Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 565
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • До хладилника, който обичам
За да не се чудите, разделих мненията след статията (няма какво да се следи по нея, седи в Библиотеката) и ги добавих тук - но ако предпочитате, мога да слея с някоя тема специално за кърмене след секцио, има няколко такива дискусии във форума Grinning

# 661
Здравейте,

преди време бях писала че имам болки в зърната докато кърмя и след това. Консултирах се с консултант по кърмене на място и се оказа, че проблемът е от начинът, по който бебето суче - захапва повече горната част на ареолата, а долната - близо до зърното; също много рядко се получава вакум, аз самата виждах от време на време ъгълчетата на устата и че през тях влиза въздух.

Обясниха ми как трябва да бъде и че трябва да я поставям първо брадичката й на гърдата след това като отвори уста слагам първо долната й устичка на долния край ан ареолата ми и от горе - над зърното.

За съжаление обаче, не успяваме да направим това - отваря си устата съвсем за малко или пък мърда с ръчички и изобщо не можем да с епоставим в правилна позиция. Самата поза пробвахме няколко, казаха ми че от обърната люлка най-лесно се поставя правилно, но не става. И болката ми продължава особено вечер, в резултат на което бебка е много изнервена, защото по няколко пъти я махам и слагам на ново като ме заболи и не издържам. Много четсо усещам, че все едно смуче като спагети все едно хапва. Освен това, като я махна виждам, че зърното ми не се е изтеглило напред, както преди ставаше.

Мислех си, че след като имам мляко и тя иска да суче, това не би трябвало да е проблем.  Но сега виждам, че ако тази болка (по скоро щипене и парене) продължава скоро зърната ми ще са такива, че съвсем няма да може да се кърмим:( Аз постоянно ги мажа с лансинох, правя си тампончета и са мазни постоянно, но не помага.

Моля ви, ако някой може да мъ даде практичен съвет акк по лесно да се науча да я слагам правилно на гърдата. Гледах разни клипчета, но не намерих такова, което да показва самото начало. Само това намерих - http://www.kellymom.com/bf/start/basics/latch-resources.html, но на анимацийката изглежда лесно, а като изпълнение ми се струва невъзможно. 

Позволявам си да си повторя въпроса. На предишните си останах без отговор, надявам се не излизам от темата  newsm78

# 662
  • UK
teq, следя ти постовете, съжалявам за трудностите, през които минаваш. Поздравления за упоритостта , че не се отказваш лесно. Не мога да ти помогна по въпроса с правилното поставяне, аз такъв проблем нямах, моят син засука без проблем още в болницата, болеше ме само в първата секунда на всяко хранене през първата седмица, докато свикнат зърната. Освен да пробваш и пак и пак и това е. Сменяй и пробвай постоянно нови и различни положения и със сигурност скоро ще се напаснете. Успех!  Hug 

# 663
Иначе забелязах, че като ме боли след това самото зърно е малко като синьо, но за 5 минути се оправя.
teq,
върнах се малко назад. Това със зърното продължава ли - промяна в цвета им след кърмене, съчетано с болка?

# 664
dejie месри, много искам да кърмя стискай палци

Бу, вече став само розово и има едни белички обелени. А самата болка след кърменето е по скоро щипене и парене. По време на самото кърмене се усеща че болката ми идва от това че някакси засмуква там където е наранено и много боли. Освен това, забравих да кажа че на дясната гърда много повече ме боли. На лявата от време на време имаме светли моменти без болка....

благодаря  Hug

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 14:49 от teg

# 665
Здрасти dejie Hug И аз се радвам да те видя. Благодаря за подкрепата. 
Още не съм отворила кутията с АМ, купуването и ми подейства положително... Или нещо друго подейства, не знам Thinking Още същата вечер гърдите ми се препълниха и след десетина дни засушие всичко като по чудо е наред Simple Smile Мисля, че се успокоих като куих АМ и знам, че кутията е там и при друг такъв случай няма да седи гладно детенцето. Не знам дали ще го яде това чудо де, ама все пак! Не можеш да си представиш колко отвратително е бебето ти да е гладно и да не знаеш какво да направиш....

# 666
  • UK
Знам, минах през същото на 3 месеца, постовете ми са малко по-назад в темата  Laughing Вярвай ми, кутията няма да помогне, на 100 % съм убедена, че кърменото ти 6 месеца бебе няма и да иска да помирише АМ Simple Smile Моето отказваше шишета, биберони, няколко вида АМ (вкл. Лактана Био) и дори размразена кърма Simple Smile Определно психическото спокойствие също е много важно. Много се радвам, че вече всичко е наред при вас!  Hug
Това много често е свързано със завръщането на цикъла, ако ти е дошло наскоро.

# 667
dejie месри, много искам да кърмя стискай палци

Бу, вече став само розово и има едни белички обелени. А самата болка след кърменето е по скоро щипене и парене. По време на самото кърмене се усеща че болката ми идва от това че някакси засмуква там където е наранено и много боли. Освен това, забравих да кажа че на дясната гърда много повече ме боли. На лявата от време на време имаме светли моменти без болка....

благодаря  Hug
А имаш ли по принцип проблеми с оросяването на крайниците, студени крака и ръце?
Хубаво е това за светлите моменти Hug кога се случват?

# 668
Бу, с оросяването нямам проблем.

Светлите моменти са на лявата гърда, и аз не знам как се случват, като че ли изцяло от нея зависи. Сега, след като консултанта ми каза, че не захапва "правилно" и си мисля, че боли по-малко като захапе по-добре, макар и не точно както ни показаха, че трябва и както е по клипчетата, които гледах. Но как да стигнем до това по добро захапване.... ooooh! Мисля си, че има ли вакум и не виждам в ъгълчетата на устничката й че има отворче, по-малко ме боли. Ако няма се усеща едно всмукване на самото зърно, не на ареолата. Дори забелязвам, че ареолата е суха като спре да суче и все едно наистина само зърното и съвсем малко около него е хапвала. Аз вече се пробвам да я слагам аз на гърдата, а не като преди тя сама да издърпва зърното като спагет:) Но много рядко успявам защото тя не си държи устата отворена, ами я отваря-затваря за много кратки интервали - по 1-2 секунди, в които изобщо не мога да я поставя както трябва.... Всъщност успявам като вече се разплаче, защото тогава отваря голяма уста:(

Аз даже си мисля, поне болката докато суче да оправя ще е много голям успех, защото аз самата се напрягам и ме е страх да не й го предавам и на нея. Даже 2-3 като ме заболя много силно съвсем импулсивно я махнах от гърдата, а тя се стресна  Cry  Болката след кърмене е по малкот зло, намазвам лансинох и все се оправя; особено през деня - често до следващото кърмене е отминала болката.

Между другото на горната устничка по средата й се подува едно 2-3 милиметра постоянно, после се обелва и пада и после пак. Не знам дали има връзка.

А в началото нямахме никакъв проблем, малко съвсем в началото може да е имало дискомфорт (първия ден имам предвид) но дори не си спомням. А знам, че обикновено е обратното...

# 669
  • UK
teq, издърпвай и оформяй зърното сама преди да и го дадеш, може така да и е по-лесно. Това с обелването на устничката няма връзка, и при нас беше така, явно от смученето се получава, подпухва, образува балонче и пада на люспички. Задължително трябва да има вакуум, за да стане работата, иначе само дъвче и нормално да те боли. Ако има вакуум, няма болка и виждаш, че суче, чуваш, че гълта, значи това е начинът Simple Smile

# 670
teg, мисля си още, щом на лявата гърда засуква по-добре - вариант ли е да я местиш на дясната в същата поза? Мисли за стара пишеща машина и как преместваш машината за нов ред - хващаш цялото бебе както си суче на лявата и го изнасяш навън, с крака надясно, да суче на дясната? Можеш да подложиш възглавница или друго под краката и дупето, за да не се налага да ги държиш с ръка. Дали така няма да се получи?

# 671
dejie, Бу мерси, ще пробвам. Иначе dejie, точно си го казала, ако ги няма тия неща дъвче нещо, не ми дойде вчера думата...

Ако мога да я накарам да си задържи устата по дълго отворена някакси... Аз я гъделичкам на и над горната устничка но тя я отваря малко и за малко.

# 672
dejie, Бу мерси, ще пробвам. Иначе dejie, точно си го казала, ако ги няма тия неща дъвче нещо, не ми дойде вчера думата...

Ако мога да я накарам да си задържи устата по дълго отворена някакси... Аз я гъделичкам на и над горната устничка но тя я отваря малко и за малко.

Моята принцеса същите номера върти - отваря уста за половин секунда и обикновено извита настрани, далече от зърното. Но тя бързо губи търпение и като се разплаче аз веднага мушкам зърното. Аз също изцеждам мъничко предварително, хем да тръгне нормална струя, хем да се оформи зърното (с помпа). Пробвах и силиконови зърна и са ми мн удобни, но те са временно решение, ако мн те боли и както казваш се напрягаш много.

# 673
добро утро на всички.Искам да попитам може и някой да ми ко.аже колко кърма да давам на 6 дневно бебе?Неиска да суче,защото зърната не са ми добри,а кърма имам много.Давам му от шише повечето пъти по 50 мл.Много ли е или не?

# 674
Добро  утро!
Тея, не разбрах бебето ти на каква възраст е. Доколокото ми е известно, нормално е да те наболяват зърната първите 1-2-3 седмици. С второто ми дете не съм имала проблем със закусването, но първото се роди недоносено и три седмици беше в кувьоз. За което време бе изгубило сукателния си рефлекс и така и не успях да го кърмя. Правеше ми впечатление, че в опитите да суче обхващаше с устни единствено зърното. За да суче пълноценно бебето е необходимо в устата му да попада и голяма част от ареолата. Може би това е проблема при вас...  newsm78 В самото начало на кърменето, когато бебето понечи да засуче, ти самата хвани между палеца и показалеца си гърдата в близост до зърното и опитай по този начин да напъхаш в устата му и част от ареолота. Сега като се замисля по този начин инстинктивно съм подавала гърдата през повечето време  на нашето кърмене. Едва след годинката, че може би и по-късно, когато детето вече порасна достатъчно само да се обслужва, може би тогава се промени подхода ми.
А за подутата и обелена устничка - често се случва при по-малките кърмачета! Нормално е.

Дано успееш!

micinka85 , за 6 дневно бебе ми се струва добро количество 50 мл. А какъв е проблема със зърната при теб?

Общи условия

Активация на акаунт