Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 577
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Morena, още веднъж ти благодаря  Heart Eyes
Детето се задавя ако не се изцеди преди хранене. След кърмене и остава напрежение и затова изцежда и тогава. И така дневно 1 литър кърма отива в коша.

Предоставих й телефон на консултант. Надявам се да се възползва.

Miraluba, дано да се свърже с консултант, най-полезно би било!  Peace

Относно давенето и сърденето на бебето - вероятно и е много силна струята, затова и се цеди преди кърмене до омекване на гърдите и намаляване на струята, но това си е нож с 2 остриета. Вариант при силна струя е да се опита да кърми в по-легнала позиция - на една страна или  в биологичната поза (полегнала), така, че гравитацията да си казва думата (млякото да тече по-малко), а и излишното мляко да може да изтича от устичката на бебето без да го дави.

За да намали хиперлактацията е хубаво да се опита да намали цеденето, но не изведнъж, а лека-полека за да не се получават запушвания и тн. Т.е. да започне да цеди до непълно облекчаване на гърдите, така ще им даде сигнал да произвеждат по-малко мляко.
 Пожелавам и успех и браво на теб, че се интересуваш и помагаш така!  Hug

Алексче, няма проблем да си кърмиш и само от едната гърда, има и др такива случаи, освен разлика в големината им когато едната е пълна, не виждам друг проблем.  Grinning

# 646
 Ема е изцяло на кърма .. Ака по 2-3 пъти на ден . Това което ме тревожи е ,че сутрин акото е нормално жълто на цвят (1-2 памперса)  , а вечер става зелено (1 памперс)  ...  Чела съм ,че това е призник ,че й липсва храна ... Вярно ли е това и нормално ли е зелено ако всеки ден ? Искам да добавя ,че тя има сериозен рефлукс.. Повръща почти постоянно и съответно често търси да суче поне по 10-12-13 пъти на ден .. Даже не се мъча да ги броя вече .. Просто като даде знак, че е гладна и предлагам гърдата , защото ме е страх от недохранване ... На ден имаме и поне 1-2 повръщания на фонтан придружено с финзиономии на гадане  , другите , при които изтича мляко просто не мога да ги преброя - постоянно е мокра - сменям по безборй лигавници и дрехи   Confused Confused Confused

# 647
Ема е изцяло на кърма .. Ака по 2-3 пъти на ден . Това което ме тревожи е ,че сутрин акото е нормално жълто на цвят (1-2 памперса)  , а вечер става зелено (1 памперс)  ...  Чела съм ,че това е призник ,че й липсва храна ... Вярно ли е това и нормално ли е зелено ако всеки ден ? Искам да добавя ,че тя има сериозен рефлукс.. Повръща почти постоянно и съответно често търси да суче поне по 10-12-13 пъти на ден .. Даже не се мъча да ги броя вече .. Просто като даде знак, че е гладна и предлагам гърдата , защото ме е страх от недохранване ... На ден имаме и поне 1-2 повръщания на фонтан придружено с финзиономии на гадане  , другите , при които изтича мляко просто не мога да ги преброя - постоянно е мокра - сменям по безборй лигавници и дрехи   Confused Confused Confused
моят съвет е да се обърнеш към консултант, за да ти е всичко спокойно и да се нормализират нещата за теб и бебчо,
ето линк с координатите http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=205725.0

# 648
Здравейте,
не знам дали въпроса ми е за тук... май е за тема за хранене с АМ, но пък там вероятно повечето мами не са кърмили и няма да знаят....

По същество - бебето ми е на 6 месеца и половина, захранено е на 5 и половина месеца и до тогава е кърмено на поискване. Никога до сега не е пил АМ, никога не е пил каквото и да е от шише. Напоследък обаче лактацията ми много намаля... захранването върви много бавно и тромаво, но явно по-малкото сучене заради ядене с лъжичка си е оказало ефект...
От известно време по цял ден е много крив. Снощи реших да изцедя преди последното хранене и събрах сано около 70мл!!! Изпи ги, макар да не обича шишета, после сука, ама.... чак ми се плачеше, че детето заспа гладно...........
Днес купих АМ - Лактана био и мисля от довечера да давам. Само дето той не е научен да пие от шише.... с голям зор пие, много е трудно и понякога дори невъзможно.

Въпроса ми е има ли някаква марка шишета, който се приемат по-лесно от кърмени бебета? Не знам... дали не е проблема в шишето... Ох, не знам какво да правя.... много глупаво се чувствам.
Всякакви съвети ще са добре дошли. Сигурно и други са били в тази ситуация...

# 649
  • UK
Здрасти, ladybird, радвам се да те видя тук Simple Smile
70 мл. особено за вечерно хранене е доста добро количество, в смисъл, че имаш много добър реален шанс, ако имаш желание, да възстановиш нормалната лактация, недей да бързаш с адаптираното мляко. Момичетата тук много ще ти помогнат, изчети темите назад, в консултантския форум също, с малко повече усилия, често кърмене на поискване, цедене, лактогонни храни и напитки и нещата ще се нормализират, сигурна съм Simple Smile
Случва се често при всички кърмени бебета, моят съвет е да не се паникьосваш и да мислиш за шишета и АМ още отсега. Като начало те съветвам да даваш каквото изцедиш с лъжичка, не го тормози с шишето Simple Smile Дано консултантите се включат скоро.
И да, попаднала си, където трябва  Laughing  Hug

# 650
Здравейте , моля за съвет. Моето бебе от няколко дни е с разстройство и повръщане . Веднага я сложих на диета . Само на Лечебна Хумана  и кърма е . Но след като й дам кърма й се догажда й се напъва да повръща. Не повръща , понякога само малко , но много се напъва и дави. Моля кяжете ми трябва ли да спра кърмата. И ако я спра после мога ли пак да започна да я кърмя.

# 651
Здравейте, и аз имам въпрос. По стечение на обстоятелствата се получи така, че едната ми гърда произвеждаше все по-малко мляко и в крайна сметка от 2 месеца кърмя само от едната гърда, а от другата изцеждам с ел. помпа по 40-50 мл. на денонощие. Понякога предлагам на бебето да суче от нея, но тече по малко и той се ядосва. Въпросът ми е дали има смисъл да продължавам да изцеждам гърдата, при положение, че другата произвежда достатъчно количество мляко? От здравословна гледна точка има ли проблем, че едната гърда лактира, а другата - не? Благодаря предварително.   bouquet
Нямаш място за притеснение, освен разликата в размера на гърдите, разбира се. При първото ми дете изпаднах в подобна ситуация, към 3-тия месец едната гърда спря след като другата беше с хиперлактация и предлагах по-често нея. Кърмихме се 2 години, като до края на първата си годинка бяхме основно на кърма.
Интересното е, че и с второто ми детенце се получи същото, само дето се случи още по-бързо, за един месец, въпреки умишленото ми по-често предлагане на проблемната гърда. Другата отново бе много по-развита и така лека полека отново минахме само на една гърда. Дано издържим поне на половината, засега проблем с количеството няма  Peace .

# 652
Здравейте,

преди време бях писала че имам болки в зърната докато кърмя и след това. Консултирах се с консултант по кърмене на място и се оказа, че проблемът е от начинът, по който бебето суче - захапва повече горната част на ареолата, а долната - близо до зърното; също много рядко се получава вакум, аз самата виждах от време на време ъгълчетата на устата и че през тях влиза въздух.

Обясниха ми как трябва да бъде и че трябва да я поставям първо брадичката й на гърдата след това като отвори уста слагам първо долната й устичка на долния край ан ареолата ми и от горе - над зърното.

За съжаление обаче, не успяваме да направим това - отваря си устата съвсем за малко или пък мърда с ръчички и изобщо не можем да с епоставим в правилна позиция. Самата поза пробвахме няколко, казаха ми че от обърната люлка най-лесно се поставя правилно, но не става. И болката ми продължава особено вечер, в резултат на което бебка е много изнервена, защото по няколко пъти я махам и слагам на ново като ме заболи и не издържам. Много четсо усещам, че все едно смуче като спагети все едно хапва. Освен това, като я махна виждам, че зърното ми не се е изтеглило напред, както преди ставаше.

Мислех си, че след като имам мляко и тя иска да суче, това не би трябвало да е проблем.  Но сега виждам, че ако тази болка (по скоро щипене и парене) продължава скоро зърната ми ще са такива, че съвсем няма да може да се кърмим:( Аз постоянно ги мажа с лансинох, правя си тампончета и са мазни постоянно, но не помага.

Моля ви, ако някой може да мъ даде практичен съвет акк по лесно да се науча да я слагам правилно на гърдата. Гледах разни клипчета, но не намерих такова, което да показва самото начало. Само това намерих - http://www.kellymom.com/bf/start/basics/latch-resources.html, но на анимацийката изглежда лесно, а като изпълнение ми се струва невъзможно. 

# 653
Може ли инфо за следните лекарства .
Лекарката каза , че са съвместими с кърменето , но аз се притеснявам и да попитам все пак :

-Биопарокс  /за пръскане в гърлото /
-Разтворим Ca  с вит С  -ефересц. таблетки

-Ердомед капсули - в листовката пише да не се приема от бременни и кърмачки , аз изрично я  питах съвместими ли са  с кърмене- каза -да, но като прочетох листовката ,не го купих .
Говорих с нея -каза ,че въпреки това , не е  проблем да го приемам - непосредствено преди кърмене-така нямало да се усвои в кърмата за кърменето , което следва, а до следващото ще е  незнам си - не толкова концентриран приема... .Изписвали са го на бременни  и кърмачки , консултация с гинеколог била правена , нямало проблем

дозата ми е 2*1 таб -евентуално вечер като накърмя ?- той се буди през ноща , но все пак има по-голяма пауза  , и например преди кърменето в 10  сутрин дали е удачно ?На обяд и следобяд ядем пюре и се кърмим малко.

http://apteka.framar.bg/30000650/%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%BC% … -20#axzz1lxwilJlA

Благодаря ВИ.

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 12:32 от cveti.stoeva

# 654
  • Пловдив
Здравейте мами! ДА се запиша и аз във вашата темичка.. И аз съм с първо секцио, но тогава не се получи нещо с кърменето и се изцеждахме до вторият месец и ... това беше. Сега смятам да прочета малко повече за да не става пак същата история,  Naughty и без това ни предстои второ секцио. ..

# 655
Не знам от какво зависи втория път да имаш кърма newsm78 Аз имах горе-долу приличен бюст, но с това кърмене заприлича на две изстискани лимончета. Като бях бременна така бяха напращяли, можех да изкъпя някого с кърма. притеснявам ссе, че ако имам второ бебе при него няма да имам кърма. Cry

# 656
Не знам от какво зависи втория път да имаш кърма newsm78 Аз имах горе-долу приличен бюст, но с това кърмене заприлича на две изстискани лимончета. Като бях бременна така бяха напращяли, можех да изкъпя някого с кърма. притеснявам ссе, че ако имам второ бебе при него няма да имам кърма. Cry

Големината на бюста няма никакво отношение към наличието на кърма Peace
Имаш ли млечни жлези и родено бебе-имаш и кърма....независимо кое по ред е бебето Wink (има изключения-здравословни, хормонални..все пак кърменето е хормонален п-с; но те са по-скоро изключения).

# 657
  • Пловдив
Ами на мен от сега ми тече по малко.... предполагам че това е добър сигнал. newsm78

# 658
  • Пловдив
Е не кърма де  Grinning А коластра предполагам ..  Rolling Eyes

# 659
Да кърмиш по гръб на операционната маса, със системи в ръцете? Това е достойно и за светата инквизиция. Две деца съм родила секцио и двата пъти ме е боляло зверски поне 12ч. след операцията. Първото съм кърмила до 6 месеца, а второто още кърмя вече 9 месеца. Кърмата си слезе съвсем добре и обилно на втория ден. Не мога да схвана защо просто не се изчака майката да влезе в кондиция и така да кърми. Защо е нужно да се изпада в подобни маниящини? Такъв съвет според мен не е приложим поне за 99% от родилите секцио. А да бъдеш разочарована от начина на раждане, при положение че бебето е здраво, това е висша форма на неблагодарност и неуважение към живота. Все едно не е важно здравето на детето, а как си се "представила" в родилното.

Общи условия

Активация на акаунт