Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 597
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Да, не зададох главният въпрос.
Някой познава ли нуждаещо се от кърма бебе. Такова на което майката не може да осигури нужното количество. Това количество остава след цедене, разбира се. Анди е наддал 1.4 кг за 1-вия си месец.

# 631
Мога ли да добавя кърма към вече замразена ? Имам тук едни 40 мл и ми се свиди да ги хвърля?!  Rolling Eyes

# 632
  • Luxemburg
Radostche, аз първо давах замръзената и след това дохранвах с прясната, но не мисля че ще и стане нещо ако я смесиш и я предложиш на детето. Но ако остане (след смесването) трябва да я изхвърлиш. А ако питането ти е дали към вече замръзена да добавиш прясна и отново да замръзиш, то тогава отоговорът ми е- не. Кърмата се събира от един ден и след това се замръзява с надписана дата на нея и е с годност 6м. Мое мнение.

Аз имам едно въпросче че не открих никъде отговор по него. Кои са забранениете храни и напитки след раждане ако майката кърми и също така ако има такива които майката трябва да спре или ограничи в края на бременността?

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 12:23 от ronicat

# 633
  • Sofia
Миралюба, аз питах дали майката кърми бебето или му дава изцедена кърма.
Но както и да е и в двата варианта не трябва да има такова излишно цедене. Така може да си докара хипер лактация, не оставя гърдите сами да регулират прозиводството, което зависи от търсенето. Колкото се взима от гърдите - толкова ще произвеждат.
     Значи ако кърми, няма никаква нужда да цеди след това. Цедене се налага ако са напрегнати гърдите, подути и бебето не може да засуче, изцежда се само малко, колкото да може да засуче.
Така гърдите ще произвеждат, токова - колкото е нужно на бебето. Нама да има излишна кърма, която да се чуди какво да прави. А замразява ли си за собствени нужди( може да се наложи да го храни някой, когато е няма майката) от изцедената вече. Може това да направи с досегашната и нека спре да цеди повече.
     Ако пък не кърми, а храни бебето с изцедена кърма, нека изцежда толкова,колкото вижда, че приема бебето... приблизително количество.
Тя само си усложнява живота така, а кърменето е мързеливо.  Grinning 
Аз никога не съм цедила след кърмене. В началото, докато се регулират гърдите, са е налагало няколко пъти да изцедя, за да засуче. Кърмата която събирах и замразявах беше от свободната гърда, докато бебето цокаше от другата.

Ти питаш за бебе от Пловдив, предполагам.
Друг е въпроса, дали някой така ще пожелае да вземе чужда кърма. Има изсиквания към донорките на кърма, не е толкова просто, ето - http://www.bankazamaichinakarma.hit.bg/donorki.html
    Поздравления за Анди, така наддават кърмените бебета. Simple Smile

Радостче, аз не бих смесила, по скоро отделно ще замразя новите 40 мл.  Аз надписвах контейнерите с датата на замразяването и позлвах първо по старата ако се наложеше.

Роникат, трябва да се избягват алергенните храни, при кърмене на малко бебе и бобовите, заради коликите. Достатъчно е иначе да се храни здравословно майката.

# 634
  • UK
Мога ли да добавя кърма към вече замразена ? Имам тук едни 40 мл и ми се свиди да ги хвърля?!  Rolling Eyes
Може, да, охлаждаш първо в хладилника и след това прибавяш към замразената и замразяваш наново. Само следи срока на годност - остава си срока на първото изцедено количество в съда.

# 635
  • Пловдив
Morena, благодаря ти, че така присърце се отнасяш.
До колкото знам тя се изцежда, защото има напрежение в гърдите, вероятно и преди и след хранене. И това до колкото разбрах се случва на няколко хранения през деня. Затова и "излишното" количество кърма е толкова много.
До колкото разбирам не е зле да направи консултация с консултант, за да се нормализират нещата.

# 636
Здравейте всички.Бебо ми е на 3м и половина и си наддава нормално.При нас кърменето през деня е през 3ч но вечер го къпя към 19ч и се кърмим.Той си заспива  и се събужда за ядене към 4ч сутринта.През този интервал аз се изцеждам за да не спре лактацията.Искам да питам колко дълго и при какви температури може най дълго да си съхранявам кърмата.Четох някъде че можело при -19 С издържала до 1 год.Това дали е възможно  според вас? ThinkingАко някой може да ми отговори ще съм ви много благодарна. Hug

# 637
  • Sofia
...
До колкото знам тя се изцежда, защото има напрежение в гърдите, вероятно и преди и след хранене. И това до колкото разбрах се случва на няколко хранения през деня. Затова и "излишното" количество кърма е толкова много.
До колкото разбирам не е зле да направи консултация с консултант, за да се нормализират нещата.
Както вече писах, след като се насуче( вече подразбрах, че суче Simple Smile) бебето( а е видно по наддаването, че добре суче) - не трябва да цеди. Naughty  Да си гледа спокойствието мамата, бебето да суче и друго не и трябва.  Hug
Нека се консултира с консултант, такива пишат и тук, може да се включи някой, но си е най-добре майката лично да контактува.
А ти си добра приятелка, колежка, която присърце приема нещата.  Simple Smile

# 638
  • Пловдив
Morena, още веднъж ти благодаря  Heart Eyes
Детето се задавя ако не се изцеди преди хранене. След кърмене и остава напрежение и затова изцежда и тогава. И така дневно 1 литър кърма отива в коша.

Предоставих й телефон на консултант. Надявам се да се възползва.

# 639
Здравейте, и аз имам въпрос. По стечение на обстоятелствата се получи така, че едната ми гърда произвеждаше все по-малко мляко и в крайна сметка от 2 месеца кърмя само от едната гърда, а от другата изцеждам с ел. помпа по 40-50 мл. на денонощие. Понякога предлагам на бебето да суче от нея, но тече по малко и той се ядосва. Въпросът ми е дали има смисъл да продължавам да изцеждам гърдата, при положение, че другата произвежда достатъчно количество мляко? От здравословна гледна точка има ли проблем, че едната гърда лактира, а другата - не? Благодаря предварително.   bouquet

# 640
Искам да питам колко дълго и при какви температури може най дълго да си съхранявам кърмата.Четох някъде че можело при -19 С издържала до 1 год.Това дали е възможно  според вас? ThinkingАко някой може да ми отговори ще съм ви много благодарна. Hug
здравей, за да се съхранява правилно кърмата трябва да е съвсем отделно от другите неща, отделно от кайми разни, зеленчуци и дробчета и др. Ако можеш да си го позволиш, опитай, има пликчета за съхранение на кърма или контейнерчета. Но не знам дали има смисъл да я съхраняваш една година и да я предлагаш на детето ти. Аз съхранявам така кърма, няколко контейнерчета, но подменям през 4 месеца. само едно контейнерче държа за спомен още от първата кърма,  newsm78 малко луда работа. но не съм го хвърлила още. Но такава кърма не съм давала. Само за пробата съм размразявала и е ок. Колко е ценна, идея нямам де.
Ти си в тоя период, където според нуждите на детето кърмата се регулира, така че според мен правилно действаш.
А, да кажа, познавам една майка, която кърми повече от година само от едната гърда и няма проблеми, и за нея, и за детето.

# 641
  • UK
mirena_80, а защо ти е да съхраняваш кърмата възможно най-дълго, както си писала? Както знаеш, с времето съставът и се променя според нуждите на растящото бебе, аз бих те съветвала да я съхраняваш за няколко месеца, след 2-3 месеца ще захранваш, може да си я използваш за пюрета, каши. Аз не бих дала кърма замразена преди 1 година по никакъв повод, каквото и да пише по книгите.
Освен това - ако не трупаш целенасочено запаси - кърмата няма да ти намалее, ако не цедиш през нощта. Напротив, така ще се регулира според търсенето. Може да намалиш изцежданото количество постепенно и да го премахнеш напълно и да си почиваш през нощта, вместо да ставаш да цедиш.
Иначе директно по въпроса ти - ето това са указанията - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156629.0
На -19 C пише 6 месеца и повече, аз пак казвам не бих рискувала да я пазя 1 година и да я използвам после.

# 642
  • Sofia
...Детето се задавя ако не се изцеди преди хранене. След кърмене и остава напрежение и затова изцежда и тогава. ..
Ами може би мамата сама е спомогнала за положението.
Би могла да слага по често детето на гърда, вместо да цеди и наистина да сведе цеденето до минимум.
Simple Smile

Алексче, много не рабрах...
От 2м. не суче от едната гърда.  Обаче пък цедиш от нея и слагаш бебето понякога, та то се сърди... защо правиш всичко това, напрежение ли усещаш във въпросната гърда?
Ако спре кърмата (както явно се случва при теб) в едната гърда, няма проблем.
Да изцеждаш има смисъл само ако има напрежение( демек се пълни гърдата) и то малко, само колкото да отнемеш напрежението. Ако цедиш повече - стимулираш производството.

# 643
  • UK
Да изцеждаш има смисъл само ако има напрежение( демек се пълни гърдата) и то малко, само колкото да отнемеш напрежението. Ако цедиш повече - стимулираш производството.
А ако е така, не е ли по-добре да стимулираш и да си кърмиш от двете гърди, вместо да се опитваш да потискаш лактацията в тази гърда? Ако сама спре съвсем кърмата ок, може да кърмиш от едната, има такива случаи, но защо да го правиш целенасочено? Защо не се опиташ обратното - да оправиш нещата в тази гърда? Мисля, че това ще е по-лесно и по-добре за теб.

# 644
Може би трябваше да напиша малко предистория. Simple Smile При нас кърменето беше доста трудно първите 2 месеца - секцио, бебето беше в кувьоз и ми го дадоха на десетия час, имах плоски зърна, а то - къса юздичка, не можеше да засуче. В крайна сметка засука със силиконови зърна, но беше много сънливо. Кърмата ми дойде на втората нощ много обилно, бебето не можеше да я изсуче, аз не можех да се изцедя качествено на ръка (с помпата не ставаше), получих запушвания, после през първия месец мастит, хиперлактация. Постепенно лактацията се регулира, престанах да се изцеждам след кърмене, но понеже гърдата с мастита беше по-стимулираната дълго време (по-често я предлагах на бебето), тя произвеждаше доста повече мляко за сметка на другата и постепенно бебето се хранеше основно от нея, а млякото в "пренебрегваната" намаляваше, докато стигнем до 40-50 мл. на ден. Изцеждам, респ. предлагам на бебето, защото ако не я изцедя повече от 36 ч., усещам болка и напрежение, а изцеждането става трудно. Щом няма проблем, ако спре кърмата в едната гърда, ще опитам да разредя изцежданията.

dejie, не съм го правила целенасочено, по-горе обясних как стана. Може би е възможно да възстановя някакво количество от млякото (говорим за 40-50 мл. на ден, не на кърмене!), но ще трябва да прекарам дни и седмици в цедене, а вече нямам такова желание. Бебето няма търпение да суче от тази гърда, а другата произвежда предостатъчно мляко, дори мога да събера от нея за едно хранене с шише, когато ми се налага да изляза. Просто мисля, че изпуснах момента, в който можех да оправя нещата сравнително лесно, защото бях изморена от първите два кошмарни месеца.

Общи условия

Активация на акаунт