Кои са трите най-основни проблеми на българското общество?

• 15 775
  • 232
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Проблемът, Тео, е в главите ни...

На дерибеите в главите им е: "Аз знам, аз мога и ще им разкажа играта..." И го правят.
А обикновеният човечец продължава: "Никой не ми дава възможност, животът е гаден... не мога това, не мога онова..."
И си живее гадния живот под ботуша на дерибея...

Крив му бил денят - как няма да му е крив, като това кривото му е в главата? Как да му е право, като му е криво?
Ами, я да си го поизправи и да види, да забележи нещо хубаво около себе си, в себе си, пък да видим, няма ли да се поизправи и денят му? И животът му...

# 211
Попаднах на статия, за написването на която авторът е ползвал ефектен похват.  Wink
Как бихте я коментирали?

Българи или свободни?

# 212
Попаднах на статия, за написването на която авторът е ползвал ефектен похват.  Wink
Как бихте я коментирали?

Българи или свободни?

Абе как можеш да ги разпространяваш баш тия византийски комплексарски простотии, дет все се чудят на коя чужда бърсалка да си избършат мръсотията, та те чистите и най-прекрасните да се отърват безнаказно и да намажат естествено.

# 213
Статията е от Бъзикилийкс и предполага българин да я е писал.
Днес я видях разпространена и във фейсбук без да е цитиран източника.
Определено засяга тънки струни.

# 214
Статията е от Бъзикилийкс и предполага българин да я е писал.
Днес я видях разпространена и във фейсбук без да е цитиран източника.
Определено засяга тънки струни.

Абе то хубаво, ама Спиролинка отърча и го пусна в другата тема, друга хич няма и да пита, ще го пусне другаде, друга ще го прочете и ще кима "разбиращо" с глава "ай, ай", и така се насаждат стереотипите в главите ни. Викам малко по-критично да мислим, с малко повече напън на интелектуалния си багаж, все пак да помним, че не сме от вчера и, че ако себе си сме се заплюли към днешна дата, то има едни хора назад в историята ни, дето не сме достойни да заплюем. Каузата на тия хора сме били ние и нашето настояще. Буди недоумение безкритичния прочит на подобни статии и "страстта" към подобни писания. Ние сме българи, ние сме България. Да кажеш "българите" са такива и такива е същото като да кажеш "аз" съм такъв и такъв. Когато обобщавам, предпочитам да казвам доброто, когато критикувам, по-добре да посочвам имена, своето или нечие друго, но конкретно. Ако кажа "българите" в това влизат и Левски, и Ботев, и Паисий, и Вазов....................., чак до Кубрат, че и по-назад.... Глупаво е.

# 215
Права си в едно - трябва да помним какви сме били, историята си и каузата на хората преди нас, ама тогава ще трябва да умрем от срам от марганилизирането на обществото ни в момента Peace. Поне мен(персонално) ме е срам безкрайно, точно защото не плюя върху историята ни и личностите преди нас. Ама от моята лична позиция не променя факта, че сме болни като общество и няма кауза, която да ни обединява в момента.
Ето един конкретен пример за БАН и какво е правил в миналото елита на нацията, за да я има академията, плюс държавната субсидия, която и е отпускала държавата ни веднага след основаването й.
Примера е произволен(моля не се захващайте, за да превърнете темата в спор), но за съжеление такива могат да се дадат твърде много.

Българска академия на науките заема важно място в научния и културния живот на столицата и към нея са адресирани великодушните жестове на цяла плеяда дарители. На нуждите й за собствена сграда първи се отзовават Софийското общинско управление и лично кметът Никола Сукнаров. На 21 юни 1883 г. те отпускат безплатно 4000 т2 дворно място за строеж на собствена сграда, намиращо се на Цариградската улица (дн. бул. „Цар Освободител"). На подареното място през 1892 г. е построена централната част от сградата на БАН.
Дълъг е списъкът на благодетелите, от чиито дарения в пари или недвижими имоти се оформят около 100 фонда. Според сведение от 31 януари 1951 г. са останали 63, разполагащи с 20 217 293 лв.

Едни от най-големите еднолични фондове са на: Добри Ганчев (3 млн. 696 хил. лв.); на Тодор Иванов (600 хил. лв.); Филип Попов (500 хил. лв.); д-р Харалампи Нейчев (453 хил. лв.) и т. н. Чрез дарения основават семейни фондове братя Икономови (500 хил. лв.); Стефан и Нона Консулови (100 хил. лв.); Иван и Янко Урумови (със 100 хил. лв.); д-р Райна и Тодор Петрови (100 хил. лв.) и др. През 1892 г. от обществени дарения БАН вписва в бюджета си капитал от 202 213 лв., прехвърлен от българските търговци във Виена и тяхното дружество „Напредък". С волни пожертвувания на софиянци за подпомагането на уволнените професори от университета през 1907 г. се учредява Професорският фонд от 89 640 лв. и с. г. е прехвърлен към БАН. Паричните дарения и лихвите от тях са предназначени за нуждите на Академията, за издаване и награждаване на научни, литературни и художествени трудове, за изучаване и написване на съчинения за бита, езика и историята на отделни краища на България и т. н.

В навечерието на Втората световна война БАН все повече печели доверието на обществеността. Тя получава в дар не само пари, но и недвижими имоти - къщи, вили, апартаменти и парцели земя (предимно в София).

През 1933 г. известният политик Андрей Ляпчев завещава на БАН триетажна сграда и едноетажна къща в София, на ул. „Димитър Полянов" № 21. Тодор и Мария ген. Маркови завещават на БАН през 1945 г. 30 % от недвижимия си имот. Артистът Драгомир Казаков оставя апартамента си, намиращ се на ул. „Венелин" №16, за нуждите на БАН. Даренията на недвижимо имущество в полза на БАН продължават и след 1951 г.

Историята на Българската академия на науките, Софийския университет и София е свързана с името на Иван Евстратиев Гешов (1849-1924 г.). Той е виден политик, министър, министър-председател, икономист, банкер, достоен продължител на филантропичната дейност на Евл. Георгиев и негов универсален наследник, щедър дарител на читалища, църкви, болници, благотворителни дружества и др. През 1908 г. той изплаща ипотечния дълг на БКД (Българско книжовно дружество) към БНБ в размер на 120 хил. лв., поставя началото на паричен фонд и спомага дружеството да се превърне в независимо научно учреждение, а през 1911 г. да се провъзгласи за Българска академия на науките. През 1923 г. Гешов завещава на БАН триетажна къща на ул. „Сердика" № 4, от чиято продажба да се довърши сградата на Академията и да се издадат неговите и на други учени трудове. Имотът е оценен на 3 млн. лв. и до днес Академията ползва тази къща за свои нужди.

# 216
Статията е провокация. Тео, не се пали толкова и не го приемай лично.  Laughing
Знаем, че изключенията са тук!
Няма и такова значение кой е източникът и кой го е написал. Националността му няма значение.
По- скоро е написано от българин.
Всъщност никъде в статията не се плюе по миналото и по предците ни.
Засяга тънки струни, да. И нека да ги засегне.

Сериозно ли съм го пуснала в друга тема?  Crazy  Joy

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 04:46 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 217
  • София
Статията е провокация...
...Всъщност никъде в статията не се плюе по миналото и по предците ни.
Засяга тънки струни, да. И нека да ги засегне.

newsm10

Статията единствено сочи накъде да обърнем глави, да се замислим, а сравнението с гърците, според мен, просто е инструмент за подсилване на ефекта от мрачните, но реалистични констатации за живота на твърде много българи...

# 218
Статията е провокация. Тео, не се пали толкова и не го приемай лично.  Laughing

Спиролинке, гльодам те, гльодам те, забелязваш ли как те следя?! Laughing А си кривнала от правия път, а съм те изтипосала на предна линия у темата! Crossing Arms

# 219
Статията е провокация. Тео, не се пали толкова и не го приемай лично.  Laughing

Спиролинке, гльодам те, гльодам те, забелязваш ли как те следя?! Laughing А си кривнала от правия път, а съм те изтипосала на предна линия у темата! Crossing Arms

Гльодай ме, гльодай ме, няма лошо!  Laughing
Но аз съм прекалено незначителна, за да си губиш времето с мен.  Wink
Ти си родена за велики дела.   bouquet

Аз просто никога не забравям, че "медалът" има две страни и обичам да провокирам критичното мислене на хората.

# 220
Кои са трите най-основни проблеми на българското общество?

1. Мизерия - духовна и мисловна.
2. Мизерия - финансова и материална.
3. Мизерия - емоционална.

# 221
Аз просто никога не забравям, че "медалът" има две страни и обичам да провокирам критичното мислене на хората.[/size]

Тъй де, аз критично те гльодам! Laughing

# 222
Ще взема да напиша и аз най-накрая нещо сериозно:

Липса на ценности и морал! Това е все в двора на образователната система. Когато обществото има проблем, подобно на пропаднал човек, тя е този, дето може да го хване и изправи на крака.

Това не са трите, това са всичките липси на обществото ни.

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 23:18 от teo7777

# 223

http://www.bulgaria21.net/chicago/domestic-news/299-bulgaria-society-politics-09

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 01:42 от vl

# 224
че спи и скоро няма да се събуди за да си отвоюва права и по тая причина има и най -корумпираните и алчни управници

Общи условия

Активация на акаунт