Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 601
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
jsmarino, много ти благодаря за отговора. Проблемът вече почти отшумя, запушвания съм имала доста, но ме притесни странната консистенция на кърмата ми, а честно казано не бях срещала никъде, че и това се случва, но явно не съм чела достатъчно Simple Smile В крайна сметка се оправих с цедене и много сукане. Мисля, че проблемът възникна от прекомерното количество бисквитки, които погълнах онзи ден  Embarassed тук има една странна растителна мазнина, която имам съмнения, че не е никак полезна. Както и да е Simple Smile ще си имам едно на ум. Благодаря ти отново и поздрави   bouquet

# 556

jsmarino, мерси!

Залъгалки не ползваме. Кейти е само на кърма, като редувам гърдите на всяко кърмене и доизцеждам, защото имам доста мляко. Вода и чай не давам, не й плакна устичката.

Тази компресия на гърда май си я практикуваме - само че аз държа зърното между показалеца и седния пръст. Така ми показаха в болницата, за да се оформи и да го хваща по - лесно. И продължавам да държа и притискам леко, докато се кърмим. Държа точно над зърното.

Ще продължа да изцеждам докрай, докато изчезнат бучките. Макар че не съм сигурна дали го правя като хората. Изцеждам се с ръчна помпа - по около 120мл на кърмене и като спре да тече, спирам, но ако след една минута пробвам да изцедя нещо, потича мъничко - толкова бързо ли слиза млякото или това значи, че не съм изцедила всичко?

Позата за сега не е най - удобната за мен, но за нея явно е, защото само в нея успява да засуче. Кърмя с детето в скута, на възглавница, а аз наведена леко напред. Ако се облегна назад не успявам да я наместя като хората. Мислех да експериментирам с по - удобна за мен поза по - нататък, когато кърменето ни стане по - лесно и рутинно.

Много благодаря за всички съвети!

# 557
Jane Doe, не можах да прочета всичко, което са ти отговорили, но за бучките: аз също имах, слагах топли компреси преди кърмене няколко пъти, после ми омръзна и спрях но след 1 седмица бучките почти изчезнаха, само една остана.

За това че заспива, същото и ние го правихме и много се шашнах, че не яде достатъчно. Четох от тук разни линкове много полезни статии за пресиране. Но вчера и днес точно обратното, яде много и интензивно. Явно си правят каквото си искат и да са на моменти. При нас буквално всеки ден се мени положението с кърменето, всеки ден нещо ново....

Кураж от мен и дано скоро всичко ни тръгне по-леко  Hug

# 558
Тег, мерси, и на теб го пожелавам Simple Smile

# 559
Ето един сайт, в който са обяснени позите за кърмене. Също може да помогне (може някой вече да го е публикувал, но за всеки случай).

http://www.babycenter.ca/baby/breastfeeding/positions/

# 560
Имам спешно въпросче - едното ми зърно кърви леко, мога ли да кърмя малката от тази гърда или да изцеждам и да предлагам другата? Има ли нещо, което мога да направя (освен мазането с лансинох), за да ми мине по - бързо, че доста боли Sad

# 561
  • София
Има ли нещо, което мога да направя (освен мазането с лансинох), за да ми мине по - бързо, че доста боли Sad

Въздушните бани на гърдите много помагат. Можеш след кърмене да намашеж зърната с малко кърма и да я оставиш да изсъхне на въздуха.

# 562
  • До хладилника, който обичам
Имам спешно въпросче - едното ми зърно кърви леко, мога ли да кърмя малката от тази гърда или да изцеждам и да предлагам другата? Има ли нещо, което мога да направя (освен мазането с лансинох), за да ми мине по - бързо, че доста боли Sad

Освен въздушните бани и намазване с кърма, предложени от Шантава Калинка, потърси и причината за разраняването - може би все още има проблеми със засукването, за които пишеш по-рано? Опита ли вече в някоя по-различна поза дали няма да се получи по-лесно така, че младата госпожица да не се изплъзва от зърното?
Ако разраняването е малко и кръвта е в незначителни количества, по-скоро няма да има проблем да суче така (въпреки че на изхода може и да забележиш тъмни точки и нишки от кръвта); пази обаче зърната сега, защото разраняването може да е вход за бактерии - поддържай ги чисти, може дори да ги миеш 1-2 пъти на ден с топла вода и много мек сапун (отворената рана е почти единственият случай, в който миенето на зърната със сапун е оправдано). Помисли и дали да не позвъниш на националния телефон на Ла Лече Лига (в подписа ми) или на НАПК за консултация по телефона или да уговориш среща. Понякога в разговор, макар по телефона, могат да изскочат нови и полезни идеи Simple Smile

# 563
Мерси, Бу, Калинке!

Засукването сякаш ни става все по - лесно. Проблемът е в началото, сякаш всеки път се учим какво трябва да прави. Лигави зърното, лапа го и го плюе, без да се опита изобщо да засуче. После пък си дръпва една глътка и почва да върти глава наляво и надясно - от това май се получи нараняването. Мъжа ми сега помага, като държи главичката, за да не я върти. Обнадеждена съм, защото болката в дясната гърда почти изчезна, явно позата ми е по - удобна. Остава лявата Simple Smile

Почиствам зърната с вода и ако видя кръв по подплънката - малко със спирт и после вода. Става въпрос за няколко капчици. А и като засуче хубаво и продължително - почти спирам да усещам болка. Това ме кара да си мисля,  че засуква правилно.

С позите не се справям много, за сега само класическата ми е удобна, но съм и малко напрегната още заради епизотомията...

# 564
А да не би в началото просто да й е много силна струята и да я задавя и затова да се държи така? Ако това е възможен вариант просто изцеждай да ръка съвсем малко колкото да мине първата най-силна струя и я сложи след това на гърдата.

Моето бебе вчера стана на 6 месеца. Не мога да опиша колко съм щастлива, че вече мога да кажа като факт, че е изключително кърмено първите 6 месеца бебе Simple Smile На фона на дългокърмещите майки тук това е нищо, но аз наистина не вярвах, че мога да успея. Целта-минимум е изпълнена, сега поемам към цел-максимум - кърмене до 2+ с опция за до 3 годинки:)

# 565

jsmarino, мерси!

Залъгалки не ползваме. Кейти е само на кърма, като редувам гърдите на всяко кърмене и доизцеждам, защото имам доста мляко. Вода и чай не давам, не й плакна устичката.

Тази компресия на гърда май си я практикуваме - само че аз държа зърното между показалеца и седния пръст. Така ми показаха в болницата, за да се оформи и да го хваща по - лесно. И продължавам да държа и притискам леко, докато се кърмим. Държа точно над зърното.

Ще продължа да изцеждам докрай, докато изчезнат бучките. Макар че не съм сигурна дали го правя като хората. Изцеждам се с ръчна помпа - по около 120мл на кърмене и като спре да тече, спирам, но ако след една минута пробвам да изцедя нещо, потича мъничко - толкова бързо ли слиза млякото или това значи, че не съм изцедила всичко?

Позата за сега не е най - удобната за мен, но за нея явно е, защото само в нея успява да засуче. Кърмя с детето в скута, на възглавница, а аз наведена леко напред. Ако се облегна назад не успявам да я наместя като хората. Мислех да експериментирам с по - удобна за мен поза по - нататък, когато кърменето ни стане по - лесно и рутинно.

Много благодаря за всички съвети!

Здравей Jane Doe,

Разбирам, че Кейти е изключително кърмено бебе, тя си получава и вода и храна чрез кърмата. Все пак кърмата е с 87 % водно съдържание.
За компресията на гърдата, важно е да не хващаш самото зърно или пък прекалено близо до него, за да не пречи на засукването. Обикновено разстояние около 2-3 сантиметра навън от зърното е добро. Когато бебето започне да суче притискаш гърдата и държиш така докато спре да гълта. После като започне пак да суче повтаряш притискането като сменяш позицията на пръстите, като ги завърташ, така че накрая да си обиколила цялата гърда.
Това, което са ти показали в болницата е добър начин за подготовка на гърдата за засукване. Т.е като сплескаш гърдата под формата на сандвич на нея й е по-лесно да я поеме.
Да, докато имаш бучки е хубаво да изцеждаш до край, може преди цеденето/кърменето да слагаш топъл компрес или пък да вземаш топъл душ, за да спомогнеш потичането на млякото. Би ли споделила долу горе колко време трае едно цедене? Добре е също така да предлагаш първо засегната гърда по време на кърмене и едва след това да даваш втората. При запушвания се препоръчва да се изпразва гърдата на около 2 часа. Имате ли нощно кърмене?
Споделяш, че изцеждаш 120 мл, което е много добро количество и е доста вероятно гърдата да е относително празна след като си изцедила толкова, но все пак за да си сигурна, че си изцедила до край гърдата опитай след като спре да тече млякото да цедиш няколко минути на празен ход, за да видиш дали ще слезе следваща порция. Така или иначе гърдите постоянно произвеждат мляко, те нямат дъно, така че е напълно нормално след някакъв интервал от време при опит за цедене пак да потече.
Имаш ли възможност да си почиваш повече, да пиеш течности и да хапваш по-бедни на масленост храни, за да спомогнеш махането на бучката? За повече информация относно запушванията можеш да прочетеш и тази статия - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0
Добре е по време на кърмене да си отпусната и да няма напрежение нито в ръцете нито в гърба. Опитвала ли си след като засуче да се облегнеш на възглавница примерно? В класическа поза ли се кърмите, тъй наречената поза люлка? Т.е ако се кърмите на лявата гърда главичката й лежи на лявата ти ръка, а дясната ти е свободна. Как мислиш, възможно ли е да не засуква добре когато се облегнеш, поради получаване на разстояние помежду ви? Дали ако подложиш възгклавници под ръката и гърба няма да ти е по-удобно, така че да не се налага да държиш тежеста на бебето на ръката си, а само да я придържаш лекичко към теб, така че коремчето й да е плътно опряно в твоя корем. Ето и линкчета с пози - http://www.babycenter.ca/baby/breastfeeding/positions/, http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0

До скоро Simple Smile

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 10:47 от jsmarino

# 566
Момичета, при нас всеки ден нов въпрос със кърменето. Сега от няколко дни започна по нов начин да суче и е болезнен много за мен. Болката е все едно има охлузено и тя от там суче, еднавм успявам да я задържа на гърдата, а по някога инстинктивно я махам. Гледах стойката й, правилна е - коремче, рамо и уста са на една линия, обърната към гърдата ми изцяло. Захапала е достатъчно, голям ъгъл. Повечето случаи си има вакум, въпреки че напоследък я хващам, че на моменти се нарушава вакума и се чува един звук. Та не знам от къде идва тази болка, за да я спра. Снощи като погледнах едното си зърно, и отдолу имаче около 2 мм зачервено и се чудя, дали не ме хапе с венци. Но външно не изглежда така.

Какво мислите, от къде може д а етази болка?

# 567
Мерси, Бу, Калинке!

Засукването сякаш ни става все по - лесно. Проблемът е в началото, сякаш всеки път се учим какво трябва да прави. Лигави зърното, лапа го и го плюе, без да се опита изобщо да засуче. После пък си дръпва една глътка и почва да върти глава наляво и надясно - от това май се получи нараняването. Мъжа ми сега помага, като държи главичката, за да не я върти. Обнадеждена съм, защото болката в дясната гърда почти изчезна, явно позата ми е по - удобна. Остава лявата Simple Smile

Почиствам зърната с вода и ако видя кръв по подплънката - малко със спирт и после вода. Става въпрос за няколко капчици. А и като засуче хубаво и продължително - почти спирам да усещам болка. Това ме кара да си мисля,  че засуква правилно.

С позите не се справям много, за сега само класическата ми е удобна, но съм и малко напрегната още заради епизотомията...

Здравей Jane Doe,

Радвам се, че засукването вече ви е по-лесно, надявам се скоро съвсем да се усъвършенствате с Кейти.

Както Бу ти е писала сега трябва да се погрижиш за зърната и отстраняяването на причината за разраняванията. Кърмата е антибактериална и след кърмене може да слагаш по няколко капки и да оставиш така да засъхне. Въздушни бани, ако не ти е проблем оставяй гърдите за по-дълго на въздух. Ако все пак предпочиташ да си със сутиен и подплънки, сменяй ги често, за да се избегне евентуална инфекция. Миенето със сапун в този случай е оправдано и желателно, като се препоръчва да се прави не повече от 1-2 пъти на ден. Евентуално може да поставяш в сутиена цедка с отрязана дръжка, за да не се допира зърното до тъканта.
Почистването със спирт може да доизсуши кожата и зърното и ареолата да станат по-чувствителни, също така може и да спомогне последващо нацепване на кожата от изсушаването. Би могла при кърмене в началото да предлагаш другата гърда и след като позадоволи глада да я прехвърлиш на тази или пък временно тази я остави за няколко хранения да си почива и само я изцеждай.
Какъвто и вариант да предпочетеш, можеш между кърменията / цеденето да държиш зърното на въздух, да го мажеш с кърма и да избягваш допир с дразнещи го материи.

Както kambanka 2304 ти е писала, може да имаш по-силно потичане или пък по-забавено такова и затова детето да се дърпа от гърдата. Вариант е да поизцедиш малко преди хранене, така ако е силна струята ще намалее, а ако рефлексът на потичане е по-бавен ще е тръгнало млякото преди да й предложиш гърдата.
При по-силно потичане се препоръчва да си облегната назад, примерно в т.нар биологична поза – ти си добре облегната назад и бебето ляга с коремче върху корема ти, като гравитацията му помага да няма разстояние помежду ви и в същото време при силно потичане то млякото трябва да се предвижи отдолу нагоре, което намаля струята и бебето по-лесно суче. Някои бебета не обичат да им държат главичките, тъй като това им пречи да засучат спокойно. Ако усетиш, че и при вас с Кейти е така, пробвайте със смяна на позата. Добре е бебето да може да движи свободно главичката си, така че да може да я наклони назад и да поеме добре гърдата и да засуче не само зърното, а и част от ареолата.

# 568
Винаги изцеждам преди ядене. Гърдите ми са много твърди и детето иначе изобщо не може да засуче.

Раните ми се отварят при всяко ядене и вече имам чувството, че никога няма да минат. А веднъж като засуче, не ме боли, как да разбера дали суче правилно? Плаче ми се вече, толкова боли, докато успее да засуче като хората и винаги е поне 10 мин играчка.

Купих си силиконови зърна, но тя не успя да засуче с тях, а и болката не е по - малко. Мислех си, че с тях поне ще имат време раните да зараднат, но те пак се отварят под зърното. А и как изобщо се ползват, при мен върха на моето зърно е мн далече от този на силиконовото.

Как ще зараснат тези рани, като не им давам почивка на зърната? А няма как да си починст - дори да цедя, пак се разранявам.

# 569
  • София
Искам да попитам фенугрийка може ли да има някакви странични въздействия бърху бебето, ако се приема в препоръчителните дози?

Общи условия

Активация на акаунт