Домашни в първи клас

• 17 420
  • 90
  •   1
Отговори
# 60
Не мога да цитирам в момента в кой учебник има такъв тип задачи, но има. А в сборниците е пълно. Че се развива мисленето, развива се. Деца, които имат амбицията да знаят повече, да участват в състезания, трябва да ги решават.

# 61
Здравейте,

Имам известно недоумение относно домашната работа на дъщеря ми. Надявам се някой да ми помогне и разясни. Не съм сигурна как точно да разбирам условието.  Задачата е следната.

Направи звуково сричков модел на двусрични и трисрични думи,  в които гласната О сама образува някоя от сричките. (задачата приключва до тук.  няма примери, няма нищо. )

Питам с мой пример: коя от думите се вписва в условието? ПО РОЙ или ЗО О ЛОГ.

Благодаря много!

# 62
  • София
В посочения пример, при думата зоолог, о-то е самостоятелна сричка, според мен. В порой - не.
Сещам се и за о-ко, о-чи-ла.

# 63

Благодаря Ирина!
За думата "очила" не се бях сетила. : ))
Измислях къде къде по сложни думи... тъй като се готвя тази вечер да обяснявам -
срички с о и модели на изречение! : )))

# 64
  • София
хихи
Ето още малко тогава - обяд, очен, окомер, ококорен /тази май длъжка идва  Mr. Green/, обич, обичан, огън, опънат, огънат, ...
Сигурно има още много...

# 65
При нас понякога домашните са много, понякога не.Сега за празниците нямат никакви домашни.Но понеже ние имаме проблем със съставяне на звуковия модел на думите, купих няколко сборника в които да се упражняваме. Сутринта  в 8 часа вече беше взел единия сборник.Има желание за допълнителни занимания, даже днес отказа на сестра си да гледат заедно някакво детско.
Сега може и да ме нападнете,но за мен е важно да се занимаваме.Не искам да изостава,много го мъчат тези звукови модели.
Оса, орех за Enlightener

# 66
  • София
Я не се вторачвайте в този звуков модел! Той е само една незначителна подробност, след няколко часа изобщо няма да го правят, пък и едва ли някога ще им потрябва. От тест с десет въпроса, саммо един има за звуков модел, всички останали въпроси са важните. Хайде, толкова и да сгреши баш модела, най-много да му отнемат някояточка и от шест да бъде шест минус! Концентрирайте се със сборниците на правописа, да научат кога се пише о/у и подобни, че много се грешат!

# 67
Andariel Мерси, да знаеш че много ме успокои. Hug

# 68
Тя, обърни го малко на игра. Пр.кой е първият звук?; да му построим къщичка / квадратче /; кой е следващият?; нека неговата къщичка да е до къщичката на ... и т.н. Накрая нека да произнесе всеки звук високо и ясно,  да определи дали е гласен или съгласен и споерд това да оцвети. Важното е детето да чува звуковете и да определя тяхната последователност. Чрез зв. модел то все едно ги пише, но без букви. Ако пропуска звукове в модела, после ще ги пропуска и в думите.

# 69
  • София
Тези звукови модели аз не помня да съм ги учила. За пръв път ги видях, когато моите деца тръгнаха на училище. Така и не успях да науча как се пише като модел ю, я, щ, й, като са в началото или в средата на думата. Аз не разбрах на "ягода" как й се отбелязва Я-то звуковия модел, но досега не съм бъркала правописа й. Мисля, че на децата проблемът им не е, че не различават фонологично звученето на Я и Ю, а просто самото ползване на модела. Дори подозирам, че тези модели могат да изиграят лоша шега на децата. Сега се сетих за това как заради латиницата много хора пишат ИАгода. За мен важен е въпросът, детето като прави диктовка или съчинение, пише ли правилно  ягода, Йордан, поща и др. Ако ги пише без грешка, не виждам смисъл да се занимават с моделите.

# 70
Предполагам, че занималнята не е добра, след като остават домашни за вкъщи. Основното предназначение на занималнята е да се напишат домашните. За разказвателните предмети обикновено не могат да се справят (с 30 деца, няма как да стане) и това остава за родителите.

# 71
Andariel,наистина по наше време ги нямаше. Сега обаче са залегнали в стандартите.

# 72
За мен не е нормално при положение ,че още не са взели цялата азбука да правят такива модели.

# 73
Тя, звук и буква не се припокриват. Зв. модел е само на фонетично ниво.

# 74
Тя, звук и буква не се припокриват. Зв. модел е само на фонетично ниво.
Знам само ,че на малкия му е трудно.Като го попитам в думата  ябълка коя е първата и последната буква, първата я казва без проблем и започва едно мислене за последната.Казва б , к , но не и а. Не мога да разбера къде е проблема, Thinking даже аз доста наблягам на последната буква.
Днес случайно видяхме госпожата и тя го похвали че пише най- красиво от всичките момчета.

Общи условия

Активация на акаунт