Иска МАРТенчето да пълзи, мирно няма да стои! - тема 8

• 37 964
  • 733
  •   1
Отговори
# 90
  • България моята родина
Влизам да се похваля,яе снощи изкарахме добре.Компанията беще приятна,а вкъщи моя хубавец дори не е дал признак,яе усеща липсата ни-спал е като къпан.От вчера сме му приготвили вкъщи проколи и моркови,но ги пасирах с водичката,в която са вряли,а не с кърма и да ви кажа как го хапва само.Прилича повече на супичка и много му хареса.
Бишкота така е ще се стягам в ръце малко да излеза от депресията,а и вашите думи тук много ми повдигнаха настроението.А бебета наистина неусетно порастват всеки ден виждам как се изменя и как расте,а сякаш вчера се молех да излиза,че нямам търпение да си го гушна.

Оздравяване на всички бебенца и спокоен почивен ден. Peace

# 91
записче, че доста ви испуснах и се връщам да ви изчета  Hug

# 92
Tъй като и ние вече започнахме захранването искам да ви попитам:
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)?
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета?
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня?

Ще бъда много благодарна на всички които ми отговорят, че ми е голяма чуденка всичко около захранването?
 Hug

# 93
Tъй като и ние вече започнахме захранването искам да ви попитам:
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)?
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета?
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня?

Ще бъда много благодарна на всички които ми отговорят, че ми е голяма чуденка всичко около захранването?
 Hug

Хайде аз първа в анкетата
1. Започнах със захранването на Алекс на 5 месеца и 10 дни. Започнахме с каша /оризова/. Около 10 дни и се мръщеше и хапваше не повече от 5 - 6 л. Реших да купя бананова. Нея от раз си изяде дозата която му бях приготвила. Два дни му правих около 50 мл. и на третия 150 мл. и от тогава след нея не желае да пие млякото което му приготвях и ето го първото заместето хранене. Зеленчуците вкарах доста набързо. Започнах с тиква няколко лъжици, на втория ден калкото пожелае, след това моркови няколко лъжици и пак на втория ден колкото пожелае. От ткам на татък му давам по колкото му се яде. Въвесох ги в този ред - тиква, морков, тиква с картоф, морков с картоф броколи, пъщарнак и т.н.....
2. Заместих го около 5 м. 20 дни с каша. От около две седмици и обедното ни хранене се състои само от зеленчуково пюре
3. 9.00 часа АМ - 12.30 часа зеленчуково пюре - 16.00 часа каша, 19.30 часа АМ - 1.00 - 1.30 часа АМ
4. Не съм давала още сокчета и плодови пюрета

# 94
  • Варна
Като стана дума за кашите-Аслан много ги харесва. Аз му давах оризова каша веднъж на два дни със заместване на хранене, за да мога да събера повече кърма за последното хранене. Последният път му дадох бананова каша, услади му се много, но видях, че има захар в съдържанието (преди това не бях забелязала) и сега малко се колебая дали да му давам пак или към оризовата да добавя пасиран банан...

Пюрета опита доста и честно казано като се замисля май не си пада много по тях. Може би защото аз му давах различни неща да опитва и той все нови вкусове усеща, та не може да се наслади на нещо и да му стане любимо. Затова засега ще поуспокоя топката и ще му давам само пюрета с тиква, моркови и картофи, може би и спанак. Всички в различни комбинации. С пюре замествам обедното кърмене. Така един ден е заместено обедното кърмене с пюре, на следващия-предпоследното кърмене с каша. По съвет на педито. И така менюто е или по-скоро беше следното:
6.00 и 9.00-кърма; 12.00-пюре; 15.00, 18.00 и 21.00-кърма
на следващия ден 6.00, 9.00, 12.00; 15.00-кърма, 18.00-каша и 21.00-кърма

От няколко дни обаче Аслан се криви, не сучи много, а след половин-един час пак е гладен и пак го кърмя. Така установения месеци наред ритъм на хранене отиде по дяволите и вече не зная кое е последно хранене и кое е заместено. Аз по принцип обичам да организирам деня си, а сега нямам такава възможност и малко ми е криво... Да не говорим, че явно от зъбите бебо вече се събужда през нощта, понякога и по два пъти, и иска да го кърмя. А преди спеше цяла нощ без да се събужда. И съм толкова объркана от тези хранения, че не зная какво да правя. Честото сукане уж увеличава кърмата, ама аз не съм толкова убедена...

Сокчета давах, т.е. опитвах-ябълково или кайсиево. Нито едно от двете не ги хареса, та засега няма да му давам. Правя му по някога много лек липов чай, него го обича доста.

Аз отговорих хаотично на въпросите ти, vikiimm, за което ме извини. Аз също започвам да се чудя какво правя всъщност, тъй като не следвам някаква строга схема, което според мен би било по-лесно. Преди го правих, но мъжа ми все настоява да му даваме нови неща да опитва, та накрая май точно това започнах да правя. Пюретата май скоро ще започна аз да си ги правя, но ме е страх, защото не зная какви продукти продават на пазара и с какво са пълни...На Аслан тези на ХИП много не му се услаждат.

# 95
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)? - Започнах с тиква,тиква с картоф,морков,морков с картоф и постепенно въведох другите зеленчуци НО и до сега към всяко едно зеленчуково пюре добавям и пюре от тиква,че иначе не го иска
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?- около 2-3 седмици след като започнах захранването
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета? - 5.30-АМ , 9.00-АМ, 12.30 - зеленчуково или месно пюре 16:30 - каша 20.30 - АМ ,
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня? - Еми миналата седмица бях на изпити в София за 2 дни и като се прибрах Ванеса вече и дали сок от ябълка и морков...Давам и сега коагато ми скимне...през ден давам...нямам точно определено време на деня....когато се сетя да направя,тогава и давам...

# 96
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)?-На 6м. и 4 дни-3 дни картоф+кърма;4,5 и 6-ти ден картоф+тиква+кърма;7,8 и 9-ти ден картоф+тиква+тиквичка+кърма,сега е 13-ти ден захранване картоф+тиква+морков+кърма.
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?-На 10-ия ден от захранването достигнах количество 130мл.и след това и го кърмя
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета?-Само кърмене,като преди обяд 1/2 бурканче плодово пюре или настърган плод+кърма;На обяд зеленчуково пюре+кърма;Следобяд другата 1/2 от плодовото пюре+кърма.Като плод съм въвела ябълка,круша,грозде,банан.
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня?-Не

# 97
Здравейте мами. Нова съм тук, никога не съм писала, само ви чета  Simple Smile и сега се реших и аз да драсна.
Моята принцеса е родена на 17.03
Аз много се чудя какво зеленчуково пюре да правя. Правя й го вкъщи. Давам и картофче + морковче, включих и доматче (от градината на прабаба разбира се), давах към моркова и картофа и тиквичка, но за друг зеленчук не се сещам, който ще й хареса, защото пробвах и с чушка, обаче аромата й е много силен й не ни хареса изобщо... дайте идейки , някакви рецепти ? ще съм ви благодарна.
А плодовото пюре го купувам. Яде половината към 10 сутринта. Понякога и слагам и малко в шише и го разреждам с вода и го пийва вън.
За кашите нямам никаква информация, не съм й давала...незнам за сега има ли смисъл..малко по малко и това ще включим. Мисля скоро да почна да й правя КИСЕЛ. Имам наблюдения,че много се харесва от бебетата.

# 98
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)? - започнах с авокадо,после тиквичка,сладък картоф,тиква,морков,круша,банан.Опитвала е само диня и обикновен картоф.
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?- не съм замествала и няма да замествам до една година на детето.Поне не целенасочено,кърмим се на поискване,тя ще си покаже кога иска и кога не.
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета? - предлагам твърда храна сутрин около 30-40 мин след кърмене и следобед след първата дрямка.(пак след кърмене).Не го разбирам това бързане за заместване и преследване на детето с лъжицата.После защо имало злояди деца,ами ей за това.Защо толкова се държи детето да хапва определено количество твърда храна,след като така или иначе тя не се усвоява напълно от все още неразвитата храносмилателна система?За риска от алергии поради не дотам добре функционираща имунна система,да не говорим.Целта на захранването не е по-бързо да разкараме млякото,а детето да се запознае с вкуса и консистенцията на храната.Организма да се научи какво да ги прави тези храни.Това изисква време и колкото и да бутате тази лъжица няма да излъжете организма да се научи по-бързо.Даже не споменавам,че бебето трябва да се научи да обича храната и да яде с апетит и удоволствие,да изпитва наслада.Не виждам как това ще стане ако вечно му тикате количество което то не иска да поеме.И защо повечето майки си мислят,че плодовте и зеленчуците са за угояване,децата много ще качат от тях,след като имат много по-малко калории от кърма или АМ ?Провокира ме един пост във ФБ,но наистина не я разбирам тази логика.
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня? - сокчета не,поне до 9-10 месеца.

# 99
ena4, за запушен нос ползвам Низита преди лягане, а през деня пръскам еуфорбиум

# 100
Здравейте,

може ли някой да ми даде идея за спиране на кашлица, че вече няколко дни се борим с нея, но без резултат? Сополи не виждам, освен ако не са задни, защото като кашля, все едно се дави. Според педи гърдичките са чисти  newsm78 Честно казано съм в чуденка, помагайте!!

# 101
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)?-На 6 м. без 2 дни започнах с морков, после тиква, картоф, тиквички, които не хареса, броколи, карфиол, спанак,грах/имаше го в едно от пюретата и такива колики и направи, че още се чудя как се навих да пробвам Confused/Пробвала е и ориз, защото го имаше в едно пюре/ползвам готови/.
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?- На обяд яде 125 гр. пюре, но не съм заместила, защото 1 час преди и след него си суче. Давам и го цялото бурканче, защото и харесва, не защото държа да изяде определено количество.
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета?-Кърмене на час и половина-два, може и по-често, ако е нервна. Даже не чакам да ми даде сигнал, че е гладна-просто за успокоение понякога я слагам на гърда и тя няма нищо против да си виси там. Laughing На обед хапва зеленчуково пюре. През нощта се кърмим няколко пъти също.
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня?-[/bНе, мисля към 11-12 мес.

Лъки, мерси, и аз това давам плюс хомеопатия на Боарон и е малко по-добре. Praynig
Мама и бебе, добре дошла.  Hug Не мога да ти помогна с рецепти, защото не приготвям домашни пюренца. Погледни във форума, мисля, че има отделна тема. Peace

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 09:23 от ena4

# 102
  • София
Добро утро, мамчета!

Да се запиша и аз в темата.
Бих искала да споделя нещо за попарата. Всеки от нас има вкус. Ако аз не ям попара а детето я обича ще му правя и обратното, ще правя за себе си, а на него не, ако не иска. Аз я обичам и ако прилича на мен ще си хапваме заедно Simple Smile Естествено не сега. Мисля най-рано след навършени 7 месеца да пробваме, може и на 7,5 ще видим.

За киселите- те са си гаднички но са вид КАША и не е проблем да се дават на 6 месечно дете. Аз ще му правя в къщи каша тип кисел а именно - Вода, АМ, плод и нишесте без глутен за сега. Купих си царевично нишесте, ще си потърся и картофено. Плодовете са от еднокомпонентни готови бурканчета без добавена захар. За сега сме на чиста оризова каша на Милупа и чиста Елда на Хип. Мисля и с бебешки грис да пробвам.
Имам в къщи и 2 готови каши в бурканче, но тях ще ползвам ако се наложи да излизаме навън или ако го оставя на друг да го храни по това време.
Кашите от елда и ориз си ги харесва, но не без плодовете, а киселите са без мляко. Малки са още да им отпадат млечни хранения. Винаги след зеленчуковите пюрета или кашата си иска и  мляко иначе е недоволен Simple Smile

Та за анкетата:

1. Каква марка каша ползвате или ще ползвате? -Милупа и Хип елда и ориз. Като ги свършим ще мисля за други. Все пак имат трайност 3 седмици ...
2. Пълзят ли вече бебоците ви? - Да, НАЗАД като раче Simple Smile Напред се опитва, но не може, само вдига дупе.
3. Пускате ли ги по земята и обезопасихте ли вече вкъщи?  - не
4. Стоят ли вече стабилно седнали бебоците? -Не. Иска да става, но се клати много смешно ако не го държим. Лежи си на средното ниво в количката и само отвреме-навреме го слагаме за малко на 90 градуса.
5. За тези, които имат домашни любимци. - нямаме
6. Ще водите ли бебетата на ортопед профилактично след 6-тия месец?  - не
7. Купихте ли вече есенно-зимни дрешки? Откъде? - Купувах му още докато беше топло. Блузки, панталонки, чорапки и 2 чифта обувчици. Едните са мекички за да топлят, а другите - за прохождането. Купих и чорапогащници -3 бр. От различни места пазарувам, моловете, квартални магазинчета .... И 2 приятелки ми дадоха някои неща - якенце, джинсов гащеризон ... Само космонавт нямаме още, но ще купя за най-студените зимни дни
8. Вече някои споделиха, че позлват бънджи. Моля споделете и какъв модел и дали сте доволни. -нямаме и няма да купуваме
9. Забеляавате ли разлика в поведението на бебето, ако ви е нямало известно време вкъщи?
- имаше 1 случай, когато е плакал, но не знам дали е било за това, че ме няма.... Единственото доказателство, че е било заради отсъствието ми е, че е заспал гушнат във възглавницата ми!
10. Имат ли гъдел бебетата ви? - Да

И да добавя едно въпросче:

11, Имате ли вече зъбки (моля напишете и възрастта на детето). Как се справяте със зъбоникненето - гелчета, гризалки, дентокинд или други прийоми? - Ние сме на 6 месеца и още нямаме зъбки. Нищо не съм давала до сега, само гризалки.

Хубав ден на всички!

# 103
1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)? - Започнах 3 дни преди да направи пълни 6 мeсеца в следния ред: тиквичка, картоф, тиква, морков. От една седмица ги комбинирам. Давам оризова каша от 1 седмица. Днес за първи път му дадох настъргана сурова круша - хареса му.
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте? - Не съм заместила, но и да исках нямаше как да стане, защото бебо яде по малко. Повече от 10 лъжички не иска нито пюре, нито каша.
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета? - Кърменe през ноща около 2-3, после към 6, след това в 9 и 12. На обяд давам зеленчуково пюре преди кърмене, понякога и след, зависи от настроението на бебо. След това към 15-16 яде оризова каша и пак кърма. В 18 часа понякога суче, друг път отказва. Като въведа плодовете, може тях да похапва по това време. Последната порция кърма е към 20-20.30.
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня? - Не, и няма да давам скоро.

На въпроса за зъбките - нямаме още (на 6 месеца и 23 дни сме). Давам Дентокинд по 3 пъти на ден, но се чудя дали да не го спра за известно време.

Имам и аз едно въпросче - Има ли бебчета, които не са наддали последните седмици? Ние си стоим на 7600 от поне 4 седмици и вече започвам да се притеснявам. На консултацията педи каза, че всичко е наред и през лятото бебета наддават по-малко, но това не ме успокоява особено. Досега нарастваше добре, в началото по 1400, после по около 1200, предходния месец 500 грама, а последния само 180 гр.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 12:14 от Mur

# 104
Да се включа и аз по анкетите най-накрая, че все отлагам Simple Smile
1. Каква марка каша ползвате или ще ползвате? -оризова на Хип съм пробвала, но я отказа и ще изчакам поне 1 седмица преди да му предложа отново.
2. Пълзят ли вече бебоците ви? -Не, по някакъв странен начин се приплъзва назад. Даже на 2 пъти го улавям на ръба на дивана, а краката и дупето му висят.
3. Пускате ли ги по земята и обезопасихте ли вече вкъщи?  -Оставях го, но откакто позахладня- не. Още не сме обезопасили.
4. Стоят ли вече стабилно седнали бебоците? -Не. Не го насилваме по съвет на ортопеда. Чакам го сам да седне Simple Smile
5. За тези, които имат домашни любимци. - нямаме
6. Ще водите ли бебетата на ортопед профилактично след 6-тия месец?  - не
7. Купихте ли вече есенно-зимни дрешки? Откъде? - Много малко и то защото случайно са ми харесали.
8. Вече някои споделиха, че позлват бънджи. Моля споделете и какъв модел и дали сте доволни. -май няма да взимаме такава екстра.
9. Забеляавате ли разлика в поведението на бебето, ако ви е нямало известно време вкъщи?
не е имало случай да се разделяме.
10. Имат ли гъдел бебетата ви? - Да, много обичам да го разхилвам, но без да прекалявам

11, Имате ли вече зъбки (моля напишете и възрастта на детето). Как се справяте със зъбоникненето - гелчета, гризалки, дентокинд или други прийоми?
- Ние сме на 6 месеца и още нямаме зъбки. Мажем гелче и гризалки даваме.

1.Как започнахте захранването (моля избройте реда на плодовете/зеленчуците които сте въвели)?-На 5 и половина месеца започнахме с картоф, морков и после тива. До сега това съм въвела и не бързам.
2.Кога заместихте цяло хранене и с какво го заместихте?- Не съм замесила. Гледам по обяд да давам пюрето- колкото поиска, а след това дохранвам с кърма.
3.Какво е дневното меню в момента на вашите бебчета?-Кърмене на поискване- на час и половина-два в последно време. Върна си и нощното кърмене...
4.Давате ли сокчета и ако да какви,по колко мл. и по кое време на деня?-[/bНе. Не съм мислила кога ще дам.
Аз съм настинала, вчера бях с Т и днес няма да мога да изведа моя Убавец, на всички по паркове и градинки- приятни разходки!

Общи условия

Активация на акаунт