Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 15

• 47 948
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
  • Някъде там...
Поправка... температурата след следобедния сън е 38.  Cry Мисля, че на фона на спазъма, развихме нещо друго, което изисква антибиотик. Ще се гръмна вече, пак трябва да идем на лекар, но къде?! Онази е дежурна 24 часа в Токуда.
И аз въобще не обичам събота и неделя да ходя по лекари, но тя все в такива дни прави спазмите. Последният беше навръх Нова Година, в 20 ч вечерта.

# 76
  • София
Поправка... температурата след следобедния сън е 38.  Cry Мисля, че на фона на спазъма, развихме нещо друго, което изисква антибиотик. Ще се гръмна вече, пак трябва да идем на лекар, но къде?! Онази е дежурна 24 часа в Токуда.
И аз въобще не обичам събота и неделя да ходя по лекари, но тя все в такива дни прави спазмите. Последният беше навръх Нова Година, в 20 ч вечерта.
Яяя, какво съвпадение и ние изкарахме "прекрасна" Нова година като вас - с повръщане в 23ч. и след това пристъп. Вашият педиатър няма ли дежурен медицински център за почивните дни? Въпреки че там положението с дежурните лекари едва ли ще е по-добро от Токуда...Някой по-напред беше препоръчал дежурните лекари в Пулмологията на ул. Здраве... newsm78

# 77
  • София,
Уф незнам какво да ти кажа,идете в детската белодробна клиника на ул. Здраве, или се обади на личната ви лекарка и направо започвайте някакъв антибиотик. Не че нещо се пипнали друго - просто сте пипнали някакъв вирус, който първо организмът се е борил с него, но се е получила алергична реакция и затова е започнъл пристъпът, междувременно вирусът е намерил благоприятна почва и се е развил в бактерия, която междувременно се развива в организма и от това е влошаването и температурата. Оправяйте се бързо! Peace

# 78
Уф незнам какво да ти кажа,идете в детската белодробна клиника на ул. Здраве, или се обади на личната ви лекарка и направо започвайте някакъв антибиотик. Не че нещо се пипнали друго - просто сте пипнали някакъв вирус, който първо организмът се е борил с него, но се е получила алергична реакция и затова е започнъл пристъпът, междувременно вирусът е намерил благоприятна почва и се е развил в бактерия, която междувременно се развива в организма и от това е влошаването и температурата. Оправяйте се бързо! Peace

Тъкмо мислех да напиша същото!!

А те децата винаги по празниците и събота и неделя, това си е законът на Мърфи отвсякъде, ужасно е..

# 79
  • Някъде там...
Има дежурен център, там я водихме в петък и получихме "прекрасно" отношение. Днес пак я заведохме там след следобедния сън... Нахокаха ме, че им губя времето. Пристъпът бил овладян, дробовете били чисти, а температурата била нормална за такъв спазъм!  Shocked Да сме си идели утре при личната лекарка, да пуснела изследвания ако прецени, че е нужно. Дотогава - нурофен и панадол. И ни изтикаха да си ходим, защото им свършвала смяната. Просто не знам какво да кажа вече. Дадох на детето Панадол още преди да идем там, температурата спадна, но е временно по всяка вероятност. Личната в неделя не вдига телефона, имало си спешен център... Те това е картинката в нашата мила родина.  Tired Не смея да дам на своя глава антибиотик, иначе знам, че от Клацид се повлиява добре в подобна ситуация. Ще се гушкаме пак цяла нощ и ще й треперя, това е ясно.
По закона на Мърфи сме в процес на преместване в ново жилище, с довършителен ремонт, до седмица трябва да сме се изнесли от квартирата и е някаква лудница отвсякъде. Камари багаж, неуредици, разправии с майстори и доставчици.
Благодаря ви за информацията!

# 80
Жабче, от колко време е температурата (кажи ми в часове!)?

# 81
  • Варна
Пристъпът бил овладян, дробовете били чисти, а температурата била нормална за такъв спазъм!  Shocked Да сме си идели утре при личната лекарка, да пуснела изследвания ако прецени, че е нужно. Дотогава - нурофен и панадол.

Tемпературата не е нормална за спазъм. Може да се получи, ако има задържан секрет в следствие на спазъма. Задържаният секрет не значи бронхит, бронхеолит, пневмония, но е добра почва за развитие на бактерии. Понякога, след спазъм, секретът е малко, но е там, чува се като леки персистиращи хрипчета, които ту ги има, ту ги няма, не са винаги на едно място в дробчетата. Поне Елица такива ги върши редовно. И тогава е с лека температура. Ако ги има повече от 2-3 дни, пие АБ, няма как - за да не развие по-сериозна бактериална инфекция.
Съжалявам, Жабче, знам какво е - в такива моменти ходим през ден да ни слушат (но е добре да е един и същи лекар), понякога и всеки ден. Да се оправя бързо момиченцето! Praynig Hug

За сингулера - откакто го приемаме (лятото на 2010, без прекъсване) Елица има невероятен напредък, разредила е пристъпите - докато преди пролетта и голяма част от лятото ни преминаваха в един почти непрекъснат спазъм, прекратяван само от урбазон, то сега изобщо не е така, пристъпи прави само на фона на инфекция. Урбазон не е пила/не са ѝ били от юли 2010! Пу, пу, пу...

Сега е с хрема, която се сгъсти. Sad Само слухтя как диша и гледам гърдите и ямката на гърлото, не подкашля, няма темпаратура, ама ...
Но кака ѝ подкашля вече втора седмица - задна хрема само уж. Sad

# 82
Жабче бързо оздравяване. Това с дежурните лекари и аз много го мразя. Защото обикновено наистина не са особено компетентни. Михаил също когато е болен по закон е събота и неделя или по празниците. Аз го водя в Токуда - колкото да го чуят когато е кашлящ и да му направят кръвна картина. От там нататък си действам каквто аз си преценя, ако имам съмнения звъня на педиатърката ни или на Иванова. Да ви кажа честно обиколила съм с децата де що има дежурни кабинети.. И в последно време се насочих към Токуда.

# 83
  • София, под Карлсон

А те децата винаги по празниците и събота и неделя, това си е законът на Мърфи отвсякъде, ужасно е..

И ние сме поредното доказателство за това. В събота лека кашлица, през нощта зачести, вчера пак поразреди и тази нощ окончетелно ни се разказа играта  ooooh! Две нощи с мъжа ми сме  #Crazy Сега ще търся педиатърката да го чуе на всяка цена. Иначе поне е весел и игрив...

# 84
И още нещо - има ли друго детенце, което след всеки пристъп да прави ангина? При нас е по закон - 2-3 дни след изписването, 1 път даже още в болницата вдига много висока Т от възпалено гърло, наново АБ и какво ли не. За жалост чак сега установихме, че е едно и също нещо (ангина) и ще правим изследвания, ама ако пак направи пристъп не ми се мисли...Егати порочния кръг, няма отърване Sad
Adelly, при нас се получава нещо подобно, но не вследствие на пристъп, а вследствие на инхалации с вентолин, а дори и само с физиологичен разтвор. Колкото и странно да звучи, всеки път след инхалации той е с възпалено гърло и започва да кашля ларингиално Shocked. Дали от струята на инхалатора - не знам. Дори последния път като имаше спазъм пи вентолин сироп, а не правихме инхалации точно поради тази причина. Ако ми се налага да правя инхалации с физиологичен разтвор (заради гъсти сополи), вече правя само с приставката за нос, иначе ни се разказва играта...

# 85
  • Варна
Adelly, Vesela_82, това е странно, но някъде бях чела, че при някои състояния на ларинкса (освен бронхите при някои деца реагира и той с подуване) не се препоръчват инхалации с небулайзер, защото допълнително го дразни, точно струята. Жалко, че не мога да се сетя къде го четох (що ли не си записвам?!).
Възможно ли е инхалирането на вентолин с бейбихалер да е по-добрият вариант за вас?

И Елица е много склонна към ангини, но започват преди инхалациите. Казаха ми, че е възможно сливиците ѝ да са причината, ще им следим състоянието. Засега не препоръчват да ги пипаме, защото е малка.

# 86
  • sf
Здравейте, моя вече е добре, още правим вентолин, но видимо е добре, мисля че спазъма отшумя.
Нопаследък много му се вгледах, че все силно му бие сърцето, и то не след инхалация  Rolling Eyes
Водих го на УНГ, за 20мин стигнахме до Люлин, чудна работа е това метро
Както и очаквах, всичко е от сополите и задната хрема, инак третата сливица е умерено увеличена, не била проблем. Взе и секрет от носа, сигурно ще излезе някоя бактерия  Rolling Eyes

# 87
  • дядовата ръкавичка
Айяла, на какъв апарат правиха ФИД? Сигурно ли е, че е валидно изследването? Честно казано, намаление с повече от 50% наистина е твърде много. Въпросът е, че е много важно да е валидно изследването, а много хора изобщо не успяват да го направят и единствено биологът, който го води, е в състояние да прецени дали е достатъчно добре технически изпълнено. Отделно - щом детето е без спазъм вече, направете пак ФИД, за да видите разликите.
gergandi, не разбирам много и не знам какъв е апарата. Изследването правиха в детския център на Ами Буе. Оператор на апарата беше момичето, което седеше на рецепция  Thinking. Детето издиша три пъти в апарата и това беше. Определено ще повторим сега, когато е без спазъм. Може би е добре да изчакам още една седмица  Thinking. Джипито ни насочи към д-р Райчева - някакви отзиви за нея?

Колебанията ми за сингулера са доколко при нас наистина е наложително използването му. Досега сме се разминавали без кортикостероиди, макар че се е случвало лекари в спешни центрове да напират да му слагат урбазон, но аз не позволявах. Пристъпите му са 2 до 3 пъти годишно, винаги след вирусна инфекция. Вярно, че предпоследният овладяхме доста бавно, но за това съм си виновна аз и само аз  Embarassed - пратих го недолекуван на зооучилище в зоопарка.
А относно връщането на пристъпите след спиране на сингулера  - до този извод стигнах от личен опит, а също и четейки тук старите теми за астмата. Преди 4 години също ни беше изписан сингулер с думите: "Ами детето си е много добре, но за всеки случай ..." . Давах 4-5 месеца и по собствена преценка, го спрях. Почти веднага след спирането детето направи пристъп. Много се опасявам от това "за всеки случай". Имам чувството, че доста лекари  ей така с лека ръка изписват лекарства, за да се презастраховат ... или по друга причина.

# 88
Айде и ние сме на инхалации от вчера и то с вентолин Sad ,нямаше ме два дни и горкото дете се е измъчило с бабите,като се е разкашляла са и давали "ракия ,мед и зехтин" #Crazy ,при полужение ,че знаят за инхалатора.Направо съм бясна и по-телефона нищо не са ми казвали.Пристъпа не е лек и сега отиваме на доктор,че горкото дете спа над 12ч след като и направих  втората инхалация.......ох аман вече  #Cussing out

# 89
  • Страната на чудесата
Айяла, ние също сме правили ФИД по време на тежък спазъм, диагностициран от д-р Филчев, но като отидох при още един лекар за ФИД покказа замерване в зелената зона-т.е, нямаше отклонения в дишането, първия път беше 97,втория 140 единици.
А относно сингулера, по думите на нашата лекуваща, е строго индивидуално и е много важно да се следи състоянието на детето от един и същ лекар, за да прецени той трябва ли или не да приема и колко дълго.

Общи условия

Активация на акаунт