ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 177 618
  • 674
  •   1
Отговори
# 495
пазя в тайна само рецептата за пелина  Wink домашен, наложен.

# 496
  • София
Да се запиша и аз в темата  Grinning. Вчера заредихме първата реколта пъстърмичка - телешко в соления разтвор и свинско в морска сол. Сега ще си отчакаме докато стане, но определено си заслужава  Wine Glass

# 497
Здравейте, аз вече правя 2-ра партида пастърма, щото първата се изпари  Mr. Green, но забелязвам една бяла плесен по нея този път. Лошото е, че май видях едно петънце зеленикава плесен на едното парче, та се чудя дали мога да я спася, а ако не - мога ли да я сготвя или за нищо не става?

# 498
… Лошото е, че май видях едно петънце зеленикава плесен на едното парче, та се чудя дали мога да я спася…..
Имах подобен случай с едни суЖуци,които сушах в хладилник. Измих зелената плесен с РАКИЯ и ги извадих да съхнат навън ,на студа. Проблемът изчезна.

# 499
А аз правя една(пак балканджийска рецепта). Взема се сланина от корема ( да е с кожа). Намазва се със сол и се държи 24 часа. После 24 часа се кисне във вода. Изкарва се и се прави смес от подправки + счукан чесън. Със сместа се маже само вътрешната страна ( към сланината). Навива се на руло и се връзва. Слага се да ври зелева чорба ( от киселото зеле). Потапя се доката леко порозовее кожата и се суши

П.С.Чесънът леко позеленява, защото се окислява.
Интересно, но съм забелязала, че само китайския чесън, който се продава, позеленява. Домашно гледаният не дава такива признаци. Някой да има обяснение?

# 500
Аз правя с домашен чесън. Мислех си, че прави някаква реакция със зелената чорба, но правя едни покани чушки с чесън....зеленее и там

# 501
Да, но си в чужбина, доколкото виждам...може би има нещо, любопитна съм просто. Тук зеленее само китайския, нямам идея защо, но ми се иска да разбера.

# 502
не. Дори домашен от градината на мама ми се е случвало да позеленее  Peace

# 503
За себе си  открих сезона 2012-2013 , с три свински филенца за моето "просто мезе", вече заляти със захаро-солен водоспиртен разтвор.

# 504
И у дома новият сезон на мезетата е официално открит, засега с тези пушени скумрии
http://media.snimka.bg/s1/1290/028823850-big.jpg?r=0
За сега ще се експериментира предимно с новата ни, направена от подръчни материали пушилня, а като застудее ще почнем и сушените мезета.Остава и виното да се избистри и може да идва зимата Wine Glass

# 505
и у нас. С наденички  Laughing

# 506
Ще накарате човек да му се прияде чак.... Mr. Green
Нашите мезета отдавна са изсъхнали, и поизядени.   chef Поне знаем вече какво няма да правим: никакви италиански наденички, никави вурстове, полски наденички и прочие от интернацияналната кухня. Поне си останах с екстра подправките ( сумарно два шкафа) от проект "наденици"

# 507
  • out of space
И у дома новият сезон на мезетата е официално открит, засега с тези пушени скумрии
http://media.snimka.bg/s1/1290/028823850-big.jpg?r=0
За сега ще се експериментира предимно с новата ни, направена от подръчни материали пушилня, а като застудее ще почнем и сушените мезета.Остава и виното да се избистри и може да идва зимата Wine Glass

Може ли рецептата?  Praynig

# 508
Рецептата е съвсем проста, осоляват се скумриите за 24 часа в морска сол в хладилника, след което се измиват и подсушават и след това се опушват.Тайнате е в ето този както аз го наричам "кораб майка"  Laughinghttp://desykili.snimka.bg/cooking/domashna-pushilnya.707546.28823858направен от половинката от стар водосъдържател на 80 литров бойлер и други подръчни материали.Опушват се за около час и половина, нямат нищо общо с купените, тези са по-вкусни както за директна консумация, така и замразени в камерата и след това размразени при нужда от мезенце.

# 509
и у нас. С наденички  Laughing
пеп-4o,
направо мЪ хвърли в потрес .
яяя дай малко инфо , като как го пълниш това огромно количество. кЪт гледам, три подноса от по два реда дъъълги суЖуци-това е поне едно 25-30 килА.
Ъм чи то си е половин ден работа.
Та, как правиш пълненето, Ъ ?

Общи условия

Активация на акаунт