ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 586
  • 674
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 5 001
А маринованият сафрид с каква сол се покрива - готварска или морска? Снощи направих първия си опит, но с морска сол  Thinking Очаквах сутринта рибките да са станали твърди (както се втвърдява месото от солта), но не са и сега се чудя дали не съм сбъркала...
Не си сбъркала.....Макар,че и с готварска съм правила маринвана риба..

Оха, кажи как ги правиш чирозите - виж такова не съм пробвала да майсторим у нас. Рибата за нас е свещено животно и ще е грях да не ти последвам примера. Mr. Green Laughing

Рибата трябва да е много прясна!!!
Изчиства се от хриле и черва и се нанизва на връв (през очите).....Така съхне!

После готовият чироз се запича на скара,котлон,жар....Начуква се с дървеното чукало на хаванчето(примерно).....Махат се средната кост,главата и която костица се покаже там......Чирозите се слагат в купа и се заливат с дресинг от олио(зехтин),оцет(лимонов сок),ситно нарязан копър и скилидка-две пресован чесън.Оставям да поотлежи и да попие добре дресинга......
Ох,какво мезе е..... ooooh! Crazy  Laughing


П.П. По рибарските магазини продават чирози(виждала съм цаца и рядко сафрид),но го сушат без да е изчистен и вътрешностите дават гаден вкус на месото....Така,че ако си яла чироз,който е купен НЯМА НИЩО ОБЩО с вкуса на това дето ти описвам.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2012, 20:25 от TheNMaster

# 466
  • Мнения: 17 220
Сушила съм само рибно филе. Първо го засипвам със сол за 24 часа, после в гореща вода и отива в кул рума ( в къщата в Канада имахме такава стая- предназначена за сушене на месо и вино). Ставаше за 5 дни като подметка, но там въздухът е доста сух ( да речем като в Сандански).
Пробвахме да опушъм топла сьомга - не става. Рибата е като варена и пада от скарите на уреда. един приятел има уред за студено пушене - там става наистина добра

# 467
  • Мнения: 2 815
 TheNMaster , този начин на приготвяне на готовия чироз много ми хареса, дано не го забравя, мъжлето като се върне   bouquet

Няколко страници по назад Ердинч, даде добро предложение, може би не е лоша идея да се обединят  рецептите в първи пост?

# 468
  • Мнения: 2 144
САФРИД

изчистен от червата, без главата, измит сафрид
24 часа в сол; измива се
24 часа в оцет; измива се
нарежда се плътно в буркан и се залива с олио.

Още същия ден може да се консумира и единствената (тогава) все още твърда костичка ще ви бъде гръбнака. На мъжът ми и това не му пречеше и си я изяждаше и нея. Аз я отделях.
А до 2-3 дни и нея няма да усещате (омеква).

Това е най-бързата и лесна за изпълнение рецепта. Мога да ви кажа, че рибата става нито много солена, нито безсолна.
Много, много вкусна!

При сервиране подреждам в чиния сафрида, поръсвам с лук, заливам с изцеден лимон и малко от олиото от бурканчето.

Супер рецепта! Ще я осъществя още утре  Simple Smile Мерси!

А колко време издържат бурканчетата, мога ли да направя по-голямо количество като зимнина или ще се съсипят?

извинявай, че чак сега отговарям, но не ми е излизала темата в Отговори.

Всъщност никога не се е задържало дълго време при нас. Последния път 1 и половина кг. сафрид свърши за 10 дни и то като мезе. Имах и гости и се оказа, че всички наблегнаха най-вече на него  Laughing

Миналата година беше същото, но мисля, че няма да има проблем за месец - два в хладилник.  Hug Но не мисля, че ще ги изчакате толкова много Simple Smile))


А маринованият сафрид с каква сол се покрива - готварска или морска? Снощи направих първия си опит, но с морска сол  Thinking Очаквах сутринта рибките да са станали твърди (както се втвърдява месото от солта), но не са и сега се чудя дали не съм сбъркала...

аз ги правя с готварска сол, но няма да е грешка и с морска да са.
Ти сподели резултата. Simple Smile

Последна редакция: вт, 25 сеп 2012, 01:21 от Бо_

# 469
  • Мнения: 1 982
Здравейте,
изчетох цялата тема, уж ми стана ясно, обаче се обърках. ooooh! Crazy
Мисля да пробвам първо с пастърма и филе "Елена". Но се обърках какви подправки да сложа...и какво месо да купя? newsm78
И според вас дали ще стане нещо, ако суша в хладилник, на решетка? И увито в какво? newsm78 newsm78
Терасата ми е остъклена, там ми е кухнята. ooooh!

# 470
  • България
  • Мнения: 439
Здравейте,
изчетох цялата тема, уж ми стана ясно, обаче се обърках. ooooh! Crazy
Мисля да пробвам първо с пастърма и филе "Елена". Но се обърках какви подправки да сложа...и какво месо да купя? newsm78
И според вас дали ще стане нещо, ако суша в хладилник, на решетка? И увито в какво? newsm78 newsm78
Терасата ми е остъклена, там ми е кухнята. ooooh!

Да ще стане. Аз след като сложа подправките -'/чубрица, червен пипер, има и готови по магазините за пастърма/ завивам месото в тензух.

# 471
  • Мнения: 45
изчетох цялата тема, уж ми стана ясно, обаче се ….
обърках какви подправки да сложа...и какво месо 
Кокоша Нел,
Ще ти препоръчам отново да прочетеш частта от темата , където МастЪрче обяснява за трите вида мезе от осолено и сушено месце ; а също и Пеп4о многократно е писала за хартия от домакинска ролка и мястото и в хладилника; а само една или две страници назад се коментираше пилешкото, а наскоро и риба…. така, че изборът е голям,съобразно личните виждания и/или желания. Sick
Със сегашните дневни температури от към 30 още не мисля да правя каквото и да било мезе, за разлика от гроздовият сок от около 475 кг. грозде, който вече отмина началната си бурна деятелност…и ми дава смелост / хи-хи/ да посрещна зимата достойно.
 Embarassed

# 472
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Правих пастърма миналата година. Стана ужасна- прекалих с подправките  Crazy

Като количество е една кутия от натурален сок. Да я хвърлям ли или може някак си да я употребя?  Rolling Eyes

Валентор, мразиш маринована риба?!

# 473
  • Мнения: 45
Ери, лично при мен теА "месата" :пиле и риба са някак си , Ъм.. как да кажа... псевдо=ужким месо.
Още по трудно ми е да си представя пастърма от риба  ... примерно цепвам прясна скумрия, чистя от кокали /абе много кокали в рибите де/ осолявам това "месо" и го окачвам да се вее=суши .
Това за мен е някакъв майтап=шега.
Р.С. аз като и когато хапна пиле ири риба след час съм огладнял отново.Вероятно това е причината  Joy

# 474
  • Мнения: 1 982
Валентор, благодаря за критиката.  bouquet
Пак отивам да чета, барем влезе нещо у тая глава. Tired Laughing
Все пак мисля да взема 2 парченца свинско филенце, пък да видим какво ще излезе... Laughing

# 475
  • Мнения: 2 815
Правих пастърма миналата година. Стана ужасна- прекалих с подправките  Crazy
Като количество е една кутия от натурален сок. Да я хвърлям ли или може някак си да я употребя?  Rolling Eyes
Аз бих "остъргала" подправките и бих потопила няколко пъти  във вряла вода и след ден два (да позасъхне) пак бих си я хапнала, доста пастърмичка е това  Mr. Green.

Имам позната вари боб с парчета суха пастърма, хем пастърмата омеква, хем боба се овкусява. Не съм яла обаче, за да дам мнение, вкусно ли е или не.

Дано и някой друг се включи   bouquet

# 476
  • Мнения: 1 775
Мерси за рибните чирози, права си в магазина са кофти, но това нищо не значи, аз усещам, че са си хубави инак. Grinning

Толстолоба става за пастърма и има какво да му се яде, мисля, че Пепчо имаше такава рецепта, ако не бъркам, пробвали сме супер е.  Peace
Бобче с пастърма също е страхотно, ако ви остане пастърма за него, де. 

# 477
  • Мнения: 2 033
Включвам се да ви чета за да не опропастя и тази година месото от диво прасе.
Ако има изобщо, де.  Simple Smile

# 478
  • Мнения: 9 452
не те съветвам да правиш месото от диво прасе на суджуци и луканки.
Изследва се, но само за един вид трехинели - хелминти, най-опасните, но за други - не. Затова  ветеринарните препоръчват  термина обработка на месото, от която   при висока Т* за поне 10 мин. Не, че много ловци не го правят на суджуци и луканки, но трихинелозата е коварна болест, която веднъж хваща, може да се лекува, но се капсулира  в тялото и остава "жива" 40 години. След което следва изследване на всяко свинско месо, което ще се яде, тъй като и домашните могат да пипнат от изядена мишка. И макар вече да са "по-добрите" трехинели, за  човек, вече прекарал трихинелоза е смъртоносно.  
Сори за негативния коментар в събота сутрин но е факт.
Аз съм "рискувала" единствено за пъстърма, защото е държана в прясол, но честно казано на младежите не дадох да я опитат дори. Правя и пращам на дружината.

Ето моите мезетата под списък  - включително и рибните. Но риба на пъстърма не съм правила  Peace, ако изключим гравлакса от сьомга (може и с толстолоб), но той не е съвсем сушен - просто при вакумирането и осоляването му се издърпва влагата.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 09:43 от пеп-4o

# 479
  • Мнения: 2 033
пеп-4о, благодаря ти.
Изследва се за трихинелоза, да. Щом казваш, няма да правя.
И аз пъстърма съм правила, нея мислех и да повторя, но явно ще бъде с друго месо. Simple Smile
Още не съм прочела темата, за което се извинявам, но домашно телешко от добитък, хранен на паша, изследва ли се за нещо?

Общи условия

Активация на акаунт