ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 178 493
  • 674
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 9 456
ще идвам казваш, щом ме чакаш  Wink

# 211
  • у нас
  • Мнения: 1 894
аууу пастърмата ми стана убиец- колко вино носи hahaha

я кажете някой правил ли е пастърма от телешки сърца- интересува ме има ли нещо по - различно в технологията. Навремето купувахме много такава и половинката много я харесва. Сега ме е подгонил втората партида да е такава Crazy та да питам Whistling

# 212
  • Мнения: 9 456
аз да, има ги в подписа ми във форума на Гответе с мен.
 

Аз само питах за по бърза процедура,която аз незнам.Днес сте заложили,утре сте яли.


няма такава  Peace

# 213
  • у нас
  • Мнения: 1 894
е то чакането, обикалянето около мезето и всичкото ухажване, което му се прави си е част от технологичния процес и за пълно удовлетворение след отпиване на винцока Crazy

пеп-4о мерси  Hug прочетох и др. рецептички Peace направо си  е за линк в темата, да не кажа в началния пост Grinning Peace

# 214
  • out of space
  • Мнения: 8 623
аууу пастърмата ми стана убиец- колко вино носи hahaha

я кажете някой правил ли е пастърма от телешки сърца- интересува ме има ли нещо по - различно в технологията. Навремето купувахме много такава и половинката много я харесва. Сега ме е подгонил втората партида да е такава Crazy та да питам Whistling

Да, миналата година. От телешки и от свински. Миризмата при приготвянето ме "уби", не хапнах. Но всички яли не можаха да познаят, че не е от месо, а от мускул.
По стандартната рецепта- мих, изрязвах всички ненужно, морска сол като рибицата, миене, подправки и сушене. Обаче стана супер бързо- около седмица и я изядоха.
Излиза доста евтино.
Уф, обичам зимнини, но явно имам проблем- решението е противогаз или да си залепя тестер от Армани на носера  Sad

# 215
  • у нас
  • Мнения: 1 894
ами за цената е 2 пъти по евтино- кг телешки сърца е 5 лв Rolling Eyes въпроса е че аз съм една ...гнуслива...и това май няма да го ям, но ще направя Wink за мен ще си сложа шолче Whistling кат по -глупава Crazy

# 216
  • Мнения: 5 001
ще идвам казваш, щом ме чакаш  Wink
Хех....Знаех си!  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 217
  • Мнения: 45
МастЪр,
Нищо не сподели как се спогоди с дебелите парчета ?
А вече билЕ готови за рязане , а ?

# 218
  • Мнения: 5 001
МастЪр,
Нищо не сподели как се спогоди с дебелите парчета ?
А вече билЕ готови за рязане , а ?

Нъл писах бре!  Laughing......Нищо не съм разрязвала....Държах ги на балкона цели.....Закачени на точилката  Mr. Green hahaha......Пипам ги днес и о,чудо !  Shocked......Готови са! Да не им се надяваш.....В петък ми идват гостите(мама и тате......и Пепчо Ивентуално щот така каза..... rotfImbo #Silly) и тогава ще резна и от двете да видим......Ще увековеча със снимка зарад "радините" ми вълнения тука....Пък и да видите кво е станало като  краен резултат...... Hug

# 219
# 220
  • у нас
  • Мнения: 1 894
днес заложих втора серия кайзеровано месо Peace
първото почти свърши Whistling
ще подготвям и още една партида на суджуците...намирисва ми  Embarassed

# 221
  • Мнения: 5 001
ще подготвям и още една партида на суджуците...намирисва ми  Embarassed

На какво ти намирисва?! На неизядено ли?  Laughing

# 222
  • Мнения: 45
Звинявай, амЪ нищо не разбрах. Кое /какво ти/Ви намирисва ?
Изявлението , че има готовност, поне душевна, за втора серия.. намирисва на желание…. /кис-кис-кис/.
Взех 2 кила телешко-шол и едно кило свински врат, с което сложих началото на трета серия.Нарязах на хапки / по около 3 х 3  см./ и осолих/озахарих с 62 грама сол-готварска и 13 грама захар,омесих  и оставих да поема/ферментира до след 24 часа.
Отделно залях черва-телешки с хладка вода, и те до тогава.
Подправките са налични от преди 2 денЯ.
Че от първата серия остана към 45 %
Втората я валирам.

# 223
  • у нас
  • Мнения: 1 894
намирисва ми на подправки уе hahaha

майтапа настрани- от къде се сдобивате с телешки черва, само в Плевен ли не продават Confused

опитах суджуците- сурови, но малко безсолни идват за моя вкус, а слож по 20гр newsm78 даже на 5кг месо + още една супена лъжица, може би на вторите ще сложа повечко Rolling Eyes

# 224
  • Мнения: 45
…майтапа настрани- от къде се сдобивате с телешки черва, само в Плевен ли не продават Confused....
Ех,
Ще опитам отдалеч, че да бъда разбран :
Следователя пита Рабинович : от къде взехте парите?
Р.:От скрина
С.: Кой ги слага там ?
Р.:Жена ми
С.:А тя от къде ги взема ?
Р.:Аз и ги давам.
С.: А вие от къде ги вземате ?
Р.:Ама нали ви казах,гражданино-началник, от скрина.
Та телешките черва ги намирам от месарски магазинчета „на кооперативния/общинския пазар”. Не питайте къде е това.Няма да кажа пЪК. Ровете=търсете там някъде.
….опитах суджуците- сурови, но малко безсолни идват за моя вкус, а слож по 20гр newsm78 даже на 5кг месо + още една супена лъжица, може би на вторите ще сложа повечко…
Месото е почти пълно с течност, която при сушенето се изпарява= теглото на сущащото се намалява =процентът на солта,която не се изпарява, се увеличава. Не съм мерил специално, но считам, че теглото на сушените суджуци е не повече от 35-40 % от началното им тегло, а останалото е вода, която се е изпарила.
Съветът ми е да не прибързате да увеличавате количеството сол преди да опитате изсъхналите си суджуци, и едва тогава да коригирате, ако считате , че е необходимо съобразно Вашия вкус.

Общи условия

Активация на акаунт