ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 177 545
  • 674
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Цоп и аз при вас Simple Smile
Тази година съм решила да пробвам сухото осоляване в морска сол. Досега киснах рибицата в марината, затиснато и пр., както ми беше обяснено тогава. Искам да вида каква е разликата с другия вид приготвяне, но имам въпрос. Срещам огромни разлики в рецептите относно времето, в което месото се осолява. Едно го държат в сол 15-20 дни, а други само 24 часа newsm78 После едни го киснат във вода/марината да се обезсоли, другите - само го измиват. Ако някой е пробвал и двата метода, може ли да ми каже каква е разликата във вкуса, за да мога да си избера по-подходящия за моето семейство? Обичаме много суха пастърмата, да няма и намек за "живо" месо, но същевременно не обичаме твърде солено. Как мислите, коя рецепта ще ни допадне повече?

# 436
Правила съм само по бързия метод (осоляване в морска сол за 24 часа, потапяне във вряща вода за 2-3 минути, подсушаване, овалване с подправки и сушене в хладилника между 2 пласта плътна хартия), но не вярвам да има особена разлика във вкуса. По-скоро има значение количеството. Ако се осоляват килограми месо, по-бавният начин ще е по-подходящ. Но ако са само 1-2 кг и пастърмата ще се суши в хладилника, не виждам смисъл да се чака с дни, когато може да стане за по-кратко време.
Щом обичате по-суха пастърма, просто я оставете да съхне повече.  Simple Smile

# 437
ами ще трябва да пробваш двата вида сама, за да избереш своя   Peace
за сухото осоляване по книга е месото да е добре покрито от сол, никъде да не диша въздух. И стои толкова денонощия, колкото тежи месото.
Други обаче го държат повече от това време  (пр. една рибица от 2кг държат 72ч.) а после изкисват в студена вода.  Също и за салумарата - така знаят, така им харесва (като мен - така правят) Но някои държат много време, чакат месото и вътре да побелее от солта. А после го изкисват, защото нали е пресолено пък.
А за да няма и намек от живо месо е важно изсушаването. Не само студено, но и проветриво място трябва да е. Ако намериш такова място и хванеш хубавия студ - ще получиш хубава пастърма.

# 438
  • София
Нямам такова място, суша я в хладилник, където дори няма на какво да я окача, та съхне легнала, увита в хартия, като сменям хартията - да е винаги суха.
Прави сте, сигурно е до количество. Две кила лесно се затрупват със сол, но за повече предполагам с маринатата е по-добре.
Како сийке, а защо във вряща вода? Това е новост Rolling Eyes

# 439
Како сийке, а защо във вряща вода? Това е новост Rolling Eyes

Ами, винаги така сме я правили.  Rolling Eyes
Така са ми казали навремето и аз изпълнявам.  Laughing
Когато се потопи във вряща вода, месото като че ли се "запечатва". Предполагам, че и за обеззаразяване се прави, знам ли.  newsm78
Но определено има значение времето. Ако само се потопи и се извади, съхне по-бавно, ако се остави да побелее (2-3 минути), после изсъхва по-бързо и след седмица вече става за ядене.
Естествено, дебелината на парчетата има значение. Ние една рибица я режем на две по дължина. Ако се нареже на 4 парчета, ще изсъхне още по-бързо.

# 440
  • Пловдив
Под дебела хартия имаш предвид онази кафявата, като едновремешните пликове в плод-зеленчука ли? Питам щото хартия ми се намира, та да купя месо за пастърма. Mr. Green

# 441
Извинявай, чак сега видях въпроса ти. Ами, не знам дали ще стане с тази хартия, що не? Важното е да е хигроскопична. Ако се навлажни, подменяш със суха и това е.
Целта на увиването в хартия е, за да не се ронят подправките и да не цапат, не за друго.  Simple Smile

# 442
Аз в подправките слагам чимен и олио+ всичко останало ( става една каша, с която се маже) - ни се рони, ни цапа. Иначе 24 часа в сол и после във вряща вода.
Тази събота и неделя ще пушим ( имаме смокър) и първото месо за този сезон)

# 443
Аз смесвам чубрица, кимион, черен и червен пипер. Рядко добавям нещо друго. Овалвам рибицата в сухата смес и това, което не полепне добре, се рони после. Но няма лошо, събирам си го и го прибавям към някоя манджа - тъкмо подправките са поели аромата на месото.  Laughing

# 444
Е аз слагам и чимени олио- ква дос е прави, семейна рецепта Mr. Green

# 445
Аз правя саламура за пастърмата така;
Месото го кисна 24ч в саламура от вода  и сол-толкова сол че едно яйце да се покаже на повърхността колкото монета от 1 лв.,после окачвам да се суши а суджука -той май в повечето случаи  е на око с подправките и по наш вкус
а това са миналогодишните реколти като от суджука имам още във фризера

# 446
След тия снимки azzamm....Виждам как ще идваме май на гости........Къде каза,че живееш?!?  Mr. Green Laughing hahaha

Тази събота и неделя ще пушим ( имаме смокър) и първото месо за този сезон)
еЙЙЙЙЙ.....нИ вЪй срам начи Crossing Arms..... Crossing Arms Пък ние още ще чакаме,че топло времето и в хладилника нямам място за такива вкусотии..... Thinking

smile3532 smile3532 smile3532 smile3532 smile3532

Браво на вас бе! Да сте здрави с новите реколти!!!!

Офффф......И аз имам още суджук и едно парче пастърма във фризера,ама....Тръпката не е същата....
Чакам с нетърпение да паднат малко температурите и почвам!!!  smile3508

Тая година съм решила да наблегна на пастърмата(кайзер и Елена)....на бахура и на суджуците(както казва д-н Професор Валенторчо - суЖуци)....

# 447
Ох, сърцето ми за малко да спре. Joy Ами така е то, докато чакаме, явно ще върви лафа.

Иначе аз слагам днес едно парче за проба в хладилника - не издържах, то при тия гледки... Grinning

# 448
И ние правим два сезона домашни пастърми. Последният път експериментирахме с пилешко филе - много ми хареса, крехко и леко месце. Суша в хладилника като поставям месото на една поставка за горещи съдове с дупки, за да съхне и от долната страна. И всеки ден обръщам.

# 449
Аз да попитам нещо за пастърмата - моята я извадих на терасата/остъклена, северна, с постоянно отворено прозорче/ от няколко дена, защото в хладилника няма развитие. Така като я гледам, по краищата е доста засъхнала, а в центъра е останало една мека част. Та чуденето ми е да не я разваля нещо на тези температури, които са още навън?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт