ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 582
  • 674
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 76
Ами не знам какво имаше предвид, но се засмя на отговора ми Simple Smile Аз предполагам, че се учуди, че сама ще си правя продукт който съществува в магазина (дори в магазина излиза много по-евтино). Гъркините от години не се занимават с наденици, луканки, суджуци и т.н. Но на мен много ми се радват всички познати, че се занимавам с подобни "деликатеси". От сега къщата ми е резервирана за гости до края на зимата  Mr. Green Не се оплаквам Wink
Другото което ми дойде на ум е, че месаря се учуди, че от качествено и скъпо месо ще правя луканки и наденици. Тук луканка не съществува, на надениците казват "луканика". Специално ме помоли да му занеса едно парче от готовия продукт. Предполагам, че после ще поиска и рецептата. Но не ми се вярва да започне да прави такива за продаване. Доста солено излиза Sad

# 586
  • София
  • Мнения: 102
Да докладвам. Супер вкусен бахур - мнение на дядото, децата и внуците. Малко се поизложих баш накрая, преварих го, но всички лапаха и никой не обърна внимание на фасона. Пак ще направя, още повече, че се оказа, че съм купила черва за целия китайски народ  Joy Пеп-4о, благодаря   bouquet Сега отивам в началото на темата, да чета за други вкусотии

# 587
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Случвало ми се е да се цепи бахур. Като оставим настрана качеството на червата, най-важните принципи за варенето му са: варене на тих огън, притиснат с чинийка; точно врене за варене; внимание да се покаже над водата; надупчване за да намалим налягането във вътрешноста. След изваждане го притискам веднага с тежест за час-два.

Не е задължително да се чака студа, за да се приготвят сурово сушени деликатеси, но пък на студа са някак по-вкусни. Важно е да е сухо, сенчесто и много проветриво. Аз приготвям сушено месо целогодишно.

Ето реколта: пикантен сушен врат (на пръта от 15 октомври) и свински суджук - окачен за сушене на 1 ноември.

Ето ги   суджуците от смес телешко и свинско след първото валиране - 6 ноември т.г.

Днеска ще заредя още една партида телешки суджуци.

# 588
  • Мнения: 1 446
Куркума, по каква рецепта/технология е сушения врат?

Аз вчера окачих рибици, които са осолени, и после отупани в подправки.  Mr. Green Чакаме ги да станат за Коледа. За трета година ги правя по тази технология, по-късно снимки.

Суджук съм купила готов напълнен телешки, днес ще се окачва и той.

# 589
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Куркума, по каква рецепта/технология е сушения врат?

Ползвам стандартна кланична разфасовка обезкостен врат. Предпочитам по-червено месо, това зависи най-вече от породата на животното. Избирам едро парче - около 2 кг. Поръсвам със захар и заравям в сол върху скара за седмица за изтегляне на влагата и осоляване. Изваждам, изкисвам и суша поне 45 дена.

# 590
  • Мнения: 33
TheNMaster
Има ги тук-http://www.ple-er.com/search.php?grupa=&insert=1&curPage … d=01028&view=

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 17:25 от matema

# 591
  • Мнения: 1 446
Куркума, по каква рецепта/технология е сушения врат?

Ползвам стандартна кланична разфасовка обезкостен врат. Предпочитам по-червено месо, това зависи най-вече от породата на животното. Избирам едро парче - около 2 кг. Поръсвам със захар и заравям в сол върху скара за седмица за изтегляне на влагата и осоляване. Изваждам, изкисвам и суша поне 45 дена.

Благодаря за отговора.

# 592
  • Мнения: 958
Здравейте,
тъй като при нас вече е доста хладно, бих искала да попитам до колко градуса под нулата може да се суши суджука. Да кажем този месец няма да пада под -10, но другият може да стане и -20. Ще правя голямо количество и не знам къде да го суша, и дали няма да го замразя. Имам си стаичка на терасата като килер, но реално вътре си е почти като навън, да кажем с 3-4 градуса разлика. За пример, киселото зеле замръзна  Mr. Green

# 593
  • София
  • Мнения: 102
Случвало ми се е да се цепи бахур. Като оставим настрана качеството на червата, най-важните принципи за варенето му са: варене на тих огън, притиснат с чинийка; точно врене за варене; внимание да се покаже над водата; надупчване за да намалим налягането във вътрешноста. След изваждане го притискам веднага с тежест за час-два.

Ама защо да се показва над водата? Нещо не ми е ясно, нали е затиснат с чиния. Аз лично прекалих с времето на варене, следващия път ще внимавам.
А сега да попитам - знае ли някой къде се продават черва за суджук в София? Ще ми се да се пробвам.

# 594
  • Мнения: 9 452
Жунския пазар  със сигурност и някои месарски магазини

# 595
  • Мнения: 5 001

А сега да попитам - знае ли някой къде се продават черва за суджук в София? Ще ми се да се пробвам.

Потвърждавам поста на Пепчо....

Има черва за суджук(тънки ! ) .....Като тръгнеш от трамвайната улица надолу към бул Сливница и се движиш по алеята дето продават плодове и зеленчуци.Ще гледаш по десният тротоар един месарски магазин в червени надписи.....Преди да стигнеш градинката с чешмичката.В този магазин продават всякакви дреболии и черва.Добре зареден е и е прясно.

# 596
  • София
  • Мнения: 102
Пеп-4о, Мастърче, благодаря. Явно пак ще се ходи до там, ще го проуча този магазин с карантия.

# 597
  • Мнения: 45
………., бих искала да попитам до колко градуса под нулата може да се суши суджука. ..
Една година партидата ми беше в началото ( на няколко дена – 5 или 6 ) на съхненето и се случиха студове, та тогава забелязЪх, че при минус 5-6  на пипане си е мек вътре , а е така защото все пак онези малките неща продължават да работят. Нали не си мислим, че процеса съхнене е само съхнене? Във всички случаи е и процес на някаква ферментация.
Така ,че отговорът е : НЕ СЕ ПЛАШИ от мразЪт.
Единствено ще се суши по-дълго ,почти двойно (според степента на мразЪт), време .

Най-после заготвих първата си партида кайма 5 кг ( 3 телешко + 2 свинско). Довечера пълня в телешки черва (внос от Аржентина).

# 598
  • Мнения: 5 001
Да се похваля!!!

Благодарение на Пепчо вече си имам решетка за моята машинка за месо( две години търся по железариите и все няма).......Прати ми по пощата и сега вече бахура е в кърпа вързан (не,че и ръчно ще да му се размине,мА карай)....

Пепчо, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!  newsm51




П.П. Понеже темата е за мезета,затова получаваш такъв букет!  Mr. Green

# 599
  • Мнения: 9 452
много уважителен букет  Flutter Hug

Общи условия

Активация на акаунт