2880 лв накуп за майки студентки- 6

• 52 842
  • 769
  •   1
Отговори
# 360
Днес ще ходя до социалното да разбера дали са ме одобрили. Дано, дано, дано  Praynig Стиснете едни палци  Laughing

Имам следното питане - полага ми се ежемесечна стипендия като майка студентка с дете до 6г, но четох в темичката няколко поста по-напред относно социалната стипендия и еднократната помощ. Та, въпросът ми е, ако взимам тази ежемесечна стипендия (която май не е социлана), може ли да ми отнемат еднократната помощ? Дано не ми е тъп въпроса, ако е така се извинявам   bouquet

# 361
Та, въпросът ми е, ако взимам тази ежемесечна стипендия (която май не е социлана), може ли да ми отнемат еднократната помощ? Дано не ми е тъп въпроса, ако е така се извинявам   bouquet

Не, споко Simple Smile

# 362
Здравейте Simple Smile
Ще попитам нещо тук,за да не отварям нова тема.Април ми е термина,последна година съм и юни навършвам 26 и университета спира да ми поема здравните осигуровки.Докато гледам бебенцето няма да се водя в майчинство,май,защото не съм работила и НОИ няма да ми поема осигуровките,а ще трябва сама да плащам?!Така ли е или се бъркам и ако е така,ще имам ли право да се регистрирам и да взимам помощи за безработни?Или все пак по някакъв начин се водя в майчинство  newsm78 Дано някой има информация...

На 26 години си и нямаш 1година трудов стаж, така ли е? Защото от написаното не ми става ясно
Не,нямам 12 месеца стаж.От 6 години съм редовна студентка в специалност,която не позволява нормална работа.Преди това бях ученичка и така.... Simple Smile

# 363
Здравейте, понеже информацията е много за четене ме интересува, ако съм одобрена за помощта, и взема паричките, а след това не продължа да уча, ще трябва ли да връщам нещо или не? Някой запознат ли е?

# 364
  • Mediterraneo
На този етап няма да ти се наложи да връщаш нищо, ако вземеш парите и след това прекъснеш. Причини за прекъсване могат да са много и различни неща и да възникнат по всяко време на следването ти. Така че...

# 365
Здравейте Дами,
Искам да споделя с Вас с какво се сблъсках днес и ако може да ме посъветвате какво да направя.
Така... Родих юли месец.Платих семестъра си на 30 август и в същия ден помолих да ми дадат бележка, че съм редовна студентка за да си взема помощта.Дадоха ми уверението и веднага отидох в социалните подадох си документите в същия ден. Мина цял месец нищо никъде не съм получавала,отидох октомври (5 мисля беше) да проверя какво става тъй като отказ нямах,от там ми казаха че и при тях отказ няма и да чакам ,тъй като след като съм поддала док. в края на месеца се приемат с тези за септември и да чакам след 20 октомври парите. Всичко ок прибрах се в къщи доволна , че нямам отказ но до днес не бях получила нищо(да отбележа, че не живея по адрес на лична карта ,но там живеят родителите ми,което означава че ако е дошъл някой да донесе отказа все някой ще е там или поне ако оставят бележка че имам писмо в пощата ще го видят) Отивам днес в соц.подпомагане и те ме търсят под дърво и камък как е възможно да не е изплатена,след многобройни телефони се оказва,че ми е отказана помощта на основания." Не спазване по чл8 (който не мога да намеря) не е била студентка в момента на подаване на молбата" попитах възможно ли е да не е било отразено това,че съм подала преди 15/09 и тя отговори не по-точно че си родила преди да си записала и трябва да родиш докато учиш.Аз от Вас знам че няма такова нещо и ,че имам право на тази помощ дори и в не пълния и размер.Казах и го и тя отговори"Вие четете разни неща по форумите после спорите" аз помолих да ми дадат нова молба и да пробвам наново да пусна да видя дали ще я отпуснат обаче ако са я разгледали за септември месец се едно е подадена както ми каза би трябвало да съм излезнала цхе съм студентка а и нали съм приложила уверение ? Направо не знам някой има ли представа какво да правя

# 366
  • Mediterraneo
Като начало поискай си отказа. Няма смисъл да подаваш наново, след като веднъж ти е отказана на дадено основание, ще ти откажат пак. Започваш да обжалваш, понеже наистина не съществува такъв член, според който трябва да родиш, докато си студентка и не можеш да запишеш след като родиш.

# 367
G.P. имаш 2 седмици да обжалваш след като ти е връчен отказа. Не пускай наново - безсмислено е, просто както ти е написла Тарталета си вземи отказа и пусни жалба. Имаш право на помощта! А би ли споделила в кой град и в коя община се случва това безумие?

# 368
Здравейте!Имам ли право на помощта за майки студентки като съм родила на 5 август 2011 г. и сега през октомври се записах да уча магистратура редовно обучение в държавен университет?Тук в социалните ми казаха,че не важи за магистратури и незнам дали са прави!
Благодаря ви предварителлно!!!

# 369
 така до сега изчетох какво ли не..Това което видях на отказа там което ми покажа пишеше "не изпълнение на чл 8 в" демек въпросния закон на които имам право на 2880 лв и отдолу пишеше "не е била студентка редовна форма на обучение в момента на подаване на молбата" . Но как така при положение че има представено уверение че съм студентка от ВЪЗ-а и как така при положение че служителката ми прие молбата в този ден ?.Моето мнение е че съм подала молбата преди започване на учебната година а именно 30.08 а официално започва на 15.09 . Днес ми каза даа я пусна на ново а не да пускам жалба не разбрах защо.Но си мисля че ако подам пак те пак ще ми откажат после пак жалба и така детето ми ще стане на 6 месеца а тогава отново ще ми я откажат,защото на една моя колежка от Вуза са и я отказали на основание че е подала след навършване на 6 мес на детето документите и изоооообщо не знам как да постъпя правилно за да не ме изиграят пак при положение че служителката ми ги е казала тия неща 

# 370
Здравейте!Имам ли право на помощта за майки студентки като съм родила на 5 август 2011 г. и сега през октомври се записах да уча магистратура редовно обучение в държавен университет?Тук в социалните ми казаха,че не важи за магистратури и незнам дали са прави!
Благодаря ви предварителлно!!!
Не са прави!!! Ужасни са тези хора! Те и за докторантите казват, че нямат право, а не е така... Ако все пак се съмняваш, попитай в министерството на труда и социалната политика
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/index.asp
Раздел "Подкрепа за детето и семейството". А може и да поразгледаш въпросите и отговорите...

# 371
  • София
Да се включа и аз  Simple Smile Обсъждаше се дали ще се увеличава размера на тази помощ от догодина. И тъй като и мен живо ме интересува този въпрос, реших да се осведомя по въпроса като се доверя на първоизточника - отворих си проектобюджет 2012 и ето какво пише:
Размер на семейните помощи за деца и размер на средномесечния
доход за достъп до семейни помощи – предвижда се размерът на средномесечния
доход за достъп до семейните помощи за деца, както и размерите на семейните помощи
за деца да запазят размера си от 2011 г. за целия период до 2014 г.:
- Средномесечен доход на член от семейството за достъп до семейни
помощи – 350 лв.
- Размер на еднократната помощ при бременност – 100 лв..
- Размер на еднократната помощ при раждане – 250 лв. (първо дете), 600
лв. (второ дете) и 200 лв. (трето и всяко следващо дете).
- Размер на допълнителната еднократна помощ за дете с
установени трайни увреждания над 50 на сто до навършване на двегодишна възраст –
100 лв.
- Размер на месечната помощ при отглеждане на дете до
завършване на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст – 35 лв. на
дете.
- Размер на еднократната помощ за отглеждане на близнаци до
навършване на една година – 1 200 лв. на дете.
- Размер на еднократната помощ за отглеждане на дете до навършване
на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение – 2 880 лв.
Да ни е честито. До 2014 без увеличения...Надявам се да съм била полезна.
ПП Аз утре ще подавам документи, да се надяваме да имам поводи да почерпя  Rolling Eyes

# 372
G.P, ако не се лъжа имаше и друга мама писала в темата, че й отказали помощта по същата причина - взела си е уверението и пуснала документите, когато е записала, а учебната година реално още не била започнала. Не смея да ти дам съвет, за да не излезна крива. Но може би си имат някакво такова измислено право, че трябва учебната година да е започнала към момента на подаването, въпреки че ми се струва адски безсмислено.

# 373
Без да знам много юридически  как стоят нещата,на мен ми се струва супер глупаво да не ти приемат молбата,защото не била почнала учебната година,нали ти си имаш студентски права,те не ти се губят през ваканциите,какви са тези двойни стандарти!
А за това дали ще се промени еднократната помощ,жалко ако е така,както kitty_ls казва...Нали това всъщност е помощ,равна на 12 пъти минималното майчинство???Ако вдигнат майчинството викам да организираме протест,не може само да ни прецакват  #Cussing out

# 374
Без да знам много юридически  как стоят нещата,на мен ми се струва супер глупаво да не ти приемат молбата,защото не била почнала учебната година,нали ти си имаш студентски права,те не ти се губят през ваканциите,какви са тези двойни стандарти!
А за това дали ще се промени еднократната помощ,жалко ако е така,както kitty_ls казва...Нали това всъщност е помощ,равна на 12 пъти минималното майчинство???Ако вдигнат майчинството викам да организираме протест,не може само да ни прецакват  #Cussing out
То не си губиш правата през ваканциите, ама като записваш първи курс или магистратура може би реално преди да започне годината - нямаш студентски права, пак казвам може би.
А майчинството няма да го вдигат.

Общи условия

Активация на акаунт