Оказа се, че са ни объркали часовете за консултация, та ходихме днес. Андрей е 4450 гр. и 54 см, което означава, че от изписването е наддал точно 1400 гр. и е пораснал с 4 см. Педиатърката каза, че това е повече от добре и щом е на кърма, единствено притеснително би било, ако не наддава с очаквани темпове, а това, че е наддал повече от даденото по таблиците, не е проблем - в крайна сметка сам определя количеството, от което има нужда и не може да преяде, както се получава при бебетата на АМ. Продължаваме да се кърмим на поискване.
А относно режима - ние си имаме що годе такъв с разлика от половин до един час максимум, просто са много къси паузите - около два часа и не остава време за абсолютно нищо друго, но здраве да е, сега най - важен е Андрей

Имам и още малко въпроси, стига да не прекалявам

За нощното кърмене - както споменах - храним се около 2 и 5 часа през нощта. И на двата пъти го кърмя полузаспал, много рядко се храни буден - когато например му е наакана пелената и трябва да го измия. Взимам го, когато започне да мърмори насън или да подритва одеалото и да сумти, предлагам гърда и захапва, като суче по - кратко от обичайното. В тази връзка се чудя дали не си мърмори и недоволства по други причини, но не и от глад? Дали да го изчаквам хубаво да се събуди и тогава да го взема или да процедирам по същия начин?
И другият ми въпрос е относно един обрив, който се появи днес по долната част на ареолата - представляват дребни червени пъпчици, които сърбят доста неприятно. Веднага се сетих за млечницата и изчетох материалите в Библиотеката. Прегледах Андрей, но при него няма налепи в устата, нито обриви по дупето, аз от друга страна нямам болки при кърменето, зърната не ме болят, само този обрив по ареолата, та не се вписвам особено в клиничната картина.
Звъннах на ЛЛ, но тя е на някакви симпозиуми и ще се върне другата седмица и няма към кого другиго да се обърна за съвет.
Притеснявам да кърмя от тази гърда, за да не навредя по някакъв начин на бебето, ако не е млечница, а някакъв друг проблем - преди години от стрес (така казаха докторите, т.к. не установиха реално на какво се дължи) имах подобен обрив, който третирах с кортикостероиди и се опасявам да не би пак да се повтаря
. Въпросът ми е, ако го кърмя само от здравата гърда, как да процедирам със засегнатата, за да поддържам лактацията - да я цедя на всяко кърмене или да продължа да го кърмя и от двете гърди?Благодаря предварително
Ами добре съм днес. Няколко пъти кърмих от дясната гърда и беше почти без болка.
).
Оставям на въздух, мажа с дактарин или лансинох, обаче беба като ме засмуче и кожата на раничката пак се намокря и набъбва. 

Да оставяш по няколко капки след кърмене да изсъхнат - млякото ще помогне пукнатинитие по зърното по-лесно да зараснат и ще убие бактериите. След това може да нанесеш крема с ланолин, който не е необходимо да отмиваш. Преди кърмене също може да изцедиш малко мляко на ръка - това би помогнало на рефлекса за потичане на кърмата да проработи по-бързо, а също така тя да „смаже” зърното ти.
, за съжаление не съм намерила начин да се справим. По няколко пъти на кърмене плюе или повръща. Засега уж качва, но ще видим като го претеглим.
А иначе гърдата не е червена, мека е след като бебка суче, но тези втърдявани си седят. Явно трябва пак да правя топли компреси да масажирам докато се разкарат.