ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 601
  • 674
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 17 223
Аз препоръчвам ето това: http://www.amazon.com/LEM-Products-Stainless-Vertical-Sausage/dp … s=sousage+mashine

Родих се откакто го имаме

# 511
  • Мнения: 1 775
Рецептата е съвсем проста, осоляват се скумриите за 24 часа в морска сол в хладилника, след което се измиват и подсушават и след това се опушват.Тайнате е в ето този както аз го наричам "кораб майка"  Laughinghttp://desykili.snimka.bg/cooking/domashna-pushilnya.707546.28823858направен от половинката от стар водосъдържател на 80 литров бойлер и други подръчни материали.Опушват се за около час и половина, нямат нищо общо с купените, тези са по-вкусни както за директна консумация, така и замразени в камерата и след това размразени при нужда от мезенце.

Тука излизат пак "майките скумрии".  Laughing Я дай реален линк да го видим туй чудо!

# 512
  • Мнения: 9 453
и у нас. С наденички  Laughing
пеп-4o,
направо мЪ хвърли в потрес .
яяя дай малко инфо , като как го пълниш това огромно количество

огромно е количеството, но пълня с голям сладкарски шприц, на който съм отрязала назъбеното в предната част. Това са тънки наденички за печене, не суджуци за сушене. А в килограми е около 4кг. http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic … tach=115925;image ето шприца и тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic … tach=115927;image А шприца е едно попадение, което го купих на сергия, пътуваща с виенско колело в края на соца. Метален е и освен за тулумби и наденички, за друго не давам да се ползва.

# 513
  • Мнения: 434

Тука излизат пак "майките скумрии".  Laughing Я дай реален линк да го видим туй чудо!

Това е линк към албума Simple Smile

# 514
  • Мнения: 4
Реших да открия сезона на мезетата с лесното мезе на Валентор. Миналата година направих няколко партиди, но само от пилешко филе.
Месото сега е свинска плешка, изкиснато и оваляно в малко смляна чубрица и лют червен пипер за аромат.
На третия ден сушене на балкона, месото се е украсило с тази бяла .... плесен ли какво ли?


Има ли шанс за спасение това месо или да пътува към боклука?

# 515
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Здрасти Miss Wildrose, не се притеснявай, това е благородна плесен. Точно така трябва да изглежда.  Simple Smile Нямаше да се вижда ако беше оваляно в по-дебел пласт подправки.

# 516
  • Мнения: 45
Даа,
Не е изгубено време, и когато се е "приказвало за бялата благородна плесен".
Ето как Ери има вече боен опит ,и дава увереност,  на съмняващите се .

# 517
  • Мнения: 17 223
С малката подробност, че при влажен като варненския климат бялата благородна плесен довежда до разваляне на месото. Интересно ми е как при температура от 17 С ( снощши във Варна беше толкова) рискувате да сушите месо навън

# 518
  • out of space
  • Мнения: 8 623
С малката подробност, че при влажен като варненския климат бялата благородна плесен довежда до разваляне на месото. Интересно ми е как при температура от 17 С ( снощши във Варна беше толкова) рискувате да сушите месо навън

Абсолютно права си за мен. Няма да почна с мръвките и суджуците преди да видя поне седмица минусови температури.

Не съобразих от къде е и отговорих по инерция.

# 519
  • Мнения: 4
Благодаря за коментарите! За бялата благородна плесен съм прочела, но това моето порасна до завидно голяма избуяла плесен, която преместих в хладилника между листи от домакинско руло хартия.
И доколкото си спомням плесента в предишната тема беше па суджуче, не пастърмичка  Peace
Действително във Варна е все още топло, и явно прибързах  Sad
Пусти мерак  ooooh!
Ще споделя какво е станало

# 520
  • София
  • Мнения: 1 289
Здравейте! Вдъхновена от вашите произведения, днес купих малко парче конско филе, което искам да направя на пастърма. Никога не съм правила, затова ме интересуват няколко неща: морска за готвене или трапезна сол да ползвам; колко време трябва да престои месото в сол (аз ще го държа в хладилника); колко време да го суша и къде - на терасата или може и в хладилника? Месото е плоско парче 630 гр.

# 521
  • Мнения: 45
…това моето порасна до завидно голяма избуяла плесен, която….
В случай, че имаш съмнения, препоръчвам да вземеш една топка памук, която да натопиш в спирт и да измиеш бялата плесен, след което да оставиш продуктът да се доизсуши.Така аз махнах ЗЕЛЕНА плесен.

…купих малко парче конско филе, ……Месото е плоско парче 630 гр.
Е, те това тукА, не се е случило, щото не се продава /официално/ конско.
Съветът ми е : Вземаш кутия, пластмасова; на дъното постилаш 2 сантиметра сол/МОРСКА сол/, слагаш месото.Засипваш го отвсякъде/ = да не се вижда отникъде/ с морска сол. Държиш го в солта 24-36 часа. Вадиш и … тук вече има алтернативи = или веднага го окачваш ; или го мажеш с олио/зехтин и посипваш с подправки и окачваш.
Окачваш някъде, където не може да бъде достигнато от човеци,птици,мухи,гризачи
Не ти зная местоположението, но… зависи от климата /или хладилника/.
След 7-10-15 дена може да почнеш да опитваш, от края му. Когато спреш ще се окаже, че е свършило, а нова серия не си заредила. Хи-хи-хи.
Пиша/съобщавам/ ТИ най-простата рецепта, щото усещам , че ти е за първи път. И поради същата причина/първия път/ може да ти се стори /=да усетиш/ че е солено.Втория и третия път ще е различно, и все по-добро,според твоя вкус. Ако искаш още от началото да си направиш експеримент то може да сложиш и МАЛКО /чаена лъжичка/ захар. Още повече, че конското казват било с кисел вкус.Не зная.Тук няма предлагане/официално/.
Квото и да се случи – вземи и натракай на клавиатурата с туземен адрес на получаване…
Успех

# 522
  • София
  • Мнения: 1 289
Къде е това "тукА", щото в София, Карфур, продават съвсем официално  Mr. Green
Мръвката вече е разделена на две, защото плоското парче беше дълго към 30 см. и широко около 15, така че сега имам 2 парчета по около 7 см., че после няма рязане. Затрупано е в морска сол и чакаме да минат 24/36 часа. Някъде четох, че трябва да се изкисва след това, така ли е? Ние си харесваме пастърмата натюр, така че първата няма да я паприковаме/кайзероваме и т.н. На терасата нямам нищо пригодено за окачване на меса, така че си мисля да я окача да виси под масата, увита в тензух, за да я предпазя от буболечки и птиците, които обикалят наоколо.

# 523
  • Мнения: 45
Виноват,
Не знаех, че в софето може да се продава/официално/ конско.
Хвърли мЪ в потрес. Ей сега шъ запрегна конете,двеста на брой, и отивам да си купя конско, за сужуците ми.
Нататък технологията ти не я оспорвам и считам, че ще те изведе на спасителния бряг на домашните мезета.

# 524
  • София
  • Мнения: 1 289
Когато имам вече готов материал, ще се похваля/оплача Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт