Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да изчисля колко болнични трябва да взема предвид, че на 20.05.2012 е терминът ми и ще получа 45-дневен болничен преди раждането на 06.04.2012?
Какво се случва, ако компанията фалира по време на болничния?
Как се изчислява отпуската, ако веднага след изтичане на болничния се използва платен годишен отпуск?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да изчисля колко болнични трябва да взема предвид, че на 20.05.2012 е терминът ми и ще получа 45-дневен болничен преди раждането на 06.04.2012?
Съгласно чл. 13 от Закона за здравното осигуряване, болничният лист за временна неработоспособност се издава до 14 дни преди раждането, но не повече от 45 дни. След изтичането на отпуска трябва да се обърнете към ЛКК, който издава болнични за до 180 дни без прекъсване. Следователно, ако получите 45-дневен болничен на 06.04.2012 г., той ще покрива периода преди раждането ви.
-
Какво се случва, ако компанията фалира по време на болничния?
-
Как се изчислява отпуската, ако веднага след изтичане на болничния се използва платен годишен отпуск?
-
Имам ли право на 180 дни болнични за една година и 180 за следващата?
-
Каква молба трябва да подам в компанията след отпуск по болест, който е 42 дни след раждането?