ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 177 597
  • 674
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 3
За пръв път тази година реших да направя домашен суджук. Четох форуми, взаимствах рецепти от познати с опит и накрая импровизирах. Купих 5г конско месо, 1кг телешко и 3кг свинско. Първата вечер накълцах месото и го омесих със сол и подправки ( ползвах готова подправка за суджук от хранителен магазин). На всеки килограм месо, добавих по около 22г сол. Така месото престоя до следващата вечер, когато го смелих с месомелачката. Оставих го да престои още едно денонощие и на следващата вечер след като още веднъж разбърках готовата смес, я напълних в червата. Забравих да поясня, че червата бяха свински, като за едно денонощие бяха оставени да престоят във вода с малко лук и сол. Получи се невероятно. Първо хората у дома опитаха сместа под формата на кюфтенца:, а след като оформихме наденичките се получи ето това Simple Smile :
Времето е все още влажно и малко бавно съхнат, но аз съм на диета и имам търпение Simple Smile

# 541
  • Варна
  • Мнения: 12 697
Браво,Блу,страхотно изглеждат,другата седмица и аз ще правя Peace

# 542
  • Пловдив
  • Мнения: 199
След, около 3 седмици ще купуваме прасе, но тази година мъжът ми иска да си правим и пълним луканки, бабек и кървавица. Имам време да се върна да прочета всичко назад.
Интересуваме, от къде мога да купя черва и конско месо в Пловдив.

# 543
  • Мнения: 9 453
едно село имате с М  newsm78 ама му забравих името, където обработват конско месо. Салами чудни имат там, кайми и тн Не се сещам за името, ако се сетиш, казвай ги, може да се сетя кое е било.

Здравейте! Моля за съвети как да си направя пастърма от сърна.  bouquet

Надето, тази е глиганска http://pep-4o.blogspot.com/2012/03/sdf.html Като нея правя и сърнешка, или  ето това мариновано филе http://pep-4o.blogspot.com/2009/12/700-800-50-2-2-150-100-100-100-7-8-1-1.html  което  за сърна ни харесва повече.

# 544
  • Мнения: 1 101
Може би Маноле Peace

# 545
  • Мнения: 9 453
"М" друг път,  не знам защо така си мислех. Но се сетих, че фирмата е Братя Къртеви и намерих това http://bratiakartevi.com/ - с. Радиново е.  И конския им салам е много хубав.

# 546
  • Пловдив
  • Мнения: 199
Благодаря!  bouquet Ще звънна по телефона да разпитам.

# 547
  • Brussels
  • Мнения: 160
Пеп-4о, благодаря  bouquet! Направих говежди и свински филета по твоята рецепта. Другата седмица ще направя от глиган и маринована сърна.
Ето ми ги душичките, само да изсъхнат  Wine Glass

# 548
  • Мнения: 45
Ето ми ги душичките, само да изсъхнат 
Мисля, че няма да е лошо да предприемеш предпазни действия, че сигурно и там има птици, нали, на които може да им харесат пъстърмичките.
Увий ги с нещо като тензух

Края на ноември, а аз още не съм правил нищо поради топлото време

# 549
  • Мнения: 5 001

Края на ноември, а аз още не съм правил нищо поради топлото време

Аз пък довечера заравям в морска сол едни контрафилета,че не се трае вече......

bluebarovka много хубаво си се справила.Бравос!...Само да питам ....На снимката суджуците ти не изглеждат прясно напълнени,а все едно,че са почти готови....Поизсъхнли изглеждат....Как стана тоз номер?(че и притиснати с точилката ми мязат...) ....

# 550
  • Мнения: 3
Да, да. Снимката е отпреди няколко дни, а иначе моите суджучета висят на терасата отпреди около 2 седмици. Вече нямам търпение да поизсъхнат, че да се облажа поне на Коледа   Stuck Out Tongue Winking Eye
TheNMaster, действително всяка вечер се разточват с точилка и стоят затиснати под дъски. Сутрин ги мятаме на въженцата и така докато изсъхнат. Но още не са.... Има време Simple Smile

# 551
  • Пловдив
  • Мнения: 199
Ето ми ги душичките, само да изсъхнат 
Мисля, че няма да е лошо да предприемеш предпазни действия, че сигурно и там има птици, нали, на които може да им харесат пъстърмичките.
Увий ги с нещо като тензух

Края на ноември, а аз още не съм правил нищо поради топлото време

Миналата зима врабчетата много зор ни дадоха. Завихме ги с чаршаф през чаршафа кълвяха.
Взехме 10кг телешко за луканките след 3 седмици. Мисля да направя малко пъстърмички сега да съхнат. Някой да ми предложи рецепта.

# 552
  • Мнения: 9 453
виж по-нагоре или на предната страница  Peace

# 553
  • Пловдив
  • Мнения: 199
виж по-нагоре или на предната страница  Peace

Ok. Благодаря!  bouquet

# 554
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Записвам се в темата.

Като визитна картичка: правя не лоши сушени меса, пастети, наденици и суджуци, саздърми и бахур.

Месото за пастърма обработвам със захар, после заравям в едра сол върху гъста скара пръчки в подоходящ съд. Идеята е сокът от месото да се извлече и изтече, без да остава в контакт със солта. Притискам с тежест около 5 кг. Отлежава там на хладно за време в зависимост от месото и дебелината му (свинско шарено 7 дни, конско  - поне 10, говеждо - според вида му). Изкисвам във вода или саламура с подправки 24 часа. Изцеждам, подсушавам и поръсвам дебло с подправъчен микс. Увивам в тензух и овързвам с ленени върви. Окачам на проветриво място.

Това последното е най-важно, мисля си.

Общи условия

Активация на акаунт