Отговори
# 120
Шаманката, благодаря за обстойния отговор.
Оказа се, че са ни объркали часовете за консултация, та ходихме днес. Андрей е 4450 гр. и 54 см, което означава, че от изписването е наддал точно 1400 гр. и е пораснал с 4 см. Педиатърката каза, че това е повече от добре и щом е на кърма, единствено притеснително би било, ако не наддава с очаквани темпове, а това, че е наддал повече от даденото по таблиците, не е проблем - в крайна сметка сам определя количеството, от което има нужда и не може да преяде, както се получава при бебетата на АМ. Продължаваме да се кърмим на поискване.
А относно режима - ние си имаме що годе такъв с разлика от половин до един час максимум, просто са много къси паузите - около два часа и не остава време за абсолютно нищо друго, но здраве да е, сега най - важен е Андрей  Simple Smile

Имам и още малко въпроси, стига да не прекалявам  Blush

За нощното кърмене - както споменах - храним се около 2 и 5 часа през нощта. И на двата пъти го кърмя полузаспал, много рядко се храни буден - когато например му е наакана пелената и трябва да го измия. Взимам го, когато започне да мърмори насън или да подритва одеалото и да сумти, предлагам гърда и захапва, като суче по - кратко от обичайното. В тази връзка се чудя дали не си мърмори и недоволства по други причини, но не и от глад? Дали да го изчаквам хубаво да се събуди и тогава да го взема или да процедирам по същия начин?

И другият ми въпрос е относно един обрив, който се появи днес по долната част на ареолата - представляват дребни червени пъпчици, които сърбят доста неприятно. Веднага се сетих за млечницата и изчетох материалите в Библиотеката. Прегледах Андрей, но при него няма налепи в устата, нито обриви по дупето, аз от друга страна нямам болки при кърменето, зърната не ме болят, само този обрив по ареолата, та не се вписвам особено в клиничната картина.
Звъннах на ЛЛ, но тя е на някакви симпозиуми и ще се върне другата седмица и няма към кого другиго да се обърна за съвет.
Притеснявам да кърмя от тази гърда, за да не навредя по някакъв начин на бебето, ако не е млечница, а някакъв друг проблем - преди години от стрес (така казаха докторите, т.к. не установиха реално на какво се дължи) имах подобен обрив, който третирах с кортикостероиди и се опасявам да не би пак да се повтаря  newsm78. Въпросът ми е, ако го кърмя само от здравата гърда, как да процедирам със засегнатата, за да поддържам лактацията - да я цедя на всяко кърмене или да продължа да го кърмя и от двете гърди?

Благодаря предварително   bouquet

# 121
  • Варна
Amorevole, благодаря, че пишеш! Hug Ами добре съм днес. Няколко пъти кърмих от дясната гърда и беше почти без болка. newsm78
Права си, че трябва да се консултирам с лекар за млечницата. Просто четох, че диагностицирането и е трудно и обикновено ако има съмнение се почва с противогъбичково лечение и ако има подобрение, значи е млечница. Та и аз на този принцип почнах да слагам Дактарин гел.
За вазоспазмите - ами болката е по време и след кърменето. Ако е много топло в стаята, където кърмя, сякаш положението е по-добре. Права си, че имаше болка след края на кърменето в зона, която беше малко по-плътна и твърда. Доколкото успявам да напипам, мисля, че вече маститът отшумя (моля се да не се повтаря  Praynig ).
Ще изпробвам идеята ти за различни пози за кърмене от дясната гърда. Може там да се окаже разковничето.
А какво да правя това пусто зърно? Не зараства и стои като сдъвкано и изплюто.  Crazy Оставям на въздух, мажа с дактарин или лансинох, обаче беба като ме засмуче и кожата на раничката пак се намокря и набъбва.  ooooh!
Съжалявам, че толкова ви занимавам с моите кърмачески неволи и много благодаря!

Съни 777, съжалявам, мила, че не се получава при теб. Hug Само не се отчайвай и не се обвинявай - сигурна съм, че си направила, всичко, което зависи от теб!  Hug Hug Hug

Честити месечинки на Рада на Евита и на Радина на Титолина - да са ви живи и здрави, умни и красиви!

Кокетка, дано не е нещо сериозно този обрив!  Hug Браво на момък Андрей - голям юнак ще расте! Wink

Джейдед, не мога да ти пратя съобщение на лични, защото кутията ти е пълна. Почисти я моля.  Hug

# 122
  • София
Здравейте момичета  Hug

Никво време нямам да седна пред компа, ама не щот много домакинствам....ми щото по цял ден сме навън. Ползвам хубавото време на макс  Mr. Green. Излизаме към 10.30 прибираме се само за кърменията за по 30 минутки и окончателно се прибираме към 18.00. В къщи все едно е паднала бомба, и вечер квото успея да свърша за 2-3 часа това е. И аз гледам някви бързи яденета да правя, кофтито е че мъжете много обичат манджички и супички  ooooh!. Аз на свекърва ми нямам проблем да и кажа какво ме дразни...ама дет се вика аз вече съм гърмян заек. С първото дете се чувствах точно като вас, и тя се държеше точно като вашите свекърви. Преджасват тея жени като че ли щом станат баби. А относно говоренето на бебешки....просто не ми се коментира  ooooh!. Имам един случай, сина ми на година и половина и тя нещо му говори и два пъти чувам "бубата"  newsm78, викам и ква става, а то тя нещо за пишката му говерела. Обясних и, че пишката си е пишка, така я наричаме всички и той самия си знае че е пишка...а бубите са по земята в парка  ooooh!.
Относно другите майки, аз понеже съм си много контактна и навсякъде /паркове и градинки/ задължително виждам познати майки и малко е досадно да ви кажа честно  ooooh!. Последната седмица излизам сама, закотвям се на някоя закътана слънчева пейка с пресата в ръка и тъъъкмо отварям вестника и някоя майка се присламчва и така..... Whistling

Оставям ви, че това е периода от деня в който Вики будува поне 3 часа и раздава усмивки Simple Smile

# 123
Здравейте и от нас Simple Smile (добрах се до комп. най накрая)
Ние сме добре, вчера бяхме на доктор и сме пораснали с цели 8 см и вече сме 56см, и тежим 4167кг (родих 2790кг) за един месец. За сега всичко е наред продалжавам с схемата кърмене + дохранване с формула. Докато бебчо иска да си цока от мен така ще е, а и аз се радвам че има желание все още.  Hug
Пращам целувки на всички бебоци, дано да са ни живи и здрави и само да ни радват и  да ни раздават усмивки.  Hug
Лека вечер от мен   bouquet

# 124
Q-T, кутията ми си пише, че е ок, имам свободно място, не знам защо нищо не получавам newsm78 Пробвай пак, ако е удобно... Ако пак не стане, ще го мислим.
Иначе с теб сме като кърмачки-близначки: от онзи ден имам подобни проблеми със зърната, но според мен са си вазоспазми, засега отхвърлям млечницата като вариант. Въпросите ти бяха пт полза, защото почерпих информация и аз... Ще продължава нашата борба с шушка да засукваме правилно, ама аз както почти нямам зърна (хлътнали са ми) и кърмя с протектори си става направо мисия невъзможна... Ще го мъчим, няма да се отказвам, докато мога, пък то ще си покаже.

Кокетка, браво на Андрей: много хубаво расте, браво! Дано всичко е наред и притесненията ти по повод обрива отминат.

Мишчица, разсмя ме, както обикновено, като видя, че си писала, чак се радвам Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Ние пък днес сме кисели, ама то явно ще се редуват дните. Само дето днес удари големия рев пред баща й преди малко и той изпадна в дълбока депресия Simple Smile Установихме, тъй като за мен това си е кажи речи ежедневие, ако той трябва да я гледа и тя да му плаче така, най-вероятно от мъка той ще скочи през балкона  Joy Joy Joy Мъже, какво да ги правиш Simple Smile

Хайде лека нощ от нас, най-сетне се успокоихме, ще лягаме, че след малко ще се ококори да яде сигурно...

# 125
Amorevole, благодаря, че пишеш! Hug Ами добре съм днес. Няколко пъти кърмих от дясната гърда и беше почти без болка. newsm78
Права си, че трябва да се консултирам с лекар за млечницата. Просто четох, че диагностицирането и е трудно и обикновено ако има съмнение се почва с противогъбичково лечение и ако има подобрение, значи е млечница. Та и аз на този принцип почнах да слагам Дактарин гел.
За вазоспазмите - ами болката е по време и след кърменето. Ако е много топло в стаята, където кърмя, сякаш положението е по-добре. Права си, че имаше болка след края на кърменето в зона, която беше малко по-плътна и твърда. Доколкото успявам да напипам, мисля, че вече маститът отшумя (моля се да не се повтаря  Praynig ).
Ще изпробвам идеята ти за различни пози за кърмене от дясната гърда. Може там да се окаже разковничето.
А какво да правя това пусто зърно? Не зараства и стои като сдъвкано и изплюто.  Crazy Оставям на въздух, мажа с дактарин или лансинох, обаче беба като ме засмуче и кожата на раничката пак се намокря и набъбва.  ooooh!
Съжалявам, че толкова ви занимавам с моите кърмачески неволи и много благодаря!

Q-T, радвам се, че се чувстваш по-добре!

За зърното – освен изброеното, дали да не опиташ да си помгнеш и с кърма? Thinking Да оставяш по няколко капки след кърмене да изсъхнат - млякото ще помогне пукнатинитие по зърното по-лесно да зараснат и ще убие бактериите. След това може да нанесеш крема с ланолин, който не е необходимо да отмиваш. Преди кърмене също може да изцедиш малко мляко на ръка - това би помогнало на рефлекса  за потичане на кърмата да проработи по-бързо, а също така тя да „смаже” зърното ти.
Някои майки споделят, че ако предложат първо „здравата” гърда, бебето е склонно да засуче по-нежно и щадящо втората гърда (с разраненото зърно).

Въздушните бани действително имат доста благотворно влияние и можеш да ги правиш винаги, когато имаш възможност. В моментите, когато ти е по-удобно да си облечена, може да е подходящо да носиш гръдни щитове или да опиташ да си направиш домашни такива (по-дълбока малка цедка от пластмаса с изрязана дръжка, с помощта на която зърното да е отделено в нещо като въздушен джоб от бельото и да не се допира до него).
Ако използваш подплънки за кърмачки с найлонов непромокаем слой, е добре да ги избягваш, поне докато заздравее зърното (те задържат влагата и топлината, което създава условия за бактериален растеж и може да доведе до развитие на инфекция).

Когато зърната са здрави, няма нужда те да се мият преди и след кърмене, но ако по тях има ранички, е добре те да се третират като всяка друга рана – да се поддържат чисти, за да се избегне появата на инфекция. Могат да се изплакват с вода или с обикновен физиологичен разтвор, но да се избягват агресивни козметични продукти за измиване.

Дано скоро да отшумят неволите!
Wink

Syn4o, чудесно! Открила си две от най-добрите и универсални "лекарства" - спокойствието и почивката!  Hug

# 126
Мами, има ли някоя с проблем с повръщане на бебето и как се справя?
Много ми е мъчно за моята беболинка като я гледам как се мъчи  Cry
Днес бяхме на контролно теглене и си е възвърнала теглото от раждането, не е качила повече, което не било добре според педиатърката. От днес се цедя и давам от шише кърмата, за да видим дали проблема е в недохранване или е от повръщането....
Направо се чувствам безсилна и само седя и я гледам в устичката като се нахрани, да не се задави Cry

Има, има Tired, за съжаление не съм намерила начин да се справим. По няколко пъти на кърмене плюе или повръща. Засега уж качва, но ще видим като го претеглим.
Понеже по време на кърмене се случва, повдигането на матрака май няма да ни помогне много. ЛЛЛ консултантите дали могат да дадат някакви съвети.

Да опиша само при нас как се случват нещата. Като посуче малко, повръща при следните обстоятелства, ако се напъне да пръцка, ако се закашля, ако се оригне, понякога върнатото е с консистенция на пресечено мляко, но понякога си излиза в чист вид, току що изсукано. И това се повтаря по няколко пъти, докато суче на всяко хранене. Понякога и между храненията повръща по малко. После естествено като повърне, пак иска да суче. Не знам дали аз някъде бъркам и по-голямата ми дъщеря повръщаше, но много по-малко и не съм се притеснявала Rolling Eyes

# 127
За да го задържиш по-дълго време буден на гърдата и да го улесниш да достигне до по-калоричното „задно” мляко, преди да му предложиш втората, може да опиташ да приложиш компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти).

[/color]

Amorevole може ли линк към видео за компресията, че видеото, което е в поста на Бу вече не е достъпно. 

# 128
Добро утроо!
Маги стана на 1 месец! Малката ме сладурка се превърна в сладка бухтичка. Честит 1 месец и на Емо, Мони, Ники ,Гого и Жаси! 
Да сте живи и здрави малки сладури и майките ви мили и търпеливи да слушкате и гушкате много. Simple Smile Simple Smile

Маги за съжаление още е с хрема, много неприятно състояние, милото през ноща направо се задушава от сополки, постоянно капя фр и изсмуквеме секрети, но не е хич лесно, а тя мноого се ядосва и вече се научи да се брани с ръчички. Днес ще скокнем до педито да видим тя какъв акъл ще даде, че ще умра от мъка.

Въпрос към кърмещите родили секциоСлучва ли ви се през ноща да получите силни болки в матката , незнам раната от разреза ли боли или си е от свиването на матката също и болка в срамната кост. На "серии " идва тази болка дали пък някакви крампи по матката не са?
Нощем кърмя поне 3 пъти.

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 09:11 от neci

# 129
  • София
Влизам да честитя месечинката на кандидат-зета ни ЕМИЛ и да наддава все така и да папа и мама Тара да го слуша:-)))) Таренце да ти е жив и здрав  да ти дава по-малко ядове, то че ядове ще има, ясно, ма поне да са бели и незначителни:-))))))))))
Ние с Рада изкарахме една кошмарна нощ, не знам какво му стана на това дете дето по принцип глас не му се чува, като замрънка от 11 вечерта след нахранване, та до 3, 40 плътен рев, с леки паузи, то не бяха уговорки, молитви, масажи, торби с костилки от череши, капки Ентерокинд, НЕ и НЕ , по едно време си мислех да отпушвам нос с физ. р-р ма се оказа че детето си му е отпушен носа, бащата и той горкия става носи, люшка......не, както си седи и ни гледа така започва да се напъва и да пищи. Даже не съм сигурна че това бяха колики.......успокояваше се за кратко като я сложех на гърда, но точно 10 мин след това тя пак се будеше и пак филма започваше отначало. Сега спи като отрязана. Мисля днес да я будя към 4 следобяд и до къпане да не й давам да заспи!!!! КАк ще стане!!???
Мерси на всички ви за пожеланията по повод месечинката на Рада, да са ви здравинки и вашите бебочета.
Апропо, някой има ли инфо за бебе Захари, как се развивиат нещата при него в последните ден два???

# 130
За да го задържиш по-дълго време буден на гърдата и да го улесниш да достигне до по-калоричното „задно” мляко, преди да му предложиш втората, може да опиташ да приложиш компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти).

[/color]

Amorevole може ли линк към видео за компресията, че видеото, което е в поста на Бу вече не е достъпно. 

Lillebi, заповядай - http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA.

# 131
  • Варна
Amorevole , супер си !!!! Hug Hug Hug
Ще последвам съветите ти.
Между другото ще се окажеш права, че маститът още не е отшумял. Снощи кърмих в някаква странна поза и така, както бях легнала си напипах едни бучки, които са под ареолата. При натиск са доста болезнени и предполагам са все още запушени канали.  Sad А иначе гърдата не е червена, мека е след като бебка суче, но тези втърдявани си седят. Явно трябва пак да правя топли компреси да масажирам докато се разкарат.
Забравих да ти пиша, че пия 1000 мг лецитин. Мерси , че ми припомни, че трябва да се намали постепенно, а не изведнъж. Hug Hug Hug

jaded, писах ти пак на лични - този път май стана. Simple Smile Иначе продължаваме борбата на кърмачките - ВЕНСЕРЕМОС!  Mr. Green На Малена киселия ден и беше вчера - надявам се днес да е ок. Simple Smile Дано киселостта на Радина е била само демонстрация за баща и и вече да е спокойна. Hug

neci, честита месечинка на Маги!  bouquet

Тара, честита месечинка на Емо!  bouquet

Хубав ден на всички мами и бебчета!

# 132
neci аз родих със секцио и аз кърмя на 3 часа даже и през ноща но аз такива болки нямам .Родих и първия ми син със секцио и пак такива болки не съм имала но съм чувала че се случва но за по сигурно защо не отидеш на лекар newsm12

# 133
Мами влизам, за ви почерпа скромно, защото моето малко мъжле днес става на 1 месец Wine Glass Hug

# 134
Здравейте момичета!
Честити месечинки на Емо, Мони, Ники ,Гого ,Маги и Жаси!
Ние сме добре вчера най-накрая подадох за еднократната помощ но за детските пак ме върнаха за още един документ. И ние използваме хубавото време и гледаме повече да сме навън  вкъщи е паднала бомба добре че на мъжа не му пречи  Mr. Green
Хайде отивам да сготвя нещо и пак изчезваме .
Лек и слънчев ден на всички !  Hug

Общи условия

Активация на акаунт