2880 лв накуп за майки студентки- 6

• 52 842
  • 769
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте Simple Smile
Ще попитам нещо тук,за да не отварям нова тема.Април ми е термина,последна година съм и юни навършвам 26 и университета спира да ми поема здравните осигуровки.Докато гледам бебенцето няма да се водя в майчинство,май,защото не съм работила и НОИ няма да ми поема осигуровките,а ще трябва сама да плащам?!Така ли е или се бъркам и ако е така,ще имам ли право да се регистрирам и да взимам помощи за безработни?Или все пак по някакъв начин се водя в майчинство  newsm78 Дано някой има информация...

Мисля че ще имаш право на помощ за безработни - социална помощ, но за да не те излъжа най-добре попитай в тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=616150.0
Ама при положение, че април ти е термина можеш след раждането на бебето да подадеш документи за еднократната помощ за майки студентки. Ако вземеш помощта няма да имаш право на социални помощи, но ако не я вземеш ще имаш право. По-добре първо пробвай да вземеш тази помощ, пък ако не се получи тогава подай док. за социалната.
А за осигуровките не мога да ти отговоря как стоят нещата.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 11:11 от Jylturche

# 346
Защо да нямам право на социалната помощ,като взема еднократната?Нали социалната се дава при доход под 350?
Благодаря,обаче основния ми въпрос за здравните осигуровки остава-аз или някой друг ще ми ги плаща?

# 347
Desssiкa, за да не се чудиш, моят съвет е да отидеш до социалните служби по местоживеене, защото мисля, че имаш право и на други помощи, след като нямаш стаж и осигуровки, а и доходът ти е по-нисък от 350 лв. Погледни и тук
http://www.pomosti.oneinform.com/sp.html#MARK1
Мисля, че имаш право на 150 лв. преди раждане, по 100лв социално майчинство и виж там какви други неща...
За здравните осигуровки пак там можеш да питаш или в темата Майчинството- счетоводно...Там има достатъчно компетентни майчета...

# 348
desssika, както е написала и capsicum ще имаш право на еднократна социална помощ за бременност в размер на 150лв., но ако вземеш помощта за майки студентки няма да имаш право на социалната помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година, тъй като тя се полага в случай, че не си взел никакви други обезщетения, а еднократната се брои за такава.

# 349
  • Пловдив
Десика, щом приключиш в университета и ако не започнеш работа по трудов договор ще трябва сама да си плащаш здравните осигуровки  Peace
А щом си неосигурена ти се полага:еднократна помощ преди раждане 150лв., еднократна при раждане 250 лв., майчинство за 1 год. по 100 лв., детски по 35лв на месец и еднократната за студентка. Аз подадох документи за всички и никой не ми каза да са несъвместими...  newsm78

# 350
Аз също не виждам причина да не може да вземе и помощта за майка-студентка. Още повече, че имаше майки, които взимат и майчинство и помощта.
Обаче за здравните наистина трябва да пита някой по-компетентен, защото ако взима социално майчинство (100лв) май социалните й плащат и здравните осигуровки. И освен това майчинството й се брои за трудов стаж и когато направи 1 година мисля, че ще може да взима и втората по 240лв. Но пак казвам, аз не съм специалист...Най-добре питай в "Майчинството счетоводно" или направо при социалните...

# 351
  • Пловдив
desssika, както е написала и capsicum ще имаш право на еднократна социална помощ за бременност в размер на 150лв., но ако вземеш помощта за майки студентки няма да имаш право на социалната помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година, тъй като тя се полага в случай, че не си взел никакви други обезщетения, а еднократната се брои за такава.
Това не е вярно.

Десика, питай в Майчинството счетоводно.

# 352
  • Mediterraneo

Ама това не е вярно  Rolling Eyes Десика, ако имаш брак, за еднократната от 150 преди раждане доходът на двама ви не трябва да надвишава 700. Ако не си омъжена, подаваш за еднократна, после си вземаш като родиш и студентската, после и по 100 лв месечно 1 година.

# 353
Добре, може моя да е грешката, но да ви попитам това как го тълкувате:
Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г.) (**) Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер, определен със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че:

1. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;

# 354
Аз лично  го тълкувам, че не трябва да получава майчинство от работодател, защото е по реда на Кодекса за социално осигуряване, а помощта за майки студентки е описана в Закона за семейни помощи за деца. Също така и алинеята е в сила от 2006г, а тогава тази помощ не е съществувала. Не мисля, че се отнася за нея, а съм почти сигурна, че е за майчинство от работодател. Не съм запозната по този въпрос и само изказвам мнение. Аз също ще посъветвам да попита в темата: Майчино счетоводство - там обсъждат точно такива въпроси.

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 01:06 от krasence86

# 355
  • Mediterraneo
Какво да го тълкуваме, то много ясно си е казано и никъде не е намесена помощта за майка студентка. Ако не си осигурен при работодател и доходите ти не надхвърлят даден праг, получаваш 100 лв на месец. Това е.

# 356
. И освен това майчинството й се брои за трудов стаж и когато направи 1 година мисля, че ще може да взима и втората по 240лв. Но пак казвам, аз не съм специалист...Най-добре питай в "Майчинството счетоводно" или направо при социалните...
Това за първи път го чувам,някой има ли информация???В "майчинството счетоводно" не са ми споменавали такава екстра... newsm78
Благодаря ви много на всички,доколкото събрах информация ще мога да си взема всички тези описани неща,а за осигуровките ще трябва май да питам в социални,не ми се вярва да ми плащат помощи като на социално слаба и да се налага аз да плащам осигуровки,но това е България,все пак Simple Smile

# 357
  • Mediterraneo
. И освен това майчинството й се брои за трудов стаж и когато направи 1 година мисля, че ще може да взима и втората по 240лв. Но пак казвам, аз не съм специалист...Най-добре питай в "Майчинството счетоводно" или направо при социалните...
Това за първи път го чувам,някой има ли информация???В "майчинството счетоводно" не са ми споменавали такава екстра... newsm78
Благодаря ви много на всички,доколкото събрах информация ще мога да си взема всички тези описани неща,а за осигуровките ще трябва май да питам в социални,не ми се вярва да ми плащат помощи като на социално слаба и да се налага аз да плащам осигуровки,но това е България,все пак Simple Smile

Хехе, това съм го пропуснала. Разбира се, че не е вярно, няма такава екстра

# 358
Майчинството се брои за стаж, но играе роля за пенсионирането. А 240лв. се взимат през втората година, но когато става въпрос за високо платеното майчинство, което е 410 дни и се плащат 90% от работната заплата през първата година. А и плюс това май от другата година  ще се гледа дохода за последните 24 месеца, вместо за последните 18 месеца, както е сега, така че дори и да се смяташе за такъв стаж пак нямаше да може да стане.

# 359
Здравейте Simple Smile
Ще попитам нещо тук,за да не отварям нова тема.Април ми е термина,последна година съм и юни навършвам 26 и университета спира да ми поема здравните осигуровки.Докато гледам бебенцето няма да се водя в майчинство,май,защото не съм работила и НОИ няма да ми поема осигуровките,а ще трябва сама да плащам?!Така ли е или се бъркам и ако е така,ще имам ли право да се регистрирам и да взимам помощи за безработни?Или все пак по някакъв начин се водя в майчинство  newsm78 Дано някой има информация...

На 26 години си и нямаш 1година трудов стаж, така ли е? Защото от написаното не ми става ясно

Общи условия

Активация на акаунт