ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 177 600
  • 674
  •   1
Отговори
# 525
има бре, valentor-е, навсякъде се продава официално.  Един близък младеж купува от кланица от РАзград, за София вече ти казаха, а аз тук в СЗ - поръчвам от кланица в Гурково. Съвсем законно.
И между другото месото не е никак кисело - ако имаш възможност  - вземи и опитай. Преди много години   пътя за работата ми минаваше край Родопа и съм видяла доста коне, натоварени в камиони, да чакат ред. Ама какъв салам беше?
Сега има и в магазините конски (в едно село до Пловдив сме купували от кланицата) Ами той си е парченца месо. По-добре него, отколкото неизвестни варени субстанции да ядем  Sick

# 526
Ето това (конското) е нещо което не съм опитвала, а бих искала. Утре се прибирам в София и няма да пропусна да потърся. Освен пъстърма какво друго мога да направя от конско месце? Изобщо, каква разлика при приготвянето има от телешкото например?

# 527
на кайма съм я яла винаги. Кюфтета - пържени, със сос, пълнени чушки, пълнени тиквички.... все такива неща

# 528
От миналата тема помня, че беше проблем с червата за пълнене , е сега вече някой се е сетил и ги има в Кауфланд, внос от Румъния, 2 лева и нещо за 10 метра, стоят във витрината на самообслужване, където са каймите.

Няма ли да захладнее малко, че и аз да залагам пастърма, притеснено ми е, че ще е на затворен балкон, само през деня отварям.

# 529

Няма ли да захладнее малко, че и аз да залагам пастърма, притеснено ми е, че ще е на затворен балкон, само през деня отварям.

Тази година есента си направи шега с нас. Пестим от отопление, но страдат мезетата ни. И аз чакам с нетърпение да захладнее.

# 530
  • у нас
е сега вече някой се е сетил и ги има в Кауфланд, внос от Румъния, 2 лева и нещо за 10 метра

Свински или телешки Hug благодаря за инфото.
Аз съм дала бойна задача на мъжо да мисли как да изработи сушилка  Whistling и чакам да паднат още Т и да открия сезона

# 531
Свински са червата в Кауфланд, осолени, в едни малки кутийки, да знаете какво да търсите Grinning

# 532
  • Пловдив
На моята тераса висят 3 скромни пуешки филета. Само осолени по рецептата за заешко на Пепчо. Висят от събота и още им се чудя, ще ги бъде ли или няма да ги бъде.

# 533
  • Brussels
Здравейте! Моля за съвети как да си направя пастърма от сърна.  bouquet

# 534
  • София
Пробвай по метода за начинаещи, по който правих конската - засипваш плътно месото със сол и го слагаш в хладилника, след 24 часа го вадиш, измиваш, кайзероваш и сушиш на сухо, проветриво, и хладно място. Моите филета вече две седмици се сушат и днес ги пробвах. По-малкото парче е вече готово, на голямото му трябва още време. Голяма радост цари вкъщи и отиваме да си купим още мръвка Simple Smile))

# 535
  • Brussels
Благодаря, така ще я направя. Hug
Тук конското месо го ядем на стекове eat, ще взема да го пробвам и на пастърма.

# 536
  • София
Пропуснах да ти кажа, че солта трябва да е морска и смляна. Аз ходих днес до Карфур за конско, но нямаше, та взех телешко. Ще го видим и него. Иначе конската пастърма е уникално нещо, ние откакто я пробвахме, почти винаги само такава взимаме.

# 537
  • Sofia
Правила съм само по бързия метод (осоляване в морска сол за 24 часа, потапяне във вряща вода за 2-3 минути, подсушаване, овалване с подправки и сушене в хладилника между 2 пласта плътна хартия), но не вярвам да има особена разлика във вкуса. По-скоро има значение количеството. Ако се осоляват килограми месо, по-бавният начин ще е по-подходящ. Но ако са само 1-2 кг и пастърмата ще се суши в хладилника, не виждам смисъл да се чака с дни, когато може да стане за по-кратко време.
Щом обичате по-суха пастърма, просто я оставете да съхне повече.  Simple Smile
Може ли точна рецепта за бързия метод на приготвяне?   bouquet

# 538
Ами това е рецептата, няма по-точна.  Laughing
Насипвам морска сол на дъното на тавичка или друг подходящ съд, отгоре нареждам парчетата месо: рибица, език, може и сърце, нарязано на ленти, и ги покривам пак с морска сол. Ако е рибица, я режем на 2 по дължина, за да не са много дебели парчетата. Престоява така в солта 24 часа на хладно. После парчетата се вадят едно по едно и се пускат в тенджера с вряща вода да се попарят за 2-3 минути. Аз се ориентирам по цвета, като почне да побелява месото, го вадя. След това се оставя да се отцеди от водата, натрива се добре от всички страни с подправките и се окачва да изсъхне на хладно. Ако имаш мазе или живеете в някое планинско място с чист въздух, може навън. Ако си в град като мен, в хладилника, че на терасата е рисковано - може да мухляса месото или да се замърси.
Аз използвам следната подправкова смес: чубрица, червен пипер, черен пипер и кимион.
По този метод след 7-10 дена вече е готова за ядене. Ако парчетата са по-тънки, може и по-рано. Simple Smile

# 539
  • Варна
и аз имам 3 скромни св. филенца като за сефте,ама рецептата ми я казаха с нормална сол,не с морска,вече 10 дена висят на терасата,да пробвам ли,изкушавам се Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт