ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 178 479
  • 674
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 9 455
довечера ще ти препиша карловската луканка по книгата, която сме правили. За целта ти трябват хубави широки черва, не свински  Peace

# 196
  • Мнения: 30
Пепчо, и аз ще чакам рецептата за луканката smile3508 И моля за разяснение-пикочния мехур как се чисти, с какво се пълни и суши ли се? newsm78 Материал има, ей го в кочината, но никога не сме пълнили мехура.

# 197
  • Мнения: 9 455
с чисто месо се пълни  Peace Кълцано, не смляно дори. осолява се хубаво. ама с какво се мие - довечера.  А  дядото не пълните ли?
Пълни се, притиска добре месото вътре, хем да уплътни, хем да разширява мехура....Получава се топка,  ако е добре натъпкана - с размери на футболна. След това се притиска... с много тежести.
На вкус е същото като стареца (дядото)  http://pep-4o.blogspot.com/2011/01/blog-post_30.html - тук има дефект, останал е въздух в пластовете месо. Не трябва да остава, затова повтарям за хубавото тъпчене с юмрук. Ако остане повече време в хладилник, преди да се изяде, може и мухъл да хване и трябва да се изрязва. Положителното на това от горната снимка е, че  стареца е пълнен с диво прасе, оставих само за дегустация у нас , а другото се  изяде от ловците  за една  вечер  Wink

# 198
  • у нас
  • Мнения: 1 894
снощи реших да видя как върви пастърмата и тайничко взех едно парченце и го тупнах на дъската за рязане Sunglasses мъжо минава покрай мен...вижда какво правя....взима едно парче и ....притаила дъх Crazy чакам.... и очакваща това bash получих това kiss Браво жена, идеална е  Wine Glass
благодаря за съветите и помощта на всички Peace
сега чакаме суджука Whistling
ще подготвям второ зареждане на пастърмата и суджука

# 199
  • Мнения: 30
Пепчо, ако наричаш шкембето "дядо"-да, пълним го с кълцано месо, предварително сварено, объркано с чесън, шия и пак варя с тежест отгоре, а отдолу на тенджерата-лозови пръчки, за да не лепне. Изядохме го вече Simple Smile

# 200
  • Мнения: 9 455
Пепчо, ако наричаш шкембето "дядо"-да,

същото е, но месото е сурово и съхне вътре. Притиснато с мнооооого тежести седмица,  и сушено още 2-3 месеца. Ако се направи декември, обикновено към март е готово.

# 201
  • Мнения: 9 455
изложих се, луканката, която сме правили е по рецепта на Копривщенска, не Карловска.  Пак дебела, правоъгълна, кълцана е, но не е Карловска.

А суджука го правим по рецептата за "Горнооряховски суджук"

# 202
  • Мнения: 1 775
Пак дебела, правоъгълна, кълцана е, но не е Карловска.

Ако не те затрудняваме, дай тази страхотна идея насам, аз няма да откажа. Laughing

# 203
  • Мнения: 56
Може ли да споделите как правите пъстърмата?

# 204
  • Мнения: 45
Може ли да споделите как правите пъстърмата?
мОжем, но първо може би трябваше да се изчете цялата тЪз годишна тема.В случай , че беше се осъществило, то неминуемо щеше да се прочете това :
…….Пастърмата е три вида(независимо какво месо ще използваш - свинско или телешко)...Натурална(без подправки), тип "Елена"(с чубрица и червен пипер) и Кайзер(използва се подправката чимен,чесън,червен пипер)….
Оснен посочената класификация за обмазване, пеп-4о има дадени рецепти и технологии…. занимателно четиво сЪ.
Ха така..,… и тогава ще кажете кое не е ясно ?
Най-простото е :взема се парчето месо , постила му се 1,5-2 сантиметра морска сол, слага се, засипва се със същата сол до степен да не се вижда. След 24-48 часа се вади…и .. по класификацията .... се оставя да се суши.
Опитва се на вкус докато ....свърши.
 Joy

# 205
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Чета ви от самото начало и като стана дума за пузката  (пикочния мехур) реших да ви разкажа как се прави в Димитровградските ми села. Сетих се и защото вчера един приятел от Първомай пита как точно беше. Та явно е от ония вилает рецептата.
Нарязва се на малки хапки шаренко месо. Не накълцано, а на парченца. Подправя се със смлени подправки по желание. На село слагаха само черен пипер и кимион. И на всеки килограм месо се слага по 30 гр сол. Повечко от колкото на луканките, но за парченца месо си е екстра. След това се слага и ситно нарязан праз. Последно като правих на 10 кг месо сложих 2-3 средно големи стръка. Всичко се обърква много добре и се оствя поне да „пренощува". После се тъпче много яко в пикочния мехур и ако искате в стомаха. Правила съм и в тънки свински черва. Но стомаха става мноооого бавно, а червата изсъхват бързо, обаче го няма онзи вкус като от вътрешността на пузката. За „дядото" баба ми разказваше, че го ядели по жътва. Суши се както всичко от този род. За да не се откъсне може да го поопашете с канап или да го поставите в едновремешните „силонови" мрежички за пазар.

# 206
  • Мнения: 9 455

Нарязва се на малки хапки шаренко месо. Не накълцано, а на парченца. Подправя се със смлени подправки по желание. На село слагаха само черен пипер и кимион. И на всеки килограм месо се слага по 30 гр сол. Повечко от колкото на луканките, но за парченца месо си е екстра. .....

точно така е  smile3501 ама то защото на мъж ми селото е съвсем близко до Димитровград  Peace И моя старец е така, само дето не се реже, а "кълца" със сатъра. Но пак е на парченца месо.
Радвам се, че срещнах още някой, който хапва от този прекрасен деликатес!

# 207
  • Мнения: 56
Е,не така,де!
Аз само питах за по бърза процедура,която аз незнам.Днес сте заложили,утре сте яли.
Това за видовете ми е ясно.Поработих малко където трябва,но ми стана интересно как вие правите това,а време нямаааааа.Трябва да се действа.
Да споделя само за червата,тези които се купуват,осолени със сол.
Първо се изтръскват добре от солта,измиват се с топла вода и се киснат,като периодично се сменя водата. По добре е , ако се прекара и вода през тях,топла, не гореща. Така червата се отварят и стават по широки.Понеже се занимавам с пълнене на суджуци доста често,смея да не се съглася,че 5 кг смес,ще се напълни в 20м и   не са му стигнали.Явно има грешка в метража.
Дядечко от Лесово е любимото ни,когато има!

# 208
  • out of space
  • Мнения: 8 624
Да се обадя. "Нещата" се държат изключително добре и вече заприличват на дебели луканки. Вчера е изтекла някаква част от течността. Поизпразнили са се, овързани са отново- плътно до пълнежа. Мъжът ми ги е валирал до дебелина 2,5 пръста малките и 3 и нещо- големите. Изглеждат като замъглено стъкло- вътрешността е полу-ясна.
Имам надежда, че повечето имат шанс да станат. То и без това не са много де- само 10 бр.

# 209
  • Мнения: 5 001
И мойта пастърма май стана вече.....Ама ще режа в петък,кат додАт гостите..... Laughing.....Много добре изглежда.....Въпреки,че беше влажно времето стана навън на балкона.... newsm44

Общи условия

Активация на акаунт