Болничен по време на бременност-2

• 98 965
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
малко тъп въпрос ще задам, обаче се надявам се да получа отговор.  Болничният ми за юли месец чак  вчера е преведен, а е подаден на 21.08. Бременна съм и съм назначена фиктивно на работа. Имали някаква причина толкова късно да ми се подава болничният?? Когато се обърнах към въпросният работодател, че болничният не е преведен, отговори ми се че всичко което зависило от него било свършено.. Печели ли той по този начин? Знам че ми е тъп въпроса, но на една малка заплата и да даваш пари за осигуровки човек се изнервя. Благодаря

# 631
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
малко тъп въпрос ще задам, обаче се надявам се да получа отговор.  Болничният ми за юли месец чак  вчера е преведен, а е подаден на 21.08. Бременна съм и съм назначена фиктивно на работа. Имали някаква причина толкова късно да ми се подава болничният?? Когато се обърнах към въпросният работодател, че болничният не е преведен, отговори ми се че всичко което зависило от него било свършено.. Печели ли той по този начин? Знам че ми е тъп въпроса, но на една малка заплата и да даваш пари за осигуровки човек се изнервя. Благодаря

Болничните се подават в НОИ до 2 дни след плащането на осигуровките.Напълно нормално е щом е юлски да е подаден на 21.08...а след подаването от НОИ имат 15- работни дни да ти го платят.Дори са ти го превели много рано...Работодателя няма какво да печели, но от него зависи плащането на осигуровките.

# 632
Здравейте момичета,почти от самото начало на бременността съм в болнични,лежах и два пъти в болница.На 23.08. ми свършиха полагащите се 180 дни болнични от ЛКК. Дадоха ми протокол за ТЕЛК и мъжа ми им го занесе днес,казали му че след 20 дни да проверим, аз да не ходя на работа със задна дата щели да ми издадат болничен.Знаете ли кой трябва да ми издаде след това болничния (от 24.08. до 03.09.) ,аз на 04.09. трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане. Малко объркано го обясних дано сте ме разбрали,интересува ме след като се занесе протокола от ЛКК на ТЕЛК как се процедира?
Като представиш протокола на ТЕЛК пред ЛКК те ти издават болничен, в който пише, че е издаден по решение на ТЕЛК и писват № на решението на ТЕЛК. После го носиш на работодателя както другите болнични.

# 633
Благодаря за отговора Viva_123.

# 634
В момента ползвам болничен за проблемна бременност. В наредбата за болничните пише, че болничните не трябва да надвишават 12 м. (360 дни) общо за годината на боледуване+ предходните 2 години. До момента за последните 3 години имам ползвани 303 дни. Терминът ми е на 25.12. Към тези 303 дни трябва ли да предвидя (включа) и 45 дневния преди термина + 7 дни до края на календарната година, което ще рече, че до края на 2012 ще ползвам със сигурност 303+45+7=355. Това означава ли, че имам право само още на 5 дни от лкк?
Благодаря предварително!

# 635
  • В полите на Пирин планина
В момента ползвам болничен за проблемна бременност. В наредбата за болничните пише, че болничните не трябва да надвишават 12 м. (360 дни) общо за годината на боледуване+ предходните 2 години. До момента за последните 3 години имам ползвани 303 дни. Терминът ми е на 25.12. Към тези 303 дни трябва ли да предвидя (включа) и 45 дневния преди термина + 7 дни до края на календарната година, което ще рече, че до края на 2012 ще ползвам със сигурност 303+45+7=355. Това означава ли, че имам право само още на 5 дни от лкк?
Благодаря предварително!

45-те дни болничен з абременност и раждане не се включват към въпросните 360 дни, издадени от ЛКК.

# 636
Сърдечно благодаря, Lady Brinne!  bouquet

# 637
  • София
Здравейте, и аз имам един въпрос: бременна съм в 7-ма седмица и е изключено да ходя на работа поради тежък физически труд, но ми казаха че преди да вляза в 3-ти месец няма как гинеколог да ми даде болничен....вярно ли е  Confused

# 638
  • Пловдив
Здравейте,момичета.От както разбрах,че съм бременна,съм във болнични.Първите ми 2 болнични листа бяха без прекъсване,но между 2 и 3-я има 1 ден прекъсване(т.е. се води първичен).Третият болничен беше за периода 2 юли-4 август,а все още нямам преведени пари.Това нормално ли е?Дано  сте ме разбрали,че нещо се получи объркано.

# 639
  • Пловдив
Здравейте, и аз имам един въпрос: бременна съм в 7-ма седмица и е изключено да ходя на работа поради тежък физически труд, но ми казаха че преди да вляза в 3-ти месец няма как гинеколог да ми даде болничен....вярно ли е  Confused

Не
Търси си гинеколог,който ще ти даде.Ако стане,ще превишиш 180 дни,издавани от ЛКК,и ще трябва да минеш през ТЕЛК,за да продължат да ти издават болнични

Здравейте,момичета.От както разбрах,че съм бременна,съм във болнични.Първите ми 2 болнични листа бяха без прекъсване,но между 2 и 3-я има 1 ден прекъсване(т.е. се води първичен).Третият болничен беше за периода 2 юли-4 август,а все още нямам преведени пари.Това нормално ли е?Дано  сте ме разбрали,че нещо се получи объркано.

За нито един болничен ли нямаш?

Извади си ПИК код от НОИ,за да си следиш нещата

# 640
  • Пловдив
За първите 2 болнични имам,но не и за 3-я.Предишните пъти преводите бяха ок,ама сега какво стана не знам.Всичко ми е такава каша Tired Благодаря за бързия отговор   bouquet

# 641
  • Пловдив
За първите 2 болнични имам,но не и за 3-я.Предишните пъти преводите бяха ок,ама сега какво стана не знам.Всичко ми е такава каша Tired Благодаря за бързия отговор   bouquet

За болничния от юли е нормално да нямаш превод.За да не ти е каша,си извади Пик код.Много ще ти трябва следващите 2 години

# 642
Здравейте момичета,
опитах се да прочета цялата информация по темата, за да открия своя случай, но както обикновено на всеки се случва нещо различно. Сглобих си информация от различните запитвания, но искам да пиша за мен и ако някой може да ми отговори ще бъда много благодарна. В болнични съм от края на Май 2012г т.е до колкото разбирам имаме право на 180 дни без телк, което при мен е края на ноември и няма да ми стигнат може би около 20 дни имам толкова отпуск, удачно ли е да го ползвам през месец декември или да се явя на телк и продължа с болничните листове. Т.е кое е по удачно при изчисляването на майчинството. Между първия и втория месец болничен имах прекъсване от 3 дни през които взех решение и по препоръка на лекаря ми си останах в къщи т.е първите два болнични са първични с прекъсване и плащане на първите три дни от работодателя, но не мисля, че това ще е проблем при изчисляване на майчинството по късно/Права ли съм/
Последно искам да попитам връщането на 24 мес, включва ли месеците в болнични или се връща още назад? И ако ги включват месеците с болнични, взема се сумата изплатена от НОЙ или?
Прочетох също в темата, че ако през годината е ползван болничен той се приспада от тези 180 дни, но това аз ли трябва да следя и кажа на моя лекар или те имат тази информация?
Сърдечно благодаря, за каквито и отговори да получа Simple Smile

# 643
  • Пловдив
Здравейте момичета,
опитах се да прочета цялата информация по темата, за да открия своя случай, но както обикновено на всеки се случва нещо различно. Сглобих си информация от различните запитвания, но искам да пиша за мен и ако някой може да ми отговори ще бъда много благодарна. В болнични съм от края на Май 2012г т.е до колкото разбирам имаме право на 180 дни без телк, което при мен е края на ноември и няма да ми стигнат може би около 20 дни имам толкова отпуск, удачно ли е да го ползвам през месец декември или да се явя на телк и продължа с болничните листове. Т.е кое е по удачно при изчисляването на майчинството.-няма значение.така или иначе болничния за бр е раждане е нов риск и правят нова база.ако примерно 18 м назад имаш някакви ниски осигуровки,а сегашната ти заплата е по-висока отпуската ще окаже положително влияние за обезщетението  Между първия и втория месец болничен имах прекъсване от 3 дни през които взех решение и по препоръка на лекаря ми си останах в къщи т.е първите два болнични са първични с прекъсване и плащане на първите три дни от работодателя, но не мисля, че това ще е проблем при изчисляване на майчинството по късно/Права ли съм/-не е проблем
Последно искам да попитам връщането на 24 мес, включва ли месеците в болнични или се връща още назад?24 м назад от 45 дневния е базата ти И ако ги включват месеците с болнични, взема се сумата изплатена от НОЙ или? за месеците в болничен не се взима сумата на болничния,а дохода,от който е изчислен
Прочетох също в темата, че ако през годината е ползван болничен той се приспада от тези 180 дни, но това аз ли трябва да следя и кажа на моя лекар или те имат тази информация?-болничните ти следят от амбулаторната ти карта.предишните ти болнични не се включват
Сърдечно благодаря, за каквито и отговори да получа Simple Smile

# 644
Elfita, много ти благодаря за толкова бързия отговор.
Тъй като в моя случай през 18 м./базата за изчисляване на болничния ми/ не съм имала ниски осигуровки, няма значение дали ще съм в отпуск или болничен, защото дори назад съм имала извънреден труд и е по висок, но разликата не е много голяма и за мен по лесния вариант е отпуск.
Интересно ми е за поредните 6 месеца болнични една и съща база ли ползват за изчисляване, която са получили още при първия болничен или всеки следващ връщат още с един месец назад/надявам се че се изразих правилно т.е понеже всеки следващ месец връщайки назад 18 м. влиза вече и месец с болничен лист-1,2,3.../
Благодаря отново за отговора, много отдавна го търсех, но явно не на правилното място. Много се радвам, че намерих правилното място:)Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Общи условия

Активация на акаунт