Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 15

• 47 948
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
  • дядовата ръкавичка
gergandi, Lucky Plam, благодаря ви за отговорите. Да споделя моя горчив опит от вчера с въпросния д-р Димитров от детската клиника на Ами Буе. Не ходете при него! Никога! След като прегледа набързо детето и ме поразпита малко, помоли сина ми да излезе навън и категорично ми заяви, че трябва спешно да постъпим в болница. Отсече, че Саши е с бронхиална астма, наговори ми какво ли не - че състоянието му е критично, трябва да се сложи на кислороден апарат и т.н. и т.н. Направи му и ФИД, естествено кривата беше на по-малко от 50% от нормата. А сестрата, която му правеше замерването само питаше "Само толкова ли можеш? Не можеш ли повече?" ... естествено, че не може, като е "в критично състояние". ... Е, не постъпихме в болница. Личната ни лекарка, на която имам безкрайно доверие, ме успокои, продължихме си с приема на вентолин и детето вече е добре, без спазъм.

Исках да ви попитам на контролните ФИД, при вас как се движеха кривите, достигат ли нормата?

Идеята на джипито е да ни изпишат Сингулер, който да приема около година, но като чета за страничните ефекти .... Знам, че дечицата на повечето от вас го вземат и от по-дълго време, но четейки тук, след спирането му спазмите се връщат с пълна сила. Знам, че е и по-добрият вариант отколкото да се увреждат дробовете на децата, но ме притеснява това, че е сравнително нов препарат и не се знае какви са дългосрочните последствия от продължителен прием.

Извинявайте, за дългия пост и благодаря за съпричасността.

# 61
  • sf
Кой е казал, че след спирането на Сингулера се връщат спазмите?

# 62
  • Някъде там...
Вярно е, че докато го пият децата, в повечето случаи спазми няма или са леки. Но не е задължително като се спре препарата да се върнат "с пълна сила". На нас лекарката ни препоръча да го пием 6 месеца и следващия сезон да пробваме без него. И ако пак прави спазми, пак ще пием. Честно казано предпочитам да го пие, иначе всяко разболяване, дори и най-лекото, преминава в спазъм. Вентолинът също не е особено полезен... А детето ми ходи на ясла и се разболява често, през две седмици са ми болни и двете в есенно-зимния сезон. Все се надявам да поразредят тази зима, втора година ще посещават яслата.

# 63
  • София - Младост 1А
П.П. Искаш да кажеш, че тъй като моята ЛК изтича през февруари и трябва да я сменя, даже аз мислих сега да взема да я сменя като си получа заповедта за пренастаняване, за да си сменя и адреса в нея, че в момента настоящия и постоянния ми адрес малко се разминават, и като я сменя трябва да подам всичко отново ли, уф егати тъпотията. #Crazy

Абсолютно това искам да кажа. Аз също смених адреса, което променя района и трябваше да идват да правят нова социална оценка, въпреки, че не съм сменила жилището. Просто се водех, че живея при майка ми. Подозирам, че ако само смениш личната карта, без да сменяш адреса, трябва само да им я занесеш. Аз трябваше да подам всичко наново заради адреса.
Попитай все пак и успех в борбата с институциите!

Жабче заведи я в Токуда.
На мен ми е толкова тежко от както я няма д-р Куфарджиева. Толкова разчитах на нея. От както прекрати работа, Пепи не е боледувал и все още не съм го водила никъде, освен на диспансерните прегледи при алерголожката и веднъж по друга причина при личната му лекарка. Направо ми настръхва косата като си помисля, че идва времето на спазмите. Аз го осигурих в Токуда и реших там да го водя на лекар. Имам позната, която работи там и ще разчитам да ме насочва и да удари едно рамо.

Айяла, не знам какво да ти кажа. Пепи не е спирал Сингулера вече 3 години. През последната пролет не е инхалирал вентолин. Спряхме и флексотида. Според мен има ефект. Не знам дали при спиране се връщат спазмите, защото винаги е боледувал тежко в началото на лятото и не са ми препоръчвали да прекъсваме.

# 64
Айяла, на какъв апарат правиха ФИД? Сигурно ли е, че е валидно изследването? Честно казано, намаление с повече от 50% наистина е твърде много. Въпросът е, че е много важно да е валидно изследването, а много хора изобщо не успяват да го направят и единствено биологът, който го води, е в състояние да прецени дали е достатъчно добре технически изпълнено. Отделно - щом детето е без спазъм вече, направете пак ФИД, за да видите разликите.
Относно Сингулера сигурно 10 пъти вече съм писала. Това НЕ е "сравнително нов" препарат. Фактът, че се прилага масово в БГ напоследък, изобщо не го прави нов. Прилага се системно повече от 30 години, а изследванията върху него са с още по-голяма давност. Второ, НЕ е вярно, че спазмите се връщат, камо ли с пълна сила. Да, вероятно е да се върнат, тъй като това е симптоматично лечение, при астмата няма как да се излекува причината, освен да се отстрани механично самият дразнител, което понякога е невъзможно. Другият вариант е израстване. Сингулерът просто подпомага контрола върху астмата.

# 65
  • София,
Точно  Peace Герганди както винаги си изчерпателна и точна. Аз ще допълня че Сингулерът в комбинация с някакъв инхалаторен кортикостероид наистина дава много добър контрол на профилактиката на астмата и изобщо не е вярно че се връщат с пълна сила присътпите, всичко е много индивидуално.  Peace
Аз имам наблюдения върху себе си, тъй като детето ми е малко и не е подлагано още на ФИд под 5 е. Но аз също съм с астма и на мен ми прави винаги такова изследване моята пулмоложка - др. Стоева от Токуда. При мен има вемче доста голямо физиологично изменение на белия дроб, в следствие на прекарваните ежегодни пневмонии, бронхити и пристъпи. Имам сраствания, постоянни хрипове в основата на дроба и капацитетът в здраво положение е едва 60 %. Но от профилактиката със сингулера/в моя случай е монкаста/ и симбикорт за година и половивна се чувствам направо нов човек. Сега в момента не приемам нито едното от лекарствата от пролетта съм ги спряла и се чувствам додста по добре, изобщо бих казала че дишам с чисто нови дробове Joy, дори на личната лекарка и направи силно впечатление че дишам по коренно различен начин.
А ФИДА наистина е супер трудно изследване и то в здраво състояние пък да не говорим за болно! Embarassed
Аз вече съм се научила да познавам при малката кога как диша и кога е налице пристъп, дали е само на бронхите или вече слиза и в дробовете и какъв е капацитета на спазъма. И вече не чакам НИКОГА, още като видя леката хрема и веднага вадя инхалатора и почвам физ разтвор и много промивки за да изтича секрета навън, почне ли дори леко да подкашля и то сухо, веднага почвам вентолина и то на четири часа, за три дни пристъпът е овладян, но аз пък имам доста опит вече четири години се боря с това и някак си добих смелост - предпочитам да направя три излишни инхалации с вентолин отколкото да я чакам да се задръсти и да се стигне до урбазон. Peace

# 66
  • софия
Семирамида , много точно си описала всичко в последните редове.
Като наръчник по астматология ми звучи!!!
Аз вече съм се научила да познавам при малката кога как диша и кога е налице пристъп, дали е само на бронхите или вече слиза и в дробовете и какъв е капацитета на спазъма. И вече не чакам НИКОГА, още като видя леката хрема и веднага вадя инхалатора и почвам физ разтвор и много промивки за да изтича секрета навън, почне ли дори леко да подкашля и то сухо, веднага почвам вентолина и то на четири часа, за три дни пристъпът е овладян, но аз пък имам доста опит вече четири години се боря с това и някак си добих смелост - предпочитам да направя три излишни инхалации с вентолин отколкото да я чакам да се задръсти и да се стигне до урбазон.

# 67
  • софия
Семирамида , много точно си описала всичко в последните редове.
Като наръчник по астматология ми звучи!!!
"Аз вече съм се научила да познавам при малката кога как диша и кога е налице пристъп, дали е само на бронхите или вече слиза и в дробовете и какъв е капацитета на спазъма. И вече не чакам НИКОГА, още като видя леката хрема и веднага вадя инхалатора и почвам физ разтвор и много промивки за да изтича секрета навън, почне ли дори леко да подкашля и то сухо, веднага почвам вентолина и то на четири часа, за три дни пристъпът е овладян, но аз пък имам доста опит вече четири години се боря с това и някак си добих смелост - предпочитам да направя три излишни инхалации с вентолин отколкото да я чакам да се задръсти и да се стигне до урбазон. "

# 68
  • София,
Mr. Green Хи хи еми така е, достатъмчни са ми десетте хоспитализации в рамките на три години Embarassed, научих се какво да направя, вече като отидем в Токеуда и ми викат ми защо сте ни дошли - вие си знаете и сте се справили сами Hug. Но и другото което е истина, че самата профилактика наистина доста добре повлиява и самите пристъпи, честота и сложността им. Peace  Едно време каквото и да правех все се стигаше до урбазона Twisted Evil.

# 69
  • sf
малко се успокоих с тоя Сингулер, гледам да не го мисля иначе  Confused

Аз като се замисля при моя все се започва от хрема, и то най-често е една такава гъста , всичко в носа му стои  ooooh! топлия басейн на велинград му влияе екстра, от плуване и гмуркане си изчиства всички секрети, чак ми се ще да живеем там  Rolling Eyes

# 70
Носът е изключително важен. Той е филтърът, който задържа дразнителите, вирусите и пр. Ако ги пропусне, пътят до трахеята и бронхите е открит и се преминава много по-лесно. Винаги е хубаво веднага да се започне физ-р-р при хрема, и е много важно, носът да е прочистен.

# 71
Семирамида много точно си го казала. За съжаление човек докато стигне до тези изводи трябва да мине през тоооооолкова много....ти знаеш...Sad Нашето шуши от вчера е с хрема, започнах инхалациите, промивки, но с баща й само стоим и тръпнем в очакване на лошото  Cry Моля стиснете по едно палче за нас да не стига пак до пристъп, до преди 2седм бяхме в болница.
Иначе за пулмолог се чудя - в Дженерали или Токуда, май по-скоро в Токуда ще пробваме. Мислех в понеделник да звъня за час, но незн  накъде ще се развият нещата...
И още нещо - има ли друго детенце, което след всеки пристъп да прави ангина? При нас е по закон - 2-3 дни след изписването, 1 път даже още в болницата вдига много висока Т от възпалено гърло, наново АБ и какво ли не. За жалост чак сега установихме, че е едно и също нещо (ангина) и ще правим изследвания, ама ако пак направи пристъп не ми се мисли...Егати порочния кръг, няма отърване Sad

# 72
Adelly, не вярвам да има връзка между пристъпа и ангината. Най-вероятно просто се заразява с вирус в болницата, докато сте там, и явно й е почувствително гърлото, затова й се отразява там.

# 73
  • Някъде там...
И ние на изписване от болницата се сдобихме с вирус миналата година.
Водих я в Токуда днес сутринта, свиркане вече няма, само удължено издишване. Продължаваме с инхалациите, проспан, коризалия, чистене на нослето, ксизал. Детето обаче днес е с температура цял ден, а вчера нямаше - максимум 36,9 измерих вчера. Днес от 37,2 до 37,5. Много ми е притеснено, защото детето видимо е отпаднало. За "късмет" в Токуда попаднахме на същата лекарка, която ни гледа в спешното в Младост в петък вечер.  Close И не знам вече какво да мисля - в петък беше с бронхиолит, сега е с диагноза бронхит... 

# 74
  • София,
Жабче лошо, а АБ изписаха ли Ви, или само инхалации, явно детето от вируса е развило бактериална инфекция, утре непременно кръвна картина пуснете - пълна кръвна с CRP. А пък това ми е странно как така попаднахте на една и съща лекарка и в Младост и в Токуда newsm78. Аз в събота и неделя необичам да ходя изобщо по болници, незнаеш на кого ще попаднеш. В тези дни например в Токуда викат детски педиатри да дежурят, но не от педиатричното отделение, а някакви други. Ате според мен са си гола вода, някакви бабички в пенсия, които се правят че много разбират и те пращат в къщи с поредните сиропи и т.н. Аз през май направо водих голяма полемика с една, така ме  ядоса, отиваме с малката тя е с повръщане - само повръщане и с Т и тя ме праща в инфекциозна, аз и казвам обаче че детето не е с повръщане и  с разстройство, а е с ангина и просто повръща от това, тя ми спори, исках да се свърже с лекарите горе от отделението и да  слезе отгоре друг педиатър да ни прегледа, а тя ми се прави на интересна. Накрая като видя, че не отстъпих и се обади. Педиатърката която беше на смяна веднага откликна - особено като видя стар кадър, и като знае за какво става на въпрос хич и не се двоуми. Еми така де какво ще ме пращат някъде където кой знае от какво ще ни лекуват, но когато лекарят е запозмнат със случая на детето и знае какво и как да лекува  - тогава става по бързо и по лесно - истината е че след пет часа детето беше почти на крак, а беше страшно обезводнено и отпаднало  - повръщаше през петнадесет минути и то гной от сливиците Peace.

Общи условия

Активация на акаунт