Болничен по време на бременност-2

• 100 402
  • 757
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря ти Lady Brinne! Сега ми се изясниха нещата и ще знам какво да правя. Тъжно е, че реално пивишението на заплатата ми няма да ми се отрази на майчинските, ако ползвам 180 дни болнични, но все пак жертвата си струва. Бях останала с погрешното впечатление, че осигуровките ми се качват съгласно сумата в допълнителното ми споразумение, без значение дали съм в болничен или не. Явно не е така. Ох, последен въпрос: Взимайки за база на 45 дневния болничен за бременност и раждане последните 12 месеца, ако 6 от тях съм била в болничен, то за тях какъв осигурителен доход ми се взима? Сумата по договор, или стойността на обезщетението, което са ми изплащали НОИ?
Миналата година, когато загубих плода бях пипнала грип (отгоре на другите проблеми, които имам), тази година пак се очертава да бременея в грипния сезон, така, че ще се пазя и това е.
Стискай ми палци! Simple Smile
Успех на всички, които са в групата на даряващите живот! Оказва се нетолкова лесно, колкото изглежда....

# 76
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ти Lady Brinne! Сега ми се изясниха нещата и ще знам какво да правя. Тъжно е, че реално пивишението на заплатата ми няма да ми се отрази на майчинските, ако ползвам 180 дни болнични, но все пак жертвата си струва. Бях останала с погрешното впечатление, че осигуровките ми се качват съгласно сумата в допълнителното ми споразумение, без значение дали съм в болничен или не. Явно не е така. Ох, последен въпрос: Взимайки за база на 45 дневния болничен за бременност и раждане последните 12 месеца, ако 6 от тях съм била в болничен, то за тях какъв осигурителен доход ми се взима? Сумата по договор, или стойността на обезщетението, което са ми изплащали НОИ?
Миналата година, когато загубих плода бях пипнала грип (отгоре на другите проблеми, които имам), тази година пак се очертава да бременея в грипния сезон, така, че ще се пазя и това е.
Стискай ми палци! Simple Smile
Успех на всички, които са в групата на даряващите живот! Оказва се нетолкова лесно, колкото изглежда....

За болничният, който започва 45 дни преди термин се вземат за база последните 18 месеца, а от 01.01.2012 най-вероятно ще станат и 24 месеца. За периоди в болничен се взема доходът, от който е изчислено обезщетението / не сумата на болничният / , а средния доход на база предходните 12 месеца.

# 77
   Здравейте!
     Бих искала да попитам: при проверка на болничните в справките на НОИ ми излиза, че в момента са започнали плащанията.Кога мога да очаквам преведената сумата и каква ще е тя пак ли там да я следя?И т.к болничния ми  до  8.11 само дните  за октомври ще  бъдат изплатени сега?Правилно ли съм разбрала?Благодаря!

# 78
  Здравейте!
     Бих искала да попитам: при проверка на болничните в справките на НОИ ми излиза, че в момента са започнали плащанията.Кога мога да очаквам преведената сумата и каква ще е тя пак ли там да я следя?И т.к болничния ми  до  8.11 само дните  за октомври ще  бъдат изплатени сега?Правилно ли съм разбрала?Благодаря!

Ето тук можеш да видиш наредените плащания и сумите, които се преявеждат: https://benefits.nssi.bg/EGN/

# 79
  • Русе
Ох момичета ,тотално се обърках с тези 180 дни болничен, които се полагат. Бременна съм и термина е 29ти юни 2012 година. За 2011 година съм ползвала 2 дни болничен по време на инсеминация, после 10 дни за хистероскопия, от 3ти октомври ползвах 30 дни болничен след пункция/бременна съм след инвитро опит/ след което имах 3 дни прекъсване в които ходих на работа. След това прекъсване, взех 7 дни болничен от специалист с диагноза проблемна бременност /от 5ти ноември 2011 до 11ти ноември включително/. После от ЛКК взех продължение от 30 дни болничен. Въпросът ми е от кога почват да текат тези 180 дни : от 3ти октомври или от 5ти ноември? И ако не ми стигнат тези 180 дни, ТЕЛК ли трябва да мина?  Ох много сложно стана

# 80
Ох момичета ,тотално се обърках с тези 180 дни болничен, които се полагат. Бременна съм и термина е 29ти юни 2012 година. За 2011 година съм ползвала 2 дни болничен по време на инсеминация, после 10 дни за хистероскопия, от 3ти октомври ползвах 30 дни болничен след пункция/бременна съм след инвитро опит/ след което имах 3 дни прекъсване в които ходих на работа. След това прекъсване, взех 7 дни болничен от специалист с диагноза проблемна бременност /от 5ти ноември 2011 до 11ти ноември включително/. После от ЛКК взех продължение от 30 дни болничен. Въпросът ми е от кога почват да текат тези 180 дни : от 3ти октомври или от 5ти ноември? И ако не ми стигнат тези 180 дни, ТЕЛК ли трябва да мина?  Ох много сложно стана

180 дни се издават с ЛКК, т.е. броиш от първия болничен издаден с ЛКК. Ако имаш други болнични от ЛКК също ги прибавяш.

чл.6 от НМЕ

(5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

Ако имаш неизползван може и платен отпуск да ползваш, в случай, че не ти стигат дните за болничен от ЛКК, вместо да се явяваш на ТЕЛК.

# 81
  • Русе
Благодаря за отговора Lady Brinne    bouquet

# 82
Относно горния казус, значи ли, че ако в началото на бременността се вземат 10 дни болнични, ще имам право на още 180 дни от ЛКК които ще са  продължения без да има прекъсване?

# 83
Здрасти момичета, имам нужда и аз от малко помощ. Значи аз родих на 17.11.11, интересува ме от болницата трябваше ли да ми издадат някакъв болничен , понеже нищо не ми дадоха, и кой издава първия болничен след 45 дневния, и къде трябва да го занеса в НОИ ли или във фирмата

# 84
  • Пловдив
Здрасти момичета, имам нужда и аз от малко помощ. Значи аз родих на 17.11.11, интересува ме от болницата трябваше ли да ми издадат някакъв болничен , понеже нищо не ми дадоха, и кой издава първия болничен след 45 дневния, и къде трябва да го занеса в НОИ ли или във фирмата

болницата ти издава болничен да раждането от 17 ти ноември за 42 календарни дни.как така нищо не са ти дали?
носиш го в работата.третия болничен ти го издава педиатърът на бебето

# 85
Ами никакъв болничен не са ми дали. Дадоха ми само моята епикриза и епикризата на бебчето това беше.

# 86
  • Пловдив
отиваш утре и си търсиш болничния

това реда на подаване на документите в работата ти
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 87
1 как мога да си взема болничен , ако аг отказва да ми даде? на платена лкк? или да отида при частно аг? става въпрос до края на бременността.

2 а мога ли по някакъв начин да сменя аг, защото личната лекарка каза ,че това е окончателно - имала съм право само на едно направление за жк, повече не давала , нямала право. Дали няма някаква "вратичка"?

# 88
  • Пловдив
1 как мога да си взема болничен , ако аг отказва да ми даде?от този АГ явно няма да вземеш.сменяш ЖК то или търсиш частен лекар,който да ти издава на платена лкк? или да отида при частно аг? става въпрос до края на бременността.-не е ли рано за болничен.ако започнеш от сега няма да ти стигнат 180 те дни болничен и след това ще ти се налага ТЕЛК

2 а мога ли по някакъв начин да сменя аг, защото личната лекарка каза ,че това е окончателно - имала съм право само на едно направление за жк, повече не давала , нямала право. Дали няма някаква "вратичка"?-личната ти лекарка никак не е в час.можеш да смениш ЖК то.имаш право на две такива направление по време на бременността.аз лично си смених ЖК то

# 89
Elfita,на какво да се позова пред личната за да я убедя че може, защото отказва- явно не й се занимава...
казваш ,че може от частен лекар - как става процедурата там ?

след 180 дни нали мога да продължа с платена отпуска?

Общи условия

Активация на акаунт