СЕПТЕМВРИ´09 - тема 39

• 32 195
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
  • Испания и Стара Загора
И Андреа използва повече от 200-300 думи.Прави сложни изречения,разказва ми за неща,които са случили ,пее песнички и почти всичко й се разбира.Има някои нейни думи,които само аз си ги знам,но това е нормално.Покрай Алекс е научила и доста думи и изрази на испански,даже знае и песничката за коледното им тържество. Peace

# 661
Еми, приказките с познатите са отделни случаи, които не могат да бъдат приложени към множеството. Ако има проблем се започва от рано, защото е по- лесно. Аз познавам 2 деца, които на 3 и 4 години можеха да четат (съвсем не преувеличавам).

..но се изброяват проблеми, като по-късно проговаряне и разни др...

Това е старо. Не проговарят по- късно.
 Писах и изтрих, че ги подценявате, че са малки. Не говоря за натиск, а за стимулиране и взимане на максимума за тази възраст. И не става въпрос за 200 преброени думи, а за елементарен разговор. И с 2 пропуснати звука се разбира какво казва.

Бебеш, според мен няма разлика момче- момиче. Физически (кг, височина) да, но проговаряне, прохождане не съм сигурна.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 21:08 от Niki1

# 662
Покрай мен има десетки примери,поддържащи тезата, че момичетата проговарят по-рано. Единици са случаите момиче да проговори след 2та г(нямаме нито едно такова познато дете),единици са и тези момчета,проговорили преди 2та година(познаваме само едно). Всичките ми приятелки са с първо дете.

# 663
Айде, Ани да идва да черпи  Grinning

Честит имен ден , жива и здрава   bouquet

Божидар проговори много рано, на 1г6м някъде, чисто, без бебешки думи, преди 2г знаеше цветовете, стихчета и т.н. Свил проговори преди 2-3м, прави прости инякои сложни изречения. Всяко дете се развива индивидуално, аз мислих, че дребния, покрай батко си, ще проговори рано, не не е така. Свил пее, много вярно докарва мелодията, после ще кача един дует на братчетата  Crazy
Еми, то как да изброявам, мога да ти направя клип  Wink

# 664
  • Испания и Стара Загора
Добро утро,
Първо да почерпя ,защото  днес е църковният празник зачатие на Света и праведна Анна. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.Днес празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

И аз не съм съгласна ,че момчетата по-бавно проговарят.Алекс проговори малко по-рано от Андреа.Вярно е ,че с него имах много време и постоянно му показвах,четях му приказки и все си говорехме.Мисля че  и това оказва доста влияние.Докато сега Андреа се учи от батко си.Нямам време да я уча.Алекс на нейната възраст познаваше цветовете и всички животни(имахме една книга за животните по света и той ги знаеше всички),а Андреа още нищо не знае. PeaceИначе на една позната детето е колкото Андреа и не говори абсолютно нищо.Само казва мама и баба и всичко останало е ъъъ.До някъде и майката има вина,защото детето кат каже ъъъ и тя знае какво иска и му дава.В началото(преди да проговори) и Алекс се опита така да прави,но само като ми кажеше ъъъъъъъ и аз му отговарях ,че не го разбирам и да ми каже хубаво какво иска,повтаряхме думички и така се научи много бързо.Свикне ли да получава всичко само като каже ъъ ,после няма да иска да говори,от мързел.Така му е по-лесно. Peace
Иначе за чуждите езици,ако не бяхме тук едва ли щях да ги карам от малки да учат.В момента Алекс е много зле с българския.С испанския няма проблем,учи и английски и тукашния диалект(който в училище се изучава като отделен език и няма нищо общо  с нормалния испански).Като започне да говори на български и така ги омесва всичките,че става каша.Баба му и дядо му като бяха тук,на моменти не разбираха какво приказва.А на испански говори идеално,без да включва бълг. или англ. думи.А в къщи се говори само на български.Според мен идеалния момент за чужди езици е след 6-7г,т.е. от първи клас.Детето първо трябва добре да говори български и тогава другите езици.

# 665
Здравейте!
Абсолютно съм съгласна, че трябва да се работи с децата. Но и какво мислите, че правим като сме цял ден с тях. Че само си мълчим ли? Постоянно пея песнички, от доста рано му показвам предметите с цветовете, винаги му казвам думата както е правилно и винаги му казвам, че ъъъъ не означава нищо. Животните ги показваме сигурно от съвсем бебе. И да не изброявам повече.
Заедно гледаме три деца \т.е. три майки сме постоянно заедно и имаме що годе еднакви методи\. Всеки е на различен етап от проговарянето.
Мъжът ми като дете е проговорил на 3 год. Племеницата му също, преди това си имаше някакъв свой език, гледаше я предимно баба й, която е работила и като детска учителка и си помни и стихчета и песнички. Сега детето е първи клас, прави всичко отлично и учителките изказват мнение, че е първенец в класа им. Това ми го каза много близка позната учителка в същото училище и това й е казано на нея, не на родителите й.
Съгласна съм тези бюлетини, аз също съм казала на личната си лекарка, че се притеснявам, че Валери не говори според мен за възрастта си.
НО ДА МИ КАЗВАТЕ, ЧЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С ДЕТЕТО СЛЕД КАТО НЕ СТЕ МЕ ВИЖДАЛИ ДАЖЕ Thinking. Не съм съгласна!

Peace

# 666
  • sofia
Честит Имен Ден, Ани!!!
Гледам, че тирадата продължава....
ОК, чухме аргументите. Трябва ли да бъдем всички убедени, за да приключи?!?
Не ми харесва да се търсят проблеми там, където ги няма. Казвам това, защото има доста наистина притеснени родители, подложени на натиск от околните, на които подобни приказки, наистина могат да повлияят отрицателно.
У нас, ако детето не е проговорило добре до 3-тата година, това не се счита за патология.
Четенето на 3-4 години не е много полезно за децата...Това от прочутите статии съм го научила.

# 667
Честит празник на всички Ани-та   bouquet
Еми, не ми се занимава, но са рядкост думи които незнае, всяко нещо което чува, го попива и после използва на място. Много често ме изумява с неща които ми обеснява, но си нямам и идея от къде го е чула. Вчера купуваме хляб и тя заявява : мамо искам бяла франзелка, аз я питам защо пък франзелка, тя заявява : със такава правят хот дог ...... черната е със семки  Crazy
То само животни и храни (зеленчуци, плодове, макарони, салами и всякакви други) като изброя ще събера над 50-70думи според мен, но пък срички как бъркаме  Laughing слага си ги как и паднат. На баща си говори в женски род  Mr. Green .....
Аз не бих се притеснявала, ако толкова малко дете не говори. Бате е проговорил на 3г и нещо от раз. Знаел е смао мама, баба, бате и един ден просто е разказал цялата приказка за следобеден сън на свеки, вместо тя на него.
Момичета стискайте ми палци за днес, после ще пища какво е станало на едно интервю, на което много ми се иска да ме одобрят.

# 668
  • София
Добро утро мацки!
ЧИД Ани...жива и здрава и много настроение!
ОК, чухме аргументите. Трябва ли да бъдем всички убедени, за да приключи?!?
Не ми харесва да се търсят проблеми там, където ги няма. Казвам това, защото има доста наистина притеснени родители, подложени на натиск от околните, на които подобни приказки, наистина могат да повлияят отрицателно.
ММда и аз това щях да напиша....
Айде излизаме навънка, че Ангел се е заобличал още от 9 часа... Laughing
vanina123 ясно де..мисълта ми беше, че дори и от тук пишещите...децата говорещи правилно са единици....и притежаващи речников запас 200 думи, разбираем за околните  са максимум 5... не повече...Това не означава, че другите са изостанали или че имат проблем.... Peace

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 10:23 от EmiR

# 669
Еми изобщо не казвам , че са изостанали, по скоро за мен те са нормални, а другите напреднали....  Peace

# 670
  • Испания и Стара Загора

НО ДА МИ КАЗВАТЕ, ЧЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С ДЕТЕТО СЛЕД КАТО НЕ СТЕ МЕ ВИЖДАЛИ ДАЖЕ Thinking. Не съм съгласна!

Peace

Е тук нещо не се разбрахме.Аз писах за моята позната и за това аз как съм действала с Алекс.Никой не упреквам,че не се занимава с детето си. ooooh!Не виждам причина да се сърдим. Peace

# 671
Гледам ви от балкона и не мога да реша какво да пиша и как да го напиша. Смятам, че след като сме в сферата на нета, всяка в някакъв момент е проверила информацията по въпроси като ходене, скачане, говорене и т.н. и е наясно с етапите на забързване и изоставане. Всяка майка знае за себе си и своето дете, кое е най-доброто и вярвам че всички правим най-доброто за своите деца. Свърших.

Правих снощи ванилени кравайчета и станаха отврат - някой да има идея - миналата година ми бяха хита на кулинарните способности, правих ги поне 7-8 пъти и все бързо свършваха. Подозирам брашното, но не съм сигурна. Едни такива сбити като метални топчета тежки, но вкусни де все пак.
Водих Бобсъна на преглед, уж е добре само дето през нощта доста кашля, в някаква черна дупка съм.
Атракцион как са дечията..?

Ани, честит имен ден  Hug

# 672
Добре са, Наде, сега ги водих на контролен преглед. Е, покашлят още, но ще мине.

# 673
Привет  Hug !!!

Затрупана съм с работа и немога да ви догоня ... А и нета го няма никъкъв.

Но сега да се включа.
Първо, Ани Честит имен ден !!! Жива и здрава да си !!!
Покахонтас, Вие празнувате ли ?

За говоренето - говорим, правим изречение, разбира му се. Казва нови и нови думи всеки ден. И песнички пее.
За памперса - през деня нямаме, но вечер слагам на спане. Не го иска и пищи като му го слагам, затова чакам да заспи и тогава му го слагам.
За изследванията - и аз плащах за чревните изследвания. За другото имах направление.
За езиците - и аз съм на мнение че като са по-малки е добре да учат език, и сега се опитвам да му пускам английски песнички, филмчета и т.н.

Няма да се вкл. в спора изостанали или не  Peace. Аз съм проговорила по късно, независимо че съм момиче, и сега съм от по-срамежливите.

Наде - за кравайчетата - незнам. Но имам случай с лошо/ кофти брашно, та нищо чудно да е то.
Мая, кога ти беше термина?
Ванина, успех  Hug!

# 674
А, кравайчетата - идея нямам, винаги ми се получават страхотни. Опитай наистина с друго брашно. или маслото  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт