ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 177 616
  • 674
  •   1
Отговори
# 480
не  Peace но по принцип е хубаво всяко голямо да се изследва. Така правят и в кланиците

# 481
Ето моите мезетата под списък  - включително и рибните. Но риба на пъстърма не съм правила  Peace, ако изключим гравлакса от сьомга (може и с толстолоб), но той не е съвсем сушен - просто при вакумирането и осоляването му се издърпва влагата.

Ох, леле, това ми е най-любимата част от блога ти вече.  Laughing Ами, да, значи толстолоба някой друг е дал идея, но не помня, а предполагам с търсене ще излезе, ако се сетя аз или открия рецепта, ще дам. Иначе си се прави, както пастърмичката, но наистина е много вкусно, който иска нека пробва. 

# 482
Захлаждането настъпва неотвратимо.
нЕма лабаво
Със захлаждането идват и домашните мезета
Тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=614548.405
бях обявил закриването
Сега :
Обявявам сезона за открит

# 483
  • на 4-ия етаж до асансьора
За да не е само "запис"  Wink
В чест на откриването на сезона заредих сланинка за осоляване и сварих първият си в живота бахур /много ми се щеше да опитам "оня" вкус, познат ми от детството/.
И те така...  Laughing

# 484
И аз искам да сложа сланинка за осоляване, но всички ме съветват да изчакам още малко. При нас все още е топло през деня (26-27-28 градуса). От следващата седмица се предвижда леко захлаждане (21 градуса). Вие какво ще ме посъветвате? Да изчакам ли още малко или смело да слагам?

# 485
слагай, но в хладилник. Дори 20* е топло за нея

# 486
  • на 4-ия етаж до асансьора
И моята е в хладилника.
Пепчо правилно ли съм разбрала технологията?
1."Заривам" в сол сланината и я пъхам за около 14 дни в хладилника
2. Изчиствам я от солта и я накисвам за 24ч във вода
3. Овалвам във подправки и пак за 48ч. в хладилника

# 487
Да, след това можеш да си "изтупаш" подправките и прибереш поотделно парчетата във фризер или пак в хладилника в пликове. А може и да не правиш след подправките. Ако имаш място, можеш да държиш в хладилника с кутията със саламурата.

# 488
Родителите ми ( мама нали е балканджийка) правят една сланина. По спомени я посипват със сол и след това във вода...като че ли нещо ми убягва- та ще трябва да попитам за рецептата, но съм на 100% сигурна, че стой във вода и то дестилирана ( разбирай снежна вода)
А аз правя една(пак балканджийска рецепта). Взема се сланина от корема ( да е с кожа). Намазва се със сол и се държи 24 часа. После 24 часа се кисне във вода. Изкарва се и се прави смес от подправки + счукан чесън. Със сместа се маже само вътрешната страна ( към сланината). Навива се на руло и се връзва. Слага се да ври зелева чорба ( от киселото зеле). Потапя се доката леко порозовее кожата и се суши

П.С.Чесънът леко позеленява, защото се окислява.

# 489
снежната не е дестилирана.  Преди години се ползваше снежна, защото  снега беше чист, а дестилатори няма във всеки дом. Може да се ползва преварена и изстудена вода (или саламурата)
Съхранява се във водата, ако времето навън/или в мазе е достатъчно студено, за да не замирише на тежко. Сланината е  продукти, който бързо замирисва на тежко и нетраен.

# 490
Под снежна вода разбирам вода получена от стопяване на сняга, което си е вид дестилиране.

Интересно но такава сланина ( от снежна вода) имаме до юни месец и въобще не мирише. Да на село си я държаха в специално буре в мазето, но мазето съвсем не е студено като хладилника например

# 491
тук юни е много топъл месец вече. Трае, но определено не мирише като прясната.
За снежната да, объркотих се, като  държа едно за краката, друго за главата. Разбира се, че след размразяване е дестилирана, но   често снега има жълтеникав  отенък, или сивкав и не е желетално ползването му , освен ако не е далеч от населено място и чист

# 492
Естественно говорим за абсолютно чист сняг  Grinning

# 493
стискаме ръцете  Laughing

# 494
Готова....всъщност размислих, само ако дадеш някаква тайна рецепта Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт