Истанбул 6

• 99 790
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
# 91
  • Троян
Може ли някой да ми каже кога е давано това предаване за Истанбул от На Кафе с Гала?Не го намирам???Или линк???Благодаря ви предварително!

# 92
# 93
  • София - Варна
Посетих отново Истанбул след 10 години сега по празниците. Много история, но... Преди 10 години градът ми се стори съчетание между лукс и мизерия. Сега - още повече. Турция не се развива положително за мен. Мръсотия, неуютно. Главните булеварди са добре, но съседната улица дори няма осветление. И това са пресечки на Истиклял. На Принцовите острови гърците и арменците са им показали как трябва да се развиват, но и там и замърсено. Не знам някой дали е ходил до Патриаршията. Ние се спуснахме от Музея Карие /Кхора/ до там. Ами все едно съм циганската махала. Морето - пълно с боклуци. И забрадени, с бурки. Кошмар. Миналото лято бях в Чанаккале. Не видях 1 жена със забрадка или бурка. Имам чувството, че в Истанбул са се изсипали само фанатизирани. Няма да се върна поне следващите 10 години. Жалко, че паметниците на Византия са там. Това според мен е единственото, което си заслужава. Това е моето мнение и е доста различно от другите.

# 94
  • Казанлък of all places
Не, в Истанбул не са се изсипали само фанатизирани. Управляващите осъзнават значимостта на Истанбул като визитна картичка на Турция, както и вповечето случаи -като единствения град, който виждат туристите и съответно концентрират силите на (почти) цялата си пропагандна машина там. Темата е вподфорум "На път" и не бих искала да я политизирам, а и вярвам,че всички, които посещават Истанбул достатъчно често са наясно с механизма на забраждането. Направили са ти впечатление жени от арабския свят и Иран, които по-добре запознатите с маниера на покриване диференцират от покритите туркини. От юни 2011 Турция премахна визовия си режим за арабските страни и Узбекистан, Азърбейджан и т.н. бивши страни от СССР от средния Изток и в един момент по улиците се появиха толкова много в чаршафи ( аз в бурки не съм воиждала май, само в хиджаби),че чак стана страшно! Турските сериали са изключително популярни в Саудитска Арабия, ОАЕ и други от сорта, транспорта до Турция от там е бърз и сравнително евтин, страната е мюсулманска, арабите като цяло са богати туристи... А в Чанаккале не ходят, мисля, ходят си по техните морета. Дълго стана, извинявай.
Съгласна съм,че градът е контрастен, но за мен това е характерното, което се търси от туристите. Както и византийските паметници . Което, на фона на наличното в България и начина , по който е съхранено тук, никак не е малко.

# 95
По повод бурките - да потвърдя и аз, че видях мнооого жени в такива одежди, не само със забрадки. Отначало ми беше много странно (особено като видя жена в бурка с деца, не че е странно, но се чудех как я възприемат децата й, вкъщи сигурно не ходи така Wink) и малко страховито (все пак навяват асоциации за тероризъм), на втория ден вече бях свикнала и даже ми беше интересно да гледам големите вариации в това отношение - черни/бели/цветни забрадки (съчетани със силен грим, доста несъвместимо ми се струва, ама...), бурки или пък съвсем обикновено, светско облекло, всичко това си битува заедно и не видях да прави на някого впечатление. Това не мисля, че има общо с фанатизма, по-скоро е въпрос на вяра и разбирания - може да си силно вярващ, но да не тръгваш да правиш джихад, все пак Wink
Та на мен лично контрастите в града ми бяха най-интересни, за добро или за лошо, почти няма къде да видиш подобни контрасти другаде в Европа. Имам и аз какво да разказвам, тия дни най-после ще седна да ви досадя с разказа ми Laughing

# 96
Стамбул е друга планета, различна от целия свят, който ни заобикаля Wink

# 97
Бурка е друго нещо

не съм виждала такива в Истанбул.

А 'циганския' квартал е Балат - на мен ми е любим. Там все едно си се завърнал векове назад. Над него Чаршамба е също много интересен - облеклото на местните е уникално. В тия два квартала едва ли преди 10 години е било по- лъскаво. Вижда се, че не са променяни от много- много време и са автентични. И така трябва да се оставят - там има църкви, синагоги на по 500 години.

Аз често, понякога може би досадно, призовавам или обръщам внимание да се посещават и места като Нишанташъ, Мачка, Арнавуткьой, Левент, Маслак, Истиние, Емиргян, Бостанджъ, Кадъкьой и прочие още доста, които не са туристически център на града, но са реалния център на живота в Истанбул. Не може да отидеш и да видиш буквално една десета от центъра (не от града, а от центъра на града!) и после да си правиш генерални изводи. Оценка за себе си - хареса ми / не ми хареса - може. Но да пишеш на къде се развива града и дори държавата  Thinking

# 98
  • Варна
Оценка за себе си - хареса ми / не ми хареса - може. Но да пишеш на къде се развива града и дори държавата  :thi

Ами това и е направил човека,написал си е какво мисли:)
За първи път стъпих в ИСТАНБУЛ през 1978.Наистина е видно ,че след годините непрестанен и на моменти много бърз възход и икономически и духовен и в светска посока последните няколко години се вижда доста регрес.Трудно е да се иска хигиената и чистотата на КАНАДА ,ЯПОНИЯ ,СКАНДИНАВИЯ.Да не забравяме и така наречения марокански квартал около пазара в БРЮКСЕЛ,столицата на ЕВРОПА,и десетките подобни квартали в ХАМБУРГ,ПАРИЖ,ЛОНДОН ,а и къде ли не още из ЕВРОПА и Америка.
Пред вонята и мръсотията там истанбулската е цвете.Освен това разходете се например из ИЗМИТ,АНТАЛИЯ или някъде другаде из турската РИВИЕРА и да видим ще видители чалми ,и фереджета даже няма.

# 99
Пина, мда, снощи гледах след като писах разграничението между бурка, хиджаб и никаб - примерно тук се вижда добре: Бурка, хиджаб и никаб Wink И действително да се уточня нямаше бурки, но пък имаше никаби колкото си искаш и определено си изглеждат малко зловещо за несвикналия с подобни гледки европеец, но после просто спира да ти прави впечатление:)

Иначе тези генерални заключения накъде върви града просто и аз не знам откъде се взимат Wink, нормално е всички да имаме различни възприятия за дадено място, но те все пак е добре да са колкото се може по-обективни и да се основават не само на нашите преки впечатления, а и на някакви минимални познания за града, държавата...

Peterky2002, от твоя пост честно нищо не разбрах - първо регрес на Истанбул, после мръсотията му била цвете, след това съветът да видим Измир, Анталия и т.н. Thinking

Аз по повод мръсотията винаги съм казвала, че се изумявам всеки път, когато българин, забележете българин, започне да критикува "мръсотията" в мегаполиси и подчертано туристически градове. Не знам дали някой от критикуващите може дори да си представи какво е да чистиш град, който обичайно е населен от над 10 млн. души, а в разгара на туристическия сезон сигурно удвоява тази цифра... и просто си представям как би изглеждала София, ако това нещо се случваше тук. Ясно се вижда, че ние не можем да се справим и с двата милиона жители в момента... А в Истанбул, поне от това, което аз видях, се полагаха усилия да е чисто - още в ранни зори в района около Св. София чистеха усилено, но е нормално да не е излъскано. Иначе действително около Босфора беше мръсно, по пейките и около тях, но аз все пак отивах в ориенталска държава, а не в Германия, примерно, и не съм очаквала блестяща чистота.
Понеже когато отивам в чужд град имам огромното желание да видя и по-нелицеприятните, но част от него места, случайността в Истанбул ни помогна и с любимия попаднахме в един доста мръсен и беден район (като казвам район имам предвид само ограниченият брой къщи, които видяхме ние) около жп гарата Джанкуртаран (докато търсехме самата гара), лутахме се из едни много мръсни улички с порутени къщи, разни също толкова мръсни дечица играеха с легени, пълни с миди... Изобщо това беше гледка, която силно ми се запечата в паметта (беше добре да снимам, обаче не ми се стори добра идея, да не вземе да ме подгони някой с брадва Laughing), но не я приемам като отблъскваща по никакъв начин - контрастите са съвсем очаквани в един мегаполис и навсякъде по света този контрасти ги има, наред с лукса и изобилието, има и бедност и мръсотия. Смехотворно е обаче да се правят обобщения от това Wink

# 100
С никаб не видях, видях с хиджаб и също се зачудих туркините чак така ли са тръгнали... , но след като видях една жена в хиджаб да купува кестени и много лошо да връща тези, които продавачът ѝ дава и сама да рови и да избира викайки: 'Ла, ла, ла, ла!'  Naughty  което е 'Не, не, не, не!' на арабски, разбрах, че това са арабки.

# 101
  • Казанлък of all places
Имаше и в хиджаби, и с чаршафи ( да не се бърка с бял чаршаф, чаршаф е черното покривало от глава до пети, което носят най-радикалните), имаше със забрадки, имаше с тюрбани, всякакви имаше и винаги е имало. И аз се зачудих на бурките, но реших,че в един (официално) 14-милионен град все има неща, които не съм виждала.Simple Smile
Арабките и персийките рязко се отличават от покритите туркини. Да не говорим за поданичките на ОАЕ, които ходят с медни маски на лицата и са истински страшна гледка.
Не е страшно това ,че има , друго е страшното, но все пак човек вижда нещата не каквито са, а какъвто е той.

# 102
  • ВАРНА
        Истанбул може би е един от градовете, към които трябва да тръгнем, след като сме се изчистили от предубежденията и предразсъдъците си. Нали, за да заобичаш някого, трябва да го приемеш такъв, какъвто е - с всичките му  грешки и недостатъци... Когато тръгнеш към някого с усмивка, най-вероятно ще ти се усмихне и той насреща... Ако искаш да видиш грозното, мръсното... ще го видиш, в който и град да отидеш. И аз видях забрадените момичета, но мисля, че всеки има право да се облича и да живее както иска, щом не пречи на другите... Имам ли право да съдя някого?
       Сега съм се засилила към Венеция - и за там чух - олющена... миришеща... Дали само това е Венеция?
       Обичам Истанбул и може би съм пристрастна...  Wink  Когато отидох за първи път там, сигурно съм искала да видя, колко е красив този град... И видях  Peace
       А накъде се развива Турция като държава... мисля че се усеща още като минем границата...

Шехина, чакам разказа  Hug

# 103
  • Варна
Здравейте, момичета! Още една влюбена в Истанбул, се присъединява.
Отдавна ви чета, но ме предизвика да се включа в темата дискусията от последните няколко поста. Напомни ми ужасния спор, който водих, когато се върнах от второто си пътуване до града този юни (предното беше през 2006). След като обясних, че Истанбул е красив, европейски, уникален град, немалка част от чара на който е именно в контрастите и смесицата на ориенталското с европейското бях обвинена, че съм чуждопоклонник и заблудена. А аз се опитах да кажа това, което преди мен чудесно е казала Нес в млякото. Явно има хора, които не могат да мислят по този начин. Аз все пак смятам, че, когато искаме да ни уважават и приемат такива, каквито сме, трябва да отвърнем със същото... в случая - да тръгнем с настройката, че ще срещнем един различен, но посвоему близък и прекрасен град, с неговите хубави и не толкова хубави страни.
Всички, които имаме подобна нагласа, ще се връщаме там още дълго, само здраве да има.
Аз, например, сега правя плана за края на октомври  Sunglasses и само подхвърлям на мойто мъж къде ще го водя... (благодарение на всички вас този път взимам нещата в ръце и ще ползвам фирмата само за транспорт и хотел)
Продължавам да ви следя и още веднъж, голямо БЛАГОДАРЯ!   bouquet  bouquet  bouquet
А колко много варненки има тук... хайде още една Embarassed

# 104
Не само за Истанбул, по принцип не всеки има очи за света. Навсякъде ми е харесало и навсякъде искам да пътувам. Искам жадно да попивам всеки детайл живот. Искам да участвам в него, не да съм само наблюдател. Да давам оценки накъде отива този, накъде отива онзи, при положение, че самата аз не знам откъде съм и за къде съм тръгнала.

П.С.  beljata, добре дошла сред нас!     bouquet

Общи условия

Активация на акаунт