Болничен по време на бременност-2

• 98 889
  • 757
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, аз също имам въпрос! Искам да ползвам болничен освен тези 45 дена, които са задължителни. Общо се получават 2 месеца преди 45 д. задължителен болничен. Това ще се отрази ли на майчинството ми, след като на тази месторабота имам 4 години стаж. 

да,ако имаш резки разлики в осигуровките за последните 12 м преди болничния

Не нямам промени от последните дори 3 години. Благодаря за отговора!

# 46
  • Бургас
Хайде и аз отново с въпрос.
На 19 ноември ми изтичат 180-те дни болнични и от НОИ ми казаха, че няма проблем да пусна остатъка от платен отпуск.Обаче отпуската трябва да е от 20 ноември /което се пада Неделя и няма как да ми я пуснат от този ден, защото съм държавна работа почиваме тогава/.Та, ако е от 21 ноември /понеделник, какво става с този един ден прекъсване и отразява ли се като проблем по някакъв начин от НОИ?

# 47
  • Пловдив

тогава няма да ти се отрази болничният

На 19 ноември ми изтичат 180-те дни болнични и от НОИ ми казаха, че няма проблем да пусна остатъка от платен отпуск.Обаче отпуската трябва да е от 20 ноември /което се пада Неделя и няма как да ми я пуснат от този ден, защото съм държавна работа почиваме тогава/.Та, ако е от 21 ноември /понеделник, какво става с този един ден прекъсване и отразява ли се като проблем по някакъв начин от НОИ?

ами,от 21 ще си в отпуск.няма как да ти го пуснат от неделя.мисля,че не е пробем,но може да отправиш запитване към НОИ по мейл

# 48
  • Бургас

тогава няма да ти се отрази болничният

ами,от 21 ще си в отпуск.няма как да ти го пуснат от неделя.мисля,че не е пробем,но може да отправиш запитване към НОИ по мейл
Благодаря за скорострелния отговор!   bouquet

# 49
Отново имам въпрос: ако веднага след изтичане на болничния пусна платен годишен отпуск,на каква база ще ми бъде изчислена отпуската и за размера на заплатата по време на отпуска имат ли значение броя на работните дни в месеца / работодателят ми ме осигурява на реалното възнаграждение,което получавам/

# 50
  • Пловдив
Отново имам въпрос: ако веднага след изтичане на болничния пусна платен годишен отпуск,на каква база ще ми бъде изчислена отпуската и за размера на заплатата по време на отпуска имат ли значение броя на работните дни в месеца / работодателят ми ме осигурява на реалното възнаграждение,което получавам/

Отпуската ти се смята възоснова на последния месец,в който имаш 10 отработени дни т.е от преди боничния.възнаграждениято за времето на пл отпуск ти се изчислява според работните дни за периода

# 51
Благодаря за бързия отговор   bouquet

# 52
Здравейте,
имам два въпроса свързани с болничните по време на бременност:
1) Болничния, който се издава за 45 дни преди термина, влиза ли в 180 дни болничен на които имам право?
2)Когато бременноста протича през две години, т.е започва през 2011 и термина е през 2012, имам ли право на 180 сни за едната година и 180 за другата?

Благодаря предварително на всички отговорили . Simple Smile

# 53
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
имам два въпроса свързани с болничните по време на бременност:
1) Болничния, който се издава за 45 дни преди термина, влиза ли в 180 дни болничен на които имам право?
2)Когато бременноста протича през две години, т.е започва през 2011 и термина е през 2012, имам ли право на 180 сни за едната година и 180 за другата?

Благодаря предварително на всички отговорили . Simple Smile

1. Не се включват.

2. Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

# 54
Здравейте,
Благодаря за бързия отговор. Но внезапно възникнаха още няколко казусни момента.
1) Ако по време на 180 дни болничен фирмата фалира и се закрие, какво става?
2) Ако по време на 410 дни фирмата фалира и се закрие как това ще се отрази на мен?
3) Може ли сега преди да съм излязла в болничен да си сменя работата, да работя 1о дена и да изляза в болничен, това как ще ми се отрази?
4) Ако започна работа на втори трудов договор сега ( на 4 часа) и в последствие едната фирма (тази на 8 часов трудов договор) се закрие това как ще се отрази на майчинските?
Благодаря предварително за отговорите!
 Simple Smile

# 55
Здравейте,
Благодаря за бързия отговор. Но внезапно възникнаха още няколко казусни момента.
1) Ако по време на 180 дни болничен фирмата фалира и се закрие, какво става? - в рамките на 60 дни ще получаваш обезщетение, а след това няма да имаш право на такова
2) Ако по време на 410 дни фирмата фалира и се закрие как това ще се отрази на мен? - до изтичането има ще вземаш обезщетение, но времето след прекратяване на договора ти не се зачита за осигурителен стаж и трябва да си внасяш сама здравни вноски; след изтичане на 410-те дни няма да имаш право на отпуск за гледане на дете
3) Може ли сега преди да съм излязла в болничен да си сменя работата, да работя 1о дена и да изляза в болничен, това как ще ми се отрази? - можеш, няма да ти повлияе по никакъв конкретен начин
4) Ако започна работа на втори трудов договор сега ( на 4 часа) и в последствие едната фирма (тази на 8 часов трудов договор) се закрие това как ще се отрази на майчинските?  - няма да се отрази негативно, ако имаш необходимия осигурителен стаж от 12 месеца
Благодаря предварително за отговорите!
 Simple Smile

# 56
Здравейте на всички мами.Искам да попитам каква молба трябва да подам във фирмата след този болничен който е 42 дни след раждането.Аз родих на 12 Октомври тази година,термина ми беше за 27 Октомври.Интересува ме каква молба трябва да подам във фирмата и с какъв срок е(как се изчислява)Благодаря ви предварително за помоща.

# 57
Здравейте на всички мами.Искам да попитам каква молба трябва да подам във фирмата след този болничен който е 42 дни след раждането.Аз родих на 12 Октомври тази година,термина ми беше за 27 Октомври.Интересува ме каква молба трябва да подам във фирмата и с какъв срок е(как се изчислява)Благодаря ви предварително за помоща.

Подава се Приложение 2 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc ; прилага се копие от акта за раждане на детето; след изтичане на последния болничен лист до 135 дни се подава.

# 58

Подава се Приложение 2 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc ; прилага се копие от акта за раждане на детето; след изтичане на последния болничен лист до 135 дни се подава.
Извинявам се но  нещо неразбрах какви дати трябва да посоча на молбата.Родила съм на 12.10. 2011g. нa 22.11.2011 личната лекарка ще ми издаде болничен който мисля че  е за 48 дни + изравняване до термина понеже родих по-рано и след този болничен трбва да подам молба(приложение 2) за ползване на отпуск за още 180 дни така ли?

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 14:30 от Siskata :)

# 59
  • Пловдив

Извинявам се но  нещо неразбрах какви дати трябва да посоча на молбата.Родила съм на 12.10. 2011g. нa 22.11.2011 личната лекарка ще ми издаде болничен който мисля че  е за 48 дни + изравняване до термина понеже родих по-рано и след този болничен трбва да подам молба(приложение 2) за ползване на отпуск за още 180 дни така ли?

Сиската още не са ти издали третия болничен,нали-тогава е рано за прил 2.Първо прил 1
едва преди да ти изтече третия болничен от педиатъра ще подадеш прил 2+копие от акта+молба за отпуска
тук има всичко необходимо https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

как да попълниш прил 2-в т 9 пишеш датата на започване на 45 дневния ти болничен.Не термина,не раждането.това те затрудняваше,нали?

Общи условия

Активация на акаунт