Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

• 141 131
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
  • BABYLAND
Специални благодарности на ЛАБРЕКС    bouquet, ЛУЧА    bouquet и ТРИКСИ    bouquetHug

Месих с огромно желание, следвах напълно инструкциите ви. Като се стигна до точенето на корите - блокирах. Ръсих с брашно, точих, отлепвах, сглобявах...абе ужасТ.  Mr. Green То малко акъл трябва, но като дойде навреме е чудесно. Докато спонтанно си тананиках " Ние сме безнадежден случааааай!" /ама наистина съвсем спонтанно ми дойде / ми хрумна да намажа плота леко с олио. И О, ЧУДО. Взе че стана. От там се започна с борбата - аз я усуквам, тя се върти и си застава както иска. Накрая я преборих /криво-ляво де/ и я бухнах във фурната да втасва на 50 градуса и леко отворена врата. Моля, ако не е редно така - кажете. Praynig
   Сега чакам, а ако вземе че накрая се получи ще бъда безкрайно щастлива.  Blush
   Даже вече започват да ми се въртят разни мисли като "кифлички", "козунаци" и т.н.  Heart Eyes

# 196
  • Русе/София
GOLDEN ROSE втасвай на 50 градуса,затворена врата и без вентилатор на фурната/ако имаш/.

# 197
  • BABYLAND
GOLDEN ROSE втасвай на 50 градуса,затворена врата и без вентилатор на фурната/ако имаш/.
Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Отново ти благодаря!

# 198

И все пак по някое време леко открехни и погледни тестото, че на майка на печката на 50 град почти беше започнала да се пече, а в моята фурна си е добре, не ми прави запичаща се коричка. Стискам палци и да се похвалиш, болярката е много вкусна!  bouquet

# 199
  • София
Болярска пита по рецептата на Биляна.Много вкусна  и лесна.

# 200
Това е питката ми за Никулден. За първи път оформям питка по този начин и не се получи точно както очаквах, но като за първи път е добре:

http://media.snimka.bg/9763/025781221-big.jpg

# 201
zllate , хубава ти е питката, не разбрах от снимката какво не ти харесва? newsm78 Съвсем добре си иглежда!  Peace  bouquet

stefina, добра "болярка", права си, много е вкусна! Heart Eyes  bouquet

# 202
  • Пловдив

Когато я слагаш да втасва във фурната на 40-50 градуса я покрий с кърпа за да не хваща коричка . Peace

zllate питката ти е страхотна БРАВО!

# 203
labrex, не че не ми харесва, но далеч не е това което трябваше да стане. На снимката от която гледах начин на оформяне, питката беше просто съвършена. Тестото си стана прекрасно, но след първото втасване се промени. Стана много меко, лепнещо и много трудно за работа. Формите при пренасянето се поразвалиха. Другия път ще замеся малко по твърдо тесто.

И аз слагам тестото да втаса  завито с кърпа, на 40гр.

Благодаря ти ЗИЧЕ .

# 204
  • Пловдив
Аз пък никога не втасвам по два пъти тесто и винаги се получава.
Когато втасваш два пъти трябва да го премесиш с още брашно защото ако ти е меко тестото става лепнещо. Напукването на питата е в следствие на меко тесто .
Също и бързо печене на по силна фурна.
Влез в блога ми и погледни в раздел пити  това са все пити с едно втасване.
За болярската пита я правих един път не ми хареса нещо не се получи  при мен,а уж си мисля ,че теста ги правя. newsm78

# 205
  • BABYLAND
Страхотни сте!
   Вдъхнахте ми кураж и след днешната проба се получи нещо наистина чудесно. Изненадата беше огромна, защото у дома са свикнали да приготвям все содена питка. Днешната беше истинска приказка. Вкусна, бухнала и даже на вид я бях докарала.  Mr. Green
   Ако и по-нататъшните ми опити са все тъй успешни  може да се отчета с някоя и друга снимка...но има още доооста тесто да замеся, че да не ме е срам да ви покажа готов резултат.
  Отново благодаря на всички вас.  Hug

п.п. Оставих тестото да втаса на 40 градуса, затворена фурна. Не хвана коричка. Докато я мажех с желтък ме беше страх да не направя дупка и да се чуе едно "Ссссссссссссс" и да вземе да спадне. Така се беше надула.  Joy

# 206
Докато я мажех с желтък ме беше страх да не направя дупка и да се чуе едно "Ссссссссссссс" и да вземе да спадне. Така се беше надула.  Joy
Joy Това ми хареса! Joy
И другия път да снимаш,ей!Това тук все пак не е конкурс за идеална питка или фотоизложба! Peace

zllate ,екстра ти е питката!  bouquet И аз все меки ги замесвам и вкуса изпреварва вида,ама карай! Party

# 207
Аз пък никога не втасвам по два пъти тесто и винаги се получава.
Когато втасваш два пъти трябва да го премесиш с още брашно защото ако ти е меко тестото става лепнещо.

ЗИЧЕ, то става трудно за работа още при първото втасване. По принцип процедирам по следния начин. Омесвам тестото(става хубаво, стегнато) и оставям да втаса. След това обаче вече не е така еластично, става меко и трудно за оформяне/рязане. След като оформям питата я оставям да втаса отново във фурната на 40гр покрита с кърпа( надига се прекрасно), след това мажа с яйцето и чак тогава опичам.
Ако правя болярска пита примерно, няма проблем, но ако трябва да го режа за да оформя е много трудно. Къде греша? Дали не го оставям повече от колкото трябва още при първото втасване и затова да се получава така? Мога ли да премеся с още брашно преди оформянето? Ще се поеме ли брашното така? Всеки съвет ще ми е от полза .
Иначе питките ми се получават много вкусни, но пустото тестото не мога да го уцеля за да постигна хубав релеф на формите. Мажа хубаво м/у пластовете с масло и въпреки това не стават така изразени, а се сливат леко.

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 10:51 от zllate

# 208
  • Пловдив
Така както ми обясняваш ти превтасва тестото Peace
За релефни фигури тектото трябва да е по твърдо но пък питите не са това което са. Peace
Колкото до премесването аз премесвам когато втасва два пъти  Peace
Но вече от години не правя две втасвания .Направо редя в тавата втасва за около 30-40 мин. и пека.
Оформяй тестото със олио или зехтин не с брашно това също е добре за фигурите. Peace

# 209
И аз стигам до този извод. Най вероятно превтасва и то още при първото втасване.Благодаря за съветите, ще пробвам другия път да оформя веднага след замесването. Чудя се обаче няма ли да е малко като количество полученото тесто, като втаса увеличава двойно обема си. Иначе не ползвам брашно при оформянето,само олио за повърхността и ръцете, и масло м/у пластовете.

Общи условия

Активация на акаунт