Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

  • 140 055
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
  • гр.София
  • Мнения: 213
Дамииииииииии готова ми е Болярската пита.... Много съм доволна...още не съм я опитала,но след малко отиваме на масата....

Страхотна е станала! Peace А къде е рецептата за тази пита?

тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121976.0   

# 706
  • Мнения: X
А ми изгоряла, тъкмо така я обичам. eatКогато мажете отгоре с жълтък слагате ли и прясно мляко или не?И какво ще е разликата ако се сложи и мляко?
Аз никога не мажа само с жълтък,защото казват,че бързо прегаря.Винаги смесвам с олио или жълтък,олио и вода,или жълтък,олио и прясно мляко,или жълтък,олио и кисело мляко.Питката става по-лъскава от олиото и по-златиста.
Пиле,болярската ти е трепач! Peace

# 707
  • Мнения: 219
Ето моите две питки, с тесто по рецепта на болярска питка, и офрмление на възелчета и оформление по идея на mari_eta, но не се получи толкова сполучлива, като нейната









# 708
  • Мнения: 2 502
goldi81,ами чудни са питките ,и каква височина само имат.

Момичета ,не месите ли ,къде сте всички ?


Здравейте ,ето какво сътворих аз !

Тестото е на Хриси ,а идеята за оформянето е на Пепика от първите теми





а тази е постна питка ,но оформянето е от руски сайт ,стори ми се интересна

 


имам въпрос ,ако правилно съм разбрала

малка тава с диаметър ок.28-30 см е за тесто от 500-800 гр брашно
а по-голямата тава е за тесто от 1 кг- 1,200 кг брашно

може ли така да се раздели?

# 709
  • Мнения: 219
Питките, които показах са с тесто около 1.200 кг и си купих тава висока с диаметър 30 см, защото в тавата с диаметър 32 см ми стават по-ниски

# 710
  • Мнения: X
Момичета ,не месите ли ,къде сте всички ?
Правят козунаци,Лорис. Party

С Голди показвате разкошни питки,браво,дами!  bouquet
Голди,супер са ти питките и толкова високи,не им търси косур,идеални са!  bouquet

Лорис,мисля,че правилно си се ориентирала за големината на питките. Peace

# 711
  • Мнения: 111
Здравейте,
Страхотни питки сте сътворили!
Аз имам питане - защо като оставя питката да втасва тя се надува много и като включа фурната да се пече по някое време хлътва в средата? Тестото ли е прекалено меко? Какво ще кажете?
Благодаря

# 712
  • Мнения: 11 743
Превтасва ти, затова. Следващия път намали времето за втасване с 10мин, при същите условия. Всъщност, колко хлътва? Ако е малко - 10мин, ако става дупка и под нея е сурово тесто и не се изпича - повече намали - 20-30мин.

# 713
  • Мнения: 111
Малко хлътва,но се изпича. Ама както се е надула хубаво изведнъж става

# 714
  • Мнения: 11 743
Значи 10мин те оправят, но при същите условия, както до сега! Защото всичко си има значение - температура на помещението, в което втасва, гъстота на тестото, обогатеност на тестото (наличие или отсъствие на мазнини, захари, ензими).

# 715
  • Мнения: 111
Много благодаря за отговора

# 716
  • Мнения: 3 050
Момичета току що извадих от фурната ''Митковата питка'',но и сложих накълцан бекон в кифличките - обещах на малчо да имитирам фурнети с бекон Rolling Eyes.Та на външен вид стана страхотна ще видим как е като изстине и я опитаме.Дано се е получила Praynig

# 717
  • Мнения: 2 502
момичета ,помощ !

Опитах се да направя оформяне с топка в средата и обиколена с венец от сплетени три кори .

http://lorys.snimka.bg/family/testo.654589.26748641- стана много нефотогенична питка

Да ,но сега изниква и въпроса , как  да съединя двата края ?

Веднага след слагането в тавата се опитах да ги съединя ,но са ми по-тънки и безформени ,не успяха да се доближат ,дърпайки ги успях ,но не можах да направя хубава плитка.
Опитах след втасване ,но това беше поредната ми грешка ,още повече се обезформиха и се наруши формата точно там.
Моля ви да ми кажете ,какво пропускам  в оформянето ?

# 718
  • Мнения: X
Лорис,не ми се отваря линка ти.

# 719
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 987
Лорис,не ми се отваря линка ти.

еликсир, махни тиренцето след линка - иначе питката изглежда доста добре  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт