има ли нещо друго, което може да подпомогне процеса, да ми минат по - бързо раничките? Когато бебе засуче хубаво и продължително, болката почти изчезва, силна е само на първите няколко засуквания. Това означава ли, че все пак я поставям правилно на гърдата?

Много ми е сънлива и все ми се струва, че не яде достатъчно. Почна да суче малко по - активно, по пет минути без прекъсване и така на три пъти. Успива се много, та се налага да я прекъсвам и оригвам, за да я събудя. Не я мъча прекалено много, понеже пълни памперси на всяко хранене. Точна е като часовник - 3.5 часа от началото на едно хранене до началото на следващото, но тук прочетох, че тези паузи са дълги. Има и едно 4,5 часово спане, след 6-7 сутринта. Пробвахме всякакви методи за събуждане - масажчета на краката и т.н., но ако е дълбоко заспала нищо не работи. Вчера след обяд се будеше на всеки час - 3 пъти. Същото и днес между 4 през и 7 сутринта. Кърмя си я, когато поиска, но не ме напуска това съмнение, като не мога да я претегля и да видя колко яде или поне да се успокоя към края на месеца, че качва килца...

Освен това трудно засуква - лигави зърното, плюе го - изглежда забравя на всяко кърмене какво трябва да прави. Майка помага, като и държи главичката, за да не се дърпа, но тя се ядосва, плаче и чак като се поумори от цялото това моткане - засуква. Предварително изцеждам с помпа, за да ми се оформи зърното и да омекне, иначе няма никакъв шанс да засуче.

В болницата изцеждах, докато почувствам облекчение и поомекнат гърдите - от втория ден след раждането, обаче пак си намерих вчера няколко бучки в гърдите. Какво да правя, за да не стане положението по - лошо? Къпя се с много гореща вода и си поливам гърдите по 10 минути, бучките си седят. Няколко пъти вкъщи изцеждам гърдите до край и едната сякаш понамаля.

# 551
  • Mediterraneo
Аз да си кажа честно винаги съм използвала помпа, защото не можех  да разбера дали съм се изцедила напълно ръчно.

А защо е нужно пълното изцеждане?! Освен в началото на кърменето, за да се стимулира по- голяма лактация, не виждам причина да се цедиш напълно след всяко кърмене. Дори и в началото понякога няма нужда от това- случва се прекомерна лактация, ритъмът на кърмене не е установен.

Аз дори съжалявам, че купувах ел. помпа- освен десетина дни, докато бебето остана в болницата, а аз се прибрах, не съм я ползвала изобщо.

# 552
Момичета, имам малък проблем, тази сутрин се събудих с болка в дясната гърда, съответно имам и втвърдявания, търсих запушено каналче, не открих, детето ми, явно не може да изсмуче запушването, та започнах да се цедя ръчно, по едно време забелязах, че от едното каналче, млякото излиза по странен начин (все едно го изплюва) и млякото от там е на парцали-леко като пресечено, влакнесто едно такова. Цедих се, цедих се, но явно е доста, защото болка и втвърдяване си имам още, та въпросът ми е...това нормално ли е, и някакви идеи какво да правя?

Здравей Terminator. Много добре си се сетила да цедиш. В случай на запушване важното е да се премахне млякото в запушения участък посредством сучене и/или цедене. Гърдата е добре да се изпразни напълно. Това, което би могло да ти помогне е повече почивка, приемане на течности и храна бедна на мазнини.
 Добра идея е да предлагаш първо болезнената гърда при кърмене и след това другата, след това да доизцеждаш гърдата и това докато бучките изчезнат. Правене на копреси – топъл компрес непосредствено преди кърмене/цедене и студен компрес след това. Топлия компрес е за спомагане на по-лесно потичане на млякото, а студения за успокояване на болезнения участък. Може да пробваш и компрес със зелеви листа. Вземат се няколко пресни зелеви листа изрязва се чуканчето и се понамачкват, след което се слагат върху гърдата без да покриват ареолата и зърното. Компреса може да стои така 2 часа или докато поовехнат листата. Също така за по-лесното оспушване помага и правене на лек масаж на гърдата от основата към зърното с кръгови движения преди кърмене.
Това, че млякото е като на влакна обикновено не е проблем, дължи се на слепналите мастни клетки. Детето може да сучи от засегната гърда.
Ето ти цитат от статия на БУ „Изцеденото мляко може да изглежда сякаш е на бучки, на съсиреци, желе-подобно или на "конци". Това мляко е добро за бебето Ви, но някои майки предпочитат да махнат бучките от него.
 - Млякото може да придобие по-солен вкус заради повишеното съдържание на натрий и хлорид  - някои бебета могат да откажат гърдата заради тази временна промяна.
 - Понякога млякото може да съдържа слуз, гной или кръв. „
За повече информация можеш да прочетеш ето тук е много подробно описано за запушени канали и мастит - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0

Как мислиш възможно ли е детенцето да е понамалило сукането последните дни или пък да си се преуморила? Често това е причина за запушвания и мастити.

Вярвам, че бързо ще се справиш с този дискомфорт и всичко ще си влезе пак в ритъм Simple Smile

Желая ти усмихнат ден!

# 553
Аз да си кажа честно винаги съм използвала помпа, защото не можех  да разбера дали съм се изцедила напълно ръчно.

А защо е нужно пълното изцеждане?! Освен в началото на кърменето, за да се стимулира по- голяма лактация, не виждам причина да се цедиш напълно след всяко кърмене. Дори и в началото понякога няма нужда от това- случва се прекомерна лактация, ритъмът на кърмене не е установен.

Аз дори съжалявам, че купувах ел. помпа- освен десетина дни, докато бебето остана в болницата, а аз се прибрах, не съм я ползвала изобщо.

Мисля,  че идеята е да си помагаме със съвети по зададен въпрос, а не да се противопоставяме една на друга.   bouquet
 При различните хора е различно. Аз не кърмя от няколко месеца, но точно поради такива случаи си вземах ел. помпа и съм мн. доволна от нея, но не за това е темата.
Поради промяната във вкуса на кърмата, бебето може да откаже да приема млякото и ще е по-лесно за самата майка да се изцежда напълно. Но това  много подробно го е обяснила jsmarino.  bouquet

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 16:56 от Ms Dedlock

# 554
Здравей Jane Doe,

Честито бебче и поздравления за упоритостта, която проявяваш  Hug. Прекрасно е, че вече суче ефективно.
Обикновено бебенцата през първите 6 седмици се нуждаят от поне 8, а най-често от около 10-12 хранения за денонощие, като имат една по-дълга 4-5 часова пауза. Предполагам е трудно да будиш поспаливо бебе, но е добре да го правиш, за да получава нужното количество кърма, а и в същото време да стимулира гърдите ти, за да се установи лактацията.
Ето някои идеи за събуждане на поспаливо бебе:
- разсъбличане и смяна на памперс;
- овлажняване на челцето, крайниците;
- нежно люлеене - майката застава права и държи тялото на бебето перпендикулярно на своето, като коремчето му е върху дланта й. започна нежно да го люлее нагоре и настрани, после надолу;
- нежно въртене - бебето е поставено на легло, диван, земя - подходяща повърхност. майката го подхваща внимателно за главичката и дупето и започва бавно да го върти в едната посока, после в другата и така докато се събуди
Ако използвате залъгалка, може би е добре да преустановите употребата й докато бебето започне да сучи добре. Често се случва бебчетата да се объркват, тъй като начина на сучене е различен между биберон и гърда, а и ако я слагаш на гърда когато иска да упражнява сукателния си рефлекс, най-вероятно тя ще си и похапне между другото.
Казваш, че се притесняваш, че стои по малко на гърда. Има една техника „компресия на гърда”.  С нея бебетата получават по-голямо количество кърма за по-кратко време. В общи линии когато бебе засуче можеш да обхванеш гърдата си /ако кърмиш в поза люлка/ примерно е удачно да я обхванеш във форма "С", т.е палеца да е над ареолата, а останалите пръсти от долна страна на гърдата. Важното е да се внимава да не се обхване твърде близо до устенцата на бебето, за да не промениш формата на гърдата, с което би могла да спомоегнеш да "изпусне" гърдата. Ето видео http://www.youtube.com/watch?v=RymUDeCAt18
http://www.youtube.com/watch?v=Oh-nnTps1Ls

Би ли споделила как е организирано кърменето ви? От една или две гърди даваш на едно хранене? Каква е позицията на бебето по време на кърмене? Даваш ли й вода, чай?

Ако все пак не успееш да я събудиш или пък тя не суче ефективно, за да не се получават бучки и запушвания, както и да дадеш сигнал на гърдите, че има нужда да произвеждат мляко е добре да се изцеждаш. Добре е да имаш кърмене или цедене на около 2-3 часа, за да се установи добре количеството мляко.
Докато изчезнат бучките се цеди гърдата до край, за да може да се отпушат каналчетата. Много добре си се сетила за топлите душове, може да ги правиш непосредствено преди кърмене, за по-лесно отпушване и потичане на кърмата. Друго, което също би помогнало е масажиране на гърдата от основата към зърното с леки кръгови движения.  По възможност почивай колкото можеш, какво имам предвид – ако можеш да седнеш, седни не стой права; ако можеш да легнеш легни вместо да седиш Wink
След като  се справиш със запушванията, може да изцеждаш леко при усещане на дискомфорт, колкото да ти олекне.

За правилно позициониране на бебето основното е главата, раменцето и бедрото на детето да са на една линия, бебето да е плътно опряно в теб, без пространство помежду ви, да поема не само зърното, а и част от ареолата и след засукване устничките да са обърнати навън. Ако желаеш сподели в каква поза кърмиш сега, и бих могла да ти опиша и някоя друга да пробваш. Понякога смяната на позата помага на бебето да засучи по-добре, а на майката да се чувства по-добре, тъй като натиска се измества.

Пожелавам бързо справяне с трудностите и да се наслаждавате заедно на кърменето! Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 18:01 от jsmarino

Общи условия

Активация на акаунт