ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 558
  • 674
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 3 472
Може и да се развали според мен, то не напразно всички чакат подходящо време, лятото никой не суши на терасата, но все пак нека  майсторите да се изкажат, аз съм нова.

# 451
  • Мнения: 9


TheNMaster  заповядай  Grinning

аз пък съм правила пастърма май месец за Гергьов ден и е  ставала ,не се  е разваляла и даже не само че стана супер но стана и много по-бързо от зимата -буквално за 3-4 дена

# 452
  • Мнения: 2 144
приемате ли мезета от риба или има отделна тема?

# 453
  • Мнения: 76
приемате ли мезета от риба или има отделна тема?
И аз се интересувам от същото  Laughing

# 454
  • Мнения: 9 451
май няма тема Рибешки мезета. Давайте тук, моля

# 455
  • Мнения: 17 215
Моите рибешки мезета отдавна са готови и т.к. никой не ги яде ги и пораздадох  Laughing Правих маринована херинга и др месна риба

# 456
  • Мнения: 76
И аз раздадох от мойте рибни мезета, но по принуда  Mr. Green До сега съм направила около 20 кг. маринована аншоа, но в хладилника ми не е останало повече от 10 бурканчета.
Правих и консерва "Ропотамо", от нея все още не съм предлагала на никой и само поради тази причина всичките 15 буркана си седят непокътнати. И нея правих с аншоа (тук при нас е най-евтината риба, но е и много вкусна). Скоро ходихме на успешен риболов на р. Вардар и хванахме няколко мрени, това което не изпържих сложих във фризера. Утре ще ходим пак и ако риболова е успешен ще направя и тези риби на консерви "ропотамо".
Мъжа ми прави преди около месец "пасто", нямам идея как се казва на български, представлява осолена риба. Прави се с малки рибки, в тенекия от сирене, ред риба, ред морска сол, ред риба... Първите дни се отцежда течността, която се отделя. После просто престоява на хладно място (в мазето, колкото и да не е хладно през лятото). От няколко дена е готово, опитахме го... доста ракия и узо изпива Wink
Ако ви интересува някоя от рецептите с удоволствие ще я напиша.

# 457
  • Мнения: 2 144
САФРИД

изчистен от червата, без главата, измит сафрид
24 часа в сол; измива се
24 часа в оцет; измива се
нарежда се плътно в буркан и се залива с олио.

Още същия ден може да се консумира и единствената (тогава) все още твърда костичка ще ви бъде гръбнака. На мъжът ми и това не му пречеше и си я изяждаше и нея. Аз я отделях.
А до 2-3 дни и нея няма да усещате (омеква).

Това е най-бързата и лесна за изпълнение рецепта. Мога да ви кажа, че рибата става нито много солена, нито безсолна.
Много, много вкусна!

При сервиране подреждам в чиния сафрида, поръсвам с лук, заливам с изцеден лимон и малко от олиото от бурканчето.

# 458
  • Мнения: 76
Бо_, по подобен начин правя аншоата, но на 12-тия час изплаквам от солта и пак поръсвам със сол. за още 12 часа. В оцета държа не повече от 6 часа. Пробвах и със саламура вместо сол, получи се абсолютно същия ефект. Страхотно мезе е  и много лесно :lol
Интересно ми е да прочета и други рибни мезета. Да се похваля  Mr. Green днешния риболов също беше успешен, та вече имам около 7 килограма мрена. Освен консерва "ропотамо" приемам и други предложения за консервиране. Е, ако никой не се включи... тигана е готов Wink

# 459
  • Мнения: 17 215
Варни количества олио и оцет малко сол, зърна черен пипер и дафинов лист и на огъня. След по-малко от час имаш готова маринована риба

# 460
  • out of space
  • Мнения: 8 623
САФРИД

изчистен от червата, без главата, измит сафрид
24 часа в сол; измива се
24 часа в оцет; измива се
нарежда се плътно в буркан и се залива с олио.

Още същия ден може да се консумира и единствената (тогава) все още твърда костичка ще ви бъде гръбнака. На мъжът ми и това не му пречеше и си я изяждаше и нея. Аз я отделях.
А до 2-3 дни и нея няма да усещате (омеква).

Това е най-бързата и лесна за изпълнение рецепта. Мога да ви кажа, че рибата става нито много солена, нито безсолна.
Много, много вкусна!

При сервиране подреждам в чиния сафрида, поръсвам с лук, заливам с изцеден лимон и малко от олиото от бурканчето.

Супер рецепта! Ще я осъществя още утре  Simple Smile Мерси!

А колко време издържат бурканчетата, мога ли да направя по-голямо количество като зимнина или ще се съсипят?

# 461
  • Мнения: 76

А колко време издържат бурканчетата, мога ли да направя по-голямо количество като зимнина или ще се съсипят?
Аз ги държа в хладилника, колкото повече "отлежават" толкова по-вкусни стават. Лични впечатления от трайността на тези рибки имам до третия месец, за по-дълго време ми трябва зло куче или полицай пред хладилника  Mr. Green

# 462
  • Мнения: 5 001
Като ми попадне пресен сафрид ще пробвам рецептата на Бо.  Hug

Аз лично само кайзерована риба(филе) съм правила и чирози.....Охххх......Как ми се дояде леко препечени чирози,леко начукани....Заляти с олио оцет,копър и чесън..Ммммммм..... Crazy




П.П. Снимката не е моя (от Нета е),но наподобява това дето правя у нас.

# 463
  • Мнения: 1 775
Оха, кажи как ги правиш чирозите - виж такова не съм пробвала да майсторим у нас. Рибата за нас е свещено животно и ще е грях да не ти последвам примера. Mr. Green Laughing

# 464
  • Мнения: 20 394
А маринованият сафрид с каква сол се покрива - готварска или морска? Снощи направих първия си опит, но с морска сол  Thinking Очаквах сутринта рибките да са станали твърди (както се втвърдява месото от солта), но не са и сега се чудя дали не съм сбъркала...

Общи условия

Активация на акаунт