СЕПТЕМВРИ´09 - тема 39

• 32 183
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Мама .....сега изпекох още два модела тесто - също брашно, също масло, сигурно около 10-12 тави, всичко си е чудно, ама тези кравайчета ме хвърлиха в пространството, а и наистина винаги са ставали.
Абе пак ще ги пробвам то се е видяло.

Зарадваха ме от работа, след като предния месец взех пренебрежимо малко пари в гравитация на 100 лева, този месец са осчетоводили всичко както трябва и ще взема стабилна цифра. Сигурно за цялата ми учителска кариера това ще е най-голямата сума, която ще взема, но благодарение на отпуските ще се порадвам и аз на пари. Поне съпружеството да зарадвам с подарък.

Някой да има идея рамка за снимки на прилична цена от къде?- вчера в един магазин ме зарадваха с около 40 лева рамката и само дето не се разтекох по пода на магазина.

# 676
  • sofia
Рамка за снимки от Джъмбо, разбира се!!

# 677
в уличката до обб на гарата (до планета) има едно складче,там има рамки на смешни цени. Имаха и сайт ама го нямам записан.

# 678
Мерси, утре е ред на Джъмбо, а после и района на Планета

# 679
Честит имен ден, Ани! Много любов и здраве ти желая!     bouquet  bouquet  bouquetИ на всички други именници честито!      bouquet

Мая: не се впрягай, говорим си, всеки изказва мнение Hug
Еми: няма нищо, просто си разсъждавам по въпроса Joy

Не става въпрос за калъпи. До 18 месеца се счита, че едно дете трябва да може да ходи, до 2 години да прави прости изречения. Не става въпрос, че изключенията имат проблем, по- скоро се слагат граници, за да се работи ако има проблем.

Лора не покрива ''норматива''за прости изречения на 2 години, ''покрива '' го сега на 2г и 3м, за 3 месеца по-късно притеснена не съм. Naughty

Не знам защо подминаваш това  Rolling Eyes
Не подминавам, опитвах се да кажа, че не ми пука за границите, които поставят специалистите и лекарите. Да си работят с граници щом така се ориентират по-лесно.  Виждам че тук децата на повечето явно са от ''изключенията''.Едно дете трябва да може да прави на определена възраст нещо, ей това ми се набива в очите! Rolling EyesТези граници винаги са ме дразнили. Граници, кога ще проходи, кога ще проговори, колко трябва да яде/ей с това пък никога няма да се съглася Naughty/, колко да спи, таблици за минимум и максимум колко да наддава...ами аман! Моето дете може да има нужда от 500мл мляко на ден да речем и още толкова твърда храна, здраво е, значи всичко си му е наред. Може да си кара на мляко до годинката, ако си иска, само да посмее някой да ми каже, че не е добре за него, че трябвада яде и друга храна, защото не влиза в на някого границите!. Може да проговори и на 4 години, ако така си е решило, аз виждам че всичко разбира, просто не иска да говори. На сила как да го накарам?

Божидар проговори много рано, на 1г6м някъде, чисто, без бебешки думи, преди 2г знаеше цветовете, стихчета и т.н. Свил проговори преди 2-3м, прави прости инякои сложни изречения. Всяко дете се развива индивидуално, аз мислих, че дребния, покрай батко си, ще проговори рано, не не е така. Свил пее, много вярно докарва мелодията, после ще кача един дует на братчетата  
Това все едно аз съм го писала, дума по дума и за цветовете и за стихчета и за думички ...и за това, че и аз си мислех, че вторите деца се развиват по-бързо. Wink Дори и буквите на всички от родата знаеше на 2г и малко. Сега пак е напред с материала, сравнявам с някои от децата в гупата, т.е наборчета. Явно както казах, по-бързо запомня от другите деца. Далеч съм от мисълта, че  е много умно дете, просто паметта и работи на по-бързи обороти.

Хич и не съм притеснена, виждам че детето ми разбира всико.
Това, че разбира не означава абсолютно нищо.
Ники: не се заяждам, чети и вярвай в каквото искаш, аз като майка усещам, че с моето дете за сега всичко е наред, дори и да не бърбори колкото детето на Ванина, на този етап не мисля, че някой ''специалист''може да ме убеди в обратното!  Hug Виждам, че разбира когато и говоря, разбира всичко дори и доста сложни думи, просто не може или не иска да ги каже и за мен това означава ...нещо! Wink

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 18:11 от arllina

# 680
Привет и от мен.
Ани, бъди здрава и непрекъснато усмихната и щастлива!   bouquet
Ванина, стискам палци за интервюто и да се похвалиш после  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

Ади както не щеше да мъца така проговори от веднъж, просто се отпусна. Обаче дългите и сложни думи ги насмотва ( опростява), та само аз ги разбирам, а някои въобще не иска да каже правилно нарочно - домат(гъбак), възглавница ( гамазница). Забелязвам, че не може да произнася буквата В в повечето думи, Р-то горе-долу го докарва. И до преди 2-3мес. отговаряше на непознати като го питат нещо, а сега мълчи като пън - явно се срамува, пък аз така се кефех, че имам толкова общително дете. И само да ви споделя, че аз съм проговорила след втората си година от раз като до тогава единствените ми две думи са били не и няма. А пък брат ми ( второ дете) е говорил с изречения преди да навърши годинка ( така твърди майка).
Вчера най-накрая купих шейна (Алпен бамбино), но така и не можахме да изпробваме. Много бързо изчезна този сняг. Майка ми естествено се възмути на покупката ми - била боклук щото не  е висока като от едно време  ooooh!
Чак ви се възхищавам на ентусиазма за готвене и приготвяне. Аз от тази болест съм имунизирана явно  Mr. Green В кухнята влизам с желание само да ям. И ако не е наложително да съм там я заобикалям.

# 681
Арлина и аз не се заяждам  Hug
Съгласна съм с "трябва". Да кажем, че детето е готово, че е в състояние, че може, че е желателно. Доста хора се включиха, че децата им говорят, не знам защо така ги подминавате  Rolling Eyes И също не желая да бъда убеждавана, че на 2 г 2 месеца детето е нормално да "мучи" и да замества думи с "ъъъъъъ", за да се чувстват тези, на които не им харесва по- добре. И разбира се колко вредно за децата е да почнат да четат на 4  Laughing
...
Животът ме е научил, че лошите неща не се случват само на другите. Не знам защо толкова избирателно се чете обаче.

Мая, не се засягай  Hug За съвсем друго става въпрос.

Честит празник Ани Simple Smile Да си носиш името с много радост   bouquet

# 682
И също не желая да бъда убеждавана, че на 2 г 2 месеца детето е нормално да "мучи" и да замества думи с "ъъъъъъ", за да се чувстват тези, на които не им харесва по- добре.

И аз не желая да убеждавам когото и да е, но както казах явно има нормални ''мучащи'' деца и на 3 год. Изключения има. Отново давам пример с детето на моята приятелка, почти на 3г е, използва сравнително малко думи и ''ъъъка''. Психолог и специалистот Карин дом/ там се работи с деца с проблми в развитието/ са идвали и наблюдавали и заключението им е, че на този етап всичко е наред. Wink

Доста хора се включиха, че децата им говорят, не знам защо така ги подминавате 
Аз лично не ги подминавам, чудесно е че бърборят толкова много на тази възраст Wink Дори дадох пример с по-голямото си дете. Сега например говори и използва много повече думички от някои връстници, запомня стихчетата на всички в групата, а има деца които трудно запомнят само своите. Но е напълно възможно същите тези деца скоро да напреднат до толкова, че дори да я изпреварят, вероятно се движат с други темпове.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 18:42 от arllina

# 683
Арлина, това е прекрасно. Хората са взели мерки, за да се уверят, че проговарянето е въпрос на време  Wink

Между другото Бебешондел, браво момиче, че попита в темата за опасенията си, че се интересуваш въобще, ако нещо ти се струва странно.

# 684
Arlina, точно там е въпроса твоята позната е  потърсила защото нещо я е притеснило, озадачило или какво ли не. Значи и тя не е приела за съвсем нормално детето и на 3 години да има този речников запас ( друг е въпроса, че се е оказало нормално).
Доколкото схванах Ники се опитва да ни каже, че таблиците са за това да се следят и човек да си прави изводи и да се търси помощ при смущения в майчиния мозък. А не задължително да се шашкаме, че децата ни се движат или не по нечии таблици.
Всички познаваме деца на по 3 години, които не говорят защото майката предугажда желанията, нямат желание и съответно нужда да го правят. А също и такива, които още от годинката плямпат какво ли не.
От друга страна пък тези таблици не са задължителен показател за абсолютно всяко дете и винаги се действа към тях ориентировъчно с плюс минус два-три месеца.

# 685
Arlina, точно там е въпроса твоята позната е  потърсила защото нещо я е притеснило, озадачило или какво ли не. Значи и тя не е приела за съвсем нормално детето и на 3 години да има този речников запас ( друг е въпроса, че се е оказало нормално).
Мне, моята приятелка намираше, че всичко с детето й си е наред и не беше притеснена. Виновните, за да потърси помощ бяха бащата, лелята и бабата. Те не спираха да й повтарят въпреки нейните усещания, че детето не е''нормално'' и накрая вече от толкова повтаряне и тя започна да се съмнява в себе си. Rolling Eyes

# 686
 "Консултация с логопед" и "Трудно проговартящи деца" са достъпни за всички.
Искренно се надявам, че нито едно от дечицата тук проблеми няма  Peace
Една акушерка ни казваше докато бременеехме "Better safe then sorry". Толкоз за майчиното усещане и реалността от мен.

# 687
"Better safe then sorry" Много точно казано, аха и да сложим край.

# 688
Тъкмо живна темата, пък вие сега край! Crossing Arms Mr. Green

Зоя отиде на бабин дом за уикенда, не е ходила с преспиване от пролетта. Не са се разделяли от тогава двете с Лора и толкова жално плака: Искам какаааа, искам бабиииии! Sad

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 20:10 от arllina

# 689
  • София
 Laughing ммда и аз това си помислих и Надина ми спря ентусиазма хахахаха

Общи условия

Активация на акаунт