Кои са трите най-основни проблеми на българското общество?

• 15 765
  • 232
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Няма нищо ново под слънцето, че и чак да му поставяме диагнози.  Simple Smile
Не съм съвсем съгласна. Има общества, които през големи периоди от време успяват заедно да произвеждат огромни количества блага. В резултат живеят все по- добре, докато не им се впият непроизводителни мародери от по- неразвити общества и не спомогнат за някоя криза. У нас почти не се произвежда нито в буквален, нито в преносен смисъл. Та хората и обществата не са едни и същи. Едни живеят в пещери, други пращат хора да изследват космоса.

# 46
Не съм съвсем съгласна. Има общества, които през големи периоди от време успяват заедно да произвеждат огромни количества блага. В резултат живеят все по- добре, докато не им се впият непроизводителни мародери от по- неразвити общества и не спомогнат за някоя криза. У нас почти не се произвежда нито в буквален, нито в преносен смисъл. Та хората и обществата не са едни и същи. Едни живеят в пещери, други пращат хора да изследват космоса.

вадиш изречение от поста ми и опровергаваш нещо, което не съм твърдяла. Това, че едни вече пътуват в космоса, а други живеят в пещери не означава, че има промяна в самото човешко общество. Човечеството е обречено да върви по пътя на своето израстване в технологиите, но темата не е за това, нали?

...
Обаче темите в Нашите деца по повод на поведенческите прийоми на младо и старо поколение са си вездесъщи, както и подобни теми в Семейни отношения. Това е разбираемо.
Нека да поставим диагноза, ние сме специалистите, защото сме част от ежедневието на обществото, нашите деца растат в това общество и ние виждаме всички симптоми и синдроми. Но даваме ли си сметка кои са коренните причини?
...
Кажете, според вас кои са трите /четирите, n-те/ причини да сме така.

# 47
  • София

вадиш изречение от поста ми и опровергаваш нещо, което не съм твърдяла. Това, че едни вече пътуват в космоса, а други живеят в пещери не означава, че има промяна в самото човешко общество. Човечеството е обречено да върви по пътя на своето израстване в технологиите, но темата не е за това, нали?
Явно не разбираш какво казвам, но нищо. Не става въпрос за израстване в технологиите, а в цивилизоваността на обществото, за неговата зрялост. По- цивилизованите и зрели общества създават блага, по- нецивилизованите само оцеляват. Предполагам така е по- ясно. Материалното благополучие е мерило за зрелостта на едно общество.

Няма и не е имало такова нещо като обществото си е все едно и също през вековете и навсякъде по света. Няма начин и най- гениалния елит да извлече простия плебс в космоса, разбираш ли?

# 48
масовото изпростяване и агресия, резултат от загуба на основни ценности, страх и мързел , посредственост и безхаберие на всички нива
+ негативизъм, завист и мнооого злоба

# 49
за мен е една единствена - казано по-интелигентно - манталитет, а право куме в очи - селянията.

# 50
  • София
1. Работеща съдебна система.
2. Инфраструктура
3. Електронно правителство с максимално опростени административни процедури

# 51
1. Страх
2. Страх
3. Страх

Различни типове хора, различни страхове....   и накрая само апатия, или агресия.

# 52
"Бит и душевност на българския народ", Иван Хаджийски. Прекрасно го е написал човекът, още през 1940та. Права е Бо - нищо не се е променило. Нашето общество не е имало историческия шанс да премине естествено от традиционно към гражданско общество - този път е неизвървян, а привнесен. Резултатът е виден.

# 53

честно казано, не виждам нищо ново в постовете ти, което да ми покаже, че човечеството е еволюирало от миналото до днес!
остави думите за цивилизованост и зрялост на обществата за някой друг.  Wink Не вярвам в това!

В света много отдавна си съществуват гета, наречени държави. За жалост, когато света е трупал капитали и е създавал колонии, над които да господства и да черпи суровини, ние не сме съществували като държава и сме нямали тази възможност. Същите тези държави са наливали пари в Османската империя, а ние... ние сме си били прости роби и сме се чудели как да се освободим. Нима България не е била Турска колония?
Това не е оправдание, а паралел между минало и настояще:
Сега същите тези са естествено по-големи от нас в махалата наречена свят и ти казват какво да правиш, и как да го правиш. Казваш: производството /създаването на блага/ мерило за цивилизованост - а всъщност, то вече се изнася от развитите към развиващите се с цел намаляване на разходи за заплати /къде е справедливостта на това еволюирало богато общество?/ и заради вредни емисии /о, то е узряло да прочисти цивилизовано въздуха си за сметка на други?/ Отново се създават колонии, но вече казано с други думи -  развиващи се, а аз ти казвам, че това са гета! Богатите винаги имат нужда от тях! Тогава според теб - кой от кого ще смуче? А? Това не е ли отново и отново начин да господстват над малките в света...
За жалост е нормално да е така.
Къде се слагаме ние? Лошото е, че постоянно търсим вината в себе си като общество, а то решенията не зависят от нас/не става въпрос в личен план/.
Може би след години... след доста години...  Crazy... може би

А в глобален аспект - светът е един и същ... големи, малки, богати, бедни, част на върха, други отдолу... Това, което си твърдя още в първия пост.
И не само в глобален...

въпросите в поста ми, са риторични  Peace

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 01:32 от Бо_

# 54
Пък и като осъзнаеш, че другите ( естествено  Mr. Green) са тъпи, невъзпитани, неспазващи закона, неграмотни и т.н., какво?

Как какво??? Ако можеш си обираш крушите. Ти нали това си направила. И  много други са го направили.

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 02:28 от vl

# 55
масовото изпростяване и агресия, резултат от загуба на основни ценности, страх и мързел , посредственост и безхаберие на всички нива
представям си всичко това, като някакъв мега-кариес, който работи, работи и вече е докоснал базата - някаква сериозна част от хората не различават добро от зло

Така е и дори тук във форумите някои полагат неимоверни усилия съвсем да объркат представите им.

# 56
Според мен-апатията.Липсва ни хъса на едно истински гражданско общество.  Смятам,че сме дресирани,т.е създава се умишлено хаос,атмосфера на разруха и безправност.Така една аморфна инертна маса се манипулира много лесно. Свидетели сме на социален аутизъм,който ни пречи да функционираме като общност.

Много точно казано. На дъното е МАФИЯТА. ТЯ създаде купища от проблеми и хората не могат да насмогнат да ги решат. За кое по-напред да протестират? Те се наредиха безобразие след безобразие. Къде е оправията? За някои точно това е комфортно, защото ловят риба в мътна вода.

# 57
"Бит и душевност на българския народ", Иван Хаджийски. Прекрасно го е написал човекът, още през 1940та. Права е Бо - нищо не се е променило. Нашето общество не е имало историческия шанс да премине естествено от традиционно към гражданско общество - този път е неизвървян, а привнесен. Резултатът е виден.

Същото прозира и при Хрониките на Цанев.

Хареса ми и цитатът, даден тук от Фукуко на стр.1.
http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B … D1%80%D0%B0%D0%BD

Само да добавя по темата- принизяване на чуждите успехи и положителни качества поради ниско лично самочувствие. Не знам дали е характерно за народа или за човека, въобще, независимо от неговата националност, с определен тип възпитание и мироглед.
Мен, лично, най- ме е страх от хора с комплекси. Какво ли не правят, за да ги скрият или да ги насочат към друга личност.
Завистта- като се замисля и тя е на комплексарска основа.

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 09:33 от Judy

# 58
. Казваш: производството /създаването на блага/ мерило за цивилизованост - а всъщност, то вече се изнася от развитите към развиващите се с цел намаляване на разходи за заплати /къде е справедливостта на това еволюирало богато общество?/ и заради вредни емисии /о, то е узряло да прочисти цивилизовано въздуха си за сметка на други?/ Отново се създават колонии, но вече казано с други думи -  развиващи се, а аз ти казвам, че това са гета! Богатите винаги имат нужда от тях! Тогава според теб - кой от кого ще смуче? А? Това не е ли отново и отново начин да господстват над малките в света...
Да ме прощаваш. но това са големи глупости, горе долу като обясняването на световните събития с предсказанията на Ванга.
Производството далеч не се изчерпва с пластмасови играчки и тениски.

# 59

честно казано, не виждам нищо ново в постовете ти, което да ми покаже, че човечеството е еволюирало от миналото до днес!
остави думите за цивилизованост и зрялост на обществата за някой друг.  Wink Не вярвам в това!

В света много отдавна си съществуват гета, наречени държави. За жалост, когато света е трупал капитали и е създавал колонии, над които да господства и да черпи суровини, ние не сме съществували като държава и сме нямали тази възможност. Същите тези държави са наливали пари в Османската империя, а ние... ние сме си били прости роби и сме се чудели как да се освободим. Нима България не е била Турска колония?
Това не е оправдание, а паралел между минало и настояще:
Сега същите тези са естествено по-големи от нас в махалата наречена свят и ти казват какво да правиш, и как да го правиш. Казваш: производството /създаването на блага/ мерило за цивилизованост - а всъщност, то вече се изнася от развитите към развиващите се с цел намаляване на разходи за заплати /къде е справедливостта на това еволюирало богато общество?/ и заради вредни емисии /о, то е узряло да прочисти цивилизовано въздуха си за сметка на други?/ Отново се създават колонии, но вече казано с други думи -  развиващи се, а аз ти казвам, че това са гета! Богатите винаги имат нужда от тях! Тогава според теб - кой от кого ще смуче? А? Това не е ли отново и отново начин да господстват над малките в света...
За жалост е нормално да е така.
Къде се слагаме ние? Лошото е, че постоянно търсим вината в себе си като общество, а то решенията не зависят от нас/не става въпрос в личен план/.
Може би след години... след доста години...  Crazy... може би

А в глобален аспект - светът е един и същ... големи, малки, богати, бедни, част на върха, други отдолу... Това, което си твърдя още в първия пост.
И не само в глобален...

въпросите в поста ми, са риторични  Peace

Много добър и верен пост. Браво. Това е истината за човечеството като цяло. Нищо не се е променяло в човека от памти века.

Общи условия

Активация на акаунт